![]() |
#1 |
Mrs Mrau
|
Nawyki żywieniowe (mini uzależnienia):Śniadanie
Dziś zaraz po obudzeniu zlecialam do kuchni na sniadanko.Podczas pałaszowania zaczęłam rozmyslać nad moimi porannymi nawykami.NIE WYOBRAŻAM SOBIE DNIA BEZ SNIADANIA.Dla mnie to swoistego rodzaju rytuał niż sama konieczność.Przechodziłam przez różne etapy "śniadaniowego menu".Najdłużej gościły chba jogurty i serki Danone,potem nastąpiła era płatków (Fitness,potem Fitness z owocami,a na końcu CiniMinis).Te ostatnie płatki były dla mnie za słodkie wiec przerzuciłam sie na tradycyjne kanapki (pomidorek,sałatka,pieczy wko,ew.ser).Bez względu na to co jadłam rano zawsze do tego + ogromniasty kubek czerwonej herbaty( z figura mialam nieprzyjemne przezycia-zreszta zaraz sie wypowiem w watku figura vs.czerona h.).Przyznam sie tez bez bicia,ze sniadanko to mój ulubiony posilek
![]() ciekawa jestem czy u was sniadanie tez jest ważnym 'elementem' dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nawyki żywieniowe (mini uzależnienia):Śniadanie
Ja też nie wyobrażam sobie nie zjeśc rano śniadania, ale to bardziej ze strachu, niż z głodu- jak rano niczego nie zjem, to mi słabo. Też miałam faze na płatki na mleku, serki Danio, a teraz na Nutellę. Kromka z Nutellą i kubek bawarki- robię to automatycznie, ciekawe, kiedy mi sie znudzi
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak, ja mam to samo. Nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania. To mój ulubiony posiłek, najbardziej wyczekiwany.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Mrs Mrau
|
hehe koko ja wczoraj wieczorkiem marzyłam o sniadanku i chcialam jak najszybciej zasnąc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja rano musze wypic herbat -taki nawyk z dziecinstwa ,potem ok. godzine po wstaniu moge dopiero cos przełknąc ,wczesniej wszytsko mi staje w gardle.
obecnie zajadam sie owsianka z rodzynkami-dzieki dla beliczka ![]() ![]() kiedys grzanki z dzemem i kawa zbozowa z mlekiem. zdecydowanie preferuje słodkie sniadania -eshh zreszta ja nawet na obiad mogłabym jejsc czekolade wiec nie dziwota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja z rana , jeszcze przed jedzeniem, muszę wypić szklankę wody. Już dawno temu usłyszałam gdzieś, ze to bardzo zdrowo, bo organizm się oczyszcza i teraz weszło mi już to w nawyk. Ze śniadanem to róznie bywa, bo zazwyczaj rano nie chce mi się jeść albo brzuch mnie boli. Ale staram się cos zjeść, mimo to. Najczęściej są to grzanki z dżemem truskawkowym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Killing me softly
|
Zawsze jem śniadanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Mrs Mrau
|
co do kawy...to muszę sie przyznać,ze nie pijam w ogole...jak mi sie zdarzy wypic to 'wariuje'-energetyczna burza ze mnie,nie panuje nad sobą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uwielbiam śniadanko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja też niewyobrażam sobie dnia bez zjedzenia sniadania przed wyjściem z domu. Hmmm co na sniadanie, różne w zależnośći na co mam ochote, czasami sa to kanapki z wędlinką lub serkiem i jakimiś dodatkami warzywnymi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Na sniadanie kawa, kawa i jeszcze raz kawa no i małe słodkie co nieco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
W ciągu tygodnia nie ma szans, żebym nie zjadła śniadania! Mimo że zazwyczaj rano jest mi niedobrze (nie wiem czemu?) coś zjeść muszę
![]() ![]() ![]() Czasem w niedzielę zdarzało mi się nic rano nie jeść (kiedy zaspałam do kościołą) ale to baardzo rzadko ![]() za to teraz w wakacje, kiedy wstaję o ludzkiej godzinie, bez żadnych stresów typu: "muszę biec na tramwaj, bo spóźnię się na sprawdzian z matmy" zjadam porządne śniadanko - herbatka (czerowna - mniam), kanapeczki z serkiem i pomidorkeim, jogurcik, jabłuszko, ciasteczka ![]() Ale mimo wszystko moim ulubionym posiłkiem pozostaje kolacja (niestety ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oo mam to samo ,natomiast wieczorkiem mogłabym pozrec porcje dla 5 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jestem przykładem fatalnych nawyków żywieniowych, przyznaję się bez bicia
![]() ![]() ![]() Śniadania mogą nie istnieć dla mnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja miewam fazy na jajecznicę ze szczypiorkiem + kakao... i kanapki z twarożkiem i czosnkiem + mleko z cynamonem (to drugie jak wiem, że nie wychodzę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kiedyś ktoś mi powiedział, że przy takich upodobaniach powinnam zainteresować się sposobem żywienia wg Diamondów (do południa tylko woda, soki, owoce)... tylko że ja mam w nosie takie programy, bo jem instynktownie i oszalałabym od tych owoców i słodkiego od rana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Każdy poranek to dla mnie świeży start, licznik na 0 i nowa nadzieja na dietę i wdrożenie zdrowego odżywiania.
![]() A potem kawka i kombinuję niczym Bridget, że przecież taki maluśki kawałek czekolady to jakby go wcale nie było, z resztą ma zdrowe orzeszki, więc jest bliskim zamiennikiem pełnoziarnistego tosta... ![]() Odpada wszelkie mleko, płatki kukurydziane albo drożdżóweczki - jakoś mnie zmulają, robię się znowu senna. Za to kiełbaski, czemu nie? Angielskie śniadanie jest w sam raz dla mnie. ![]() Nie muszę dodawać, że nie mieszczę się w rozmiar 34, prawda? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
![]()
ja tez nie przeżyłabym bez śniadania
![]() jem zawsze albo jogurt albo jakiś serek albo coś słodkiego typu chleb z miodem lub nutella ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Śniadanie jem każdego dnia. Lubię ten posiłek na słodko. Np. tosty z dżemem, albo miodem i białym serem, chrupiące bułeczki z nutellą i kakao, różne rodzaje muesli np.Sante z mlekiem albo tez inne płatki jak Cini minis, Chocapic, Cherrios.
Nie na słodko też lubię ![]() Grzanki z chleba obtoczonego w jajku z mlekiem i smażone na patelni z żółtym serem, różne kanapki z serkami topionymi, żółtymi, brie albo z wędzonym łososiem i jakieś warzywa do tego typu pomidor, papryka. Ooo jajecznice też często wcinam. A w weekendy to jest totalna rozpusta bo mama często robi np. racuszki albo jakieś fajne zapiekanki. Generalnie śniadanie to dla mnie bardzo sypmatyczny posiłek ![]() Wstaję rano zawsze wygłodniała i lubię sobie w spokoju zjeść coś pysznego często oglądając tv albo leżąc w łóżku z książką ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
a ja nie lubię jeść rano śniadania i nie jem. wypijam tylko mocną kawę i fruuu z domu
![]() ![]() ![]() edit rok później: nadal nie jadam śniadań ![]() Edytowane przez Editaphx Czas edycji: 2006-07-15 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie jedzenie śniadania sprzyja nadwadze
![]() Organizm póki nie dostanie jedzenia, będzie oszczędzał ze spalaniem energii, tak jakby robił zapasy. Jedząc śniadanie rano, dostaje sygnał: czas spalać, nie głodzą mnie ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
no to ja jestem śniadaniowa minimalistka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
oo ja też jestem śniadaniowy łasuch i to ma dodatek węgowodanowy. Mięsko owszem, ale później- rano musi być buła i to najlepiej słodka. Ewentualnie jakieś płatki na mleku.
Jestem herbatoholiczką, ale niestety musze najpierw napełnić bancułek jedzonkiem. Pijam duuużo mocnej czarnej herbaty / ![]() Ale wieczorem, a nawet późnym popołudniem- koniec, moge nic nie jeśc, nie odczuwam nawet takiej potrzeby ![]() Stukam się teraz z niedowierzaniem w czułko, jak mogłam kilka lat temu na czczo wyłazic z domu i pędzić na siłownie, tam maltretować się przez dwie godziny, wziąć prysznic i hop na uczelnię ... oo teraz już bym chyba tego nie dokonała, brrr, nie dotarłabym nawet do przystanka autobusowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Ja też bardzo lubie śniadanka
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
ja też nie wyjdę z domu bez śniadanka
![]() na śniadanie różnie - jogurt z muesli, kanapka z przeróżnościami- sałata, ser żólty, pomidor (bez skórki), baaaardz chuda wędlinka (bardzo rzadko - nie lubię mięsa), mam czasem takie odpały,że np cały tydzień jem tylko dżem, albo tylko nutellę, albo tylko miodek (koniecznie spadziowy - mniam ![]() teraz mam tydzień nutellowy ![]()
"Wiem jedno - gdyby szybkie podróżowanie samochodem należało do łatwych zajęć nie trzeba by się tego uczyć, a ja uczę się wciąż i będę jeździł dopóty, póki ściganie będzie dla mnie trudną, lecz pasjonującą zagadką". Janusz Kulig 1969-2004 ['] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Ja też mam swój śniadaniowy rytuał, najpierw piję ziółka bratka, potem odczekuję pół godzinki (tak poleca w swojej Autobiografii Chmielewska
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do grona uzależnionych od śniadania.
![]() ![]() Kawy w ogóle nie piję. Czasem chętnie bym zjadła coś na mleku, np. Chocapic albo musli, ale nie toleruję mleka. ![]() Bardziej skomplikowane śniadania pochłaniam w weekendy. Wtedy jakaś sałatka, czasem jajecznica albo jajka na twardo. Mniam.. Aż się głodna zrobiłam. Lubię też jeść kolację, chociaż zdarza się, że nie mam na nią ochoty. Za to nie znoszę obiadów. Nie i koniec. Ale jem, bo co mam zrobić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Jem śniadanie regularnie od kilku lat już.
Kiedyś śniadań nie jadłam, stwierdziłam, że jednak zdrowiej będzie coś rano jeść i tak przyzwyczaiłam organizm, że jak kiedyś wyszłam z domku bez śniadania, to zrobiło mi się słabo i prosiłam o ustąpienie miejsca w pociągu ![]() Na śniadanko: jogurt naturalny (teraz zott - kiedyś danone) + ciemny chlebek (kiedyś ciemne płatki, ale nie chce mi się ich szukać po całej wawie) i tak już od kilku lat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
sniadanko to moj najwiekszy i ulubiony posilek. sklada sie z ogromnej miski muesli z mlekiem, do tego 3 suche 'biale' tosty, a potem jeszcze jogurt.. do poludnia nie moge patrzec na jedzenie
![]() czasem dla urozmaicenia zajadam tosty z dzemem + goraca czekolada w niedziele jajowka ze szczypiorkiem *swieza bagietka ![]() ![]()
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:35.