Medyczna porada - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-21, 13:44   #1
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Medyczna porada

Byłam ostatnio u swojego alergologa i kazała mi zrobić badania w kierunku tarczycy bo mam powiększone wole, do tego mam normalny apetyt-nawet zwiększony, a nie tyje, wręcz chudnę-mam 168 cm a ważę 46 kg i nie mogę za nic przytyć. Często mam bezsenność, szybko się męczę, mam kruche paznokcie. Do tego jestem osobą podatną na stres, wszystkim się przejmuję aż nadto, często zupełnie bez przyczyny. Robiłam badania i wszystko w normie. I co mam teraz zrobić? Lekarka poleca iść na usg tarczycy i szczegółowe badania krwi, ale zastanawiam się czy to możliwe skoro TSH jest w normie? W ich prywatnej przychodni mam sobie zrobić te badania, ale zastanawiam się czy to chęć zysku-bo trochę wydam na badania, czy naprawdę moje objawy mogą być wynikiem nadczynności tarczycy? Dotychczas lekarka mówiła,że moje dolegliwości trawienne są wynikiem alergii, ale mimo leków nie znikają, więc jej zdaniem to tarczyca, którą mam powiększoną. Sama nie wiem co robić? Poza TSH miałam oznaczone T3 i T4 -też w normie.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik

Edytowane przez Personal_Jesus
Czas edycji: 2014-05-21 o 13:46
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 13:48   #2
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: Medyczna porada

U mnie było podejrzenie tarczycy a skończyło się na anemii z niedoboru żelaza więc przed drogimi badaniami tarczycy zbadaj sobie za 12 zł poziom żelaza w krwi My kobiety tracimy je co miesiąc wraz z okresem więc to na pewno popularniejsze rozwiązanie niż nadczynność tarczycy

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 13:49   #3
201611090905
Konto usunięte

Według mnie powinnaś iść się przebadać, w szczególności gdy tarczyca jest powiększona.

A dlaczego koniecznie w ich prywatnej przychodni musisz robić badanie krwi ( że usg tarczycy,to jeszcze rozumiem) ?
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 13:55   #4
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
U mnie było podejrzenie tarczycy a skończyło się na anemii z niedoboru żelaza więc przed drogimi badaniami tarczycy zbadaj sobie za 12 zł poziom żelaza w krwi My kobiety tracimy je co miesiąc wraz z okresem więc to na pewno popularniejsze rozwiązanie niż nadczynność tarczycy
Pół roku temu robiłam badania żelaza i były w porządku.
Cytat:
Napisane przez KasiaB954 Pokaż wiadomość
Według mnie powinnaś iść się przebadać, w szczególności gdy tarczyca jest powiększona.

A dlaczego koniecznie w ich prywatnej przychodni musisz robić badanie krwi ( że usg tarczycy,to jeszcze rozumiem) ?
Bo lekarz rodzinny mnie na nie wyśle na takie badanie, muszę albo zrobić prywatnie, ale mieć skierowanie od endokrynologa, czyli poczekam na samą wizytę z pół roku.
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin

Mój kulinarny kącik
Stary 2014-05-21, 13:56   #5
201607040940
Konto usunięte

Też miałam TSH, ft3,ft4 w normie (w górnej granicy) a mam Hashimoto. Zdiagnozowano mnie na podstawie usg tarczycy +wyniki w górnej granicy + objawy.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 13:57   #6
201611090905
Konto usunięte

Dlaczego rodzinny nie da Ci skierowania na badanie krwi?
201611090905 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 14:12   #7
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
Też miałam TSH, ft3,ft4 w normie (w górnej granicy) a mam Hashimoto. Zdiagnozowano mnie na podstawie usg tarczycy +wyniki w górnej granicy + objawy.
Właśnie też mam w górnej granicy, ale w normie. Czyli warto iść na usg?
Cytat:
Napisane przez KasiaB954 Pokaż wiadomość
Dlaczego rodzinny nie da Ci skierowania na badanie krwi?
Bo może kierować na podstawowe badania, a ja mam takie, które może wypisać specjalista- jakieś antyciała TPO.

Mój kulinarny kącik

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-21, 14:57   #8
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
Nie wiem ile masz kasy, ogólny mi nie chciał mi dać skierowania do endokrynologa, musiałam za wszystko płacić z własnej kieszeni.
Prócz 3tarczycowej w górnej granicy normy miałam cały zestaw innych objawów: było mi zimno, mimo nadmiernego apetytu nie tyłam tylko chudłam, miałam przesuszoną skórę....
Wydaje mi się że warto żebyś zdiagnozowała się w kierunku tarczycy bo masz wole. Piszesz że masz tsh, ft3 i ft4 w normie - w górnej, dolnej granicy czy pośrodku? Pytam o to bo polska norma jest zawyżona.

Powtórzyłabym oznaczenie poziomu tsh, ft3,ft4 (z jednego pobrania), usg tarczycy i koniecznie wizyta u endo z wynikami. Nad anty bym się zastanawiała, u mnie nic nie wykazały (podobno może tak być). Ale u Ciebie może być inaczej.
Lekarka prosiła o wykonanie badań u nich bo innych wyników (prawdopodobnie) nie potrafi interpretować, normy są różne w różnych laboratoriach.
Stary 2014-05-21, 15:43   #9
lilia_pamplemousse
Rozeznanie

zrób badanie, nikt nie próbuje cię naciągnąć.

nie wiem, czy konsultowanie decyzji lekarza na forum kobiecym to wyjątkowo fortunny pomysł.

serio, oczekujesz tego, by internetowi eksperci ci powiedzieli, czy poziom tsh może być prawidłowy w chorobach tarczycy? owszem może, ale może spytasz o to kogoś, kto studiował 10 lat i próbuje cię zdiagnozować?

i poczytaj o chorobie Gravesa-Basedowa.

Edytowane przez lilia_pamplemousse
Czas edycji: 2014-05-21 o 15:47
lilia_pamplemousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 15:50   #10
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem ile masz kasy, ogólny mi nie chciał mi dać skierowania do endokrynologa, musiałam za wszystko płacić z własnej kieszeni.
Prócz 3tarczycowej w górnej granicy normy miałam cały zestaw innych objawów: było mi zimno, mimo nadmiernego apetytu nie tyłam tylko chudłam, miałam przesuszoną skórę....
Wydaje mi się że warto żebyś zdiagnozowała się w kierunku tarczycy bo masz wole. Piszesz że masz tsh, ft3 i ft4 w normie - w górnej, dolnej granicy czy pośrodku? Pytam o to bo polska norma jest zawyżona.

Powtórzyłabym oznaczenie poziomu tsh, ft3,ft4 (z jednego pobrania), usg tarczycy i koniecznie wizyta u endo z wynikami. Nad anty bym się zastanawiała, u mnie nic nie wykazały (podobno może tak być). Ale u Ciebie może być inaczej.
Lekarka prosiła o wykonanie badań u nich bo innych wyników (prawdopodobnie) nie potrafi interpretować, normy są różne w różnych laboratoriach.
Moje są takie pod górne granice, ale zapas jest. Mimo to jak byłam po leki na alergię to lekarka kazała mi powtórzyć wyniki, zrobić to dodatkowe badanie krwi i iść na usg, bo jej zdaniem wszystkie objawy wskazują na tarczycę. Ciągle chudnę, a apetyt mam dobry. No i to ciągłe zmęczenie, w domu mówią nie masz sił bo taka chuda jesteś, ale prawdą jest,że zawsze byłam chuda a jeździłam na zawody sportowe,biegałam, jeździłam non stop na rowerze, a teraz 10 minut spaceru i czuję jakbym z 50 km przeszła. Ciocia- chemik, pracuje w laboratorium i mówiła,że ona moich norm nie rozumie bo ma inne, więc pewnie każde laboratorium ma swoje normy. Właśnie trochę mnie pieniądze przerażają, same badania TSH i T3 i T4 to u mnie było 80 zł, a jak jeszcze dodam inne badania to wyjdzie spora suma, a jednak wyniki są takie,że powinnam być zadowolona.
lilia_pamplemousse nie konsultuję tu swoich wyników i nie proszę o diagnozę. Chciałam się dowiedzieć czy mimo prawidłowych wyników można mieć chorą tarczycę. Lekarka rodzinna nie widziała potrzeby tych badań, a prywatna tak, i zaleca badania w swojej przychodni. Akurat mam brata na medycynie, siostrę mamy lekarkę i parę osób w otoczeniu, które uważają,że nie ma potrzeby robić badań dodatkowych. A alergolog naciska. I to mnie zastanawia. Nie chcę by ktoś stawiał tu diagnozę, wystawiał recepty i dawał zalecenia. Ale może ktoś też robił badania, wyszły dobrze, a mimo to choruje na nadczynność tarczycy. Akurat ta lekarka parę razy kierowała mnie na badania zupełnie niepotrzebne, za to w swoim laboratorium. Chyba tylko u lekarza medycyny estetycznej z jej oferty nie byłam.

Mój kulinarny kącik

Edytowane przez Personal_Jesus
Czas edycji: 2014-05-21 o 15:58
Stary 2014-05-21, 18:53   #11
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Byłam ostatnio u swojego alergologa i kazała mi zrobić badania w kierunku tarczycy bo mam powiększone wole, do tego mam normalny apetyt-nawet zwiększony, a nie tyje, wręcz chudnę-mam 168 cm a ważę 46 kg i nie mogę za nic przytyć. Często mam bezsenność, szybko się męczę, mam kruche paznokcie. Do tego jestem osobą podatną na stres, wszystkim się przejmuję aż nadto, często zupełnie bez przyczyny. Robiłam badania i wszystko w normie. I co mam teraz zrobić? Lekarka poleca iść na usg tarczycy i szczegółowe badania krwi, ale zastanawiam się czy to możliwe skoro TSH jest w normie? W ich prywatnej przychodni mam sobie zrobić te badania, ale zastanawiam się czy to chęć zysku-bo trochę wydam na badania, czy naprawdę moje objawy mogą być wynikiem nadczynności tarczycy? Dotychczas lekarka mówiła,że moje dolegliwości trawienne są wynikiem alergii, ale mimo leków nie znikają, więc jej zdaniem to tarczyca, którą mam powiększoną. Sama nie wiem co robić? Poza TSH miałam oznaczone T3 i T4 -też w normie.
Nie będę się wypowiadać na temat diagnozowania niedoczynności tarczycy, bo tutaj nie mam dużej wiedzy, ale powiem coś z własnego doświadczenia.

Miałam podobne objawy jak Ty, oprócz spadku wagi (u mnie było w drugą stronę ). Wyniki badań tarczycy miałam średnie, ale to nieważne... Okazało się, że mam dość dużą anemię, a zdiagnowałam to sobie dopiero po badaniach ferrytyny, kwasu foliowego i B12. A morfologię miałam w miarę dobrą.
Polecam Ci też specjalne forum (wpisz w google: polski commed endokrynolog). Możesz założyć swój wątek, na pewno ktoś dobrze Ci doradzi

Z tego co się orientuję, to choroba Hashimoto może wystąpić przy prawidłowym TSH. Nie zaszkodzi tego zbadać. Piszesz też o dolegliwościach trawiennych, a akurat przy Hashimoto należy zmienić dietę (należy unikać glutenu). Może więc Twoje dolegliwości mają jakiś związek z tarczycą. Jeżeli tylko masz te 200-300 zł to lepiej zrób wszystkie badania i będziesz miała jasność.

Edytowane przez slonecznikow_a
Czas edycji: 2014-05-21 o 18:54
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-21, 19:16   #12
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Moje są takie pod górne granice, ale zapas jest. Mimo to jak byłam po leki na alergię to lekarka kazała mi powtórzyć wyniki, zrobić to dodatkowe badanie krwi i iść na usg, bo jej zdaniem wszystkie objawy wskazują na tarczycę. Ciągle chudnę, a apetyt mam dobry. No i to ciągłe zmęczenie, w domu mówią nie masz sił bo taka chuda jesteś, ale prawdą jest,że zawsze byłam chuda a jeździłam na zawody sportowe,biegałam, jeździłam non stop na rowerze, a teraz 10 minut spaceru i czuję jakbym z 50 km przeszła. Ciocia- chemik, pracuje w laboratorium i mówiła,że ona moich norm nie rozumie bo ma inne, więc pewnie każde laboratorium ma swoje normy. Właśnie trochę mnie pieniądze przerażają, same badania TSH i T3 i T4 to u mnie było 80 zł, a jak jeszcze dodam inne badania to wyjdzie spora suma, a jednak wyniki są takie,że powinnam być zadowolona.
lilia_pamplemousse nie konsultuję tu swoich wyników i nie proszę o diagnozę. Chciałam się dowiedzieć czy mimo prawidłowych wyników można mieć chorą tarczycę. Lekarka rodzinna nie widziała potrzeby tych badań, a prywatna tak, i zaleca badania w swojej przychodni. Akurat mam brata na medycynie, siostrę mamy lekarkę i parę osób w otoczeniu, które uważają,że nie ma potrzeby robić badań dodatkowych. A alergolog naciska. I to mnie zastanawia. Nie chcę by ktoś stawiał tu diagnozę, wystawiał recepty i dawał zalecenia. Ale może ktoś też robił badania, wyszły dobrze, a mimo to choruje na nadczynność tarczycy. Akurat ta lekarka parę razy kierowała mnie na badania zupełnie niepotrzebne, za to w swoim laboratorium. Chyba tylko u lekarza medycyny estetycznej z jej oferty nie byłam.
Chyba Cię naciąga.

dla porównania podaję swoje wyniki sprzed postawienia diagnozy:
tsh 4,11 (norma 0,87-4,20)
ft4 19,79 (12-22)
ft3 6,09 (3,1-6,8).

W usg miałam stwierdzone zwłóknienia, zmniejszoną objętość tarczycy , z podejrzeniem zapalenia na tle autoagresji.

Może Ci to coś pomoże.

Edytowane przez 201607040940
Czas edycji: 2014-05-21 o 19:17 Powód: ,
Stary 2014-05-21, 19:38   #13
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Sama nie wiem, trochę szkoda mi wydawać teraz tyle pieniędzy. Może zapiszę się do endokrynologa i poczekam w kolejce, i zobaczę co on mi powie? Alergolog mówi,że jest wkurzona tym,że mimo leków na alergię ja ciągle mam maksymalnie suchą skórę, chudnę itp.
Gosiaczek mam dość podobne wyniki. Moja ciocia radzi nie panikować i sobie spokojnie poczekać. Z drugiej strony ta lekarka wczoraj mnie nastraszyła, a ja byłam pewna,że skoro mam dobre wyniki to tarczycę mam ok.

Mój kulinarny kącik
Stary 2014-05-21, 19:53   #14
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Sama nie wiem, trochę szkoda mi wydawać teraz tyle pieniędzy. Może zapiszę się do endokrynologa i poczekam w kolejce, i zobaczę co on mi powie? Alergolog mówi,że jest wkurzona tym,że mimo leków na alergię ja ciągle mam maksymalnie suchą skórę, chudnę itp.
Gosiaczek mam dość podobne wyniki. Moja ciocia radzi nie panikować i sobie spokojnie poczekać. Z drugiej strony ta lekarka wczoraj mnie nastraszyła, a ja byłam pewna,że skoro mam dobre wyniki to tarczycę mam ok.
to może spróbuj diety bezglutenowej? Zaszkodzić Ci nie zaszkodzi a gluten jest częstym alergenem.

Na jednym z forów chorych na hashi jest kalkulator do przeliczania wyniku na procenty - wtedy możesz porównać wyniki z różnych laboratoriów. Nie podeślę Ci linka - musisz poszukać.
Jeżeli ważysz czterdzieści parę kilogramów i nadal chudniesz to nie masz czasu żeby długo czekać z diagnozą.
Stary 2014-05-21, 20:58   #15
Duszaniola
Wtajemniczenie

Jak masz powiększoną tarczycę, to ja bym na Twoim miejscu zrobiła przynajmniej USG. Jeśli chodzi o TSH, fT3 i fT4 to jak miałaś niedawno robione to raczej nie ma sensu powtarzać i niepotrzebnie wydawać kasę. Lepiej zrobić to antyTPO i USG.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-22, 07:37   #16
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
to może spróbuj diety bezglutenowej? Zaszkodzić Ci nie zaszkodzi a gluten jest częstym alergenem.

Na jednym z forów chorych na hashi jest kalkulator do przeliczania wyniku na procenty - wtedy możesz porównać wyniki z różnych laboratoriów. Nie podeślę Ci linka - musisz poszukać.
Jeżeli ważysz czterdzieści parę kilogramów i nadal chudniesz to nie masz czasu żeby długo czekać z diagnozą.
Ja zawsze byłam chudzielcem, w życiu więcej niż 50 kg nie ważyłam, więc to nie tak,że nagle schudłam. Po prostu przytyć nie mogę, a apetyt mam normalny, jem nawet więcej niż powinnam a nie tyję. Myślałam o glutenie, alergolog nawet polecała odstawić, ale ja chyba za bardzo lubię chleb. No, ale trzeba o tym pomyśleć na poważnie.
Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Jak masz powiększoną tarczycę, to ja bym na Twoim miejscu zrobiła przynajmniej USG. Jeśli chodzi o TSH, fT3 i fT4 to jak miałaś niedawno robione to raczej nie ma sensu powtarzać i niepotrzebnie wydawać kasę. Lepiej zrobić to antyTPO i USG.
Tak chyba zrobię, w końcu przez tydzień nie powinny tak się zmienić te wartości.

Mój kulinarny kącik
Stary 2014-05-22, 10:49   #17
nadijka
Rozeznanie

Tak naprawdę Twoje dolegliwości mogą pochodzić z kilku różnych źródeł. Tak, jak pisały dziewczyny jedną z przykładowych przyczyn może być anemia (żelazo, ferrytyna, wit. B12). Jak objawiają się te problemy trawienne? Czy byłaś diagnozowana pod kątem chorób przewodu pokarmowego?
nadijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-22, 13:35   #18
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadijka Pokaż wiadomość
Tak naprawdę Twoje dolegliwości mogą pochodzić z kilku różnych źródeł. Tak, jak pisały dziewczyny jedną z przykładowych przyczyn może być anemia (żelazo, ferrytyna, wit. B12). Jak objawiają się te problemy trawienne? Czy byłaś diagnozowana pod kątem chorób przewodu pokarmowego?
Żelazo mam bez zarzutów. A co do problemów trawiennych to dotychczas lekarka kładła je na karb alergii pokarmowej- zjem coś nie tak jak organizm chce i mam bóle nadbrzusza, które podobno mogą też być od tarczycy. Apetyt mam ok, innych objawów brak, a często boli mnie brzuch bez przyczyny. W zasadzie to takie ssanie jakbym non stop była głodna, nie przeszkadza to w życiu,ale bywa denerwujące.

Mój kulinarny kącik
Stary 2014-05-22, 13:53   #19
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Żelazo mam bez zarzutów. A co do problemów trawiennych to dotychczas lekarka kładła je na karb alergii pokarmowej- zjem coś nie tak jak organizm chce i mam bóle nadbrzusza, które podobno mogą też być od tarczycy. Apetyt mam ok, innych objawów brak, a często boli mnie brzuch bez przyczyny. W zasadzie to takie ssanie jakbym non stop była głodna, nie przeszkadza to w życiu,ale bywa denerwujące.
Tak tylko prostując - to że nie masz obniżonego żelaza, nie znaczy, że nie masz anemii. Niedokrwistość może być związana chociażby z niedoborem wit. B12, kwasu foliowego itd. Żeby stwierdzić czy jest anemia patrzy się na hemoglobinę, czerwone krwinki i hematokryt.

No ale u Ciebie raczej na tarczycę wszystko wskazuje.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-22, 14:54   #20
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Żelazo też miałam w górnych granicach normy... A mimo to poziom ferrytyny, b12 i kwasu foliowego był bardzo kiepski.
Stary 2014-05-22, 14:56   #21
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
Żelazo też miałam w górnych granicach normy... A mimo to poziom ferrytyny, b12 i kwasu foliowego był bardzo kiepski.
słonecznikow - a na jakim poziomie ferytyna?

Ja miałam ok 30% normy i endo zlekceważyła, powiedziała że jest ok.
Stary 2014-05-22, 15:12   #22
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
słonecznikow - a na jakim poziomie ferytyna?

Ja miałam ok 30% normy i endo zlekceważyła, powiedziała że jest ok.
19, a wg laboratorium norma wynosi: 13 - 150.
Stary 2014-05-22, 15:41   #23
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość
19, a wg laboratorium norma wynosi: 13 - 150.
dziękuję, wg kalkulatora
http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_ i_hashimoto.html

masz 4,38 % . To ja faktycznie mam super ferrytynę.
Stary 2014-05-22, 15:52   #24
nadijka
Rozeznanie

