|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
Czy mama zawsze wraca do dzieci? :( (ptaki)
Sprawa ma się tak...
Dziś z TŻ poszliśmy na nasza działkę ściąć wierzby. Okazało się, że pod jedną, a właściwie w trawach bardzo blisko niej, było gniazdo bażanta lub kuropatwy. Kurka siedziała na jajkach do samego końca, a TŻ rąbał drzewo z drugiej strony i właściwie kiedy kończył ona nie wytrzymała chyba już napięcia i uciekła i wtedy zobaczyliśmy, że sobie w tych trawach siedziała ![]() Myślicie, że kurka wróci? Gniazdo nie zostało w żaden sposób zniszczone, nawet nie dotknęliśmy go, po prostu ścięliśmy drzewo, a ono dalej zostało w zaroślach. Praktycznie w ciągu 10 min usunęliśmy się z terenu by mogła wrócić nie bojąc się nas... A jeśli nie wróci to czy te jajka byłyby do odratowania? Gdybym znalazła kogoś z specjalnym inkubatorem, lub podrzuciła kurze sąsiadki? ![]() Choć pewnie jak zostały bez opieki na noc to już nie bardzo Sama się sobie dziwię, ze tak się tym przejmuję, ale nie mogę przestać. Może to głupie, ale zadręczam się, że zniszczyliśmy rodzinę biednej kurki w miejscu gdzie sami chcemy założyć swoją...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Czy mama zawsze wraca do dzieci? :( (ptaki)
Raczej wróci
ja bym się bardziej martwiła, czy wam się nikt do tych wycinanych drzew nie doczepi, mieliście pozwolenie, czy to drzewa młode? |
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wizaż nie przestaje mnie zadziwiać
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
dziadzie biedactwo
wroci mama, wroci |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że wróci. Ale napisz koniecznie czy tak się stało.
Ja także bym się o to martwiła, tak więc jestem druga dziwna na wizażu ![]() Pewnie wysypałabym w pobliżu jakieś ziarenka dodatkowo albo okruszki aby ją ośmielić. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-05-21 o 01:01 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
Cholerko, laisla dzięki za nadzieję
Jutro pojadę na działkę i sprawdzę czy wróciła.Do drzew sie nie doczepią Raz, że to młode drzewa, dwa, że od lat dziadek je sadzi i wycina co 2-3 lata, trzy to takie troszke odludzie, cztery i tak za jakiś miesiąc zostałyby zgładzone, bo ma akurat tam iść kanalizacja ![]() Nie śmiejscie się ze mnie. Wam by nie było przykro jeśli zniszczyłybyście szansę na życie 9 ptaszków w imię odpływu waszego kału?! Wiem, ze to głupio brzmi, ale to nie jest śmieszne. Jeszcze wyczytałam, że kuropatwy/bażanty składają jaja zazwyczaj tylko raz w roku, więc tym bardziej mi przykro ![]() Ale dobra, przyznam, że z tym tytułem popłynęłam... |
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
A ja wyczytałam, że zdarza się, że po stracie lęgu kuropatw wyprowadzany jest drugi, w sierpniu, więc jest nadzieja na to, że rodzinka nie ulegnie zagładzie. Piszą też, że jaja wysiaduje oboje rodziców
![]() Piszą na forum ptasim, że gdy jaja zostawione są bez opieki to można je 10 dni potrzymać np w piwnicy w temp. ok. 10 stopni i obracać czasami aby zarodek nie przywarł (może w tym okresie mama się pojawi i będzie ich szukać?). Później już do inkubatora. Z praktycznych informacji to bezkręgowce stanowią podstawę diety piskląt jakby przyszło Ci je zaadoptować
Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-05-21 o 02:33 |
|
|
|
|
#9 |
|
Copyraptor
|
Bardzo, bardzo ciężko jest odchować pisklaki. Trzeba je karmić co 2-3h i specyficznie doglądać. Zresztą nie doradzajcie tego, bo Dziad z poczucia winy jeszcze tam poleci i zupełnie przestraszy mamuśkę na śmierć
![]() Dziadzie, nie martw się, wróci prawie na pewno
|
|
|
|
|
#10 |
|
.
|
wróci na 100%
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
Dziadzie, jesteś kochanym człowiekiem!
Mi wczoraj mąż przywiózł małą, ślepą (jak jeszcze wtedy myśleliśmy) myszkę. O 8 rano snopki z pola załadowali na tira i pojechali 30km.. Rozładowali się, TŻ zamiatał tira i spod miotły wyleciał mu mały, łysy malec- od razu telefon `Kochanie, co robić?!`. No i jak go zostawić na pastwę losu, albo zabić. Matki już by nie znalazł, pewnie została na polu.. I tak od wczorajszego południa co 2-3h dokarmiam malca. W nocy jak rodzona matka się do niego zerwałam Musi żyć!Aha! Myszka okazała się szczurkiem, ok. 7 dniowym. Na szczurzym forum jakoś ciężko o poradę, może któraś ma, albo zna kogoś kto ma szczurzycę? Że się tak podpięłam pod temat, wybaczcie
|
|
|
#12 | |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko jajka? Pf!No bez jaj, JAJKO TO ŻYCIE
!Mnie temat zwierząt zawsze emocjonuje i nawet nie widzę w tym nic szczególnie zabawnego . Też czułabym się zaniepokojona w takiej sytuacji ^^.Trzymam kciuki za powrót matki .---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Cytat:
.[Akurat cała sprawa mnie nie śmieszy, ale akurat to zdanie tak |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Bang Bang Bang
|
Co dla jednych jest dziwne, dla mnie jest piękne - bardzo szanuję ludzi, którzy tak odnoszą się do zwierząt
![]() Fistaszku - próbowałaś pisać na forum.szczury.biz oraz szczury.org? Ps. Szczury to wyjątkowe, niesamowite zwierzaki |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tytul rzeczywiscie, zanim ptaki zobaczylam w nawiasie mam nadzieje, ze jednak wroci
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Mam nadzieje, ze kurka wroci
Trzymam kciuki!Fistaszku za odchowanie szczurka rowniez
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
daj znac czy wrocila
, pieknie ze sie martwisz, powinno byc wiecej takich ludzi jak Ty
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Może akurat sytuacja nie była powodem odejścia ale np. w sklepie rzucili ziarno
a na serio to myślę, że wróci.Sama kilka tygodni temu byłam świadkiem spotkania zabłąkanego malego dzika i też mam nadzieję, że odnalazł matkę
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
!
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
lokalna gwiazda
|
I teraz nie masz wyjścia, jeśli nie wróci sama będziesz musiała jajka wysiedzieć
Edytowane przez I am Rock Czas edycji: 2013-05-21 o 17:01 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#21 |
|
Naczelna Nastolatka
|
ja się nie dziwię autorce wątku, ja mam takie samo podejście. Mam nadzieję, że mama wróci do gniazda a dziada ściskam mocno za to, że ma tyle empatii
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Dziś cały dzień pada okropny deszcz u nas, ale musiałam pojechać i sprawdzić czy kurka wróciła i... jest
To jednak bażant, piękna samiczka ![]() Mam nadzieję, że młode szybko się wyklują, będę co kilka dni bardzo dyskretnie zaglądać jak się sprawa ma ![]() Teraz się martwię, że ona biedna w takim ostrym deszczu siedzi..Ale jej to pewnie jakoś strasznie nie przeszkadza. W końcu to dziki ptak, nie takie warunki musi znosić ![]() Cytat:
Poczytaj na stronach o szczurkach jak się takim malcem zajmować, na pewno będzie wszystko ok, ja trzymam za niego kciuki ![]() Chcesz go zatrzymać? Szczury to bardzo towarzyskie zwierzęta i na pewno byście się zaprzyjaźnili, tylko nie wiem czy takie polne się coś różnią pod tym względem od domowych? Pisz koniecznie jak się potoczyły sprawy, a może wstawisz zdjęcie? ![]() Ciesze się, że ktoś mnie rozumie ![]() Dzięki dziewczyny za wsparcie Troszkę spanikowałam, ale jakoś tak jakkolwiek głupio to brzmi poczułam z tą kurką silną więź ![]() Trzymajcie kciuki za to żeby gniazdo przetrwało aż do wyklucia ![]() Bo wiadomo jakieś lisy, koty mogą zrobić napad i na to ja żadnego wpływu nie mam, ale jestem dobrej myśli
Edytowane przez dziad kalwaryjski Czas edycji: 2013-05-21 o 17:29 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
a to super
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Super wiadomość
![]() Już się zastanawiałam czy związek tych dwojga (rodziców) to przetrwa gdyby stracili jaja..pewnie miałby do niej pretensje że zachowała się nieodpowiedzialnie zostawiając je No dobra, wyobraźnia mnie poniosła, najważniejsze, że rodzinka w komplecie
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Dziadzie, wielkie brawa dla Ciebie Gdyby tylko na świecie było więcej takich wrażliwych ludzi...
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam obserwować takie akcje u zwierzaków, to rozbrajające jak dla mnie, tym bardziej, że niektórzy twierdzą, że one przecież emocji nie mają. Ostatnio obserwowałam na jeziorku kaczki z kolei bo tak fajnie romantycznie pływały parami, a jedna para była innej orientacji i zastanawiałam się, czy między ptakami takie układy zdarzają się także
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przypomniał mi się wywiad z pewnym ornitologiem z kwietniowego Przekroju http://www.przekroj.pl/artykul/995047.html Polecam ![]() Czytałam gdzieś kiedyś, że to rtęć w pokarmie powoduje homoseksualizm wśród ptaków .
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie kolo domu pelno ptakow, a co roku szpaki szpare znajduja i gniazdko gdzies tam maja i widze jak co chwila lata po amku
a jak raz sie darl, bo wrog byl niedaleko ![]() ---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- no super ten artykul
|
|
|
|
#30 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() dziad kalwaryjski- kurka wróciła, kochana mama, szkoda, że szczurzyca nie miała do czego wracać (swoja drogą temat mam i malców całkiem na czasie, w końcu niedługo dzień matki ;d) oczywiście, że go zatrzymam! , podbił moje serducho totalnie już dwie noce daliśmy radę, choć to nie daje żadnej gwarancji... zobaczymy jak będzie się zachowywał, mam dwie szynszyle, nie dogadają się, bo to straszne uparciuchy, choć mają dopiero kilka mc. jeśli nie będzie w stosunku do mnie agresywny, a nie powinien, to będę darzyć go cały czas miłością ![]() martyna_tina- pisałam, ale jestem w gorącej wodze kąpana już mi się tam temat rozwinął, więc wiem co i jak. chucham i dmucham na mojego malca jak należy ![]() dziękuję dziewczyny, te kciuki są nam ogromnie potrzebne a tu moje serduszko: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...17f88c8fc.html zdjęcia niestety mało wyraźne
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.

ja bym się bardziej martwiła, czy wam się nikt do tych wycinanych drzew nie doczepi, mieliście pozwolenie, czy to drzewa młode? 

Jutro pojadę na działkę i sprawdzę czy wróciła.

Gdyby tylko na świecie było więcej takich wrażliwych ludzi...