|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Bogaty Ojciec Biedny Ojciec
Cześć wszystkim Wizażankom,
Nie jestem pewna czy w dobrym miejscu ten post, ale zaryzykuję: czy ktokolwiek z Was zetknął się z całą ideą Roberta Kyiosaki? Jakie są Wasz ewentualne wrażenia? Wczoraj byłam na bezpłatnym warsztacie odnośnie inwestowania w nieruchomości. Wbrew moim oczekiwanion był on głównie skierowany na sprzedanie 3-dniowego szkolenia, na którym podobno można będzie się dowiedzieć wszystkiego i, postępując zgodnie z przekazaną na nim wiedzą, zostać niezależnym finansowo. Któż by tego nie chciał? Może ktoś z Was też uczestniczył w tym warsztacie? Jakie są Wasze spostrzeżenia? A może braliście udział w takim 3-dniowym szkoleniu? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Podchodzę do tego trochę sceptycznie: z jednej strony kusi perspektywa bycia niezależnym finansowo, bycia własnym szefem i niespinania się od pierwszego do pierwszego, a z drugiej najpierw trzeba zainwestować w to szkolenie, i tak naprawdę nie jest się niczego pewnym. Fakt: kto nie ryzykuje ten nic nie ma, ale jeśli chodzi o kasę to jednak jestem ostrożna. Co myślicie o całej idei? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Bogaty Ojciec Biedny Ojciec
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
ściemaaaa...uważaj na takie rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Koncepcja książki jest całkiem dobra, ale można ją ująć w jednej stronie A4, zresztą, to temat rzeka, nie cierpię teorii które dzielą ludzi na wygranych i przegranych i polegają na manipulacji. No, a największym wygranym jest sam Kyiosaki, który zbił faktycznie fortunę na mieleniu jednej prostej idei.
---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Ja tak trochę z innej beczki.
Nie rozumiem tych guru motywacyjnych, którzy zbijają kasę na motywowaniu innych do osiągnięcia 'niezależności finansowej' a sami zazwyczaj nie zbili fortuny na prowadzeniu firmy czy inwestowaniu a głównie na samych szkoleniach. Nie ogarniam tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
ten blog changeMaker, ktory ktoras z Was tutaj podala - fajna sprawa! Cala seria 'anty guru' na tym blogu jest bardzo ciekawa, m.in. dowiedzialam sie ciekawych rzeczy o tzw. Osho . A jego ksiazki z kolei polec MI SPORO OSOB NA JODZE::: co do tej pory zupelnie do mnie nie trafialo... i widze, ze dobrze.
Dwa numery temu (albo i jeden´) w Twoim Stylu byl tez artykul -eksperyment, na podstawie Bogatego Ojca, Biednego Ojca - autorka podazala wlasnie za radami pana Kiyosaki... Ciekawa lektura, (efekty miala mizerne) oraz spostrzezenia i rady wyksztalconego ekonomisty na boku ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
mam jednego takiego znajomego, wyznawca wolności finansowej
![]() ciągle mnie zaprasza na jakieś szkolenia, do wypełniania ankiet i takie tam. kiedyś chciał żebym poszła z nim na jakieś szkolenie właśnie, podobno darmowe. powiedziałam, że nie mogę bo będę wtedy w pracy. no i usłyszałam, że jestem frajerem i zamiast chodzić do pracy to powinnam się cieszyć wolnością finansową, bo jak nie to na starość będę miała 100zł emerytury. dżisas... teraz już mu nie odpisuje, ale on ciągle do mnie pisze i ciągle o tym samym. myślę, że ma nieźle mózg wyprany ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
dzięki Wam za odpowiedzi. jestem raczej z tych, którzy nie poddają się manipulacji - uważam siebie za osobę trzeźwo i krytycznie patrzącą na wiele spraw - ale przyznacie, że niezależność finansowa kusi
![]() dziękuję za wszystkie krytyczne uwagi, zabieram się do czytania ksiązki i zobaczę co z tego wyniosę ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nastawienie takich osób, fanów Kioysaki i tym podobnych "coachów", jest dość ciekawe. Te dwie osoby z mojej rodziny, odnoszę wrażenie, że zachowują się jakby byli w jakiejś sekcie - jedyne co robią, to gromadzą książki na temat rozwoju (Kioysaki to właśnie ich idol), dyskutują wciąż na temat prawdziwości głoszonych przez niego treści, chodzą na spotkania i jeżdżą na wykłady idoli (ostatni wykład Kioysaki w Warszawie to był koszt rzędu 500 zł/os.). Przy okazji starają się bardzo dobitnie dać do zrozumienia osobom takim jak ja, że: nie rozumiemy tego, o co tak naprawdę w tym chodzi/ wiele tracimy. Co ciekawe - od początku swojej przygody z coachingiem itp. wciąż nie zostali milionerami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
słuchajcie, moim zdaniem wiele zależy od nastawienia i sposobu myślenia, oczywiście nie wszystko, ale zawsze jest lepiej otaczać się ludźmi pozytywnymi a nie tymi wiecznie narzekającymi. trzeba też zachować jasność umysłu i odrobinę zdrowego rozsądku.
poza tym, ja osobiście, wolałabym mieć komfort w postaci zaplecza finansowego i mogąc pracować bez obawy, że "w razie czego" zostanę bez środków do życia. nie oszukujmy się etat w dzisiejszych czasach nie należy do najpewniejszych rzeczy na świecie, a do prowadzenia własnego biznesu nie każdy się nadaje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
![]() Mój kumpel to książkowy przykład zaślepienia tymi ideami - zbieranie tych wszystkich poradników, udział w jakichś "warsztatach motywujących", oglądanie materiałów w sieci, snucie wspaniałych wizji pt. "inwestuję w nieruchomości, mam 100 mieszkań, żyję z wynajmu" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() nieruchomości, nieruchomości, inwestowanie, nieruchomości ![]() ![]() ogólnie się zachowuje jakby był w jakiejś sekcie właśnie, nie można z nim o niczym innym porozmawiać, inne tematy nie istnieją tylko co chwilę "wolność finansowaaaa allelujaaa!" no i dostaję zaproszenia na fb do super tajnych grup, które są jedynie dla wybranych. ciekawe na jakiejś podstawie zostałam wybrana skoro w ogóle nie jestem tym zainteresowana ![]() aż zerknęłam z ciekawości na jego fejsa - ostatnio wrzucił foto Kyosaki z jakimś głębokim cytatem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Myślę, że w przypadku niektórych osób ta niezależność finansowa jest możliwa np. kasa z prowadzenia bloga. Z tymże to nie jest łatwe, trzeba wiele zainwestować jeśli nie pieniędzy to czasu i wbić się w rynek. Blogi modowe np mają branie ale niektóre rzeczy są tak niszowe, że nie da rady nimi zainteresować. Trzeba też wziąć pod uwagę, że te pieniądze to też jest tylko taki dodatek a nie jakaś wygórowana pensja. Dobrze mają ludzie, którzy mają mieszkania na wynajem ale niestety te mieszkania trzeba albo od kogoś dostać w spadku albo mieć kasę na ich zakup.
Kiedyś na studiach przyszedł na zastępstwo wykładowca - fascynat książki bogaty ojciec biedny ojciec i opowiadał przez 2 godz. o niezależności finansowej. Zachęcał nas przede wszystkim do wzięcia kredytu studenckiego i wkładania kasy na jakąś lokatę. Niby coś tam można zarobić biorąc pod uwagę niskie oprocentowanie takiego kredytu ale nie tyle moim zdaniem, żeby to było warte zachodu. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Marszałkini II RP
|
To ściema i zarabianie kasy na mamieniu ludzi. Ciężka praca i oszczędność plus oczywiście dobry pomysł na biznes to jest klucz do sukcesu, a nie rady kolesia, który sam zbankrutował. Lepiej zamiast tego poczytać biografie miliarderów czy milionerów, o tym jak osiągnęli sukces. Z polskich polecam Tada Witkowicza "Od nędzy do pieniędzy. Jak zostałem milionerem". Takie lektury mogą być świetną inspiracją.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
może mamy tego samego znajomego? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
Wątpię, najwidoczniej obumieranie mózgu przebiega u nich w identyczny sposób, wg jednego schematu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:21.