Według mnie powinnaś zasięgnąć opinii jeszcze innego lekarza. Bóle brzucha mogą świadczyć o innych chorobach (np. gastrologicznych), które mogą powodować chudnięcie, osłabienie. Nie twierdzę oczywiście, że na 100% nie masz chorej tarczycy, ale ja bym poszła do gastrologa. Kilku lekarzy u których byłam, mówiło wprost, że alergia jako diagnoza bólów brzucha, osłabienia itp. powinna być stawiana na końcu, po wykluczeniu innych chorób. Ale to tylko tak z mojego doświadczenia
Stary 2014-05-22, 20:13   #25
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
Według mnie powinnaś zasięgnąć opinii jeszcze innego lekarza. Bóle brzucha mogą świadczyć o innych chorobach (np. gastrologicznych), które mogą powodować chudnięcie, osłabienie. Nie twierdzę oczywiście, że na 100% nie masz chorej tarczycy, ale ja bym poszła do gastrologa. Kilku lekarzy u których byłam, mówiło wprost, że alergia jako diagnoza bólów brzucha, osłabienia itp. powinna być stawiana na końcu, po wykluczeniu innych chorób. Ale to tylko tak z mojego doświadczenia
alergię mam zdiagnozowaną od ponad 20 lat,a od 15 astmę. Jestem uczulona na wiele rzeczy, i alergolog mówi,że jak jestem uczulona na jakiś pyłek zachodzi reakcja krzyżowa i coś z jedzenia mi szkodzi, stąd bóle. Niedawno miałam robione testy po raz kolejny i naprawdę ją mam. Tyle,że mimo leków wielkiej poprawy nie ma.
Czerwonych krwinek mam odpowiednią ilość, ale pozostałych badań nie robiłam, ani witamin,ani kwasu foliowego.

Mój kulinarny kącik
Stary 2014-05-22, 20:21   #26
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
alergię mam zdiagnozowaną od ponad 20 lat,a od 15 astmę. Jestem uczulona na wiele rzeczy, i alergolog mówi,że jak jestem uczulona na jakiś pyłek zachodzi reakcja krzyżowa i coś z jedzenia mi szkodzi, stąd bóle. Niedawno miałam robione testy po raz kolejny i naprawdę ją mam. Tyle,że mimo leków wielkiej poprawy nie ma.
Czerwonych krwinek mam odpowiednią ilość, ale pozostałych badań nie robiłam, ani witamin,ani kwasu foliowego.
U mnie jest podobnie - alergia od urodzenia, testy (szczególnie wziewne) wychodzą bardzo mocno na właściwie wszystkie alergeny (swoją drogą, testy nie zawsze są niestety wiarygodne ), a jednak gastrolog okazał się niezbędny, dlatego radzę patrząc po sobie
Stary 2014-05-22, 20:40   #27
Personal_Jesus
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie jest podobnie - alergia od urodzenia, testy (szczególnie wziewne) wychodzą bardzo mocno na właściwie wszystkie alergeny (swoją drogą, testy nie zawsze są niestety wiarygodne ), a jednak gastrolog okazał się niezbędny, dlatego radzę patrząc po sobie
Może warto więc się wybrać? Te bóle nie pojawiają się codziennie i nie psują życia, już się przyzwyczaiłam i zawsze kojarzyłam je z jedzeniem, ale może rzeczywiście to nie to.

Mój kulinarny kącik

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-05-22, 20:48   #28
Lottie69
Zakorzenienie

