Studia dzienne prywatne, gorsze od uczelni publicznej? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-21, 08:33   #1
VeruSs
Przyczajenie

Studia dzienne prywatne, gorsze od uczelni publicznej?

Mam pewien wewnętrzny niesmak do uczelni prywatnych, jakoś tak wszędzie krąży, że są gorsze, czy ma to jakieś uzasadnienie? Właśnie muszę wybrać studia, chciałam iść na projektowanie gier i przestrzeni wirtualnej, które są w polsko japońskiej szkole technik komputerowych, ale strasznie mnie drażni, że kurcze jest prywatna ! Nie wiem mam jakieś takie wewnętrzne ambicje, żeby dostać się do uczelni publicznej, ale typowa grafika na ASP totalnie mnie nie interesuje.
Czy te ploty które krążą, że prywatne są gorsze są prawdziwe? Może ktoś z Was jest na tej polsko- japońskiej uczelni i mógłby mi przybliżyć jak tam jest?
VeruSs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 08:47   #2
P0m
Rozeznanie

Dot.: Studia dzienne prywatne, gorsze od uczelni publicznej?

Krąży taka opinia bo rzeczywiście tak jest, że większość prywatnych jest dużo gorszych niż publiczne. Polsko Japońska.. w Warszawie ma raczej opinię tej lepszej prywatnej, myślę, że nie masz się czym martwić
P0m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 08:56   #3
201605300922
Konto usunięte

Są różne prywatne uczelnie. Są jakieś wyższe szkoły biznesu czy inne humanitasy, które mają opinię fatalną. Ale jest też np. Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej o której - jeśli chodzi o stricte psychologię - słyszałam raczej dobre opinie. Dlatego nie warto się tylko tym kierować.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 09:59   #4
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez VeruSs Pokaż wiadomość
Czy te ploty które krążą, że prywatne są gorsze są prawdziwe? Może ktoś z Was jest na tej polsko- japońskiej uczelni i mógłby mi przybliżyć jak tam jest?
Co prawda nie studiowałam tam, ale moi koledzy (czterech po informatyce i jeden po zarządzaniu informacją) owszem. Ich opinie są raczej pozytywne - całkiem sporo potrafią, mają ciekawe zajęcia i projekty.
Faktem jest, że każdy z nich jest zainteresowany programowaniem, sieciami, bazami danych itp. więc to na pewno też powoduje, że mają niezłą wiedzę. Ogólnie opinia o uczelni jest dość dobra.

Co do opinii o pozostałych uczelniach prywatnych to np. koledzy po Koźmińskim są zadowoleni i pracę znaleźli bardzo szybko.
Ale już szkoły typu Wyższa Szkoła Mydła i Powidła w Wiórkowie, czyli typowe szkoły uczące wszystkiego i niczego, powstające jak grzyby po deszczu, można sobie darować. Lepiej iśc na jakiś kurs. Niestety problem taki jest wg mnie również na uczelniach publicznych, bo systematycznie widzę jak poziom się obniża, ale to jak zawsze kwestia np. kierunku.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 12:07   #5
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez VeruSs Pokaż wiadomość
Mam pewien wewnętrzny niesmak do uczelni prywatnych, jakoś tak wszędzie krąży, że są gorsze, czy ma to jakieś uzasadnienie? Właśnie muszę wybrać studia, chciałam iść na projektowanie gier i przestrzeni wirtualnej, które są w polsko japońskiej szkole technik komputerowych, ale strasznie mnie drażni, że kurcze jest prywatna ! Nie wiem mam jakieś takie wewnętrzne ambicje, żeby dostać się do uczelni publicznej, ale typowa grafika na ASP totalnie mnie nie interesuje.
Studiuje na PJWSTK, wcześniej studiowałam na uczelni publicznej więc mam porównanie i jak najbardziej polecam PJWSTK - dużo praktyki, mało przedmiotów "zapychaczy", świetny sprzęt, do tego spotkania z pracodawcami, kursy, szkolenia na prawdę nie narzekam . Wiem też, że wielu pracodawców ma bardzo dobrą opinię o tej uczelni.
Jeżeli nie przerażają Cię koszta (chociażby legendarne 1000 zł wpisowego) to startuj śmiało.
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 13:10   #6
endzi812
Raczkowanie

Też myślę, że nie ma co się przerażać, że szkoła jest prywatna Taki przykład np. z południowej Polski. Mamy w Krakowie Krakowską Akademię im. Frycza-Modrzewskiego (gdzie mam wielu znajomych, o zgrozo), ale szkoła ta jest wyśmiewana, dlatego, że są do tego powody. Ale już np. w Rzeszowie jest Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania, na którą wybiera się moja przyjaciółka - szkoła jest naprawdę świetna i nie jest tylko tak, że kupujesz sobie wykształcenie i nic się nie uczysz

Wiesz co, ważne jest, żeby znaleźć idealny kierunek dla siebie, a nie patrzeć, czy jest to uczelnia prywatna czy publiczna. Zazwyczaj te "gorsze" szkoły prywatne nie mają ciekawych i innych kierunków niż na uczelniach publicznych.

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

http://www.perspektywy.pl/portal/ind...87&idRanking=2

Przeczytaj
endzi812 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 19:29   #7
VeruSs
Przyczajenie

Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi!
Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Studiuje na PJWSTK, wcześniej studiowałam na uczelni publicznej więc mam porównanie i jak najbardziej polecam PJWSTK - dużo praktyki, mało przedmiotów "zapychaczy", świetny sprzęt, do tego spotkania z pracodawcami, kursy, szkolenia na prawdę nie narzekam . Wiem też, że wielu pracodawców ma bardzo dobrą opinię o tej uczelni.
Jeżeli nie przerażają Cię koszta (chociażby legendarne 1000 zł wpisowego) to startuj śmiało.
O tym tysiaku to nie słyszałam... Ogólnie ta uczelnia to mój plan B, ale na pewno teraz jestem do niej bardziej przekonana i spróbuję jak coś z moją konserwacją nie wyjdzie.
VeruSs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości