Podziękowania dla rodziców a rozwód - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-12, 22:48   #1
Julia23
Raczkowanie

GG do Julia23

Podziękowania dla rodziców a rozwód

Witam
Mam taki problem. Otóż moi rodzice rozwiedli się i praktycznie nienawidzą się. Nie chcą ze sobą rozmawiać, widzieć się itp itd.
Mam ślub w sierpniu, nie wiem jak zorganizować podziękowania dla rodziców. Narzeczony chce podziękowania dla rodziców zrobić ( ma normalnych rodziców), a dla mnie najlepiej żeby nie były. jak to urządzić żeby nie pozabijali się, nie powyzywali się, nie zrobili mi siary na własnym ślubie ? Nie mam żadnego pomysłu ;(
Stary 2013-04-13, 08:31   #2
21kasia21
Work, work, work

Dot.: Podziękowania dla rodziców a rozwód

Cytat:
Napisane przez Julia23 Pokaż wiadomość
Witam
Mam taki problem. Otóż moi rodzice rozwiedli się i praktycznie nienawidzą się. Nie chcą ze sobą rozmawiać, widzieć się itp itd.
Mam ślub w sierpniu, nie wiem jak zorganizować podziękowania dla rodziców. Narzeczony chce podziękowania dla rodziców zrobić ( ma normalnych rodziców), a dla mnie najlepiej żeby nie były. jak to urządzić żeby nie pozabijali się, nie powyzywali się, nie zrobili mi siary na własnym ślubie ? Nie mam żadnego pomysłu ;(
Ciężki temat, ale to samo przerabialiśmy.

Rodzice mojego męża też się rozwiedli, nie przepadają za sobą, nie mają za sobą żadnego kontaktu i też zastanawialiśmy się, jak to rozegrać, ale jakoś nam się udało

Na wesele był zaproszony ojciec męża, ale sam, bez swojej nowej rodziny, bo mój mąż jej nie uznaje, a teściowa wtedy była ze swoim partnerem (teraz już mężem). Ojciec męża siedział ze swoimi rodzicami i siostrą, teściowa z drugiej strony sali. Nie mieliśmy tak, że rodzice siedzieli koło nas, tylko drużki.

Na podziękowania dla rodziców zrobiliśmy takie a'la dyplomiki i daliśmy kwiaty. Moja teściowa miała jedynie zastrzeżenie, aby nie tańczyć z byłym mężem. Zachowali się z klasą, najpierw na błogosławieństwie, a potem na podziękowaniach, bo oboje nie robili żadnych scen, potrafili koło siebie stanąć, zrobili to do nas, chociaż wiem, że teściowej nie było łatwo i bała się tego.

Może porozmawiaj z nimi, powiedz, że jest to dla Ciebie/Was ważne, bo to jest wasz dzień, masz ślub raz w życiu, aby chociaż na kilka minut zakopali topór wojenny. My też baliśmy się, jak to wypadnie, ale rodzice męża stanęli na wysokości zadania, chociaż jego ojciec w dniu wesela sobie pojechał koło 22, gdy miały być podziękowania, bo więcej wychodnego nie dostał, więc w efekcie robiliśmy je dopiero na poprawinach
Projektowanie i realizacja indywidualnych zamówień: prezentów rocznicowych, podziękowań dla gości, figurek na tort, kolczyków, magnesów itp.

Ta reklama pokazywana jest pod 3 255 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!)
21kasia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-13, 09:43   #3
motylek2701
Rozeznanie

Cytat:
Witam
Ciężka sytuacja. Moim zdaniem powinnaś wcześniej porozmawiać z Twoja mamą i tatą oczywiście oddzielnie i przedstawić swoje obawy. Na podziękowaniach skupcie się na podkreśleniu roli jaką pełni dla Was każdy rodzica z osobna, żeby niepotrzebnie nie prowokować. Najlepiej też zawiadomcie ich wcześniej jakiego rodzaju podziękowania chcecie zrobić (bez szczegółów żeby coś nadal zostało niespodzianką), żeby oni się nie stresowali, że będą musieli razem coś robić.
A tak jak pisała Wizazanka powyżej wystarczy usadzić rodziców przy swoich rodzinach i nie powinno być problemu. Nawet niekoniecznie muszą się widzieć, jedyny wysiłek na całym weselu to stanąć obok siebie na kilka minut.
Myślę, że jest to na tyle ważna uroczystość rodzinna, że rodzice będą w stanie stanąć na wysokości zadania i zachować się z klasą. W tym dniu i tak będziesz miała wiele powodów do stresów (oczywiście do radości również), że niepotrzebne Ci kolejne.

Trzymam kciuki, żeby się udało
Stary 2013-04-13, 12:53   #4
amb86
Zakorzenienie

Cytat:
Witam
U mojego kolegi rodzice młodych (obydwie pary po rozwodzie) nie siedzieli ze sobą, ale w czasie podziękowań stali obok siebie i jakoś dali radę Oczywiście nie tańczyli ze sobą, ale z tego co pamiętam sytuacja tego nie wymagała, tzn. po podziękowaniach rozpoczęły się "normalne" tańce, a nie w parach mąż-żona.
Będzie dobrze!
amb86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-13, 14:16   #5
lala2506
Zakorzenienie

Podziękujcie w domu po błogosławieństwie i po problemie. Cokolwiek by powiedzieli nie zrobią Ci obciachu na weselu przy wszystkich i już Bez wspólnych tańców i innych szopek
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-15, 10:28   #6
isabelka00
Wtajemniczenie

dziewczyny:
U mnie jest taka sytuacja, że mam oboje rodziców natomiast u TŻ mama nie żyję a z ojcem ma całkowity brak kontaktu, od 20 lat żyje sobie w Ameryce .
Myślę czy czasem w ogóle nie zrezygnować z podziękowań, ponieważ może być mu przykro, że nie ma koło niego jego mamy którą bardzo kochał....
jaką formę przybrać?
podziękowania dla moich rodziców ( np. w domu) ? czy jednak na sali ale tylko im?
Stary 2013-04-15, 19:31   #7
SOCKI
Zakorzenienie

Ja nie rozumiem w ogóle tego typu dylematów i zmartwień. Dlaczego nie podziękuje się każdemu rodzicowi osobno, w domu, w normalnej atmosferze? Czemu to jest na pokaz?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-15, 21:30   #8
27 sukienek
Raczkowanie

A zatem najlepiej jest zrezygnować z nadmuchanej instytucji "podziękowań dla rodziców". My wzięliśmy rodziców na obiad, spotkałam się też z właśnie indywidualnymi podziękowaniami, jak pisze SOCKI. Na weselu jest to zazwyczaj niezręczne, nieporadne i ... niepotrzebne? W Waszej sytuacji tym bardziej. Po co kłopotać samych siebie, rodziców i teściów?
Stary 2013-04-16, 20:47   #9
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SOCKI Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem w ogóle tego typu dylematów i zmartwień. Dlaczego nie podziękuje się każdemu rodzicowi osobno, w domu, w normalnej atmosferze? Czemu to jest na pokaz?
W moim przypadku tż się upiera bo on zamierza swoim rodzicom podziękować i tyle
Nie rozumie, że nie mam za co dziękować ojcu i powiedział mi, że ja mogę nie robić podziękowań ale on dla swoich zrobi. Nie wiem jak on to sobie wyobraża "zapraszamy na środek rodziców pana młodego, i mamę panny młodej - ale tacie podziękujemy" Dla mnie to robienie cyrku na siłę i nie mam pojęcia jak go przekonać.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-16, 22:49   #10
SOCKI
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Nie rozumie, że nie mam za co dziękować ojcu i powiedział mi, że ja mogę nie robić podziękowań ale on dla swoich zrobi. Nie wiem jak on to sobie wyobraża "zapraszamy na środek rodziców pana młodego, i mamę panny młodej - ale tacie podziękujemy" Dla mnie to robienie cyrku na siłę i nie mam pojęcia jak go przekonać.

Podziękuj swojej mamie w domu, on niech robi show jak już musi.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 16:09   #11
karolina190891
Raczkowanie

GG do karolina190891

Cytat:
Witam

Twoi rodzice powinni zqpomniec o wszystkich sprawach na czas twojego slubu. Porozmawiaj z nimi. Powiedz co ci nie daje spokoju
karolina190891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 16:41   #12
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
No dobra, ale po co w takim razie ojca na ślub zapraszasz? Nie masz mu za co dziękować, przeszkadza Ci to jakbyś miała coś wymyślać, że mu dziękujesz, więc po co?

On ma prawo podziękować swoim rodzicom, ale powinien też zrobić to tak, żebyś Ty nie czuła się głupio. Poza tym nie dziękujecie wspólnie? Bo my np. nie mamy czegoś takiego, ze ja dziękuję swojej mamie a on swoim rodzicom. Dziękujemy wspólnie za wychowanie i pomoc w organizacji najważniejszego dnia w naszym życiu. I robimy to po błogosławieństwie w domu bez szopki na środku sali. I wszyscy zadowoleni.
Stary 2013-04-19, 17:56   #13
cukraktywna
Zadomowienie

My będziemy dziękować mojej Mamie oraz Rodzicom TŻta - bez mojego ojca. I odbędzie się to na weselu, nie widzę w tym nic wstydliwego dla nas albo dla mojej mamy (:

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 18:42   #14
lala2506
Zakorzenienie

Ale Twojego ojca nie będzie na weselu wcale, prawda? Bo z postu Kate wynika, że on będzie, ale ona nie ma mu za co dziękować
Stary 2013-04-19, 19:05   #15
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Ale Twojego ojca nie będzie na weselu wcale, prawda? Bo z postu Kate wynika, że on będzie, ale ona nie ma mu za co dziękować
Hmm... Cóż, gdyby nawet mój był, to postąpiłabym tak samo

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 21:03   #16
Julia23
Raczkowanie

GG do Julia23

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
A tak jak pisała Wizazanka powyżej wystarczy usadzić rodziców przy swoich rodzinach i nie powinno być problemu. Nawet niekoniecznie muszą się widzieć, jedyny wysiłek na całym weselu to stanąć obok siebie na kilka minut.
Myślę, że jest to na tyle ważna uroczystość rodzinna, że rodzice będą w stanie stanąć na wysokości zadania i zachować się z klasą. W tym dniu i tak będziesz miała wiele powodów do stresów (oczywiście do radości również), że niepotrzebne Ci kolejne.

Trzymam kciuki, żeby się udało
Dziękuję za pomoc.
Na pewno muszę z Nimi porozmawiać, ze to bardzo ważne dla mnie i Mojego Narzeczonego. Muszę przedstawić im cały plan, żeby nie byli zaskoczeni. Wezmę ich na środek i podziękujemy wspólnie z Narzeczonym za wychowanie, pomoc itp wręczymy prezenty i podziękujemy. Powiem im wcześniej żeby po naszych słowach od razu usiedli na swoich miejscach.
Dzięki bardzo
Stary 2013-04-24, 14:57   #17
teQiba
Moderator

Cytat:
Z całym szacunkiem, ale skoro ktoś decyduje się zaprosić danego rodzica na wesele, to znaczy że nie jest dla niego nikim i wypadałoby podziękować chociażby za spłodzenie.
Bo skoro kompletnie się ma kogoś w dupie, to po co w ogóle zapraszać na wesele?
Stary 2013-04-24, 18:14   #18
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Z całym szacunkiem, ale skoro ktoś decyduje się zaprosić danego rodzica na wesele, to znaczy że nie jest dla niego nikim i wypadałoby podziękować chociażby za spłodzenie.
Bo skoro kompletnie się ma kogoś w dupie, to po co w ogóle zapraszać na wesele?
No chyba żartujesz. Różne są sytuacje w życiu. Skoro na wesele powszechnie zaprasza się wujków i ciocie, to można i kiepskiego rodzica, nie nobilituje go to jakoś szczególnie, w końcu często zaprasza się nawet ledwie znaną rodzinę.
Dziękować za spłodzenie? Hahahahahahahaha. Płodzenie to kupa frajdy, nie musi się wiązać z żadną chwałą i pokłonami wobec płodziciela (mówię o ojcach, bo matce, jaka by nie była, zawsze można od biedy podziękować za poród).

Stary 2013-04-25, 08:59   #19
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Skoro na wesele powszechnie zaprasza się wujków i ciocie, to można i kiepskiego rodzica, nie nobilituje go to jakoś szczególnie, w końcu często zaprasza się nawet ledwie znaną rodzinę.
Pozostaje mi tylko współczuć podejścia do własnego święta, skoro ktoś zaprasza byle kogo, bo powszechnie się tak robi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 22:06   #20
paula1109
BAN stały

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
dziewczyny:
U mnie jest taka sytuacja, że mam oboje rodziców natomiast u TŻ mama nie żyję a z ojcem ma całkowity brak kontaktu, od 20 lat żyje sobie w Ameryce .
Myślę czy czasem w ogóle nie zrezygnować z podziękowań, ponieważ może być mu przykro, że nie ma koło niego jego mamy którą bardzo kochał....
jaką formę przybrać?
podziękowania dla moich rodziców ( np. w domu) ? czy jednak na sali ale tylko im?

ja bym zrobiła w takim wypadku w domu
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-09, 19:17   #21
landyna
Raczkowanie

nio coż u mnie też systuacja nieciekawa.. Moj tata nieżyje z mamą mam świetny kontakt ale z rodzicami mojego przyszłego męza cieżko.. przyszły teść rewelacja lepszego nie mogłam trafić ale teściowa to istna z tych żartów o tościowych.. dodając pikanteri rozwiedli się i 6 lat niemogą podzielić majątku bo tęsciowa jest tak mściwa, mimo iż ojciec swoją całą połowę odpisal na mojego przyszłego meża niechce odpuścić i chce całość... 6 lat niedaje wydzielić cześci należącej do mojego przyszłego meża... jesteśmy pótrora roku razem. z teściową dłużej niż godzinę widziałam się 1 raz. W ciągu całej znajomości 3 razy w czym jeden raz prosiliśmy ją na ślub...ale jeśli chodzi o podziękowania to mam dylemat bo mamie i tęsciowi chciałabym podziękować.. bo zawsze można na nich liczyć..ale teściowa to olbrzymia porażka....
landyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 21:37   #22
paulina_k
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez landyna Pokaż wiadomość
nio coż u mnie też systuacja nieciekawa.. Moj tata nieżyje z mamą mam świetny kontakt ale z rodzicami mojego przyszłego męza cieżko.. przyszły teść rewelacja lepszego nie mogłam trafić ale teściowa to istna z tych żartów o tościowych.. dodając pikanteri rozwiedli się i 6 lat niemogą podzielić majątku bo tęsciowa jest tak mściwa, mimo iż ojciec swoją całą połowę odpisal na mojego przyszłego meża niechce odpuścić i chce całość... 6 lat niedaje wydzielić cześci należącej do mojego przyszłego meża... jesteśmy pótrora roku razem. z teściową dłużej niż godzinę widziałam się 1 raz. W ciągu całej znajomości 3 razy w czym jeden raz prosiliśmy ją na ślub...ale jeśli chodzi o podziękowania to mam dylemat bo mamie i tęsciowi chciałabym podziękować.. bo zawsze można na nich liczyć..ale teściowa to olbrzymia porażka....
U mnie w rodzinie gdy jest taki problem, że jednemu z rodziców nie chce się dziękować to podziękowania są na spokojnie w prywatnym gronie tak żeby podziękować tym, którym jest za co dziękować. Najbliżsi i tak zazwyczaj znają sytuację, nawet jeżeli się z nią nie afiszujesz i moim zdaniem gorzej wygląda takie na pokaz podziękowanie kiedy wiadomo, że nie jest się za nic wdzięcznym. Jednocześnie skoro pozostali rodzice są w porządku to rozumieją całą sytuację i nie powinni obrażać się, że nie ma publicznych podziękowań i przyjąć waszą wdzięczność nawet w prywatnym gronie

Z drugiej strony gdy spotykam się w rodzinie z przypadkiem gdy brakuje jednego z rodziców (bo nie żyje albo nie zamierzał przyjść na ślub własnego dziecka z jakiś powodów) to rolę brakującego rodzica przejmują chrzestni jako, że są to ci "zastępczy" rodzice. Tak w ramach żeby nie było problemów dla młodych co mają zrobić
paulina_k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 13:42   #23
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 27 sukienek Pokaż wiadomość
Na weselu jest to zazwyczaj niezręczne, nieporadne i ... niepotrzebne? W Waszej sytuacji tym bardziej. Po co kłopotać samych siebie, rodziców i teściów?
Też mi się to wydaje niezręczne i nieporadne. Mnie żenują takie momenty na weselach. Też mam ten problem, rodzice się rozstali, każde z nich ma nowego partnera, było to wiele lat temu i oni się nawet tolerują, myślę, że mój tata bardzo szanuje i lubi moją mamę mimo tego, że ją zostawił. Nie będzie więc mowy o robieniu mi wstydu. Mój problem polega na tym, że w mojej rodzinie takich zwyczajów nie ma i nie było (śluby, wesela, podziękowania, biesiadne piosenki ), myślę więc, że moment podziękowań byłby dość krępujący dla rodziców i dla mnie (pomijając oczywisty fakt, że nie są razem), a co za tym idzie dla wszystkich gości. Chciałabym to zrobić w jakiejś innej formie, nie skupiając uwagi całej sali, dyskretnie i bez show, tańców i płaczu.

