Błędy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-21, 13:46   #1
Polisyndeton
Raczkowanie

Błędy

Znalazłam na stronie Instytutu Monitorowana Mediów raport na temat błędów na polskojęzycznych stronach internetowych. Wynika z niego, że zajmujemy (wizaz.pl) niechlubne, czwarte miejsce pod względem ilości błędów językowych.
Co o tym sądzicie, z czego wynika taki stan rzeczy i czy mamy szansę na poprawę?

Tu jest link z calym badaniem http://www.instytut.com.pl/dla_medio...2f15efd4eb8877

PS
Nie wiem, czy jest to dobre miejsce na taki wątek, ale czuję się zobowiązana aby ten temat poruszyć
Polisyndeton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 15:17   #2
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Dot.: Błędy

Bo ludzie to ignoranci i nie przejmują się poprawną polszczyzną. Sama jestem załamana, jak widzę 'cuda' co poniektórych.
A wizaz pewnie dlatego, że mnóstwo ludzi tutaj siedzi, więc zarazem mnóstwo tłuków.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 15:47   #3
201605161006
Konto usunięte

Dobrze było by przenieść to do plotkowego. A ilość błędów, no cóż, niektórzy piszą poprawnie, inni czasem nie używają polskich znaków, a czasem używają (ja się chyba do tej grupy zaliczam), jeszcze inni piszą posty z literówkami itd. Sporo osób nie przejmuje się tym w ogóle, aczkolwiek dla adminów, moderatorów, właścicieli Wizażu powinien być to powód do wstydu, że nie pilnują wystarczająco schludności wypowiedzi :P. Znam fora, gdzie nawet za brak przecinka moderatorzy się czepiają.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 16:23   #4
anemeon
Zakorzenienie

A czy to poniekąd nie wina tego, że według regulaminu nie można zwracać uwagi na błędy innych użytkowników? Nigdy nie rozumiałam, dlaczego muszę być tolerancyjna dla ignorantów językowych. I absolutnie nie mam satysfakcji z tego, że zwrócę komuś uwagę, raczej niepokoi mnie, że inni będą czytać posty z błędami i tak "wzrokowo" pamiętać te herezje.
Wiem, że każdemu zdarzy się błąd, jesteśmy tylko ludźmi. Ale starajmy się pisać i mówić poprawnie.

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-21, 20:30   #5
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anemeon Pokaż wiadomość
A czy to poniekąd nie wina tego, że według regulaminu nie można zwracać uwagi na błędy innych użytkowników? Nigdy nie rozumiałam, dlaczego muszę być tolerancyjna dla ignorantów językowych. I absolutnie nie mam satysfakcji z tego, że zwrócę komuś uwagę, raczej niepokoi mnie, że inni będą czytać posty z błędami i tak "wzrokowo" pamiętać te herezje.
Wiem, że każdemu zdarzy się błąd, jesteśmy tylko ludźmi. Ale starajmy się pisać i mówić poprawnie.
Zgadzam się z każdym słowem, a z pogrubionym podwójnie. Czasami aż włos się jeży na głowie jak się czyta wypowiedzi z rażącymi błędami. Nie wiem czemu służy zakaz zwracania uwagi? Przecież w ten sposób nie dba się o kulturę języka i propaguje niechlujstwo językowe. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby ktoś zwrócił mi uwagę, jeśli zrobię błąd.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:11   #6
201703061208
Konto usunięte

rany też mnie to bardzo denerwuje, niemożność zwrócenia uwagi na czasem tak rażące byki że aż oczy bolą. Widzę że nie jestem osamotniona w żalu
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:18   #7
acidka
Zakorzenienie

Może trzeba podesłać modom ten artykuł i postulować zmianę regulaminu?

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-22, 19:30   #8
201605161006
Konto usunięte

Myślę, że dlatego, że niektóre Wizażanki zamiast dyskutować na temat to czepiają się o każdą pierdołę, choćby brak przecinka i czepiają się słówek, dlatego.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:27   #9
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Myślę, że dlatego, że niektóre Wizażanki zamiast dyskutować na temat to czepiają się o każdą pierdołę, choćby brak przecinka i czepiają się słówek, dlatego.
Ale to nie chodzi o to, żeby czepiać się braku przecinka, a o zwrócenie uwagi, jeśli błędy są rażące lub jest ich sporo. Myślę, że powinno to być rozgraniczone.
Stary 2014-06-22, 21:38   #10
201703061208
Konto usunięte

wstawić przecinek w złym miejscu a pisać nie z przysłówkami oddzielnie (bardzo często tutaj spotykane) czy z tamtąd albo cofać się do tyłu to różnica i aż się człowiek czasami zastanawia z kim ma do czynienia i czy ta osoba w ogóle wie o czym pisze, szczególnie jak robi pięć błędów w jednym zdaniu w ojczystym języku.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 22:52   #11
Polisyndeton
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
wstawić przecinek w złym miejscu a pisać nie z przysłówkami oddzielnie (bardzo często tutaj spotykane) czy z tamtąd albo cofać się do tyłu to różnica i aż się człowiek czasami zastanawia z kim ma do czynienia i czy ta osoba w ogóle wie o czym pisze, szczególnie jak robi pięć błędów w jednym zdaniu w ojczystym języku.
Mnie niesamowicie razi też rozpoczynanie zdań małą literą i brak kropek na końcu wypowiedzi.
Polisyndeton jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 18:31   #12
nadijka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
To jeszcze pikuś (choć wkurza), bo da się zrozumieć o co chodzi, ale jak ktoś pisze bez znaków przestankowych i liczy na zrozumienie (a jakże ), to jest masakra.
nadijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 18:45   #13
kasztanka3
Pani Mizantrop

[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;46977386]Bo ludzie to ignoranci i nie przejmują się poprawną polszczyzną. Sama jestem załamana, jak widzę 'cuda' co poniektórych.
A wizaz pewnie dlatego, że mnóstwo ludzi tutaj siedzi, więc zarazem mnóstwo tłuków.[/QUOTE]

Lepiej bym tego nie ujęła.
Jestem strasznie cięta na takich właśnie ignorantów.
W dobie internetu i przeglądarek, które podkreślają na czerwono błędnie napisane słowa taki delikwent powinien się zastanowić, czemu mu podkreśla "wogule" czy inne temu podobne perełki.
Z poprawną wymową mam podobnie, uszy mi krwawią, jak kilkanaście razy dziennie słyszę "wziąść" czy "włanczać"...
Stary 2014-06-24, 18:52   #14
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Cytat:
Niektórym nawet zwrócenie uwagi nie pomaga. Kojarzę wizażankę, która namiętnie pisze "wogóle" i nawet zwracano jej kilka razy uwagę na ten błąd, jednak się nie przejęła, albo nie przyjęła do wiadomości
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 18:58   #15
Missandei
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Polisyndeton Pokaż wiadomość
Znalazłam na stronie Instytutu Monitorowana Mediów raport na temat błędów na polskojęzycznych stronach internetowych. Wynika z niego, że zajmujemy (wizaz.pl) niechlubne, czwarte miejsce pod względem ilości błędów językowych.
Co o tym sądzicie, z czego wynika taki stan rzeczy i czy mamy szansę na poprawę?

Tu jest link z calym badaniem http://www.instytut.com.pl/dla_medio...2f15efd4eb8877

PS
Nie wiem, czy jest to dobre miejsce na taki wątek, ale czuję się zobowiązana aby ten temat poruszyć
A w to wchodzi całe forum? Bo jeśli tylko oficjalna strona serwisu i artykuły na nim pisane to kiepsko, ale jeśli forum no to co człowiek zrobi? Forum jest już żywym, niezależnym organizmem - tego się nie da upilnować

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez jesienny_lisc Pokaż wiadomość
Niektórym nawet zwrócenie uwagi nie pomaga. Kojarzę wizażankę, która namiętnie pisze "wogóle" i nawet zwracano jej kilka razy uwagę na ten błąd, jednak się nie przejęła, albo nie przyjęła do wiadomości
Ja raz komuś zwróciłam uwagę, że nie ma czegoś takiego jak "ja rozumiĘ" - dziewczyna powiedziała, że wie, że to błąd, ale zawsze tak mówiła i nie ma zamiaru przestać

Edytowane przez Missandei
Czas edycji: 2014-06-24 o 18:56
Missandei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 18:59   #16
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Missandei Pokaż wiadomość
Ja raz komuś zwróciłam uwagę, że nie ma czegoś takiego jak "ja rozumiĘ" - dziewczyna powiedziała, że wie, że to błąd, ale zawsze tak mówiła i nie ma zamiaru przestać
Spotkałam się na forum z taką samą postawą w przypadku używania słowa "winogron"
Stary 2014-06-24, 19:05   #17
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Zgadzam się. Za to dostałem punkt karny.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 19:14   #18
Stace
Zakorzenienie

Albo kultowe już bynajmniej

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 19:24   #19
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
Albo kultowe już bynajmniej
"Bynajmniej" używane tam, gdzie powinno być "przynajmniej", to już klasyka, sporo osób traktuje te słowa jak synonimy, ostatnio spotkałam się chyba pierwszy raz z użyciem tych słów na odwrót
Stary 2014-06-24, 21:39   #20
anemeon
Zakorzenienie

Też raz zwróciłam uwagę, że nie piszemy "16 czerwiec" tylko "16 czerwca" i zostałam uświadomiona, że "nawet jeśli, to głupio to brzmi, więc zrobię jak chcę". I w dodatku mama delikwentki uczyła w szkole języka polskiego i stwierdziła, że to nie jest poważny błąd Miałam się więc nie wymądrzać, bo filologię polską dopiero studiowałam

anemeon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 22:41   #21
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2014-06-25 o 14:14
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 22:49   #22
elvji
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Błędy ortograficzne nie są moim zdaniem błahą rzeczą. Zauważyłam, że odkąd dużo korzystam z internetu, muszę czasem zastanawiać się, jak coś się pisze poprawnie - podstawowe wyrazy nawet. A kiedyś w ogóle nie miałam problemów z ortografią. Często w ebookach zdarzają się też błędy - więc paradoksalnie, im więcej czytasz, tym więcej robisz błędów .
elvji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 22:54   #23
201607111004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Zgadzam się z każdym słowem, a z pogrubionym podwójnie. Czasami aż włos się jeży na głowie jak się czyta wypowiedzi z rażącymi błędami. Nie wiem czemu służy zakaz zwracania uwagi? Przecież w ten sposób nie dba się o kulturę języka i propaguje niechlujstwo językowe. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby ktoś zwrócił mi uwagę, jeśli zrobię błąd.
Zgadzam się. Również nie rozumiem tego zapisu w regulaminie wizażu. Na innym forum bez skrępowania admini czepiają się nawet o brak polskich liter i przynajmniej ma ono jakiś poziom wypowiedzi.
Sama popełniam błędy i lubię gdy ktoś grzecznie mi wyjaśnia co napisałam źle i jak unikać tego. Nie szerzmy językowej ignorancji. Uczmy się nawzajem pięknej polszczyzny.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Polisyndeton Pokaż wiadomość
Mnie niesamowicie razi też rozpoczynanie zdań małą literą i brak kropek na końcu wypowiedzi.
Jeszcze bardzo popularne stało się określenie "miesiąc/rok/godzina itp. czasu". Czasami nie przetłumaczysz takiej osobie, że rok to też czas, że chwila to czas.
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 17:20   #24
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta

Dziewczyny! Zakładamy?

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 17:37   #25
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Też raz zwróciłam uwagę, że nie piszemy "16 czerwiec" tylko "16 czerwca" i zostałam uświadomiona, że "nawet jeśli, to głupio to brzmi, więc zrobię jak chcę". I w dodatku mama delikwentki uczyła w szkole języka polskiego i stwierdziła, że to nie jest poważny błąd Miałam się więc nie wymądrzać, bo filologię polską dopiero studiowałam
O, to jeszcze jeden błąd, z którego chyba niewielu zdaje sobie sprawę - godzina np. 18:22 to osiemnasta dwadzieścia dwie (minuty), a nie dwadzieścia dwa.

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-25, 20:51   #26
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvji Pokaż wiadomość
Błędy ortograficzne nie są moim zdaniem błahą rzeczą. Zauważyłam, że odkąd dużo korzystam z internetu, muszę czasem zastanawiać się, jak coś się pisze poprawnie - podstawowe wyrazy nawet. A kiedyś w ogóle nie miałam problemów z ortografią. Często w ebookach zdarzają się też błędy - więc paradoksalnie, im więcej czytasz, tym więcej robisz błędów .
Mam takie samo zdanie i te same doświadczenia.

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Również nie rozumiem tego zapisu w regulaminie wizażu. Na innym forum bez skrępowania admini czepiają się nawet o brak polskich liter i przynajmniej ma ono jakiś poziom wypowiedzi.
Sama popełniam błędy i lubię gdy ktoś grzecznie mi wyjaśnia co napisałam źle i jak unikać tego. Nie szerzmy językowej ignorancji. Uczmy się nawzajem pięknej polszczyzny.[COLOR="Silver"]
Również wolę, jeśli ktoś zwróci mi uwagę, że popełniłam błąd. Podobają mi się fora, np. biblionetka, gdzie przed wysłaniem odpowiedzi pojawia się komunikat, żeby jeszcze raz sprawdzić wypowiedź pod kątem błędów.
Stary 2014-06-25, 22:18   #27
--Olka--
Zakorzenienie

Mnie chyba nic tak nie dobija jak "ubierać". Patrz podpis.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-25, 22:53   #28
Nat Hol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvji Pokaż wiadomość

Moim zdaniem również nie jest to kwestia błaha.

Jednocześnie uważam, że bardzo wiele osób po prostu nie zwraca uwagi na to co i jak pisze ( również na forum ).
Stary 2014-06-26, 06:35   #29
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Mnie chyba nic tak nie dobija jak "ubierać". Patrz podpis.
Też mnie to doprowadza do pasji, a ciągle wszędzie słyszę/widzę "ubrałam buty/sukienkę/spodnie". W co można ubrać buty, na litość boską?
Stary 2014-06-26, 08:34   #30
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Spotkałam się na forum z taką samą postawą w przypadku używania słowa "winogron"
tak tak, to uwielbiam ;D

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości