![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
chcę odejść z pracy czy szef ma prawo utrudniać?
Witam, pracuję jako diagnosta w laboratorium. Wbrew pozorom jest to praca ciężka, przynajmniej w miejscu w którym pracuję- ciągłe dyżury 12 godz, nocne 12 godz - byłoby znośnie gdyby nie ciągłe awarie maszyn, praca ponad siły ( śniadanie o godz 12 30 lub 13 a w czasie dyżury to jedyny posiłek bo nie ma czasu). Poza tym sistra szefowej ma jakby większe przywileje- ja cały dzień pracuję sama na pracowni gdy ona cały dzień robi zamówienia (podobno) i chodzi na 40 min śniadanie i popołudniową kawę nie pomagając mi nic lub prawie nic. Mam tego serdecznie dość. Do tego rejestracja nie wyrabia z ilością zleceń przez co ostatnio badania przyniesione o 8 rano dostałyśmy o 11, wykonałyśmy robiąc 10 rzeczy na raz o 12 i oddział miał pretensje- nie dziwię się. Tylko że szefowa zrzuca winę nie na tych co trzeba, stwierdziła że można było zrobić szybciej a niby jak jak rejestracja nawaliła i nie dostałyśmy próbki? Teraz zbliża się sezon urlopowy mam w umowie 2 tyg wypowiedzenia więc Złożyłabym tak żeby zakończyć z końcem maja. na oku mam inną pracę muszę tam trochę się poduczyć pojeździć i za 4 mies miałabym spokojniejszą pracę w dziedzinie diagnostyki która mnie interesuje. Nie chcę pracować już w tym obozie, schudłam, stres to mój przyjaciel plus awarie maszyn i obawa o wiarygodność wyników, ciągłe ich sprawdzanie. Do tego 2 tyg czerwca miałabym urlop więc będą mieli miesiąc na znalezienie kogoś bo i tak by mnie nie było- ale twierdzą, że nie znajdą nikogo. To niech się sami zastanowią że każdy stamtąd ucieka. Od strony prawnej jest ok, tylko boję się utrudnień od strony szefa, a przecież nie mogę pracować do końca sezonu urlopowego, stres, nadmiar obowiązków, awarie do tego mam możliwość nowej pracy- uciekać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: chcę odejść z pracy czy szef ma prawo utrudniać?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
problem w tym, że oni twierdzą, że nawet jak odejdę z końcem maja to nikogo nie znajda na moje miejsce... i żebym poczekała do końca sezonu urlopowego, no ale prawo jest prawem i moje planuy są ważniejsze. Nie chciałabym się jednak rozstać w złej atmosferze.
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Co to za wymówka że nie znajdą na twoje miejsce nikogo w przeciągu miesiąca czasu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Kurde to ja sie ciesze jak uda mi się wyrwać na 15 min na sniadanie o 12 lub 13
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
niecnotliwa dziewica
|
Autorko, you made my day
![]() Dochodzi godzina 14.00 i - coś takiego - udało mi się zjeść kanapkę ![]() Urlop? Jaki urlop, od początku tego roku miałam dwa dni wolnego, w zasadzie mogłabym go potraktować jako "urlop na żądanie". Przerwa śniadaniowa? Je się wtedy, kiedy czas i obowiązki na to pozwalają, czasem kawa o 9.00 i kolacja o 20.00 po powrocie do domu. A, dojeżdżam do pracy z odległości 60 km i cieszę się, ze mam pracę. I nie mówcie mi o Kodeksie Pracy, bo to literatura science fiction.
![]() |
#7 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
A masz ciekawsze propozycje? Chętnie skorzystam ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Czyli mimo wszystko wracając do wątku odeszłybyściez pracy zgodnie z okresem wypowiedzenia nie zważając na nic?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() Szacunek do siebie, powiadasz? A zapłacisz mi za prąd tym szacunkiem? Czy może za obiad? A może za wizytę u lekarza? A co do szukania.... no cóż, w obecnych czasach dla pracodawcy nie liczy się doświadczenie, tylko to, ile na pracowniku można zaoszczędzić. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Anna - tak, ja bym odeszła, zwłaszcza jeśli masz w perspektywie inna pracę bliżej miejsca zamieszkania.
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
żeby nie było, że mówię o rzeczach z kosmosu to podam najbliższe mi przykłady: - moja mama podała pracodawcę do sądu. nie będę tu rozpisywała epopei na milion stron więc w skrócie - poszła do sądu i wygrała. od tego są kodeksy żeby ich przestrzegać. - ja sama mam w pracy średnio dobrą atmosferę i ogólnie do wielu rzeczy mam zastrzeżenia. gdyby mi zależało na tej pracy i gdyby mi tam dobrze było, to bym się nie zastanawiała i od razu bym złożyła pozew o ustalenie stosunku pracy. (mam umowę zlecenie, a pracuję jak przy umowie o pracę), bo to przecież w moim interesie. oczywiście najpierw bym się starała jakoś to załatwić bezpośrednio z szefem, no ale gdyby się nie dało to od tego właśnie jest kodeks. no ale mi nie zależy zbytnio, bo mam już przygotowane wypowiedzenie i będę tam przez max dwa miesiące jeszcze, bo niezależnie od tego czy coś znajdę innego czy nie, to nie będę z siebie robiła frajera. nie wiem, może wśród dziwnych pracodawców szukasz, bo nie wierzę że nie ma nic innego za godziwe pieniądze. już bym chyba call center wolała niż robić darmowe nadgodziny. ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- tak, ani bym się nie zastanawiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() No, ale po co się przejmować Regulaminem jakiegoś tam Wizażu, grunt to znać na wylot Kodeks Pracy ![]() A - gdybyś nie wiedziała: sąd pracy w 99% przypadków wyrokuje na korzyść pracownika, więc nie ma się czym chwalić. Jak ktoś się lubi użerać w sądach - wolna wola.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No pewnie, że uciekać.
Zawód diagnosty laboratoryjnego jest ciężki, bez względu na to, w jakim laboratorium się pracuje. Ale to co opisujesz, to jakaś groteska. Nie spotkałam się nigdy z taką sytuacją, co prawda nie pracuję w laboratorium analitycznym, ale mam tam znajomych i nie ma tam gonitwy, pracy ponad siły, bez przerw i jedzenia. Powiedz jeszcze, że pracujesz za 2000 zł lub mniej... Uciekaj i nie zastanawiaj się, jak sobie poradzą, mogli pomyśleć o tym wcześniej. Jak zostaną bez pracownika, to może następnego będą lepiej traktować. O ile znajdą kogoś. Edit: darmowe nadgodziny? Inspekcja pracy i pismo do kidlu. Biorą od nas kasę, to niech się przyjrzą sprawie. Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-05-07 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ja bym odeszła bez oglądania się na pracodawcę - powiem z własnego doświadczenia: w jednej z poprzednich prac zawsze patrzyłam, starałam się, żeby było dobrze "dla firmy", a w podziękowaniu dostałam kopniaka w tyłek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
niczym się nie chwale, stwierdzam fakt. skoro ktoś się woli użerać w pracy, a nie poświęcić trochę zainteresowania i zawalczyć o coś lepszego dla siebie, to już nie moja sprawa. przykro tylko, że pracownicy dają się tak wykorzystywać, a pracodawca z tego korzysta. no ale fakt, lepiej nic z tym nie robić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem w tym, że ludzie godzą się na wszystko, a potem jest jak jest. Każdy narzeka za plecami kierownictwa. Ludzie godzą się na złe warunki pracy, a potem się dziwią, że w tym kraju nic się nie zmienia na lepsze. Sami pod sobą kopiemy dołki. Sama zarabiam tyle, że jest mi ciężko samej się utrzymać. Szukam więc czegoś lepszego, gdzie będę mogła chociaż w miarę przyzwoicie zarabiać. Pracodawca ma spore wymagania, ale w sumie nie oferuje nic sensownego w zamian, więc co mam zrobić. ![]() W sumie to masz nawet fajnie, że możesz sobie Wizaż poczytać w wolnej chwili. Poważnie, nikt tego nie kontroluje, czy piszesz z komórki ? U mnie jak już to tylko druga opcja wchodzi w grę.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2014-05-07 o 14:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Szef nie ma prawa kazac Ci zostać w pracy dluzej niż wynosi okres wypowiedzenia określony w umowie. Nie bój się.
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nic dziwnego, że pracodawcy traktują pracowników jak śmieci skoro oni sami pozwalają się tak traktować. Realia są smutne, ale jak każdy będzie tak dawał po sobie jeździć jak po szmacie to nic się nigdy nie poprawi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak chcesz to sobie tkwij tam dalej ale nie zmuszaj innych by się cieszyli z tego co mają, nie wszystkich zadowala takie byle co ![]() Autorko uciekaj stamtąd jak najszybciej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
w ogłoszeniu pięknie wszystko opisane, że praca w reklamie itp. jak pani do mnie dzwoniła to zapytałam o stanowisko żeby się upewnić i to samo usłyszałam, że reklama i PR, ale bez żadnych szczegółów. jak chciałam o coś dopytać, to mi powiedziała, że się dowiem na miejscu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
A narzekać bezpośrednio wprost do kierownictwa - jasne, można. Może przeżyją jak na pożegnanie usłyszą parę "ciepłych" słów. Tym niemniej mnie osobiście zależy, żeby mieć za co popłacić te rachunki, więc wolę ponarzekać za plecami. Co do Wizażu - w sumie nie powinnam ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
kochana, chyba oszalałaś. Oczywiście, że odejdź wtedy, gdy Ty chcesz, musialabyś na glowę upaść, by czekać do końca sezonu urlopowego jeśli Ci to nie pasuje.
Rozstań się w atmosferze miłej i serdecznej ![]() Zdaniem pracodawcy nie masz co się przejmować, jeśliby stworzył normalne warunki pracy pracownicy nie musieliby od niego uciekać. Poza tym - i to jest sedno - gdyby sytuacja była odwrotna i chcieliby Cię zwolnić zrobiliby to bez mrugnięcia, więc myśl o sobie - to zresztą właśnie robi Twój pracodawca licząc na to, że się sfrajerzysz i zrobisz jak on zechce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.