|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
lek-zawiesina-problem :-/
mam problem z lekiem ,oczywiscie do samodzielnego montażu grrr
dolewam wody do kreski na butelce,wstrzasam i leku jest mniej ,nie siega do tej kreski tak ma byc?czy wody dolac zeby dosiegala do tej kreski? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: lek-zawiesina-problem :-/
nie no to chyba tak ma byc...
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Raczej tak ma być wszystko zalezy od wody ale to chemiczne tłumaczenie, jesli na ulotce nie pisze żeby dolac wody to raczej ma być tak jak ma być czyli mniej leku
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
lek to syrop w butelce do spozycia w ciągu tygodnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
tak moze zostać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nutka nie gryzie!
|
Dolewasz wodę do kreski, potrząsasz i zostawiasz! Kreska oznacza dokąd masz lać wodę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
no to dobrze ,bo juz zglupiałam o co chodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Yyy, czy to na pewno tak? Chyba nie. A dlaczego? bo to ma byc roztwór, Proszę Justy, jesli masz możliwość to się upewnij, chemikiem nie jestem, ale jesli objetość leku jest mniejsza od zalecanej, to po pierwsze zawartość środka jest większa w cm sześciennym zawiesiny / czyli przekracza się zalecaną dawkę leku/, zmienia się również czas podawania leku / jest krótszy, bo lek jest gęstszy i skondensowany/.
Wpisuję dokładnie sposób przyrządzenia zawiesiny z ulotki antybiotyku: Ospamox dodać przegotowanej wody do kreski. Wstrząsnąć do uzyskania zawiesiny. Po odstaniu w razie potrzeby uzupełnić wodą ponownie do kreski. Wstrząsnąć przed pobraniem każdej dawki, Identyczne zalecenia są na antybiotyku Ceclor. Dodam, ze to nie tylko ja mam taką interpretację, ale również lekarze. Jeśli zawiesiny miałoby być MNIEJ to uwaga, na ulotce podawane są dokładne w mililitrach objetości wody, jaką trzeba dodać. dopisek: i jeszcze tak na zdrowy rozum: jeśli proszek jest zbity, to wlejemy od razu zawsze więcej wody do tej nieszczesnej kreski, niż wówczas, kiedy bedzie rozpulchniony i rozbity. I co wtedy, kiedy otrzymamy zawiesinę o dobrych kilka mililitrów mniej, niż to być powinno? Zazwyczaj takie leki do samodzielnego montazu są nietrwałe i krótko stosowane /5-6dni/, mają więc i tak niewielką objętość, zatem kazdy ml liczy sie w dawce. Fakt, niejednoznaczność takich określeń do kreski, kiedy dno nie jest stabilne, to paranoja.
Knajpa, kościół, widok z mostu Edytowane przez Mariqa Czas edycji: 2005-11-28 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:04.