|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
wasze najpiękniejsze wspomnienia, chwile z dzieciństwa
Naszło mnie dziś. Zresztą od pewnego czasu zdaję sobie sprawe że najpiękniejsze chwile przeżywałam w przedszkolu. Ostatnio byłam w tym samym po moją kuzneczkę. Miłe wspomnienia wróciły. Pamiętam te korytarze, dywany, klocki, zabawki, spacery, ahhh
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wasze najpiękniejsze wspomnienia, chwile z dzieciństwa
ja przezylam w przedszkolu swoja pierwsza traume,ucisk człowieka przez człowieka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja pamiętam jak miałam dwa latka i mieszkaliśmy jeszcze u babci dostałam pod choinkę zielony rowerek "reksio"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jak pomysle o przedszkolu to do tej pory dostaje gęsiej skórki
![]() ![]() Za to zawsze ciepło robi mi sie w serduchu jak przypomne sobie wycieczki rowerowe, na ktore jezdzilam z tatą ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja rownize bardzo milo wspominam czasy przedszkolne. tyle dzieci, ruch, wycieczki, nauka robienia przetworow i wymiany wody rybkom
![]() ![]() i bardzo milo wspominam wakacje u kuzynki na wsi. zawsze na wakacje przyjezdzalo tam duzo dzieci, wiec nam sie nie nudzilo razem. dla mnie miejskiego dziecka wielkim przezyciem bylo zaganianie krowy do stajni, zbieranie grzybow, bawienie sie w podchody w lasach, na lakach itp. a wieczorem zawody w skakaniu przez ognisko ![]() az chcialoby sie wrocic do tych czasow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Hmm....moje najlepsze spomnienia to pobyty u mojej Babciuni św.pamieci (ktora wlansie dzisiaj ma urodziny.)...u ktorej bardzo lubialam spedzac czas chodzic na spacery, do jej kolezanek ,na zakupy,grac w rozne gry jesc jej pyszne przysmaki,pamietam sam zapach jak sie wchodzilo do jej mieszkania zapach powalal na nogi i jak wchodzilam to odrazu robilam sie glodna
![]() ![]() Moge powiedziec ze Babcia jest dla mnie dobrym wzorem do nasladowania....i zawsze pozostanie w mojej pamieci ...." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajny wątek, może warto go odnowić?
![]() Ja ze swojego dzieciństwa pamiętam - na pewno zabawę w chowanego - biała pani patrzy - ile kroków do morza - zabawa w podchody - gra w zbijaka - w policjantów i w złodziei - w ganianego - w klasy i w kapsle - klub u kolegi w piwnicy - zabawy w piaskownicy, jakaś cukiernia albo w domek ![]() - "widoczki" w ziemi też się robiło, świetnie to wyglądało - zbieranie karteczek z postaciami z bajek albo zespołów - pamiętna gra w gumę, skakanie na skakance albo zabawa w konia ![]() - zabawa żołnierzykami, resorkami czy lalkami barbi ( szyło się ubranka, albo wlewało się do miski wodę i to był ich basen) i oczywiście klocki lego - granie w taką mała gierkę elektroniczną tam bodajże wilkiem zbierało się jajka do koszyka - granie na pegasusie - robienie namiotów na podwórku albo rozkładanie kocyków i zabawa w dom - bale choinkowe gdzie na koniec mikołaj rozdawał paczki - łapanie chrabąszczy w słoik - naklejanie naklejek ze smerfami z literkami wszędzie gdzie popadło - latanie po aptekach i zbieranie ulotek dużo można by było jeszcze napisać...
(*) Sara 03.11.2016 r. ![]() Edytowane przez aniulkaa88 Czas edycji: 2009-07-26 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chociaż te zabawy inaczej nazywaliśmy (ile kroków do domu, zabawa w konia, była chyba zabawa w krowę ![]() zamiast klubu w piwnicy, chodziłam do piwnicy mojej sąsiadki. A, że piwnica była bardzo stara (przedwojenna) to jeszcze bardzo straszna. Opowiadałyśmy sobie tam najstraszniejsze opowieści o duchach i wampirach ![]() gdy jeszcze nie chodziłam do przedszkola, rodzice pracowali, babcia przychodziła do mnie i mnie pilnowała. Pamiętam, że zawsze, gdy robiła pierogi, kawałek ciasta kładła na rozgrzany piec. Smak tego ciasta ciągle przypomina mi dzieciństwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Pamiętam co roczne wakacje na wsi u kuzynek. Zabawy z sąsiadami, dzieki którym moje dzieciństwo było pełne radości. Wyjazdy nad jeziora, ogniska, spotkania...
Moi rodzice starali się aby moje dzieciństwo było fajne i bardzo im za to dziękuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Robiło się jeszcze bazy po krzakach, łaziło się po garażach i była jeszcze taka zabawa z piłką, że rzucało się nią w ściane bloku i robiło różne rzeczy np. klaśnięcie i złapanie piłki tylko nie pamiętam jak ta zabawa się nazywała ![]() A jak się wieczorami nudziliśmy to lataliśmy i dzwoniliśmy domofonami a potem uciekaliśmy... ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a ta zabawa z jakąś piłką chyba miała nazwę od imienia jakiegoś pana? jeszcze była z piłką podobna zabawa, tylko, że trzeba było przeskakiwać przez nią, gdy się odbijała od ziemi ![]() a w zimie, oczywiście sanki z ogromnej góry ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Najmilej chyba wspomianam, jak jechałam na moim rowerzyku na podwórku (mamusia wtedy zawołała mnie na wieczorna kąpiel, więc ja w te pędy lecę do domciu
![]() ![]() ![]() Ahh.. wspaniałe czasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
to chyba była ta sama zabawa, bo tam się robiło co rusz trudniejsze rzeczy i jak ktoś skusił to następna osoba itd. ![]() aa no pewnie zima bez sanek to nie zima ![]() ![]() Ja pamiętam moje początki z rowerem ![]() ![]()
(*) Sara 03.11.2016 r. ![]() Edytowane przez aniulkaa88 Czas edycji: 2009-07-26 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Większość mojego dzieciństwa spędziłam u babci(mama mnie po pracy odbierała). Mniam, te obiadki. Ogniska u rodziny, gdzie z kuzynami tańczyliśmy przy ognisku
![]() ![]() Mama mi opowiadała, że jak byłam mała i na mszy poszłam bawić się z innymi dzieciakami to się wkurzyłam i rzucałam w nie kamieniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
U mnie jest inaczej w przedszkolu dzieci się ze mnie śmiały i dlatego jak tyloko wchodze tam po mojego siostrzeńca mam gęsią skórke.Za to miło wspominam zakończenia roku w podstawówce zawsze pszychodziła mama dostawałam dyplom od mojej cioci (derektorki)i szłam zjeść ciasto truskawkowe u niej w gabinecie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Wiem, stary wątek. Zaczęłam to czytać, żeby wiedzieć co dać mojej córce, jak ją wychować i widzę z Waszych wypowiedzi, że najbardziej wartościowe były relacje z koleżankami/kolegami i generalnie przebywanie na świeżym powietrzu (bazy, ogniska).
Chciałam dodać coś od siebie. Byłam samotnym dzieckiem, bo daleko byli sąsiedzi, a moje młodsze rodzeństwo było za małe do zabawy. Ale najpiękniejsze chwile to te nad rzeką, chlapanie się, pluskanie, robienie tam (maleńka rzeczka), szkoda że już mało realne, bo zanieczyszczenia i druga najfajniejsza rzecz to zwierzaki, głównie koty, rodziły się takie maleńkie i ślepe, czasem było szukanie kociąt po stodołach, a nawet rowach i oswajanie ich, bo czasem udało się odnaleźć jak już były dość spore. Kurcze, większość moich pięknych wspomnień rozgrywała się na wsi, a ja teraz mieszkam w mieście. Czy dzieciństwo w mieście też może być piękne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Mieszkałam na totalnym wy*upiu,moje najpiękniejsze wspomnienia to zabawa w "domki"niezliczona ilość słoików,starych garnków itp plus owoce i warzywa z ogródka i sadu moich rodziców,albo zabawa w sklep czy restaurację.Ładne kamyki,które były środkiem płatniczym jeszcze gdzieś leżą w pudle na strychu u rodziców.Pamiętam też wizyty u prababci,która miała ograniczony dostęp do sklepów(zakupy robiła jej znielubiona synowa lub okazyjni goście).Obowiązkowym jedzeniem u niej były kanapki z konserwą z puszki(kupowałam chyba wszystkie dostępne dziś rodzaje i albo to nie to samo,albo ja idealizuję tamten smak)i "kanapki" które robiliśmy z bratem czyli dwa ciastka biszkopty a pomiędzy nimi kostka mlecznej czekolady.
Za to dla mojego Męża najpiękniejszym wspomnieniem z dzieciństwa jest lanie jakie dostał razem z siostrą od swojego ojca za kradzież truskawek z ogródka sąsiadów.Jego ostatnie wspomnienie związane z Tatą,który niedługo potem zmarł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.