Samolot-bagaż! samolot - dziecko - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-25, 13:29   #1
blue_eyed_kitty
Rozeznanie

Samolot-bagaż! samolot - dziecko

HEj! W środę lecę do Kanady. Czeka mnie dlugi lot...Ale ja nie o tym chciałam bo wątki o locie samolotem już chyba wszystkie przeczytałam
Mi chodzi o bagaż...
Bo właśnie się pakuje-zabieram jedną walize. Mój problem polega na tym że mam sporo kosmetyków i właśnie nie wiem jak je zapakować...Nie chće żeby po lądowaniu okazało się że mam podład na bluzkach...

MAcie jakieś rady? Bo ja nie wiem...chyba wszystkiego w osobne woreczki nie bede pakowała....Chyba...

Licencjat zdany

wakacje

Mrrrrrrrrrrrrrrau!
blue_eyed_kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 13:32   #2
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka
Dot.: Samolot-bagaż!

Może jednak powinnaś zabezpieczyć(wsadzić do woreczka,folii) te 'niepewne' kosmetyki.
Albo do kosmetyczki.
Jakiegoś pudełeczka.
No chyba nie wszystkie mają takie felerne opakowania,że się wyleją itp.

windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 13:56   #3
moniczkaw
Raczkowanie

pociesze Cie,ja lecialam dalej bo az do Australii -czyli okolo 31 godzin i mialam mnostwo kosmetykow-zabezpieczylam tylko sypkie cienie-zakleilam tasma klejaca i kosmetyki pielegnacyjne -wlozylam w woreczki sniadaniowe i pionowo ustawilam w torbie
moniczkaw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-25, 13:59   #4
blue_eyed_kitty
Rozeznanie

31godzin!? Jak Ty to wytrzymałaś?

JA zaczynam panikować bo mi się miejsce w tobie kończy...

Licencjat zdany

wakacje

Mrrrrrrrrrrrrrrau!
blue_eyed_kitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 10:43   #5
Inezka16
Przyczajenie

Samoloty

Czy któraś z was leciała samolotem?Czy mogłybyście mi napisać jak to jest?ja niedługo mam lecieć do Londynu,ale bardzo się boję ze względu na ataki terrorystyczne.Proszę,nap iszcie mi jakie są zabezpieczneia przed nimi i jak są sprawdzani pasażerowie.Czy to bardzo prawdopodobne że do takiego ataku może dojść?
Inezka16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-13, 11:27   #6
magdziaS
Podróżniczka

Dot.: Samoloty

Proszę korzytsać z wyszukiwarki
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=56171

Zamiast zakladac nowy, zawsze mozna odwiezyc istniejacy

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 12:03   #7
malutkaaa18
Przyczajenie

Wink Dot.: Samolot-bagaż!

hej! nie chcialam zakladac nowego tematu 15 grudnia lece do barcelony liniami Ryanair i nie rozumiem dokladnie jak to jest z bagażem. Czytalam gdzies ze nie wolno brac kosmetykow do podrecznego bagazu, ale na stronie lini ktorymi lece pisze ze mozna zabrac w bagazu podrecznym litr kosmetykow, buteleczki mogą miec max 100 ml i muszą byc w foliowym worku. A mozna dodatkowo zapakowac kosmetyki do bagażu głownego? bo mam ich dosc sporo i musze je wziąsc. A co z aparatem fotograficznym? butelką alkoholu? i tabletkami? mozna je brac wogole? i w jakim bagażu powinny sie znaleźc? Pozdrawiam!
malutkaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-07, 12:53   #8
bienioka
Rozeznanie

nie wiem jak to teraz wyglad. jakies pol roku temu do bagazu podrecznego nie moglas wziac wiecej niz 100ml cieczy. ja lecąc na dominikane mialam jako bagaz podreczny kosmetyczke-kuferek.mialam w niej wszystkie kosmetyki, olejki do opalania, szampony, żele itp. nie moglam wziac jako podreczny. musialam oddac caly kuferek razem z walizką. jadac z powrotem juz wiedzialam co mnie czeka, wiec wszystko wsadzlam do glownego bagazu. w walizce moze byc wszystko, mozesz przewiezc nawet 10 litrow wody, ale nie mozesz tej wody wziac na poklad. aparat, leki mozesz wziac ze soba. alkohol do glownej walizki i tylko tyle ile przepis pozwala (chyba 0,5l/os).