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
Dziękować za spłodzenie? Hahahahahahahaha. Płodzenie to kupa frajdy, nie musi się wiązać z żadną chwałą i pokłonami wobec płodziciela (mówię o ojcach, bo matce, jaka by nie była, zawsze można od biedy podziękować za poród).

Dobre.
Stary 2014-05-30, 08:53   #24
lenka990
Zaszynszylowana

Hej

Trochę odgrzebię wątek, ponieważ w maju zostałam szczęśliwą narzeczoną(po 8 latach znajomości ) i myślimy już o ślubie. W lipcu wybieramy się na szukanie sali, ślub wstępnie planowany jest na sierpień 2016 roku( jest jeszcze czas), ale i mnie dręczy podobny problem.
Moi rodzice są małżeństwem od prawie 30 lat i nie zapowiada sie aby miało się to zmienić
Gorzej z rodzicami TŻ. Są po rozwodzie od 6 lat. Ojciec jest wciąż sam, mama jest w nowym związku ( jeszcze niesformalizowanym). Obydwoje z jedną jak i z drugą stroną mamy w miarę dobry kontakt, facet mamy jest nam przychylny ale jeszcze kiedy TŻ z nimi mieszkał były dość spore zgrzyty między nimi.
Rodzice TŻ nie mogą na siebie patrzeć. To mama odeszła od taty, a On wciąż ma do niej żal. Sprawa jest ciężka, bo to nie był rozwód przez kochanka/kochankę tylko mama nie mogła już z ojcem wytrzymać. Nie utrzymują kontaktów, od czasu rozwodu na sali sądowej się nie widzieli.

Mamy mega obawy przed tym wszystkim. Ja nie wyobrażam sobie nie podziękować swoim rodzicom bo mam być im za co wdzięczna. Ale nie widzę podziękowań dla rodziców mojego TŻ... facet mamy raczej będzie obecny na weselu, a ojciec TŻ raczej przyjdzie sam. Baa, nawet sobie nie umiem błogosławieństwa wyobrazić...
Na pewno na sali nie będzie oficjalnych tańców "rodzice państwa młodych" bo tak nie da rady.

Oczywiście rodzice TŻ mieszkają osobno. Pojawia się następny problem skąd TŻ powinien wychodzić w tym dniu(jesteśmy z tego samego miasta)?

Dodatkowo dziadkowie z rodziny ojca TŻ nie żyją, rodzeństwa nie ma. Nie wiemy nawet jak powinniśmy usadzić go przy stole bo nie ma z kim siedzieć. Prawie cała rodzina od strony TŻ będzie od jego mamy.
Moi rodzice i dziadkowie wiedzą jaka jest u niego sytuacja, i wiem że mamy jeszcze dwa lata ale sprawa łatwa nie jest.
Mamy czas się jeszcze z tym uporać, ale mam naprawdę sporę obawy i proszę o rady. Może ktoś jeszcze miał identyczną sytuację? Wątek przeczytałam cały ale nie rozwiał jak widać wielu moich wątpliwości.

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Edytowane przez lenka990
Czas edycji: 2014-05-30 o 08:56
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-30, 09:02   #25
teQiba
Moderator

To sa dorosli ludzie i skoro oboje kochaja syna i sa Wam przychylni to przeciez nie beda robili szopki - normalnie moga poblogoslawic Was, a ze soba nie musza rozmawiac. To samo z podziekowaniami - tylko tance faktycznie trzeba pominac.
Co do usadzenia przy stole - to moze wsrod Waszych znajomych? Ja tak usadzilam jednego wujka i byl dusza towarzystwa
Stary 2014-05-30, 09:34   #26
klaudik21
Raczkowanie

Cześć dziewczyny Mam podobny problem u mnie rodzice są po rozwodzie w tym tata ma nową rodzinę od 10 lat (żonę i syna), rodzice Tżta są razem. Tata mój będzie na weselu z nową rodziną i chcemy zrobić podziękowania dla mamy i taty i rodziców Tżta. Wiem, że moi rodzice staną na wysokości zadania i nawet razem zatańczymu :0 tylko nie wiem co im podarować jakieś pomysły? Wszędzie pisze "Kochanym Rodzicom" a w mojej sytuacji tak nie bardzo ....
klaudik21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości