|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Męskie pytanie
Witam,
drogie koleżanki, mam pewien problem. mam obecnie 26 lat. Paliłem papierosy przez 6 lat. Przestałem. Moja cera na twarzy wygląda fatalnie. Co z tym zrobić...? Wystarczy iść po prostu do kosmetyczki, czy mogę to robić sam, we własnym zakresie? jakieś kremy i inne preparaty. Z góry dziękuję za odp ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Męskie pytanie
Cytat:
A to zależy co rozumiesz przez "fatalnie". Podejrzewam że chodzi Ci o to: -odcień cery jest ziemisty -masz zatkane pory, takie jakby "mikrodziurki" na twarzy -skóra jest przesuszona Radziłabym zacząć coś robić samemu, a jeśli nie przyniesie efektów, możesz iść do kosmetyczki na jakąś kurację (mikrodermabrazja albo coś), albo nawet do dermatologa (chociaż chyba aż tak źle z tobą nie jest ![]() Więc: możesz kupić sobie i zrobić peeling albo maseczkę peel-off (w drogeriach, w saszetkach, kosztują kilka zł), możesz wypróbować jakąś ziołową mieszankę, np. przemywać twarz ostudzonym naparem z rumianku (rozjaśnia cerę) lub/i nagietka (łagodzi podrażnienia i działa przeciwtrądzikowo), pij soki marchwiowe, bo wyrównują koloryt skóry, ja widzę po sobie efekty. Hmm myślę że jeśli wypróbujesz peeling albo maseczkę regenerująca 1-2 razy w tygodniu plus codziennie jakiś delikatny krem nawilżający (może być nawet zwykły nivea), to będzie jakaś poprawa. A mieszanki ziołowe też są dobre, moze zbytnio sie na tym nie znam ale kilku znajomych stosowało i sobi chwaliło. Mocny napar studzisz, moczysz płatek kosmetyczny, troszkę odsączasz i przemywasz buźkę jak tonikiem. Mam nadzieję ze coś Ci to wszystko pomoże. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie napisałeś co dokładnie jest źle z Twoją cerą. Na poprawę stanu takiej cery na 100% wpłynie rzucenie palenia i zdrowa dieta. Kup sobie peeling , najlepiej peeling maskę która złuszczy stary naskórek. Ja używam ( mój spacer też) blue corn z the body shop. Wprowadz do codziennej pielęgnacji krem ( najlepiej z witaminą C) . Skóra powoli ( choćby kolorystycznie) wróci do siebie.
![]() |
#4 | |
Przyczajenie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Spodziewałem się raczej, że będzie trzeba udać się do kosmetyczki i zapłacić duże pieniądze
![]() Cytat:
![]() Najlepiej to przesuszenie widać po goleniu. golę się na mokro i po goleniu używam właśnie zwykłego kremu nivea. Nic lepszego niestety nie ma. Kupowałem różne preparaty, ale się nie sprawdzały. Mam strasznie delikatną skórę. W każdym razie dzień po goleniu twarz strasznie się łuszczy w miejscach, gdzie się goliłem ![]() Myślę, że nie jest na tyle źle, aby chodzić do dermatologa. Natomiast cieszę się, że udało mi się wreszcie odstawić papierosy. Dzięki wielkie jeszcze raz, za odp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:04.