licencjat a nowy kierunek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-19, 21:06   #1
yappa
Przyczajenie

licencjat a nowy kierunek

cześć dziewczyny mam problem, którego nie ogarną chyba nawet panie w dziekanacie mianowicie:

we wrześniu będę bronić moją pracę licencjacką na kierunku, który jest moją życiową pomyłką - w żadnym razie nie chcę go kontynuować.
W październiku chciałabym zacząć od nowa studia pierwszego stopnia na innym kierunku, najlepiej dziennie. I tu pojawia się pytanie:

- skoro rekrutacja odbywa się teraz, studia rozpoczynają w październiku, a obronę mam we wrześniu - mogę podjąć te studia dzienne, nie łamiąc prawa z tym niestudiowaniem 2 kierunków?
rejestrując się na nowy kierunek mam pytanie "czy jesteś studentem innego kierunku?" - TAK lub NIE - a ja tak bardzo nie wiem co wpisać, bo nie ma opcji "w październiku już nie będę" xd
yappa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-19, 23:54   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: licencjat a nowy kierunek

A co to za prawo że nie można studiować 2 kierunków? Jak dobrze liczę to zaczęłaś studia w roku 2010 więc warunki że drugi kierunek płatny jeszcze przez najbliższy rok i tak cię nie obowiązuje.
Najlepiej zadzwonić/ napisać/ przejść się do biura rekrutacyjnego na uniwerku który cię interesuje i zapytać jak to jest w twoim przypadku.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 10:02   #3
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
A co to za prawo że nie można studiować 2 kierunków? Jak dobrze liczę to zaczęłaś studia w roku 2010 więc warunki że drugi kierunek płatny jeszcze przez najbliższy rok i tak cię nie obowiązuje.
Najlepiej zadzwonić/ napisać/ przejść się do biura rekrutacyjnego na uniwerku który cię interesuje i zapytać jak to jest w twoim przypadku.
jeśli broni się w tym roku, to zaczęła studia w 2011
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 12:22   #4
Kalini
Zakorzenienie

Nie ma czegoś takie jak zakaz studiowania dwóch kierunków. Najwyżej będziesz musiała płacić za studia, tym samym będziesz ostatnim rocznikiem, który to robi. Pierwszy rok i tak będziesz miała chyba za darmo. Tylko zastanawiam się po co iść na kolejny licencjat, możesz przecież iść na studia magisterskie z dziedziny, która Cię interesuje, no chyba, że jest zupełnie inna, niż ta którą studiowałaś wcześniej.
Co do zaznaczania, chyba musisz zaznaczyć, że studiujesz, potem zgłoś w dziekanacie, że już nie studiujesz i wtedy oni wszystko zmienią.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 19:09   #5
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
jeśli broni się w tym roku, to zaczęła studia w 2011
Tak, mój błąd Co nie zmienia faktu (chyba) że jest tym ostatnim rocznikiem co może studiować za darmo kolejne kierunki.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 19:12   #6
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Tak, mój błąd Co nie zmienia faktu (chyba) że jest tym ostatnim rocznikiem co może studiować za darmo kolejne kierunki.
też mi się tak wydaje
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 11:41   #7
Huitzilopochtli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
też mi się tak wydaje
W momencie zrobienia studiów I stopnia po wejściu ustawy zeruje się cała pula na te bezpłatne studia pierwszego stopnia, niezależnie od tego, kiedy się te studia zaczynało. Dziewczyna ode mnie z roku, też pewna, że może studiować za darmo, musiała zrezygnować po otrzymaniu tytułu, by nie płacić.

Ale - Trybunał Konstytucyjny uznał, że ustawa o odpłatnościach za drugi kierunek jest niezgodna z konstytucją, i co prawda wchodzi to dopiero od roku 2015/2016, ale wiele uczelni albo już zniosło opłaty (UW), ale się do tego przymierza (UJ).
Huitzilopochtli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-21, 18:53   #8
yappa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takie jak zakaz studiowania dwóch kierunków. Najwyżej będziesz musiała płacić za studia, tym samym będziesz ostatnim rocznikiem, który to robi. Pierwszy rok i tak będziesz miała chyba za darmo. Tylko zastanawiam się po co iść na kolejny licencjat, możesz przecież iść na studia magisterskie z dziedziny, która Cię interesuje, no chyba, że jest zupełnie inna, niż ta którą studiowałaś wcześniej.
Co do zaznaczania, chyba musisz zaznaczyć, że studiujesz, potem zgłoś w dziekanacie, że już nie studiujesz i wtedy oni wszystko zmienią.

No właśnie chodzi mi o to, żeby nie bulić, nie stać mnie i niestety kierunek, który chcę rozpocząć jest totalnie odmienny od obecnych studiów
yappa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 22:31   #9
Huitzilopochtli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yappa Pokaż wiadomość
No właśnie chodzi mi o to, żeby nie bulić, nie stać mnie i niestety kierunek, który chcę rozpocząć jest totalnie odmienny od obecnych studiów
To się zorientuj, czy Twoja uczelnia zrezygnowała już z opłat czy jeszcze nie; jeśli nie, to trzeba Ci czekać do 2015/2016, by móc studiować drugi raz licencjat bezpłatnie.
Stary 2014-06-21, 22:41   #10
_Mia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Huitzilopochtli Pokaż wiadomość
To się zorientuj, czy Twoja uczelnia zrezygnowała już z opłat czy jeszcze nie; jeśli nie, to trzeba Ci czekać do 2015/2016, by móc studiować drugi raz licencjat bezpłatnie.
No ale czy uczelnia zrezygnowała, czy nie, to skoro zaczęła studia w rekrutacji na rok 2011/2012 lub wcześniej, to i tak tak opłata jej nie obowiązuje, jak rozumiem? Bo nie 'zżarło' jej nic z punktów ECTS?
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 11:54   #11
Huitzilopochtli
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
No ale czy uczelnia zrezygnowała, czy nie, to skoro zaczęła studia w rekrutacji na rok 2011/2012 lub wcześniej, to i tak tak opłata jej nie obowiązuje, jak rozumiem? Bo nie 'zżarło' jej nic z punktów ECTS?
Faktycznie, trochę namieszałam. Całą pulę zżera w momencie rozpoczęcia studiów II stopnia (o ile nie zaczęło się studiów po 2011, bo wtedy zżera na bierząco), a nie obrony licencjata/inżyniera, mea culpa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-22, 12:02   #12
Tolvaj
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Huitzilopochtli Pokaż wiadomość
Faktycznie, trochę namieszałam. Całą pulę zżera w momencie rozpoczęcia studiów II stopnia (o ile nie zaczęło się studiów po 2011, bo wtedy zżera na bierząco), a nie obrony licencjata/inżyniera, mea culpa.
czyli rozpoczynając mgr z pierwszego kierunku i jednocześnie drugi licencjat trzeba płacić?

Wysłane z mojego GT-B5330 przy użyciu Tapatalka
Tolvaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 12:54   #13
_Mia
Zakorzenienie

z Forum Prawnego:
'Kontynuacja studiow na tym samym kierunku po ukonczeniu studiów I stopnia (licencjackich, inżynierskich lub równorzednych) w celu otrzymania wyższego wykształcenia II stopnia (studiów magisterskich) nie jest w świetle Ustawy drugimi studiami. Więc w konsekwencji w przypadku wczesniejszego podpisamia umowy dot. drugiego kierunku z uczelnią studia magisterskie będa traktowane jako kontynuacja dotychczasowych studiów"

Tyle znalazłam, aczkolwiek znajduję wiele sprzecznych informacji. Kto co pewnego znajdzie, bardzo proszę o podzielenie się, bo też się tematem interesuję i mam już mętlik
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości