![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Czy przekładać ślub w takiej sytuacji?
Nieaktualne.
Edytowane przez weronika9999 Czas edycji: 2016-01-22 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy przekładać ślub w takiej sytuacji?
Jeśli zaczeliście już planować, załatwiać, itp
![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanów się też czy nie ma innego, podświadomego powodu dla którego myślisz nad zmianą daty ślubu. Jesteś na 100% pewna że to "ten jedyny"? Może masz jakieś wątpliwości co do Waszego związku? Jeśli jednak powód o którym piszesz jest rzeczywiście jedyny to nie zmieniaj daty ślubu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie to samo pomyślałam, skoro autorka miała na 5 roku pracować już na cały etat, to moim zdaniem szukać powinna JUŻ, a na 5 roku już sobie spokojnie pracować, a nie szukać pracy po obronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
A ja się bardzo cieszę, że Autorka wątku weronika9999 jest tak odpowiedzialną i potrafiącą trzeźwo myśleć osobą!
![]() ![]() ![]() Dlatego weronika9999 Twoja sytuacja nie jest taka dramatyczna. Głowa do góry! Na pewno uda Ci się wszystko pogodzić, zdążycie wszystko zaplanować, a i do 2015 roku znajdziesz z pewnością jakąś pracę. Twój narzeczony dobrze mówi - chce Ci pomóc, bo wie i ufa, że Ty pomogłabyś mu w podobnej sytuacji. O to właśnie w tym wszystkich chodzi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Już spiesze z tłumaczeniem: pracować na 5 roku miałam, bo firma, w której udało mi się zaczepić (i nie ukrywam, że było to nie jako "po znajomości"...) zaproponowała mi etat - i to był łut szczęścia. Pracy szukać będę, ale szczerze wątpię, że ktokolwiek zaproponuje mi etat w tej branży bez ukończonych studiów II stopnia, więc staram się trzeźwo oceniać sytuację. Plus niestety zdaje sobie sprawę, jakie jest podejście pracodawcy do osób robiących magisterkę dziennie, a chcących pracować na pełen etat - ciężko ich przekonać, że będziesz mieć mało zajęć, że nie zaniedbasz pracy, itp. Na pewno znajdę sobie coś na ten rok, żebym już nie musiała brać tych kilku stówek/msc. od rodziców, ale pracę przynoszącą dochody i jaką naprawdę chciałabym wykonywać, znajdę zapewnę dopiero po obronie. Aczkolwiek będę się starać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
konkordia troche to jest dla mnie plucie jadem ! każdy zyje jak chce. Mnier to sie zawsze chce smiac z ludzi ktorzy tak bAAARDZO podkreslaja ze rodzice im nie pomagaja itp.
no ale skoro sami ccha/ mlodym jest lzej to gdzie tu problem ![]() Każdy sam decyduje o finansach i nikomu nic do tego jak i kto i z czego się utrzymuje. Dorosłym ludzią po 40 czasami rodzice pomagaja finansowo bo to w koncu RODZICE i skoro maja pieniadze i moga sie podzielić... no to ja problemu nie widze. jak ktoś widzi to albo jest zazdrosny albo ma tak wysoko postawiony punkt honoru ze to aż troche chore jest ![]() każdy ma prawo do własnego zdania. ja mam takie, mnie rodzice na pewno też pomagać będą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro jest taki problem z pracą w zawodzie bez ukończonych studiów, to ja bym szukała jakiejkolwiek pracy, a po studiach szukaj w zawodzie. Co do podejścia pracodawcy - cóż, w moim otoczeniu widzę, że studia to żadna przeszkoda do pracy. Choćby u mnie: 2 dziewczyny studiują (jedna dwa kierunki!), szefa nie interesuje nic, cały grafik to kwestia naszych ustaleń, a ustalamy tak, żeby każdej pasowało. I tak jest nie tylko u mnie w pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja mam tak zakodowane- ze oczywiscie jesli jest opcja to nie pogardze pomoca- ale wyprawienie wesele
![]() bez pracy, bez perspektywy;-) robic impreza na 80 osob to nerwowa opcja- kto wie, czy za kilka miesiecy po slubie nie bedzie ta kasa potrzebna np na nieoplacenie rachunkow co innego slub ![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo mysle ![]() ![]() a dodatkowo skoro chcesz pracowac zeby byc stabilna po slubie a nie zeby na ten slub zarobic to moze warto zrobic to wczesniej, bedziecie miec pieniazki z kopert, wypłate TZ.. i bedziecie razem. Co za różnica czy utrzymuje Cię On czy rodzice? :P szczególnie ze w zyciu moze byc roznie i w tym wieku jak cos sie przytrafi to najpierw finanse ogarnia sie z mężem a nie rodzicami ![]() mój TZ po 6mcach zwiazku powiedział że przez pół roku bedzie mnie utrzymywał jak czekałam po stazu na etat. i bardzo sie ucieszyłam bo moglam sobie zostac instruktorka zumby i zarabiac ok. 200zł tygodniowo bo wiedziałam ze jak cos to mam TZ i mi robi duze zakupy (kawa ![]() Zawsze mozesz zostać kelnerką/barmanką i w miedzyczasie szukać pracy ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
i tu do Twojej sytuacji
![]() Panna Agnieszka Ty masz inna zyciowa sytuacje i na innym etapie jestes... ja tez sobie tego nie wyobrazam teraz tak jakby.. ale w sumie co za różnica czy przed czy po ślubie bedzie z nim bez pracy? tylko taka kto bedzie ją utrzymywał...i potrwa to chwile az znajdzie prace. Ja te 6mcy wolalam robic słodkie oczka do K. i go wycałować całego jak mi zapłacił za pobyt nad morzem pareset złotych niz po 2 latach zycia samodzielnego pojechać do rodziców i powiedzieć "hej wróciłam na pół roku... co na obiad?" ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Blond forever!
|
Cytat:
Owszem, źródło utrzymania jest ważne, ale gdybyśmy wszyscy się stresowali w dzisiejszych czasach czy mnie "stać" na bycie samodzielnie utrzymującą się żoną/mężem to by się chyba nikt nie hajtał ![]() Grunt to być razem, a w wieku 25lat po studiach chyba można liczyć na zdobycie pracy, czy naprawdę sądzisz, że jej nie dostaniesz? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Ja biorę ślub na studiach - mój narzeczony również będzie jeszcze studentem, dodatkowo jest młodszy ode mnie. Mieszkamy razem, kochamy się i bardzo dużo razem przeżyliśmy, nasi rodzice nas wspierają i uważają, że skoro mieszkamy razem i się kochamy, to nie ma na co czekać.
Prawdziwa miłość wszystko przetrwa. Dziewczynki, pamiętajcie, że pieniądze to nie wszystko. Jak się straci pracę, pieniądze - ma się ukochaną osobę. Jak się ją straci, to nie ma nic. Przynajmniej dla mnie.
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
czy ja negowalam slub i wspolne zycie razem|? nie nie nie ![]() uwazam tylko ze wysoce nierozsadne jest wyprawianie weseliska jak w kieszeni pusto;-)
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Droga autorko wątku - dostałaś już dużo porad i opinii. Ale dopiszę się i ja. Pytałaś, czy ktoś brał ślub tuż po studiach - ja należę do grona tych osób. Planować zaczęliśmy oczywiście dużo wcześniej, i mimo nie ustabilizowanej sytuacji finansowej nawet nie myśleliśmy o odwoływaniu czy zmianie terminu. Dodatkowo po drodze wyszło sporo rzeczy, m. in. ja dostałam ofertę kontynuowania studiów po obronie (na trzecim stopniu), przez co mąż musiał się przeprowadzić do mojego miasta (żebyśmy zamieszkali razem), a co za tym idzie stracił pracę. W nowym mieście szukał pracy rok prawie, znalazł bodajże dwa miesiące przed naszym ślubem (przez co nie miał prawa do urlopu i we wtorek po ślubie musieliśmy już wracać z powrotem, bo dostał tylko okolicznościowy). Więc można powiedzieć, że startowaliśmy od zera, utrzymując się jedynie ze stypendium i zaskórniaków zarobionych dorywczo. Ale daliśmy radę. Może nie mamy idealnych warunków życiowych, nie jadamy obiadów w restauracjach, ale powoli dorabiamy się swojego, a nawet udaje nam się troszkę odłożyć. Mimo, że de facto wciąż żyjemy na jednej pensji + stypendium.
Nawet nie wiesz, czym Cię życie zaskoczy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeśli zaś chodzi o pobieranie się na studiach, to powiem szczerze że to jest całkiem dobry pomysł, często przecież zdarza się, że rodzice "sponsorują" czas studiów. Co za problem wrzucić kasę do wspólnego worka? Można też spróbować oszczędzić i po studiach żyć ewentualnie z tego, dopóki się nie znajdzie stałej pracy. Ale tak czytając Wasze komentarze dochodzę do wniosku, że w tej kwestii serio... chyba jednak jestem staroświecka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Nie odwoływałabym ślubu. Nie widzę powodów dla których miałabyś tego ślubu nie brać. A pracy nowej szukać warto. Łatwiej znaleźć nową pracę niż mężczyznę, którego warto poślubić.
Jak znalazłaś to nie pozwól by byle przeciwność losu stanęła Wam na drodze. A sam ślub wcale nie musi być na zasadzie "zastaw się, a postaw się". Szczęścia życzę.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma mowy o finansowaniu slubu czy tez na niego zbieranie. wiec skoro z założenia rodzice jej płacą to wg mnie okejka brać ten ślub. Bo zrobi przysługe rodzicom. Konczy studia, wychodzi za mąż i już jej nie utrzymują przejmuje ten obowiązek mąż... jemu w podzięce gotuje dba w dzien i nocy ![]() i nie bierze już jak dziecko od rodziców ![]() ja tak to zrozumiałam... ze nie chce ślubu póki tylko 1 osoba zarabia i bedzie musiała żyć za Jego.
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Ja bym wzięła ten slub. możesz spojrzeć na to w inny sposób, poki nie będziesz miała pracy możesz zająć się załatwianiem sali, dj, ozdob, menu, stroju na wesele - i zaoszczędzić na tzw wedding planerach, a nawet jeslibyscie ich nie brali to masz mniej stresu bo tylko slub na glowie a nie slub+praca
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Taka sytuacja...tracisz pracę dwa dni po ślubie. Będziesz żałowała, że go wzięłaś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.