|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Oszukana:(
hej kochane!
Zgłaszam się do was, bo nie wiem co robić. Wystawiłam na kupie/sprzedam na facebooku bluzkę, którą sprzedałam za 20 zł. DZiewczyna niby miła, w porzadku, czy jej nie oszukam, etc, wyslalam jej zdj pokwitowania, że wysłałam. Prosilam o to samo. Nic. Po tygodniu zapytalam czy paczka doszla, powiedziala, ze tak, ale moje pieniądze nie ( a wysylala tego samego dnia co ja koszulke) . Powiedziala, ze jak nie przyjdą po miesiącu, wysle znowu. Minął miesiąc, a po pieniądzach ani śladu. Widzę, że jest dostępna na facebooku, "lajkuje" posty etc a mi nie odpisuje. Co mam robić?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszukana:(
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
a czemu nie poczekałaś na przelew, zanim wysłałaś bluzkę? ja też często kupuję i sprzedaję na różnych portalach tego typu, ale zawsze to jest tak, że dopiero gdy zaksięgują się pieniądze na koncie- jest wysyłana paczka.
na przyszłość bądź bardziej ostrożna, bo jest naprawdę masę oszustów. a co masz zrobić teraz? niby 20 zł to nie jest zawrotna kwota, ale tak czy inaczej ona nie miała prawa Cię oszukać- próbuj pisać do niej na facebooku; napisz, że jeśli do konkretnego dnia nie będzie przelewu na Twoim koncie, poinformujesz jej znajomych/policję, cokolwiek. powinna się wystraszyć
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
No nie rozumiem jak można być tak naiwnym, żeby wysyłać bluzkę, zanim dostaniesz przelew.
To, że ktoś Ci mówi, że właśnie dziś zrobił przelew, to przecież nie znaczy, że zrobił. Pożegnaj się z bluzką i z 20zł, a na przyszłość trochę rozważniej sprzedawaj. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Napisz na swojej tablicy, ze ta i ta osoba nie zaplacila za bluzke, ktora jej wyslalas.. Moze sie wstydu naje
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
na przyszłość
wysyłka za pobraniem wysyłka po otrzymaniu wpłaty potwierdzeniom przelewu bym nie wierzyła, bo można to oszukać, zwłaszcza te komputerowe.
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
no co robić, zmądrzeć po prostu.
mogłaś wysłać po otrzymaniu przelewu i tyle. chyba nie liczysz na to, że jednak ponownie ci ten przelew zrobi? |
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak jak napisały dziewczyny, nic nie zrobisz. Wysyłaj zawsze jak dostaniesz przelew. Z pobraniówek bym nie korzystała w takim wypadku, bo jak ktoś się rozmyśli, to nie odbierze paczki a Ty i tak za nią zapłacisz.
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Jak można wysłać bluzkę nie mając jeszcze przelewu? Na słowo to wiesz, wszystko można wmówić
![]() Ja bym już raczej na 20 zł nie liczyła. |
|
|
|
|
#11 |
|
uparta chmura
|
Ostatnio na all kupiłam dziecku zabawke za 60 pare zł , zapłaciłam i czekałam miesiąc, oczywiście dzwoniłam, pisałam. Po tym miesiącu napisałam meila, że sprawe zgłaszam na all i policje(szczerze nie miałam zamiaru tego robić) tego samego dnia zadzwonili, ze na drugi dzień dostane zabawke, co też uczynili.
|
|
#12 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Raczej nic nie zrobisz. Przykro mi, ale potraktuj to jako gapowe a gapowe zawsze trzeba płacić. Następnym razem: paczka za pobraniem lub najpierw przelwe a potem wysyłaj rzecz.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Postrasz policją.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie na takim myśleniu żerują takie osoby, jak ta dziewczyna z facebooka. Napisz jej wiadomość, że zgłaszasz sprawę na policję, bo to jest oszustwo i nie ma tutaj znaczenia kwota. To nie krardzież, gdzie do 420 zł jest wykroczenie. Tutaj oszustwo to oszustwo - nieważne na 20 zł, na 200 zł czy na 2 mln. Wiadomo, że 20 zł to niska społeczna szkodliwość czynu, ale o tym decyduje sąd, a nie policja - policja powinna zgłoszenie przyjąć niezależnie od kwoty jeśli tylko masz dowody, że zostałaś oszukana - wydruki kirespondencji z facebooka i potwierdzenie nadania przesyłki.
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A nie można zrobić jej wpisu albo u siebie wpisu? Może się zawstydzi chociaż i to coś pomoże.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
Trzeba zmądrzeć.
Nigdy nie wysyłaj rzeczy dopóki ktoś nie zrobi Ci przelewu. Dobrze że oszukała Cię tylko na 20 złotych
|
|
#18 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
w kodeksie jest rozróżnienie na kradzież i oszustwo. Tutaj mamy do czynienia z oszustwem (ktoś celowo wprowadza drugiego w błąd w celu osiągnięcia korzyści majątkowej). Oszustwo nie ma minimalnej kwoty, więc oszust ten nie zna prawa najwidoczniej Zawiadomienie na policji przyjmą jak najbardziej. Tak jak wyżej - drukujesz maile, bierzesz dowód nadania i zgłaszasz na najbliższym komisariacie zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Czy ci się chce, musisz sama zdecydować. Ja nie podarowałam, bo nie mam tolerancji dla złodzieji. Pieniądze dwukrotnie odzyskałam ![]() Wysłane z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
|
|
|
#19 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#20 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
gdyby wszyscy zaczęli walczyć o swoje to era "cfaniaków" zakończyła by się ew zmniejszyła...
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
wysłała mi kasę listem, nie przelewem.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Listem? To znaczy włożyła 20 zł do koperty i wysłała na poczcie?
|
|
#26 |
|
uparta chmura
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
No to już masz odpowiedź, albo w ogóle nie wysłała, albo ktoś na poczcie się połakomił.
|
|
|
#28 |
|
Zasiedzenie
|
Listem
zwykłym czy poleconym? poproś o dowód nadania (chociaż pewnie powie, że zwykłym). Komedia. Tak czy inaczej nie zmienia to nic w tym co pisałyśmy wcześniej.Wysłane z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki Facebookowi wiesz, jak się nazywa i gdzie mieszka
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

Właśnie na takim myśleniu żerują takie osoby, jak ta dziewczyna z facebooka. Napisz jej wiadomość, że zgłaszasz sprawę na policję, bo to jest oszustwo i nie ma tutaj znaczenia kwota. To nie krardzież, gdzie do 420 zł jest wykroczenie. Tutaj oszustwo to oszustwo - nieważne na 20 zł, na 200 zł czy na 2 mln. Wiadomo, że 20 zł to niska społeczna szkodliwość czynu, ale o tym decyduje sąd, a nie policja - policja powinna zgłoszenie przyjąć niezależnie od kwoty jeśli tylko masz dowody, że zostałaś oszukana - wydruki kirespondencji z facebooka i potwierdzenie nadania przesyłki.

poproś o dowód nadania (chociaż pewnie powie, że zwykłym). Komedia. Tak czy inaczej nie zmienia to nic w tym co pisałyśmy wcześniej.