jeszcze jakies pytania??
bienioka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 13:17   #9
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutkaaa18 Pokaż wiadomość
hej! nie chcialam zakladac nowego tematu 15 grudnia lece do barcelony liniami Ryanair i nie rozumiem dokladnie jak to jest z bagażem. Czytalam gdzies ze nie wolno brac kosmetykow do podrecznego bagazu, ale na stronie lini ktorymi lece pisze ze mozna zabrac w bagazu podrecznym litr kosmetykow, buteleczki mogą miec max 100 ml i muszą byc w foliowym worku. A mozna dodatkowo zapakowac kosmetyki do bagażu głownego? bo mam ich dosc sporo i musze je wziąsc. A co z aparatem fotograficznym? butelką alkoholu? i tabletkami? mozna je brac wogole? i w jakim bagażu powinny sie znaleźc? Pozdrawiam!

Ja leciałam dwa tyg temu do Anglii tymi liniami. Z tymi kosmetykami w bagazu podrecznym nie wiem o co tak naprawde chodzi bo faktycznie niby cos tam mozna miec a widzialam ze paru osoba te kosmetyki z pdrecznego zabierali

Moja tesciowa jak jechala do irlandi w tamtym roku to tez jej zabrali szampon i krem z podrecznego. Dlatego ja wszystkie kosmetyki wsadziłam do bagazu głównego to samo zrobiłam z lekarstwami .

Aparat mozesz miec przy sobie tylko na czas startu i ladowania musisz schowac do luku.
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 17:19   #10
malutkaaa18
Przyczajenie

hej!
A wiec skoro wszystko idzie do bagażu głownego to co biezecie do podrecznego? napenwo jedzenie jakies, ale co oprocz tego??
I jeszcze jedno pytanie, kupilam bilet przez internet (w tym byl koszt oplaty lotniskowej i oplaty za bagaż) ale na stronie pisze ze koszt bagażu 12 euro. to ja za bagaż place dwa razy?? jakby co nizej jest link do tej strony

www.ryanair.com/site/PL/faqs.php?sect=CHARGES

Stary 2007-12-07, 21:51   #11
malutkaaa18
Przyczajenie

hej a wogole ile mozna zabrac ze soba alkoholu? pol litra czy litr? chce przewiezc magnetofon taki podreczny i zastanawiam sie w ktorym bagazu mozna... w głownym moze peknąc podczas "rzucania" walizkami...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-09, 10:17   #12
malutkaaa18
Przyczajenie

Witam!
Mam jeszcze jedno pytanie, zakupilam bilety jakies poltora miesiąca temu dla 3 osob z firmy Ryanair. Jakis tydzien temu wyslalam swoje dane do Hiszpanii aby potwierdzic tam swoj wylot do Polski. Wczoraj dostalam potwierdzenie lotu i wszystkie dodatkowe informacje o bagażu itp... Ale potwierdzenie przyszlo tylko dla 1 osoby? czemu? boje sie ze okaze sie ze tamte 2 nie jadą...
Stary 2007-12-09, 10:40   #13
paula78
Zakorzenienie

zadzwon/napisz do lini i sie dowiedz.

co do opakowania kosmetykow to polecam tasme klejaca i woreczki ze struna,niestety polecam tez kazdy niepewny wlozyc do osobnego ,szkoda byloby wymieszania balsamu z np. szamponem w 1 woreczku

loty dlugie sa z pozywieniem ,zreszta krotkie tez bywaja wiec po co brac kanapki-zreszta moze sie oazac ze z nimi nie wpuszcza.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 15:46   #14
Sysunia_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutkaaa18 Pokaż wiadomość
hej!
A wiec skoro wszystko idzie do bagażu głownego to co biezecie do podrecznego? napenwo jedzenie jakies, ale co oprocz tego??

Ja w podrecznym mialam same ubrania , a cala reszte władowałam do głównego
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-13, 20:22   #15
malutkaaa18
Przyczajenie

Witam!
Za 2 dni lece tą linią za granice. Kupilam bilet przez internet jakies poltora miesiąca temu. Kazali mi 72h przed odlotem potwierdzic lot przez internet. Tak wiec weszlam na strone firmy, kliknęlam zakladke "ponowne potwierdzenie lotu", napisane jest ze: prosze wejsc w zakladke "podgląd/zmiana rezerwacji" no i nie wiem co kliknąc dalej zeby potwierdzic lot, czy ten PODGLĄD, czy ZMIANE REZERWACJI, bo nigdzie nie pisze ktore z nich jest do potwierdzenia.
A z firmą nie mam jak sie skontaktowac.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-16, 17:45   #16
kasia2439
Zakorzenienie

Powiedziano mi że do podręcznego można max 5kg zabrać, my chcemy zabrać laptopa z chłopakiem, on dość waży, boję się że już nic innego nie zabierze ...
kasia2439 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 19:42   #17
Lanessa
Zadomowienie

Samolotem dziecko.

