|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Joanny zabawy z dekupażem
Witajcie. Postanowiłam założyć nowy, swój wątek dotyczący tej wspaniałej techniki ozdabiania przedmiotów, jakim jest decoupage. Od początku przyznam, że jestem totalnym laikiem i mam za sobą dopiero przeczytane kilka wątków, obejrzana masa instrukcji, niewyczerpaną liczbę inspiracji w mojej głowie... Zawsze czułam, że ze mnie artystka: a to książkę chciałam pisać, a to chciałam szyć techniką patchwork, a to właśnie decoupage (podobno mój śp. dziadek też był taki 'cudak', choć żył w innych czasach). Ale do rzeczy. Dziś się odważyłam i kupiłam pierwsze rzeczy do swoich prac. Interesuje mnie głównie zabawa z drewnem, ew. ze szkłem. Dziś nawet zaczęłam się 'bawić' pierwszymi szkatułkami (szt. zmarnowanych: 2). Oczywiście ja, enfant terrible, nie doczekałam, aż lakier dobrze wyschnie
![]() Ps. kupiłam takie materiały do prac: zestaw pędzelków miękkich lakier poliuretanowy do drewna bezbarwny (tu pewnie zły wybór, ale i tak wydałam 10 zł... chyba do drewna się nada?) Klej do decoupage 250 ml (całe 25 zł, ![]() lakier w sprayu (w ogóle dla mnie 'niewygodny') dwie farby, jedna jasno-beżowa, druga brązowa 2 szkatułki Na wszystko wydałam ok. 80 zł, no, plus gazety i źródła inspiracji ![]() Dopisane: Acha, gwoli ścisłości, na wierzchu po prostu zdarła się część wzoru, powiedzmy 1/12 całego wierzchu :P Na razie wydaje mi się, że sobie nieźle poradziłam ze swoją niezdarnością... Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2011-08-07 o 23:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Joanny zabawy z dekupażem
no to czekamy na zdjęcia
![]() lakier na pewno musi być akrylowy - koszt ok 20 zl pudełka na pewno nie zmarnowane - wyszlifować na gładko, pomalować na biało i zacząć od początku, no chyba ze jednak efekt fajny wyjdzie, wbrew temu co piszesz ![]()
![]() |
#3 |
Osiołek z zakątka :)
|
Witaj wśród pozytywnie zarażonych
![]() ![]() ![]() Lakier poliuretanowy przyda Ci się do kraka dwuskładnikowego, generalnie do decu używamy lakieru akrylowego wodnego - po pierwsze nie śmierdzi i pędzle myjesz w wodzie, po drugie preparaty do decu są właśnie dostosowane do lakieru wodnego ![]() Jeśli kupiłaś klej Stamperii to dobry wybór, chociaż bardzo drogi to jednak bardzo dobry ![]() Co do zmarnowanej szkatułki to się nie przejmuj, zetrzyj papierem ściernym i będzie taka znaleziona na strychu babci, nadjedzona zębem czasu i bardzo klimatyczna. każda z nas kiedyś taka wpadkę zaliczyła, ja tak zmarnowałam deseczkę - teraz jest to moja najładniejsza praca ![]() Czekamy więc z niecierpliwością na zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dziękuję KOCHANE za rady
![]() Szkatułka nr 1 nazywa się Kobieta szczęśliwa i łączy w sobie decoupage i zwykłe malowanie... lakierem do paznokci :PP Ja wiem, że trochę w niej przesadziłam, ale to moje Pierwsze (quasi :P) decoupagowe dziecko, więc ją uwielbiam (choć jest beznadziejna). Muszę jeszcze ją dobrze polakierować, więc w najbliższych dniach przedstawię Wam 'projekt'. W zasadzie robiąc pierwszą szkatułkę zastanawiałam się, co będę robiła dzięki deocupage, co mnie w tym denerwuje, co chcę z tego czerpać, co będzie mnie bawiło. I wiecie co? Stwierdziłam, że nie dla mnie idealne wycięcia motywów, nie dla mnie też (cudnie wyglądające) cieniowanie, nie jestem na tym etapie. Na tym etapie zabawy z decoupage, poznawaniem nowych technik zamierzam wprowadzić coś nowego- coś, co zapewne już gdzieś widziałyście, ale coś, czego nie widziałam w żadnym z wątków na wizażu (no, przejrzałam sporą część, ale daleko do 'większości). Wpadam za jakiś czas i dzielę się tym, co zrobiłam (ostatnio jestem w domu rano bądź wieczorem, więc dlatego nie mam zbyt wiele czasu:P). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Witaj Asiu!
Czekam na zdjęcia Twoich prac, bo jak Ty kiedyś, tak ja teraz "oblatuję" wszystkie wątki decu i podpatruję co dziewczyny robią, czytam wszystko co wypisują i o czym się radzą z innymi dekupażkami. Zmarnowaną skrzyneczką się nie przejmuj, bo jak pisały wcześniej dziewczyny, zawsze możesz papierem ściernym ją potraktować, uwierz mi nie obrazi się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.