|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Podziękowania dla rodziców a rozwód
Witam
![]() Mam taki problem. Otóż moi rodzice rozwiedli się i praktycznie nienawidzą się. Nie chcą ze sobą rozmawiać, widzieć się itp itd. Mam ślub w sierpniu, nie wiem jak zorganizować podziękowania dla rodziców. Narzeczony chce podziękowania dla rodziców zrobić ( ma normalnych rodziców), a dla mnie najlepiej żeby nie były. jak to urządzić żeby nie pozabijali się, nie powyzywali się, nie zrobili mi siary na własnym ślubie ? Nie mam żadnego pomysłu ;(
![]() |
#2 | |
Work, work, work
|
Dot.: Podziękowania dla rodziców a rozwód
Cytat:
Rodzice mojego męża też się rozwiedli, nie przepadają za sobą, nie mają za sobą żadnego kontaktu i też zastanawialiśmy się, jak to rozegrać, ale jakoś nam się udało ![]() Na wesele był zaproszony ojciec męża, ale sam, bez swojej nowej rodziny, bo mój mąż jej nie uznaje, a teściowa wtedy była ze swoim partnerem (teraz już mężem). Ojciec męża siedział ze swoimi rodzicami i siostrą, teściowa z drugiej strony sali. Nie mieliśmy tak, że rodzice siedzieli koło nas, tylko drużki. Na podziękowania dla rodziców zrobiliśmy takie a'la dyplomiki i daliśmy kwiaty. Moja teściowa miała jedynie zastrzeżenie, aby nie tańczyć z byłym mężem. Zachowali się z klasą, najpierw na błogosławieństwie, a potem na podziękowaniach, bo oboje nie robili żadnych scen, potrafili koło siebie stanąć, zrobili to do nas, chociaż wiem, że teściowej nie było łatwo i bała się tego. Może porozmawiaj z nimi, powiedz, że jest to dla Ciebie/Was ważne, bo to jest wasz dzień, masz ślub raz w życiu, aby chociaż na kilka minut zakopali topór wojenny. My też baliśmy się, jak to wypadnie, ale rodzice męża stanęli na wysokości zadania, chociaż jego ojciec w dniu wesela sobie pojechał koło 22, gdy miały być podziękowania, bo więcej wychodnego nie dostał, więc w efekcie robiliśmy je dopiero na poprawinach ![]()
*** Szukasz oryginalnego prezentu na ślub, urodziny, rocznicę, komunię albo chrzciny? *** Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp. Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A tak jak pisała Wizazanka powyżej wystarczy usadzić rodziców przy swoich rodzinach i nie powinno być problemu. Nawet niekoniecznie muszą się widzieć, jedyny wysiłek na całym weselu to stanąć obok siebie na kilka minut. Myślę, że jest to na tyle ważna uroczystość rodzinna, że rodzice będą w stanie stanąć na wysokości zadania i zachować się z klasą. W tym dniu i tak będziesz miała wiele powodów do stresów (oczywiście do radości również), że niepotrzebne Ci kolejne. Trzymam kciuki, żeby się udało ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Będzie dobrze! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Podziękujcie w domu po błogosławieństwie i po problemie. Cokolwiek by powiedzieli nie zrobią Ci obciachu na weselu przy wszystkich i już
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny:
U mnie jest taka sytuacja, że mam oboje rodziców natomiast u TŻ mama nie żyję a z ojcem ma całkowity brak kontaktu, od 20 lat żyje sobie w Ameryce . Myślę czy czasem w ogóle nie zrezygnować z podziękowań, ponieważ może być mu przykro, że nie ma koło niego jego mamy którą bardzo kochał.... jaką formę przybrać? podziękowania dla moich rodziców ( np. w domu) ? czy jednak na sali ale tylko im?
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem w ogóle tego typu dylematów i zmartwień. Dlaczego nie podziękuje się każdemu rodzicowi osobno, w domu, w normalnej atmosferze? Czemu to jest na pokaz?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A zatem najlepiej jest zrezygnować z nadmuchanej instytucji "podziękowań dla rodziców". My wzięliśmy rodziców na obiad, spotkałam się też z właśnie indywidualnymi podziękowaniami, jak pisze SOCKI. Na weselu jest to zazwyczaj niezręczne, nieporadne i ... niepotrzebne? W Waszej sytuacji tym bardziej. Po co kłopotać samych siebie, rodziców i teściów?
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumie, że nie mam za co dziękować ojcu i powiedział mi, że ja mogę nie robić podziękowań ale on dla swoich zrobi. Nie wiem jak on to sobie wyobraża ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podziękuj swojej mamie w domu, on niech robi show jak już musi.
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoi rodzice powinni zqpomniec o wszystkich sprawach na czas twojego slubu. Porozmawiaj z nimi. Powiedz co ci nie daje spokoju |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On ma prawo podziękować swoim rodzicom, ale powinien też zrobić to tak, żebyś Ty nie czuła się głupio. Poza tym nie dziękujecie wspólnie? Bo my np. nie mamy czegoś takiego, ze ja dziękuję swojej mamie a on swoim rodzicom. Dziękujemy wspólnie za wychowanie i pomoc w organizacji najważniejszego dnia w naszym życiu. I robimy to po błogosławieństwie w domu bez szopki na środku sali. I wszyscy zadowoleni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
My będziemy dziękować mojej Mamie oraz Rodzicom TŻta - bez mojego ojca. I odbędzie się to na weselu, nie widzę w tym nic wstydliwego dla nas albo dla mojej mamy (:
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ale Twojego ojca nie będzie na weselu wcale, prawda? Bo z postu Kate wynika, że on będzie, ale ona nie ma mu za co dziękować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na pewno muszę z Nimi porozmawiać, ze to bardzo ważne dla mnie i Mojego Narzeczonego. Muszę przedstawić im cały plan, żeby nie byli zaskoczeni. Wezmę ich na środek i podziękujemy wspólnie z Narzeczonym za wychowanie, pomoc itp wręczymy prezenty i podziękujemy. Powiem im wcześniej żeby po naszych słowach od razu usiedli na swoich miejscach. Dzięki bardzo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
Cytat:
Bo skoro kompletnie się ma kogoś w dupie, to po co w ogóle zapraszać na wesele? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękować za spłodzenie? Hahahahahahahaha. Płodzenie to kupa frajdy, nie musi się wiązać z żadną chwałą i pokłonami wobec płodziciela (mówię o ojcach, bo matce, jaka by nie była, zawsze można od biedy podziękować za poród).
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
Pozostaje mi tylko współczuć podejścia do własnego święta, skoro ktoś zaprasza byle kogo, bo powszechnie się tak robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
ja bym zrobiła w takim wypadku w domu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
nio coż u mnie też systuacja nieciekawa.. Moj tata nieżyje z mamą mam świetny kontakt ale z rodzicami mojego przyszłego męza cieżko.. przyszły teść rewelacja lepszego nie mogłam trafić ale teściowa to istna z tych żartów o tościowych.. dodając pikanteri rozwiedli się i 6 lat niemogą podzielić majątku bo tęsciowa jest tak mściwa, mimo iż ojciec swoją całą połowę odpisal na mojego przyszłego meża niechce odpuścić i chce całość... 6 lat niedaje wydzielić cześci należącej do mojego przyszłego meża... jesteśmy pótrora roku razem. z teściową dłużej niż godzinę widziałam się 1 raz. W ciągu całej znajomości 3 razy w czym jeden raz prosiliśmy ją na ślub...ale jeśli chodzi o podziękowania to mam dylemat bo mamie i tęsciowi chciałabym podziękować.. bo zawsze można na nich liczyć..ale teściowa to olbrzymia porażka....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Z drugiej strony gdy spotykam się w rodzinie z przypadkiem gdy brakuje jednego z rodziców (bo nie żyje albo nie zamierzał przyjść na ślub własnego dziecka z jakiś powodów) to rolę brakującego rodzica przejmują chrzestni jako, że są to ci "zastępczy" rodzice. Tak w ramach żeby nie było problemów dla młodych co mają zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobre.
![]() |
![]() |
#24 |
Zaszynszylowana
|
Hej
![]() Trochę odgrzebię wątek, ponieważ w maju zostałam szczęśliwą narzeczoną(po 8 latach znajomości ![]() Moi rodzice są małżeństwem od prawie 30 lat i nie zapowiada sie aby miało się to zmienić ![]() Gorzej z rodzicami TŻ. Są po rozwodzie od 6 lat. Ojciec jest wciąż sam, mama jest w nowym związku ( jeszcze niesformalizowanym). Obydwoje z jedną jak i z drugą stroną mamy w miarę dobry kontakt, facet mamy jest nam przychylny ale jeszcze kiedy TŻ z nimi mieszkał były dość spore zgrzyty między nimi. Rodzice TŻ nie mogą na siebie patrzeć. To mama odeszła od taty, a On wciąż ma do niej żal. Sprawa jest ciężka, bo to nie był rozwód przez kochanka/kochankę tylko mama nie mogła już z ojcem wytrzymać. Nie utrzymują kontaktów, od czasu rozwodu na sali sądowej się nie widzieli. Mamy mega obawy przed tym wszystkim. Ja nie wyobrażam sobie nie podziękować swoim rodzicom bo mam być im za co wdzięczna. Ale nie widzę podziękowań dla rodziców mojego TŻ... facet mamy raczej będzie obecny na weselu, a ojciec TŻ raczej przyjdzie sam. Baa, nawet sobie nie umiem błogosławieństwa wyobrazić... Na pewno na sali nie będzie oficjalnych tańców "rodzice państwa młodych" bo tak nie da rady. Oczywiście rodzice TŻ mieszkają osobno. Pojawia się następny problem skąd TŻ powinien wychodzić w tym dniu(jesteśmy z tego samego miasta)? Dodatkowo dziadkowie z rodziny ojca TŻ nie żyją, rodzeństwa nie ma. Nie wiemy nawet jak powinniśmy usadzić go przy stole bo nie ma z kim siedzieć. Prawie cała rodzina od strony TŻ będzie od jego mamy. Moi rodzice i dziadkowie wiedzą jaka jest u niego sytuacja, i wiem że mamy jeszcze dwa lata ale sprawa łatwa nie jest. Mamy czas się jeszcze z tym uporać, ale mam naprawdę sporę obawy i proszę o rady. Może ktoś jeszcze miał identyczną sytuację? Wątek przeczytałam cały ale nie rozwiał jak widać wielu moich wątpliwości.
18.02.2006 ![]() 01.05.2014 ![]() 14.08.2016 ![]() "Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem" Edytowane przez lenka990 Czas edycji: 2014-05-30 o 08:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Moderator
|
To sa dorosli ludzie i skoro oboje kochaja syna i sa Wam przychylni to przeciez nie beda robili szopki - normalnie moga poblogoslawic Was, a ze soba nie musza rozmawiac. To samo z podziekowaniami - tylko tance faktycznie trzeba pominac.
Co do usadzenia przy stole - to moze wsrod Waszych znajomych? Ja tak usadzilam jednego wujka i byl dusza towarzystwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:44.