|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
chleb bez drożdży??Hej, słyszałyście o czymś takim?
Ostatnio odwiedziłam moją rodzinkę w Lublinie i tam właśnie takie specjały mają, a mianowicie, chleb razowy bez drożdży. Mój wujek jest baaardzo uważający na to co je, na przykład do rosołu zamiast makaronu wrzuca.... fasolę (!!) swoją drogą to nawet smaczne jest ![]() Ona ma poprostu świra na punkcie swojego zdrowia i właśnie ostatnio na śniadanko zaserwował mi zdrowy chlebek bez drożdży, szczerze mówiąc pierwszy raz spotkałam się z takim wynalazkiem. W smaku to nawet dobre było, tylko ciekawi mnie czy warto się bawić w poszukiwania takiego chleba, czy on rzeczywiście w jakiś sposób jest zdrowszy od tradycyjnego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: chleb bez drożdży??
u niektórych drożdże powodują wzdęcia, a chleb, który drożdży nie zawiera jest robiony na zakwasie i o takie pytaj w piekarniach
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
No wlasnie...Czy ktos wie gdzie mozna kupic chleb bez drozdzy??? Albo jaki najlepszy przy wzdeciach??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z tego całego niezdrowego chleba to te drożdże mają właśnie najwięcej witamin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
http://www.piekarniagrzybki.pl/
Juz kilka razy polecałam ta piekarnie na tym forum, bardzo lubie ich wypieki dlatego polecam, prosz mnie posądzac o reklame ![]() Na stronie są wymienione punkty w Warszawie, gdze mozna dostac ich chlepki. Sa przepyszne, różne rodzaje, nie weszystkie są na zakwasie wieć prosze czytac nalepki lub pytac sprzedawców. Nie wiem czy ich chlebki dostępne sa poza Warszawą. Kulli, może powinnaś wyelminowac produkty wzdymajace? Moze jesz za dużo śmieciowego jedzonka?
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a jak taki chleb upiec samemu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Przepis na zakwas:
http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html Przepisy na różne chleby: http://mojewypieki.blox.pl/strony/Chleby.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki serdeczne! Idę do sklepu po pełnoziarnistą mąke i do dzieła ![]() Mam tez takiego "robota" do pieczenia... ciekawe jak się sprawdzi? hmmm... i jeszcze pytanie jaka mąka jest najlepsza do tego zakwasu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
niestety w sklepach, a szczególnie w supermarketach, nie ma dobrego chleba. wszystkie te chlebopodobne gnioty robione są ze słabej mąki, przeważnie pszennej, a tylko kolorowane jakimiś słodami, zeby przypominały razowe. A największą zbrodnią jest chyba pakowanie chleba w foliowe torby, wtedy na pewno jest w nim mnóstwo E. Zauważyłyście, że teraz chleb pleśnieje, a nie schnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
![]()
A mi tam się nie chcę piec chleba
![]() ![]() Na ulicy lektykarskiej ten sklep dla zainteresowanych ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, uważajcie na kupne chleby bez drozdzy, gdyż w takich produktach zazwyczaj jest dodawana specjalnie znacznie wieksza ilość glutenu niż w zwykłym drozdzowym chlebie. Wiadomo, ze to kolejny tak zmieniony genetycznie składnik, ze niestety już tylko szkodzi i przede wszystkim tuczy nasz organizm. Unikajac kandydozy narazamy się niestety na inne szkodliwe działanie bialka pszenicy.
Oczywiście jeśli znamy pewne zrodlo pochodzenia naszego chleba, nie ma obaw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ale co niby złego mają drożdże?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Drozdze same w sobie... niewiele
![]() Poza tym warto (jeśli nie umiemy zyc bez pieczywa) jesc chleb na naturalnym zakwasie. Jest latwiej trawiony i daje większe uczucie sytości niż nadmuchany drozdzami produkt, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Ale kandydoza nie ma nic wspólnego z tymi drożdżami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Black_Rose Czas edycji: 2014-07-05 o 14:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
no niestety, w ogole węglowodany w nadmiarze sa bleeee :P Ale nie, serio, nie dajmy się zwariować, wszystko szkodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
No tak... Ja z ciekawości zjadłam kawałek surowych drożdży (podobno nie wolno) i nie miałam gazów, wzdęć ani nic, tylko odbijało mi się takim domowym winkiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja polecam chleb z skielkowanego ziarna, jest bez dodatku drozdzy, tluszczu, jajek, soli, substancji slodzacych, maki i produktow mlecznych. Bardzo zdrowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
ja polecam chleb poligonowy, piekarnia grzybki (zytni na zakwasie bez drozdzy
![]() ---------- Dopisano o 23:13 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.