|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zdjęcie aparatu na czas porodu
Witam wszystkich Forumowiczów,
Od roku noszę aparat ortodontyczny, teraz jestem w ciąży i podczas ostatniej wizyty mój ginekolog zasugerował mi zdjęcie aparatu na czas porodu. Pierwsze dziecko urodziłam przez cesarskie cięcie, miałam wtedy znieczulenie zewnątrzoponowe, lecz gdyby zaszła teraz konieczność znieczulenia wziewnego (jeśli oczywiście znowu konieczna byłaby cesarka), to podobno aparat mógłby przeszkadzać. Muszę to jeszcze skonsultować z ortodontą. Czy któraś z was była w takiej sytuacji, a jeśli tak to czy wiązało się to z dodatkowymi kosztami? Nie mam ochoty ściągać aparatu, żeby go za chwilę znowu zakładać, ale chyba lepiej dmuchać na zimne... Pozdrawiam ciepło wszystkie aparatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zdjęcie aparatu na czas porodu
Pierwszy raz spotkałam się z taką sytuacją, że aparat należy zdjąć na czas porodu w celu znieczulenia. No ale też moje znajome noszące aparaty nie rodziły. Skonsultuj to z ortodontą i ginekologiem. Jeśli mówią Ci, że należy zdjąć, to ja bym zdjęła. Z ponownym założeniem nie powinno być bardzo dużych problemów. Jedyny problem to taki, że to może kosztować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Konieczne nie jest, ale byłoby wskazane w przypadku ewentualnej narkozy.
Mój ginekolog jest bardzo dokładny i widocznie chciałby wyeliminować wszystkie ewentualne przeszkody, chociaż prawdę mówiąc zdębiałam, jak mi o tym powiedział. W końcu ustami nie rodzę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dobrze że lekarz jest tak dokładny
![]() Spytaj go w jakim stopniu ewentualnie aparat może przeszkadzać w narkozie. Jeśli określi stopień jako śladowy, to może to przedyskutuj. Jeśli będzie twierdził, że aparat jest dużą przeszkodą, to chyba bym posłuchała. No ale też zapytaj ortodontę ile kosztuje ponowne założenie. Żeby nie było sytuacji, że aparat trzeba robić od nowa. Ponosząc koszty jak za nowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
aparatu stałego nie da sie zdjac i załozyc pozniej spowrotem tego samego. poprostu trzeba wtedy załozyc nowy. Raz załozone zamki nie nadaja sie do ponownego uzycia. Tak wiec kwestie ta z ginekologiem musisz powanzie przedyskutowac.
Choc ja jakos nie widze przeciwskazan....w zasadzie aparat jest na zewnetrznej stronie zeba a nie od wewnatrz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
ja tak samo pierwszy raz słyszę, planuję ciąże i mój ortodonta zalecił mi założenie aparatu na czas ciąży bo ponoć zęby sie wtedy szybciej prostują a jak mi się uda zajść to na 100 % bede mieć cesarkę, i żaden lekarz nie wspomniał mi o zdjęciu aparatu, najlepiej skonsultuj to jeszcze z innym lekarzem ale wydaje mi się że aparat nie jest problemem przy narkozie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Że trzeba zdjąć pierścionki, rozumiem,ręce mogą puchnąć, że zmyć lakier z paznokci też rozumiem,na nich najszybciej widać ewentualny wylew wew. kolczyki z uszu dla własnej wygody no i żeby nie przysłaniały ewentualnie siniejących uszu, kolczyk z języka żeby go nie połknąć...ale aparat??? Dziwne, przecież ani go nie połkniesz, ani na zębach nie będzie żadnych oznak, że może się dziać coś złego...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
A ja mam taki problem ponieważ połknęłam zamek od aparatu i zastanawiam się czy w jakiś sposób może on zaszkodzić dzidzi? Nawet nie wiem kiedy on się odkleił :/ może ktoś wie coś na ten temat???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny! W życiu nie słyszałam gorszej bredni niż zdejmowanie aparatu na czas porodu. Z wykształcenia jestem ratownikiem medycznym i intubacja jest mi doskonale znana. Rzaden lekarz ani pielęgniarka nie ma prawa uszkodzić Ci zębów podczas ewentualnej anelgezji. Pozatym leki używane do znieczulenia nie wchodzą w reakcje z metalem. Dodam jeszcze ze sama jestem posiadaczka aparatu ortodontycznego. Założyłam go dwa lata temu, w międzyczasie zaszłam w ciąże i urodziłam dziecko. Teraz znowu jestem w ciąży a aparat zdejmuje równo za 9 miesięcy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Prawa nie ma, ale sytuacje sa rózne, w wypadku ratowania zycia utrata zębów bedzie na ostatnim miejscu.
Ale fakt dziwna propozycja, sama rodzilam z aparatem. p.s watek ma juz troche lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja też zastanawiałam się czy nie zdjąć aparatu na czas porodu, ale moja ortodontka powiedziała, że większość zamków zniszczy się podczas zdejmowania i będą wysokie koszty, trzeba będzie je dokupić, więc rodziłam z aparatem, na szczęście wszystko było ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.