![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Portugalia a może Hiszpania?-Przeprowadzka na stałe.
Cześć! Jestem tutaj nowa, przyznam szczerze, że założyłam profil w poszukiwaniu informacji na temat przeprowadzki do Hiszpanii bądź Portugalii. Jesśli umieściłam wątek w nieodowiedniej kategorii proszę o przeniesienie. Miałam bowiem nie lada problem gdzie umieścić temat
![]() Już od kilku miesięcy zastanawiamy się z koleżanką nad przeprowadzeniem się na stałe do któregoś z ciepłych krajów. Tylko to nie jest to raczej takie proste. Anka zna jedynie jęz.angielski a ja ang i niemiecki. I tutaj kilka pytań do Was- czy w Portugalii/Hiszpanii koniecznie trzeba znać ich rodzime języki ?Jak w tych krajach z angielskim ? Wiadomo, pomimo przeprowadzki myślimy o założeniu w przyszłości rodzin, tylko obawiamy się nieco. Lepiej byłoby się związać z Polakiem, znając opinię o południowcach, którzy są niestali w uczuciach. Czy w Portugalii/Hiszpanii mieszka wielu Polaków? W których miastach najwięcej ? Jak tam jest z pracą? Które z podanych państw polecacie? Od pazdziernika będe na V roku studiów, jeden kierunek mam już ukończony. Będę stokrotnie wdzięczna za wszelkie informacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Portugalia a może Hiszpania?-Przeprowadzka na stałe.
Podobno w Hiszpanii bezrobocie jest duże..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Tym bardziej bez znajomości języka. http://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Hi...i-3031078.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
W Portugalii nie lepiej pod względem bezrobocia. W ogóle wybór tragiczny między tymi dwoma krajami - to jak wybierać między dżumą a cholerą. Nie słyszałaś, że gospodarki obu tych krajów ledwo zipią ? Można tam oczywiście próbować szczęścia, ale znajomość hiszpańskiego albo portugalskiego to podstawa i lepiej jechać do nagranej już roboty. I nie wiem czy mentalność będzie ci odpowiadała - ludzie z południa mają ją dość specyficzną.
Ja osobiście nie wybrałabym żadnego z tych krajów. W ogóle nie wybrałabym żadnego z krajów Europy jak chodzi o emigrację na stałe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
bez znajomości języka nie masz w ogóle po co wyjeżdżać na stałe, jeśli oczywiście nie będziesz finansowana przez inne osoby. fakt też taki, że z pracą jest ciężko, więc różnie może być.
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Ale dlaczego akurat te kraje?
Według mnie delikatnie mówiąc średni dobór krajów na emigrajcę, w Hiszpanii bez hiszpańskiego będzie bardzo ciężko, duże bezrobocie, a wsród młodych po studiach sytuacja na rynku pracy jest wręcz tragiczna. Portugalia podobnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, to co piszą dziewczyny.. bezrobocie w obu krajach jest wysokie, co Wy chcecie tam robić?
Skoro znasz niemiecki i angielski, polecam Niemcy lub Austrię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4695055 8]W Portugalii nie lepiej pod względem bezrobocia. W ogóle wybór tragiczny między tymi dwoma krajami - to jak wybierać między dżumą a cholerą. Nie słyszałaś, że gospodarki obu tych krajów ledwo zipią ? Można tam oczywiście próbować szczęścia, ale znajomość hiszpańskiego albo portugalskiego to podstawa i lepiej jechać do nagranej już roboty. I nie wiem czy mentalność będzie ci odpowiadała - ludzie z południa mają ją dość specyficzną.
Ja osobiście nie wybrałabym żadnego z tych krajów. W ogóle nie wybrałabym żadnego z krajów Europy jak chodzi o emigrację na stałe.[/QUOTE] Czy mogłabyś rozwinąć myśl? Co masz na myśli pisząc, że mają specyficzną mentalność ? Jestem bardzo ciekawa. Rozumiem, że są zamknięci na obcokrajowców a np. Polki o słowiańskiej urodzie (jasne blond włosy, niebieskie oczy, jasna karnacja) traktują w sposób przedmiotowy? Jak to jest ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Najpierw jedz tam na wakacje/krotki wypad i zobacz czy Ci sie w ogole podoba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem, wyjeżdżanie do kraju na stałe bez znajomości języka urzędowego to głupota.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Wypowiem się tylko, co do Hiszpanii. Niestety, ale panuje tam bieda, wysokie bezrobocie, z pracą jeszcze gorzej niż w Polsce. Według mnie trudniej na rynku pracy mają kobiety, ale to moja osobista opinia. Hiszpański jest łatwy do nauczenia, ale jeśli myślisz o przeprowadzce na stałe nie widzę tam nikogo bez znajomości języka. Generalnie jest bardzo drogo, przelicznik 1:1, czyli jak u nas kosztuje coś 5 zł to tam 5 euro, a zarobki wcale nie są powalające. Przydatny jest angielski i niemiecki na wysokim poziomie, bo dużo tam Niemców i Anglików. Zdecydowanie bardziej polecam Niemcy, Austrię, Holandię.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Jeśli jest tam dużo Polaków, to mogłybyście np. założyć sklepik dla Polaków, albo pracować zdalnie w swoim zawodzie - w firmie polskiej, bo rozumiem, że chcecie mieszkać w "ciepłych krajach" - odpowiada wam klimat. Albo może są jakieś firmy polonijne.
Edytowane przez elvji Czas edycji: 2014-06-19 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- I co do jezyka uważam że ciężko będzie nie znając hiszpańskiego, no chyba że bierzesz pod uwagę jego naukę zwłaszcza że jest bardzo łatwy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Może w Barcelonie taniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja się tylko wypowiem na temat języka. Jeżeli patrzeć pod tym względem to lepiej wybrać się do Hiszpanii, zdecydowanie łatwiejszy język. O portugalskim słyszałam, że nie jest prosty i dosyć trudno go ogarnąć. A skoro wy nie potraficie ani jednego ani drugiego no to chyba lepiej wybrać Hiszpanię.
![]() |
![]() |
#20 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Portugalski i hiszpański są bardzo, bardzo podobne (moim zdaniem najbardziej ze wszystkich romańskich), z tym że portugalska fonetyka jest trudniejsza (znając hiszpański rozumiałam rozmawiających ze sobą brazylijczyków, ale portugalczyków już nie bardzo; próbowali mnie uczyć, ale nie byłam w stanie wypowiedzieć niektórych dźwięków). Dla Polaków plusem hiszpańskiego jest to, że nawet jeśli ktoś nie wymawia super poprawnie, to i tak będzie zrozumiany. Ale jeśli chodzi o ludzi, to na pewno Portugalia ![]() Edytowane przez abyecta Czas edycji: 2014-06-20 o 14:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Jak macie za dużo kasy
![]() W Hiszpanii pracy nie ma. Chyba, że jesteście z IT albo władacie biegle angielskim i niemieckim (międzynarodowe korporacje, callcenter), a i tu sukces nie jest gwarantowany. Ludziom się wydaje, że południe to UK, gdzie można przyjechać nawet na chwilę i od biedy w Macu popracować. W Macu pracy nie ma. Mają tysiące zgłoszeń. Ja wiem, że nie każdy musi znać sytuację w poszczególnych krajach, ale radzę czytać gazety. Już się dalej nie będę rozpisywać, bo kiedyś w innym podobnym wątku zostałam okrzyknięta typową wredną Polką, która pisze bzdury, żeby rodacy nie przyjechali jej pracy zabierać ![]() Dlatego jak macie kasę to jedźcie, nikt nie broni. Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-06-20 o 19:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Moja przyjaciółka mieszka w Portugalii od kilku miesięcy, a od 4 lat jest z Portugalczykiem ( wcześniej byli w związku na odległość ). Chłopak bardzo fajny.
Co do pracy to rzeczywiście nie jest łatwo, choć koleżanka jest zakochana w Portugalii, też nie zna portugalskiego, rozmawia jedynie po angielsku, ale wiadomo jej jest łatwiej, bo ma mieszkanie itp. Tak jak dziewczyny pisały w obu wymienionych krajach jest duże bezrobocie.
(...)Marzyła wtedy, że "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie",dokładnie pamiętała tę radość, gdy uznała, że tak właśnie jest i tę nadzieję, że tak zostanie. http://koherencja.bloog.pl/?smoybbtticaid=612f02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za wypowiedzi, ale w niektórych wyczuwałam ironię.. Czemu ?Co w tym dziwnego, że chciałybyśmy zamieszkać w ciepłych krajach ?
Wątek założyłam w celu orientacyjnym. Okazał się bardzo pomocny. Zabieramy się za naukę hiszpańskiego ![]() W Polsce też z pracą super nie jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
W Polsce z praca jest duzo lepiej. Ale odpowiadajac na pytanie z watku, polecam oba kraje. Bardzo. Tylko, ze to droga impreza jesli nie macie sporych oszczednosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
mineralka Skoro tak im cięzko z pracą tam to czemu nie emigrują?Czytałam taki artykuł z którego wynikało, że Hiszpanie chętnie emigrują do Polski w celach zarobkowych, bo lepiej tu z pracą dla nich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie rozumiem pytania. Pytasz, czemu nie emigrują, po czym piszesz, że czytałaś, że emigrują ![]() Ale postaram się odpowiedzieć: 1. Nie znają języków (z angielskim jest gorzej niż źle) 2. Styl życia. Większość Hiszpanów bez pracy mieszka z rodzicami na ich utrzymaniu nawet po 30. i nie widzi w tym nic dziwnego. Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2014-06-22 o 13:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
No właśnie emigrują. Moja lektorka hiszpańskiego mówiła, że zna sporo Hiszpanów, którzy przyjechali do Polski za pracą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale wiadomo, że generalizuję i do każdej jednostki nie da się tego odnieść. Cytat:
Jeśli liczysz na to, że mineralka bez gazu wyolbrzymia i że pewnie jest lepiej, to możesz się rozczarować. No ale wszystko zależy od tego, gdzie tej pracy chcesz szukać, w jakim mieście, w jakim zawodzie, z iloma językami, itd. Cytat:
![]() [1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;46988684]No właśnie emigrują. Moja lektorka hiszpańskiego mówiła, że zna sporo Hiszpanów, którzy przyjechali do Polski za pracą.[/QUOTE] Sporo to wartość względna. Dla jednego to może być 1000, dla jednego 10. Wiadomo, ostatnio Hiszpanów w Polsce jest więcej, duża część z Erasmusa, bo jak sama kilka razy usłyszałam "tanio i kobiety chętne". Jest też trochę naiwnych, którzy przyjeżdzają uczyć hiszpańskiego, a potem błąkają się po gabinetach profesorów na uniwersytecie, gdzie studiuję, i wypytują o szkoły, w których mogliby uczyć. Tylko że nie mają przygotowania pedagogicznego ani nie znają polskiego, więc szansa ogranicza się do jakiejś tam grupy zaawansowanej i to tylko na konwersacje. ![]() Na pewno emigracja wzrosła w ostatnich latach, ale czy jest wysoka? Nie mogłam się dokopać do statystyk. Mimo wszystko ciężko mi sobie wyobrazić miliony Hiszpanów, którzy z językami obcymi sobie wybitnie nie radzą, masowo opuszczających kraj. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że Hiszpanie emigrują. Bardzo dobrze widać to np. w Londynie, a nawet w mniejszych miastach.
Hiszpania to urokliwy kraj, sama mam plan aby tam zamieszkać ale na starość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.