Chcialabym sie zapytac panie podrozujace samolotem, czy jest mozliwy przelot 14letniego dziecka samolotem bez opiekuna prawnego? '

Jesli tak, to na jakich zasadach?
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 19:54   #18
edyta1421
BAN stały

Dot.: Samolotem dziecko.

z tego co się orientuję dziecko może samodzielnie podróżować samolotem ale musi być pisemna zgoda opiekuna prawnego, że w porcie docelowym będzie na niego oczekiwać dorosła upoważniona osoba.
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-22, 21:12   #19
Klaudiacb
Raczkowanie

tak dokladnie. musi byc upowaznienie.
Klaudiacb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-25, 20:21   #20
Lanessa
Zadomowienie

Czy ta osoba upowazniona, ta odbierajaca z lotniska, musi byc rodzina?

I, czy mokupic bilet bezposrednio przed odlotem?
Stary 2008-06-25, 22:14   #21
zizuś
Przyczajenie

Dziewczyny! wiem że trochę odbiegam od wątku ale powiedzcie mi jak to jest z sms-mi z bramki internetowej będą dochodzić za granice? z góry wielkie dzięki

Poczuj dziś jaką siłę masz

26.06-17.07 - Edynburg,Newcastle,
Sunderland
zizuś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-29, 13:48   #22
Lanessa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lanessa Pokaż wiadomość
Up na to pytanko..

Dorzucam drugie-mieszkam na wsi w Norwegii, 400 km od Trondheim, nie mam karty kredytowej, czy jest jakas mozliwosc na kupno biletu?
Stary 2008-06-29, 14:36   #23
edyta1421
BAN stały

Cytat:

I, czy mokupic bilet bezposrednio przed odlotem?
nie koniecznie musi to być rodzina...u nas dzieciaki odbierał kiedyś nawet sąsiad... przecież i tak na upowaznieniu musisz napisać czym się będzie legitymował (myśmy wpisywali numer dowodu)

Cytat:
Up na to pytanko..

Dorzucam drugie-mieszkam na wsi w Norwegii, 400 km od Trondheim, nie mam karty kredytowej, czy jest jakas mozliwosc na kupno biletu?

kupno przed odlotem jest możliwe.. ale jest drogie.. i nie wiadomo czy będzie aż tyle miejsc... ale przecież jest mozliwość telefonicznej rezerwacji biletów... mozna zapłacić osobiście, albo przelewem... i nie potrzebujesz karty...
(np. lotnicze-bilety.pl)
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 12:19   #24
kasienkakg
Zadomowienie

