|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Dieta w czasie kontuzji
Witam. Mam 18 lat i jestem kobietą. Do niedawna trenowałam biegi (starałam się biegać codziennie po 8-10 km) i ćwiczyłam na siłowni. Przy wzroście 167 cm ważyłam 53 kg. Niestety, od miesiąca nie mogę w ogóle ćwiczyć ze względu na rwę kulszową, którą leczę u fizjoterapeuty. Z racji tego, że moja aktywność została ograniczona do minimum, na wadze przybyło 2 kg. Bardzo bym chciała do lata schudnąć około 5 kg. Stąd mój problem. Głównym założeniem mojej codziennej diety jest przede wszystkim zdrowie. Ile kalorii dziennie powinnam przyjmować, żeby schudnąć te kilka kilogramów? Dotychczas było to około 1600-2000 dziennie, co bez ćwiczeń nie przynosiło efektów. Dodam, że po wyleczeniu rwy chcę wrócić do biegów i trenować do półmaratonu.
Mój przykładowy jadłospis dzienny: śniadanie: 50 gramów płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka 0%, drugie śniadanie: owoc, jogurt naturalny; obiad: filet drobiowy (okolło 200 gramów) w panierce z musztardy i otrębów owsianych zapiekany w piekarniku, surówka z marchwi i jabłka, sałata, papryka czerwona; podwieczorek: kefir; kolacja: 2 kromki wasa żytnia z dżemem truskawkowym bez cukru, kawałek arbuza, serek wiejski lekki, kawałek dietetycznego ciasta pełnoziarnistego z kakao i truskawkami, szklanka mleka 0% z cynamonem. Tak to mniej więcej wygląda... Do tego wypijam 2-3 kawy americano, 2 szklanki zielonej herbaty i okolo 1,5 litra wody niegazowanej. Czy jem za dużo? Co powinnam ograniczyć? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Dodam, że bardzo bym nie chciała stosować diety głodówkowej, po której zazwyczaj zastępuje efekt jojo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dieta w czasie kontuzji
Moim zdaniem Twój jadłospis jest poprawny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Niby zdrowo, ale kilogramów nie ubywa :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jadłospis nie jest zły, ale tego arbuza i ciasto musisz przesunąć na wcześniejsze godziny.
Ciasto może i zdrowe, pełnoziarniste, ale duża ilość węglowodanów na noc, nie jest wskazana. Owoce na kolację to też nienajlepszy wybór. Podwieczorek biedny, dorzuć tam tego arbuza. Jeśli ćwiczyłaś na siłowni i jadłaś to samo, co teraz bez ćwiczeń, to nie ma się co dziwić, że waga nie spada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź! Cały czas się staram ograniczyć spożywanie węglowodanów, a zwiększyć białka. Powoli mogę wracać do biegów, ale na razie jest to okres ponownej adaptacji. Że też kontuzja musiała się wydarzyć przed wakacjami... Cała praca mad ciałem zmarnowana.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:58.