|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o pomoc!
Hej
![]() Moi drodzy, bardzo Was proszę o pomoc. Otóż mam ogromny problem związany z moją dalszą edukacją. Po długim rozmyślaniu złożyłam papiery na profil medialny. Myślałam, że tu już po wszystkim, a tu proszę. Kolejne rozdroże. Mam wybór.. Klasa z rozszerzoną historią lub wosem. Co teraz? W przyszłości myślałam raczej o resocjalizacji bądź prawie. Lecz nie mam zielonego pojęcia po jakim profilu się tam udać i gdzie. Który przedmiot bardziej mi się przyda? Co Wy byście wybrali? A może macie jakieś inne propozycje, co do dalszej edukacji po profilu humanistycznym? Bardzo proszę, mam dopiero 16 lat i nie mam zielonego pojęcia co dalej. Wcześniej przeczesywałam internet i wszyscy mówili, że po humanistycznym nie ma tak naprawdę nic i żeby się w to nie pchać. Jednak nie chciałam się męczyć przez całe życie z przedmiotami ścisłymi. Niestety, to nie moja bajka. Z góry bardzo dziękuję, Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bardzo proszę o pomoc!
Droga Wiktorio.. Sama jestem w klasie humanistycznej, właśnie zdałam do klasy maturalnej. Gdy byłam w Twoim wieku i również szukałam profilu odpowiedniego dla mnie każdy mnie straszył, że po humanie nic nie ma, praca na kasie itd. Mimo tego nie zniechęciłam się tym i moja dusza humanistyczna przezwyciężyła. I wiesz co Ci powiem? gdybym miała jeszcze raz podejmować tą decyzję, wybrałabym to samo. Jeżeli ktoś twardo stąpa po ziemii i wie, czego chce to ustawi się nieźle nawet po humanie!
A teraz coś o twoim dylemacie dotyczącym rozszerzeń... Tak naprawdę pierwsza klasa liceum wygląda tak jak gimnazjum... Nie uczysz się niczego, w zakresie rozszerzonym. Z resztą tak samo jest w przypadku mat-fizów czy też bio-chemów. Nawet nie idzie odczuć, że jesteś na danym profilu, bo po prostu pierwsza klasa opiera się na szerokim zakresie ogólnym. W drugiej klasie jest już duuużo ciężej... Co prawda odpadają ci praktycznie wszystkie przedmioty ścisłe ale za to nauki i tak jest więcej. I tu jest sedno sprawy - jeżeli nie lubisz historii, nie lubisz się jej uczyć i nie interesujesz się nią, to nie radzę Ci się pchać na roszerzoną historię. Będziesz bardzo cierpieć z tego powodu, ponieważ chcąc np. zdawać maturę z historii nie będziesz miała czasu na nic innego, materiału w drugiej klasie z tego przedmiotu jest masakrycznie dużo. Gdybyś miała uczyć się wszystkiego co trzeba, to zawaliłabyś wszystkie przedmioty. Ja idąc do liceum byłam pewna, że będę zdawać maturę z historii. Teraz, po dwóch latach, unikam tego przedmiotu jak tylko się da -,- Jednym słowem, jest ciężko być ze wszystkim na bieżąco, i na dodatek uczyć się na inne przedmioty. Także mówię, jeżeli nie lubisz historii i uczenie się jej jest dla Ciebie cięzkie.. nie pchaj się na to. Wos natomiast jest o wiele przyjemniejszy. Materiał jest naprawdę baaardzo interesujący, życiowy. uczysz się o tym, co jest TU I TERAZ więc masz łatwiej i bazujesz również na własnej wiedzy, przekonaniach... Szczerze Ci powiem, że jak dla mnie, to nauka wosu jest przyjemnością ![]() No ale wybór należy do Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
A może zastanów się co cię bardziej kręci i który przedmiot wolałabyś miec rozszerzony? Na prawo idzie i historia i wos bodaj więc któryś i tak byś musiała się douczać sama.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Też byłam na humanie i chciałam iść na prawo (ale to akurat później się zmieniło)
![]() ![]() ![]() Dla chcącego nic trudnego. ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
WOS jest na pewno dużo lżejszy, niż historia i jest liczony naprawdę na wielu kierunkach potem w rekrutacji. Ja bym chyba wybrała WOS - jesli zdecydujesz się na prawo, to zapewne i tak będziesz brała korki i tak, ewentualnie będziesz douczać się sama i wtedy posiedzisz sobie z historią. Ale skoro nie jestes pewna, to po co się męczyć tyle czasu z przedmiotem, który jest trudny.. WOS daje duży wachlarz mozliwości i jest przyjemniejszy
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Zależy, co wolisz, wos też może bokiem wyjść
![]() I nie mogę się powstrzymać: dokładnie przemyśl ewentualną resocjalizację. Znam dużo nie tyle rozczarowanych, co zupełnie się do tego nie nadających absolwentów. Z zapałem rodem z pozytywizmu, wzmocnionym filmami i książkami z cyklu "młodzi gniewni" zaczęli studia, a okazało się, że: o pracę ciężko, zarobki marne, pracodawcy raczej krzywo patrzą na drobne dziewczyny wyglądające na 15 lat i podopieczni, którzy, o zgrozo!, wcale nie pałają chęcią zmiany i nie drzemią w nich nie wiadomo jakie pokłady wrażliwości, inteligencji itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
do wosu łatwiej sie samemu przygotować, wiem to po sobie
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dobrze jest się rozejrzeć, jacy nauczyciele prowadzą te przedmioty. I obejrzyj arkusze maturalne z kluczami. Nie chodzi o wynik, bo teraz pewnie byłby marny, ale o to, czy np. wiesz jak się zabrać za wypracowanie. Jeśli nie, to spróbuj się dowiedzieć, czy nauczyciele tego uczą. Osobiście uważam, że struktura tego jest logiczna i jedyna trudność to temat, ale są szkoły, gdzie się to intensywnie ćwiczy i uczniowie są z tego zadowoleni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Bardzo gorąco dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wszystkie rady wzięłam sobie głęboko do serca i chyba jednak wybiorę Wos. Naprawdę, ślicznie dziękuję. I wiecie, co? Wcześniej zastanawiałam się, czy warto szukać odpowiedzi w internecie. wszyscy oczywiście zaczęli, "kto ci tam pomoże i tak się nikt nie zna!" itd.
Teraz wiem jak bardzo się mylili. ![]() Kamień z serca za kilka dni mam zanieść oryginały świadectwa i wyniki egzaminu. Wtedy już wiem na którą listę się zapisze ![]() Szczególne podziękowania kieruję do maitazary i thumbeliny, mam nadzieję, że nie poprzekręcałam nicków ![]() Pozdrawiam i jeszcze raz slicznie dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Nie ma sprawy.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:41.