![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Błędy
Znalazłam na stronie Instytutu Monitorowana Mediów raport na temat błędów na polskojęzycznych stronach internetowych. Wynika z niego, że zajmujemy (wizaz.pl) niechlubne, czwarte miejsce pod względem ilości błędów językowych.
Co o tym sądzicie, z czego wynika taki stan rzeczy i czy mamy szansę na poprawę? ![]() Tu jest link z calym badaniem http://www.instytut.com.pl/dla_medio...2f15efd4eb8877 PS Nie wiem, czy jest to dobre miejsce na taki wątek, ale czuję się zobowiązana aby ten temat poruszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Błędy
Bo ludzie to ignoranci i nie przejmują się poprawną polszczyzną. Sama jestem załamana, jak widzę 'cuda' co poniektórych.
A wizaz pewnie dlatego, że mnóstwo ludzi tutaj siedzi, więc zarazem mnóstwo tłuków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Dobrze było by przenieść to do plotkowego. A ilość błędów, no cóż, niektórzy piszą poprawnie, inni czasem nie używają polskich znaków, a czasem używają (ja się chyba do tej grupy zaliczam), jeszcze inni piszą posty z literówkami itd. Sporo osób nie przejmuje się tym w ogóle, aczkolwiek dla adminów, moderatorów, właścicieli Wizażu powinien być to powód do wstydu, że nie pilnują wystarczająco schludności wypowiedzi :P. Znam fora, gdzie nawet za brak przecinka moderatorzy się czepiają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A czy to poniekąd nie wina tego, że według regulaminu nie można zwracać uwagi na błędy innych użytkowników? Nigdy nie rozumiałam, dlaczego muszę być tolerancyjna dla ignorantów językowych. I absolutnie nie mam satysfakcji z tego, że zwrócę komuś uwagę, raczej niepokoi mnie, że inni będą czytać posty z błędami i tak "wzrokowo" pamiętać te herezje.
Wiem, że każdemu zdarzy się błąd, jesteśmy tylko ludźmi. Ale starajmy się pisać i mówić poprawnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
rany też mnie to bardzo denerwuje, niemożność zwrócenia uwagi na czasem tak rażące byki że aż oczy bolą. Widzę że nie jestem osamotniona w żalu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Może trzeba podesłać modom ten artykuł i postulować zmianę regulaminu?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Myślę, że dlatego, że niektóre Wizażanki zamiast dyskutować na temat to czepiają się o każdą pierdołę, choćby brak przecinka i czepiają się słówek, dlatego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ale to nie chodzi o to, żeby czepiać się braku przecinka, a o zwrócenie uwagi, jeśli błędy są rażące lub jest ich sporo. Myślę, że powinno to być rozgraniczone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
wstawić przecinek w złym miejscu a pisać nie z przysłówkami oddzielnie (bardzo często tutaj spotykane) czy z tamtąd albo cofać się do tyłu to różnica i aż się człowiek czasami zastanawia z kim ma do czynienia i czy ta osoba w ogóle wie o czym pisze, szczególnie jak robi pięć błędów w jednym zdaniu w ojczystym języku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pani Mizantrop
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;46977386]Bo ludzie to ignoranci i nie przejmują się poprawną polszczyzną. Sama jestem załamana, jak widzę 'cuda' co poniektórych.
A wizaz pewnie dlatego, że mnóstwo ludzi tutaj siedzi, więc zarazem mnóstwo tłuków.[/QUOTE] Lepiej bym tego nie ujęła. Jestem strasznie cięta na takich właśnie ignorantów. W dobie internetu i przeglądarek, które podkreślają na czerwono błędnie napisane słowa taki delikwent powinien się zastanowić, czemu mu podkreśla "wogule" czy inne temu podobne perełki. Z poprawną wymową mam podobnie, uszy mi krwawią, jak kilkanaście razy dziennie słyszę "wziąść" czy "włanczać"... ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Missandei Czas edycji: 2014-06-24 o 18:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Albo kultowe już bynajmniej
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Pani Mizantrop
|
"Bynajmniej" używane tam, gdzie powinno być "przynajmniej", to już klasyka, sporo osób traktuje te słowa jak synonimy, ostatnio spotkałam się chyba pierwszy raz z użyciem tych słów na odwrót
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Też raz zwróciłam uwagę, że nie piszemy "16 czerwiec" tylko "16 czerwca" i zostałam uświadomiona, że "nawet jeśli, to głupio to brzmi, więc zrobię jak chcę". I w dodatku mama delikwentki uczyła w szkole języka polskiego i stwierdziła, że to nie jest poważny błąd
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-06-25 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Błędy ortograficzne nie są moim zdaniem błahą rzeczą. Zauważyłam, że odkąd dużo korzystam z internetu, muszę czasem zastanawiać się, jak coś się pisze poprawnie - podstawowe wyrazy nawet. A kiedyś w ogóle nie miałam problemów z ortografią. Często w ebookach zdarzają się też błędy - więc paradoksalnie, im więcej czytasz, tym więcej robisz błędów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama popełniam błędy i lubię gdy ktoś grzecznie mi wyjaśnia co napisałam źle i jak unikać tego. Nie szerzmy językowej ignorancji. Uczmy się nawzajem pięknej polszczyzny. ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Mnie chyba nic tak nie dobija jak "ubierać". Patrz podpis
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem również nie jest to kwestia błaha. Jednocześnie uważam, że bardzo wiele osób po prostu nie zwraca uwagi na to co i jak pisze ( również na forum ).
(...)Marzyła wtedy, że "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie",dokładnie pamiętała tę radość, gdy uznała, że tak właśnie jest i tę nadzieję, że tak zostanie. http://koherencja.bloog.pl/?smoybbtticaid=612f02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pani Mizantrop
|
Też mnie to doprowadza do pasji, a ciągle wszędzie słyszę/widzę "ubrałam buty/sukienkę/spodnie". W co można ubrać buty, na litość boską?
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
tak tak, to uwielbiam ;D
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.