Nie chcę zakładać nowego wątku
za 2,5 tygodnia lece z Narzeczonym do Chin.
Nie wiem jak to jest z tymi samolotami- co można zabrać,a co nie. Już się trochę doszkoliłam tutaj na forum.
Mam kilka pytan:
1. Czy mozecie polecic mi jakies walizki/torby np. z allegro lub innych stron internetowych?
2. Lepiej kupić miękką torbe na kółkach czy sztywną?
3. Nie wiem jakich wymiarów kupić torby (ech... zbyt duży jest wybór). Wizazanki jakie Wy macie?
4. Do podręcznego chcemy z TŻtem zabrać ja-torebkę, TŻ-plecak. Może tak być?
5. Jak to jest z kurtkami? Wiem , ze to moze sie wydawac głupie,ale jak bede wracac,to podejrzewam,ze moge miec problem zeby nie przekroczyc limitu bagazu. Chce wziac kurtkę skórzaną (bo u nas i we francji gdzie mam przesiadke bedzie juz zimno). Czy w razie czego moge ja miec na sobie podczas tego przechodzenia z bagazami a pozniej wepchnę najwyżej do podrecznego
6. Jesli torba nie bedzie juz miec jakiegos zabezpieczenia to dokupie kłódeczki,ale czy owijac dodatkowo na lotnisku torbę w folię?
7. Mam przesiadke w Paryzu . Czekam 4 h. Powiedzcie czy dobrze mysle- bede miala wyjsc tak normalnie, nie czekac na bagaz, usiasc gdzies na kawke i pozniej isc ze wszystkimi ludzmi do nowej brameczki do chin. A moge np. wyjsc gdzies chociaz na godzine. Moja Mama wymyslila ze jak bedziemy wracac to zeby wziac taksowke i podjechac do metra, a pozniej metrem i zeby zobaczyc chociaz z daleka wieze eiffla i pozniej wrocic. Ale ja sie boje ze sie nie wyrobie. Nawet nie wiem jak to jest daleko. Co prawda jezyk znam bardzo dobrze i niby jak sie spoznie to mowi sie trudno polece czyms innym
8. Jak to jest z soczewkami i bagazem podrecznym?
9. Slyszalam ze w samolocie bedzie zimno. Dostane kocyk? Pani w biurze podrozy kazala wziac skarpetki
10. Jako ze jest to daleki lot przysluguja jakies napoje i jedzenie. I tu moje pytanie- co dostaje w cenie biletu? Hmmm moze to glupio zabrzmialo. Wlasciwie to chodzi o to,ze nie chce wychodzac z samolotu dowiedziec sie ze mam iles tam doplacic do biletu. Z gory dziekuje za odp
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 23:17   #25
Emidy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg Pokaż wiadomość
Nie chcę zakładać nowego wątku
za 2,5 tygodnia lece z Narzeczonym do Chin.
Nie wiem jak to jest z tymi samolotami- co można zabrać,a co nie. Już się trochę doszkoliłam tutaj na forum.
Mam kilka pytan:
1. Czy mozecie polecic mi jakies walizki/torby np. z allegro lub innych stron internetowych?
Nigdy nie przywiązywałam większej wagi do torby. Widziałam raz komplet walizek w jednym z CH (auhan?) i kupiłam. Ma już kilka lat, był w wielu miejscach i wciąż w nienaruszonym stanie. Jedyne co przychodzi mi do głowy to żeby miał "wbudowane" kółka, nie takie dokręcane.
Cytat:
2. Lepiej kupić miękką torbe na kółkach czy sztywną
Nie wszedzie dbaja o te torby, rzucaja nimi i wyrabiaja rozne rzeczy. W sztywnej wszystko w srodku bedzie w nienaruszonym stanie, nawet gdy panowie nie beda sie z nimi dobrze obchodzic.
Cytat:
3. Nie wiem jakich wymiarów kupić torby (ech... zbyt duży jest wybór). Wizazanki jakie Wy macie?
Mam caly komplet (duza, srednia, mala na podreczny i torba). Wszystko zalezy od tego ile chcesz w to wpakowac. Jesli sporo to duza, jak malo to srednia.
Cytat:
4. Do podręcznego chcemy z TŻtem zabrać ja-torebkę, TŻ-plecak. Może tak być?
Mozna zabrac tylko 1 sztuke na glowe, jak Ty torebke i on plecak to bedzie dobrze, o ile spelniaja wymagania odnosnie wielkosci.
Cytat:
5. Jak to jest z kurtkami? Wiem , ze to moze sie wydawac głupie,ale jak bede wracac,to podejrzewam,ze moge miec problem zeby nie przekroczyc limitu bagazu. Chce wziac kurtkę skórzaną (bo u nas i we francji gdzie mam przesiadke bedzie juz zimno). Czy w razie czego moge ja miec na sobie podczas tego przechodzenia z bagazami a pozniej wepchnę najwyżej do podrecznego
Mniej ja na sobie, nie ma zadnego problemu. Przechodzac przez bramke bedziesz ja musiala sciagnac, ale nie zalicza sie ona do bagazu podrecznego.
Cytat:
6. Jesli torba nie bedzie juz miec jakiegos zabezpieczenia to dokupie kłódeczki,ale czy owijac dodatkowo na lotnisku torbę w folię?
