|
Notka |
|
Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
licencjat a nowy kierunek
cześć dziewczyny
![]() ![]() we wrześniu będę bronić moją pracę licencjacką na kierunku, który jest moją życiową pomyłką - w żadnym razie nie chcę go kontynuować. W październiku chciałabym zacząć od nowa studia pierwszego stopnia na innym kierunku, najlepiej dziennie. I tu pojawia się pytanie: - skoro rekrutacja odbywa się teraz, studia rozpoczynają w październiku, a obronę mam we wrześniu - mogę podjąć te studia dzienne, nie łamiąc prawa z tym niestudiowaniem 2 kierunków? ![]() rejestrując się na nowy kierunek mam pytanie "czy jesteś studentem innego kierunku?" - TAK lub NIE - a ja tak bardzo nie wiem co wpisać, bo nie ma opcji "w październiku już nie będę" xd |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: licencjat a nowy kierunek
A co to za prawo że nie można studiować 2 kierunków? Jak dobrze liczę to zaczęłaś studia w roku 2010 więc warunki że drugi kierunek płatny jeszcze przez najbliższy rok i tak cię nie obowiązuje.
Najlepiej zadzwonić/ napisać/ przejść się do biura rekrutacyjnego na uniwerku który cię interesuje i zapytać jak to jest w twoim przypadku.
![]() |
#3 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie ma czegoś takie jak zakaz studiowania dwóch kierunków. Najwyżej będziesz musiała płacić za studia, tym samym będziesz ostatnim rocznikiem, który to robi. Pierwszy rok i tak będziesz miała chyba za darmo. Tylko zastanawiam się po co iść na kolejny licencjat, możesz przecież iść na studia magisterskie z dziedziny, która Cię interesuje, no chyba, że jest zupełnie inna, niż ta którą studiowałaś wcześniej.
Co do zaznaczania, chyba musisz zaznaczyć, że studiujesz, potem zgłoś w dziekanacie, że już nie studiujesz i wtedy oni wszystko zmienią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak, mój błąd
![]()
![]() |
#6 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
W momencie zrobienia studiów I stopnia po wejściu ustawy zeruje się cała pula na te bezpłatne studia pierwszego stopnia, niezależnie od tego, kiedy się te studia zaczynało. Dziewczyna ode mnie z roku, też pewna, że może studiować za darmo, musiała zrezygnować po otrzymaniu tytułu, by nie płacić.
Ale - Trybunał Konstytucyjny uznał, że ustawa o odpłatnościach za drugi kierunek jest niezgodna z konstytucją, i co prawda wchodzi to dopiero od roku 2015/2016, ale wiele uczelni albo już zniosło opłaty (UW), ale się do tego przymierza (UJ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
No właśnie chodzi mi o to, żeby nie bulić, nie stać mnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
To się zorientuj, czy Twoja uczelnia zrezygnowała już z opłat czy jeszcze nie; jeśli nie, to trzeba Ci czekać do 2015/2016, by móc studiować drugi raz licencjat bezpłatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
No ale czy uczelnia zrezygnowała, czy nie, to skoro zaczęła studia w rekrutacji na rok 2011/2012 lub wcześniej, to i tak tak opłata jej nie obowiązuje, jak rozumiem? Bo nie 'zżarło' jej nic z punktów ECTS?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Faktycznie, trochę namieszałam. Całą pulę zżera w momencie rozpoczęcia studiów II stopnia (o ile nie zaczęło się studiów po 2011, bo wtedy zżera na bierząco), a nie obrony licencjata/inżyniera, mea culpa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego GT-B5330 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
z Forum Prawnego:
'Kontynuacja studiow na tym samym kierunku po ukonczeniu studiów I stopnia (licencjackich, inżynierskich lub równorzednych) w celu otrzymania wyższego wykształcenia II stopnia (studiów magisterskich) nie jest w świetle Ustawy drugimi studiami. Więc w konsekwencji w przypadku wczesniejszego podpisamia umowy dot. drugiego kierunku z uczelnią studia magisterskie będa traktowane jako kontynuacja dotychczasowych studiów" Tyle znalazłam, aczkolwiek znajduję wiele sprzecznych informacji. Kto co pewnego znajdzie, bardzo proszę o podzielenie się, bo też się tematem interesuję i mam już mętlik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:18.