|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wzornictwo.
hej, wizażanki doradźcie mi proszę!
![]() Studiuję obecnie filologię germańską na uniwersytecie, ale coraz bardziej zaczynam mieć wątpliwości i myśli, czy na pewno dobrze wybrałam... (już pisałam o tym w jakimś wątku) Raz jest ok, ale częściej przychodzą właśnie te myśli gorsze, że źle wybrałam, że mam dość tych studiów itd ![]() I chodzi o to, że druga opcja (brałam ją też pod uwagę przed tymi studiami) to wzornictwo. Wiem, że to całkiem inna dziedzina, ale ja zawsze interesowałam się tym, tzn. malowanie, rysunek, projektowanie... To coś fajnego! I teraz nie wiem co robić. Czy skończyć te studia, zrobić licencjat i potem na wzornictwo dziennie i zaocznie mgr z germanistyki? Czy w ogóle dać sobie spokój z germanistyką, tylko zaliczyć ten rok jeszcze i od nowego roku pójść na wzornictwo (dziennie oczywiście)? Co jest Waszym zdaniem lepsze? I co w ogóle sądzicie o kierunku wzornictwo? Podobno jest bardzo dobre w Koszalinie. Myślicie, że można po tym znaleźć jaką dobrą pracę? Może macie jakieś doświadczenia z tym związane? Dodam, że mam dużo minusów co do obecnych studiów, i nie chodzi tu jedynie o same studia, ale też miasto, bardzo duża odległość od domu itd ![]() Z drugiej strony, język chyba daje więcej możliwości, więc sama już nie wiem co robić. ![]() Proszę o pomoc! Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Wzornictwo.
na pewno jest ciekawe
![]() wg mnie wzornictwo jest wymagajace jezyka mozesz sie nauczyc sama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Obecnie studiuję w Szczecinie (uniwersytet), a jakbym jednak zdecydowała się na wzornictwo to myślałam o Koszalinie (ale to politechnika).
Jest egzamin wstępny ustny + min. 10 prac. Musiałabym się bardzo przyłożyć, bo przez długi czas nic nie robiłam w tym kierunku... tzn. coś tam robiłam, ale to nie było regularne. Było to niestety spowodowane bardziej moją sytuacją życiową niż "lenistwem". Ale zawsze to tak lubiłam.... i lubię do dziś! Wiem, że "lubię to" nie wystarczy, trzeba mieć pewne podstawy,ale jakbym zapisała się na jakieś zajęcia i na prawdę się postarała to może miałabym szanse? Czy dać sobie spokój i dalej germanistyka? Ja już sama nie wiem... ![]() I stronka: http://www.wzornictwo.tu.koszalin.pl/ Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-03-26 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ja bym zrobila lic z filologii a pozniej ew przerzucila sie na wzornictwo no albo ciagnela 2 kierunki jesli dasz rade
![]() ![]() sama jestem na anglistyce a pociaga mnie dietetyka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Śmiesznie, bo mnie dietetyka też
![]() Język niemiecki zawsze lubiłam i od bardzo dawna się go uczę, zawsze byłam w klasach o rozszerzonym j.niemieckim, gdzie np. w gimnazjum miałam 7 godzin niemieckiego tygodniowo ![]() Wzornictwo... traktuję ten wybór jakoś bardziej taką pasję, tzn. zawsze miałam duszę artystyczną, uwielbiałam i uwielbiam (tylko niestety zaprzestałam póki co...) malować,rysować, tworzyć coś. Zawsze pamiętam uwielbiałam robić kartki świąteczne, zawsze robiłam ich mnóstwo ![]() Albo malowałam obrazy dla rodziny na święta (aniołki przeważnie), brałam to w ramkę szklaną itd. ![]() ![]() Swego czasu też "projektowałam" ciuchy, rysowałam różne kreacje itd. Także to coś, co mnie mega interesuje! A co do dietetyki, to też lubię, i też się zastanawiałam nad germanistyką + od nowego roku dietetyka, ale studium LUB właśnie rezygnacja z germanistyki i wzornictwo. Lub właśnie licencjat z germ.+ potem wzornictwo... sama nie wiem. A Ty gdzie studiujesz? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-03-26 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Jeśli Cię to kręci i masz pomysł na siebie to polecam. Masz jakiś pomysł w jakim kierunku chciała byś pójść po wzornictwie? (tzn. specjalizację
![]() ![]() Przede wszystkim jeśli chcesz zdawać to szykuj teczkę powoli, zacznij chodzić gdzieś na zajęcia z rysunku i malarstwa, na studiach na pewno będziesz mieć dużo pracy z tych przedmiotów, przedmioty plastyczne są pracochłonne niestety. Nie wiem jak byś mogła to połączyć z germanistyką, ale wydaje mi się, że szkoda rezygnować z czegoś co już zaczęłaś, licencjat i 2 kierunek brzmi imo ok, bo zawsze masz jakieś szersze pole do popisu, jak to Ci się nie spodoba to zawsze możesz wrócić do germanistyki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Napewno nie warto zajmować się czymś na siłę.. wiem po sobie. Całkiem niedawno zachciało mi się iść na prawo (niby perspektywy dobre i ogólnie rzecz biorąc kierunek bardzo ciekawy), dostałam sie bez problemów, ucząc się do sesji wmawiałam sobie, że jest to ciekawe, co troche ułatwiało mi naukę, ale no własnie - wmawiałam sobie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
O, dziękuję za słowa otuchy
![]() bo mam niemałe obawy, ale jest to spowodowane urazem po 'prawie' hehe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
hey
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-04-01 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Laud, Twoje zdanie: od dziecka malowałam, rysowałam, nawet szyłam ubranka dla laleczek 'barbie' :P to tak jakbym o sobie czytała :P
haha ^^ też robiłam ciuszki dla lalek ;D a gdzie zamierzasz iść na to wzornictwo? na jaką uczelnię? Edytowane przez N_tt Czas edycji: 2012-04-10 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Heej ja też polecam Ci wzornictwo, tym bardziej, że sama studiuję ten kierunek w Katowicach na WST. Jeżeli ktoś lubi rysunek i projekowanie, to wzornictwo jest dla niego świetny tybór, a języka można uczyć się niezależnie od wybranego kierunku studiów. Musze się pochwalić, że moje projekty już zostałe docenione na pierwszym roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
meggiwst, gratulacje
![]() a co zamierzasz robić po studiach? właśnie to mnie zastanawia, jak z pracą po wzornictwie... póki co jestem na tej germanistyce i sama już nie wiem co zrobić po tym 1 roku :P czy zostać czy zmienić studia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
z praca zdecydowanie dobrze.. jezeli masz talent i wzornictwo jest twoja pasja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
[N_tt] hehe widzisz jak wiele nas łączy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Hej ^^ odnowię temat. Ja również od zawsze uwielbiałam rysować, malować, tworzyć coś z niczego, a od jakiegoś czasu zakochałam się w tworzeniu różnych rzeczy z drewna. Od dłuższego czasu czuję, że to jest to co chciałabym robić w przyszłości...brzmi pięknie, gorzej z praktyką ;/
Mam 23 lata i praktycznie jestem bez żadnych skończonych studiów..niecałe 3 lata studiowałam na polibudzie, co skończyło się fiaskiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Pytanie już padło, ale nie widziałam odpowiedzi, więc odświeżam : Czy ktoś się orientuje, jak jest z pracą po Wzornictwie ? Obecnie studiuję grafikę, ale najprawdopodobnie po tym ( pierwszym ) roku przestaję z pewnych powodów. Wzornictwo mnie interesuje i też myślę, że mam do tego predyspozycje i jako takie doświadczenie. Zastanawia mnie jednak czy po takich studiach będzie mnie stać na czynsz i chleb ? Ktoś ma jakieś zdanie w tej kwestii ?
Babcia nawet długopis z rozbierającą się dziewczyną mi podarowała. Babcia Halinka. Mam jej zdjęcia golutkiej pośród brzeziny. Z 1936 roku. Dziadek Alfred jej robił. Miała wtedy osiemnaście lat. To jest coś. Dziękuję Życie. Dziadkowie. Rodzice. ~MGomulicki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.