Kłódeczki tak, ale z foli nie korzysta tak wiele osob. Dla mnie jest to zbedne.
Cytat:
7. Mam przesiadke w Paryzu . Czekam 4 h. Powiedzcie czy dobrze mysle- bede miala wyjsc tak normalnie, nie czekac na bagaz, usiasc gdzies na kawke i pozniej isc ze wszystkimi ludzmi do nowej brameczki do chin. A moge np. wyjsc gdzies chociaz na godzine. Moja Mama wymyslila ze jak bedziemy wracac to zeby wziac taksowke i podjechac do metra, a pozniej metrem i zeby zobaczyc chociaz z daleka wieze eiffla i pozniej wrocic. Ale ja sie boje ze sie nie wyrobie. Nawet nie wiem jak to jest daleko. Co prawda jezyk znam bardzo dobrze i niby jak sie spoznie to mowi sie trudno polece czyms innym
Jeśli jest to lot z przesiadką (nie międzylądowanie) to musisz zabrać swój bagaż i później nadać go ponownie. Chyba ze to jest wycieczka organizowana z biura podrozy, to nie wiem. 4 godziny to sporo, mozesz spokojnie odebrac bagaz i pojechac pod wieze. Wystarczy ze bedziesz 1,5h przed kolejnym lotem a wyrobisz sie spokojnie.
Cytat:
8. Jak to jest z soczewkami i bagazem podrecznym?
Soczewek nie mam, wiec nie wiem, ale co moze byc? Chyba nic... Bagaz podreczny musi spelniac wymagania wagowe i wymiarowe. Plyny w opakowaniach do 100ml, łącznie nie więcej niż litr.[/QUOTE]
Cytat:
9. Slyszalam ze w samolocie bedzie zimno. Dostane kocyk? Pani w biurze podrozy kazala wziac skarpetki
Jak lecisz jakąs wysoką klasą to może i dostaniesz, w zwykłej nic takiego nie oferują. Więc sama się zaopatruj w coś ciepłego bo lecąc nocą jest faktycznie chłodno.
Cytat:
10. Jako ze jest to daleki lot przysluguja jakies napoje i jedzenie. I tu moje pytanie- co dostaje w cenie biletu? Hmmm moze to glupio zabrzmialo. Wlasciwie to chodzi o to,ze nie chce wychodzac z samolotu dowiedziec sie ze mam iles tam doplacic do biletu. Z gory dziekuje za odp
Zalezy. Z reguly jest to cieply napoj (kawa/herbata) jakis rogalik, malutka buleczka, dzemik, plasterek szynki i sera, kawalek ciasta. Wszystko zapakowane jest w pudeleczko, wiec nie ma mozliwosci wziecia czegos, za co bedziesz musiala zaplacic. Placic bedziesz kupujac cos od nich z bufetu i to platnosc przy kupnie od razu.
Emidy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 09:34   #26
kasienkakg
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Emidy Pokaż wiadomość
Soczewek nie mam, wiec nie wiem, ale co moze byc? Chyba nic... Bagaz podreczny musi spelniac wymagania wagowe i wymiarowe. Plyny w opakowaniach do 100ml, łącznie nie więcej niż litr.
Jak lecisz jakąs wysoką klasą to może i dostaniesz, w zwykłej nic takiego nie oferują. Więc sama się zaopatruj w coś ciepłego bo lecąc nocą jest faktycznie chłodno.
Zalezy. Z reguly jest to cieply napoj (kawa/herbata) jakis rogalik, malutka buleczka, dzemik, plasterek szynki i sera, kawalek ciasta. Wszystko zapakowane jest w pudeleczko, wiec nie ma mozliwosci wziecia czegos, za co bedziesz musiala zaplacic. Placic bedziesz kupujac cos od nich z bufetu i to platnosc przy kupnie od razu.[/QUOTE]

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Z tymi soczewkami to oczywiscie chodzilo mi o pojemnosc plynu do soczewek . Torby juz mamy upatrzone w supermarkecie. Wygladaja calkiem niezle,a i cena nie za wysoka. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 11:46   #27
roswita
Przyczajenie

samolot tabletki

Witam mam pytanie do bardziej doswiadczonych w tenacie. W czwartek po raz pierwszy lece liniami Enter Air co to wg sa za linie i jakie opinie o nich macie? Oraz po raz pierwszy lece z tabletkami antykoncepcyjnymi moge je wziąć do samolotu aby zazyc w trakcie lotu? Strasznie panikuje ze na kontroli mi je zwina prosze o pomoc.
roswita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 21:16   #28
Floydka
little hungry lady

Dot.: samolot tabletki

Tabletek zwinąć nie powinni, raczej zabraliby Ci jakieś ostre przedmioty (np. nożyk, nożyczki, pilniczek do paznokci itd) albo jakieś płynne substancje.
Tymi liniami nie leciałam, więc nic Ci niestety o nich nie powiem.

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości