|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zamawianie kosmetyków w czasie mrozów lub upałów - czy bezpieczne?
Przeważnie kupuję kosmetyki i olejki z różnych sklepów wysyłkowych, na aukcjach etc. Zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie robię im i sobie krzywdy. Czy narażanie kosmetyków na skrajne temperatury latem i zimą np. w pocztowych ciężarówkach, magazynach, jest dla nich bezpieczne? Jeśli nie, to przy jakich temperaturach powinnyśmy zrezygnować z kosmetycznych zakupów przez internet?
Inną sprawą jest to, że nie możemy nigdy mieć pewności, jak z kupowanymi przez nas specyfikami obchodzono się, zanim trafiły na półkę ![]() Niech Ktoś Mądry się wypowie. Dziękuję! No i oczywiście logika wskazywałaby na to, że jeśli jakiś preparat posiada na opakowaniu informację o temperaturze, w której powinien być przechowywany (np. olejek, którego nie powinno się trzymać w lodówce), to warunki panujące na zewnątrz nie powinny tej temperatury przekraczać. Edytowane przez Zarja Czas edycji: 2013-01-09 o 09:46 |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zamawianie kosmetyków w czasie mrozów lub upałów - czy bezpieczne?
Ja też się nad tym zastanawiam.
Kilka dni temu kupiłam przez internet żel i płyn micelarny z biodermy, i wybrałam wysyłkę do paczkomatu. Po południu dostałam sms że paczka czeka, i w sumie nie chciało mi się iść już po nią -wymysliłam że pójde nastepnego dnia. Ale zastanowiłam się że przecież na dworze jest mróz i te moje kosmetyki leżą na tym mrozie. Szybciutko po nie pobiegłam no i płyn wyglądał normalnie, ale żel był bardzo gęsty, dopiero nastepnego dnia przybrał " normalną " konsystencje I też mam teraz problem bo nie wiem czy ten mróz nie zaszkodził kosmetykom |
|
|
|
|
#3 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
niektóre podłoża maściowe i kremowe źle reagują na niewłaściwą temperaturę - po zmrożeniu mogą się rozwarstwić. Kiedyś spotkałem się z sytuacją gdy kremy w aptece które stały wysoko na półce obok lampki po prostu się zważyły (firma Vichy). Myślę że jednak kupić kosmetyk w aptece, bowiem tam pilnowana jest temperatura transportu.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
tej zimy zrobiłam duże zamówienie na zsk, zakupy przysłane kurierem, jeden z hydrolatów był doszczętnie zamrożony
chwilę się zmartwiłam ale w sumie robi się kosmetyki na zmrożonej wodzie więc czemu nie. Ale gdyby oleje by mi się pomroziły to bym się wkurzyła |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
A ja sie takimi rzeczami nie przejmuje. te kosmetyki i polprodukty czesto stoja w halach u sprzedawcy zanim my je kupimy i tez sa narazane na rozne temperatury. latem moze byc cieplej w takiej hali, a w zimie chlodniej. Zgadalam sie kiedys z wlascicielem sklepu ktory sprzedaje naturalne kosmetyki i polprodukty i dowiedzialam sie ze jak zamykaja sklep to wylanczaja ogrzewanie i gdy w zimie bylo troche zimniej u mnie to i w sklepie bylo zimno i niektore oleje zrobily sie lekko mentne od niskiej temparatury. Po godzinie jak w sklepie bylo juz te ok 20°C wszystko wrocilo do normy. Pozniej gdzies tez natknelam sie na ta informacje, ze nie ma problemu, zeby poczekac i wszystko wroci do normy.
Moj chlop pracuje w DHL i tez mi mowil ze paczki na hali zanim je maszyna zeskanuje albo zanim zostana zaladowane do aut to sa narazone na rozne temperatury. W zimie jest chlodno, latem jest cieplej, oni sam w aucie maja latem wysoka temperature itp. Nie ma tak ze od poczatku produkcji wszystko jest w idelanej temperaturzy, dajmy na to 18°C. Wiele firm ma siedzibe z zwyklych metalowych halach, a te w zimie ciezko jest ogrzac do 20°C, a latem moze byc w nich cieplej, potej jedze to autami do sprzedawcy, a sprzedawca lubi postawic na polce pod zarowka ktora niezle nagrzewa kosmetyk. jak mam wybierac to ja wole jednak te hale niz ugotowany krem z apteki. Z drugiej strony i tu i tu mozna oddac jak przyjdzie popsute. |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Ot, właśnie o to mi chodziło
Cały Twój post to jedno ogromne "Nie kupujcie zimą ani latem!".Tak, zaczęłam od tego, że poczta i firmy kurierskie przechowują paczki w skrajnych temperaturach. Oczywiście nigdy nie możemy być pewni, że np. nasz olejek arganowy, który kupujemy w kwietniu nie leżał dwa miesiące temu w temperaturze -20C. Ale ryzyko, że tak właśnie było, jest mniejsze. Na jednej stronie, sklepu ze składnikami do wytwarzania kosmetyków naturalnych, jest tabela z wytycznymi dotyczącymi zasad przechowywania olejków, hydrolatów, etc. Na wielu produktach, np. na lekarstwach, czasami też na kosmetykach są podobne informacje - nie narażać na nadmiar światła, przechowywać w lodówce lub np. w temperaturze 2-25 stopni. I tak powinno się robić. Wygląda na to, że najlepiej jest kupować faktycznie w aptece, jak pisze Arcydiakon - tam są leki i tam po prostu muszą być spełnione pewne normy. Albo od zaufanego sprzedawcy. Wątpię, czy słuszne jest nieprzejmowanie się tą kwestią, w końcu w szkole uczyliśmy się na chemii tego i owego, a kosmetyki to cała masa złożonych związków organicznych... |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiam się właśnie nad sposobem dostarczenia kosmetyków ze sklepu internetowego. Z reguły wybierałam Paczkomat, który stoi niedaleko mojego miejsca zamieszkania, jednak teraz, gdy zaczęły się upały, mam poważne wątpliwości, czy pozostawienie kosmetyków w "puszce" na pełnym słońcu ma jakiś sens.
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:16.

chwilę się zmartwiłam ale w sumie robi się kosmetyki na zmrożonej wodzie więc czemu nie. Ale gdyby oleje by mi się pomroziły to bym się wkurzyła 
Cały Twój post to jedno ogromne "Nie kupujcie zimą ani latem!".