Chętnie się podczepię.
Morfologia ok, TSH (2.01), ft3 (4.250) i ft4 (1.140) w normie. Udało mi się też załapać ponad pół roku temu na usg tarczycy, lekarz stwierdził, że czysto.Wole stwierdzono mi gdzieś w 10-12 roku życia, nikt z tym nic nie zrobił, po prostu sobie jest.
Pomimo tego praktycznie od zawsze mam wilgotne i chłodne (lub lodowate) stopy i dłonie. Waga zazwyczaj oscyluje wokół 50kg od 5 lat, ostatnio spadło mi do 49 (przy 169cm wzrostu). Mogę jeść jak głupia, mogę nie jeść nic, nie ma żadnej różnicy. Mam okresowe napady głodu, jem po 6-7 kanapek (uczciwych takich, pasztecik z ogórkiem, ser+szynka+ogórek, obiadu też sobie nie żałuję, podjadam).
Szybko się męczę przy wchodzeniu po schodach, jestem wiecznie nerwowa, ostatnie pół roku nagle płaczliwa. Okres to dwa dni zwijania się z bólu przy pyralginie (na środę mam wizytę u gin, może mnie oświeci w związku z tym).
Albo jestem hiperaktywna i nie mam co ze sobą zrobić, albo zasypiam na siedząco. Czasami zaczyna mi drżeć ręka, miewam skurcze łydek (ale to raczej kilka dni gdy występują, a później 1-2 miesiące spokoju). Przy kładzeniu się do łóżka nagle czuję uderzenie gorąca, 10min leżę odkryta, bo inaczej się ugotuję.
Termin do endokrynologa mam na wrzesień, bo udało mi się wybłagać skierowanie, ale to wszystko zaczyna mi coraz bardziej przeszkadzać. W taki upał siedzę w domu w zimowych skarpetkach :|
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 00:40   #29
carpediem
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Chętnie się podczepię.
Morfologia ok, TSH (2.01), ft3 (4.250) i ft4 (1.140) w normie. Udało mi się też załapać ponad pół roku temu na usg tarczycy, lekarz stwierdził, że czysto.Wole stwierdzono mi gdzieś w 10-12 roku życia, nikt z tym nic nie zrobił, po prostu sobie jest.
Pomimo tego praktycznie od zawsze mam wilgotne i chłodne (lub lodowate) stopy i dłonie. Waga zazwyczaj oscyluje wokół 50kg od 5 lat, ostatnio spadło mi do 49 (przy 169cm wzrostu). Mogę jeść jak głupia, mogę nie jeść nic, nie ma żadnej różnicy. Mam okresowe napady głodu, jem po 6-7 kanapek (uczciwych takich, pasztecik z ogórkiem, ser+szynka+ogórek, obiadu też sobie nie żałuję, podjadam).
Szybko się męczę przy wchodzeniu po schodach, jestem wiecznie nerwowa, ostatnie pół roku nagle płaczliwa. Okres to dwa dni zwijania się z bólu przy pyralginie (na środę mam wizytę u gin, może mnie oświeci w związku z tym).
Albo jestem hiperaktywna i nie mam co ze sobą zrobić, albo zasypiam na siedząco. Czasami zaczyna mi drżeć ręka, miewam skurcze łydek (ale to raczej kilka dni gdy występują, a później 1-2 miesiące spokoju). Przy kładzeniu się do łóżka nagle czuję uderzenie gorąca, 10min leżę odkryta, bo inaczej się ugotuję.
Termin do endokrynologa mam na wrzesień, bo udało mi się wybłagać skierowanie, ale to wszystko zaczyna mi coraz bardziej przeszkadzać. W taki upał siedzę w domu w zimowych skarpetkach :|
Mam dokładnie tak samo (minus wole i skurcze łydek), ale mój kardiolog stwierdził, że to wina genetycznej wady serca (mam zdiagnozowany zespół Barlowa, niedomykalność zastawki aortalnej i dziurkę w aorcie). To wpływa u mnie na niską wagę (45kg przy 160cm wzrostu), wieczne uczucie zmęczenia, uderzenia gorąca, zimne nogi i ręce i kołatania serca.

Nie twierdzę, że możesz mieć to samo, ale EKG warto zawsze zrobić. Poza tym skurcze łydek mogą być skutkiem niedoboru magnezu (bierzesz magnez w tabletkach?). Sprawy ginekologiczne to chyba już inna para kaloszy (mniej związana z innymi symptomami), ale mam dokładnie tak samo - mój ginekolog nie stwierdził żadnych prawidłowości i uznał, że "taka uroda", ponieważ mam wąską miednicę.
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-23, 01:06   #30
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:

Bo może kierować na podstawowe badania, a ja mam takie, które może wypisać specjalista- jakieś antyciała TPO.
Tsh, ft3, ft4, anty-TPO i anty-TG. O ile się nie mylę, refundowane jest tylko TSH, nawet jeśli masz skierowanie. Możesz iść do pierwszego lepszego laboratorium diagnostycznego i zrobić je sobie na własną rękę. To jest wydatek ponad 100 zł (w Diagnostyce), ale za to daje dość jasny obraz co do kłopotów. Samo TSH nie jest miarodajne. Ja mam je w normie, a mam Hashimoto i całą resztę wyników mam zwariowaną.

Na usg warto iść, bo na nim także można wyłapać jakieś kłopoty, pewne przypadłości mają swoisty obraz. Ale niestety, to ma największy sens w zestawieniu z badaniami krwi. Jeśli chciałabyś zrobić samo usg to lepiej odpuść i zrób samą krew.

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2014-05-23 o 01:19
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości