|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia, życie :(
Opiszę pokrótce
![]() Kilka dni temu stuknęło mi 22 lata, kończę 3 rok studiów budownictwa w Krk ![]() I myślę sobie, że studiowałam na darmo ![]() ![]() W tym roku czeka mnie dość luźny (chyba) semestr inżynierski, pomyślalam więc że zacznę studiować informatykę dziennie. No cóż, zawsze chciałam programować i to mnie kręci ![]() Chciałam później zrobić dzienny mgr z budo, tylko nie wiem czy jest to do pogodzenia z dzienną informatyką. No i skończyłabym dzienne studia 3 lata później niż wszyscy. I pewnie na rok mgr budo + inż z infy musiałabym tez zawiesić mój sklepik. Tylko tak - czy to ma sens? Może po prostu skończyć budownictwo za 2 lata i szukać pracy w zawodzie? Nie kombinować z informatyką dodatkowo? Wszędzie ciągle poszukują programistów i przeglądając oferty pracy szlag mnie trafia że wybrałam na początku budownictwo (nieprzyszłościowe, wbrew pozorom) niż informatykę. Błędy młodości ![]() Tak, wiem, że powiecie że można programować bez studiów. Ale do tych większych korpo wykształcenie kierunkowe jest wymagane. (brat pracuje w jednej z nich) Poza tym, ludzie z klasy z LO kończą licencjaty, zaczynają pracę już.. A ja zaczynam w wieku 22 lat studia, od nowa ![]() Jeśli chodzi o finanse, to przez dwa lata budo pewnie będę otrzymać %% od rodziców. Później pewnie stwierdzą, że dość zabawy w studiowanie już. Mam odłożone ok. 15 tys oszczędności. Sama.. nie wiem. Chciałabym w przyszłości mieć dobrą i stabilną pracę, czy to w budo czy w infie nie robi mi większej różnicy, bo interesują mnie oba, byle była pewna, z perspektywami i dobrze płatna. Prosim o rady ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie mam pojęcia co zrobić ze swoim życiem.. 22 lata, studia, życie :(
Jeżeli wiesz że informatyka jest dla Ciebie, jesteś w stanie ją pogodzić z tym ostatnim semestrem i że chcesz to robić choćby i dla samej siebie to startuj.
Nie tacy jak ty zaczynali studia i je kończyli, ludzie idą na studia w późniejszym wieku i po prostu się nie przejmować ![]()
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Dokładnie. Ja miesiąc temu obroniłam po 5 latach magistra studiów dziennych (niestety okazały się porażką, zero szans na pracę w zawodzie) i zaczynam inne studia, zaocznie. Mnóstwo osób tak robi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Drobna uwaga, chyba nie ma studiów po których masz pewną pracę z perspektywami. Sama mam znajomego informatyka, który wyjechał do Anglii na zmywak, bo nie mógł znaleźć pracy. Masz trochę błędne pojęcie o rynku pracy i trochę zbyt roszczeniową postawę w stylu "czemu mnie nie chcecie mam takie dobre studia". Sama studiuje informatykę i mogę stwierdzić, że nie dasz rady pociągnąć dwóch tego typu kierunków i być DOBRYM SPECJALISTĄ. Przecisnąć z roku na rok pewnie się przeciśniesz ale mało wyniesiesz ze studiów i nie skupisz się na samodzielnej pracy. Więc jak będziesz już kończyć informatykę to może się okazać, że umiesz zbyt mało by być atrakcyjnym kandydatem dla pracodawcy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż rozpoczął kierunek budowlany, po 3 letnich studiach muzycznych, rozstrzał niesamowity, a daje radę, jest już na 3 roku i ma pracę w zawodzie
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zastanów się, czy żeby osiągnąć pożądane kwalifikacje informatyka potrzebujesz mieć ukończone studia? I w ogóle potrafisz już coś robić w tym zakresie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.