![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Ciąża czy nie?
Witam, nie wiem czy wybrałam dobra kategorię... Ale mam bardzo ważną sprawę i bardzo proszę o poważne i prawdziwe odpowiedzi. No więc tak, wczoraj współżyłam z chłopakiem bez zabezpieczenia i on skończył we mnie. Byłam 3 dzień po okresie, a w tym miesiącu okres trwał u mnie 2 dni, a zazwyczaj trwa 4-5. Mój cykl jest nieregularny, trwa w przedziale 24/26 - 32 dni. I zapewne jak się już domyślacie moje pytanie brzmi: czy mogłam zajść w ciążę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża czy nie?
Skoro się nie zabezpieczyłaś, a byłaś przed owulacją, to tak, mogłaś.
Ale wydaje mi się, że szanse nie są aż tak wielkie. W razie czego zrób test z krwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Kazdy seks bez zabezpieczenia to mozliwosc ciazy. Reszta to tylko procentowe prawdopodobienstwo.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wredny kotecek
|
Ale jaka jest prawdziwa odpowiedź na pytanie? Z magicznej kupi ci mamy wywróżyć
![]() Co nam z tych danych? Równanie matematyczne mam ułożyć? Dni płodnych się nie wylicza, tylko mierzy metodą objawowo-termiczną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli masz nieregularny okres,to dodatkowa przeszkoda do wyliczenia dni płodnych itd
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Jezeli wspolzylas wczoraj, to w ciazy tak czy siak jeszcze nie jestes. Jezeli zalezy Ci na tym, zeby w ciazy nie byc, to jest jeszcze czas na tabletke 72h po stosunku.
To, ze nie jestes w ciazy nie znaczy, ze do ciazy nie moze dojsc, bo moze. Plemniki moga zyc do 7 dni w organizmie kobiety i czekac na komorke jajowa. Jezeli dojdzie do zaplodnienia, o ciazy ciagle nie ma mowy az sie zarodek bezpiecznie zagniezdzi w macicy, co rowniez trwa kilka dni. Na teraz masz dwie opcje, albo tabletka po, zeby do ciazy nie doszlo, albo odczekac dwa tygodnie i zrobic test ciazowy. Wczesniej nie ma co testowac, bo tak jak powiedzialam, w ciazy na razie nie jestes (co nie znaczy, ze nie bedziesz). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
.
|
gratuluję, będą bliźnięta. każdy stosunek bez zabezpieczenia może skutkować ciążą.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
AA nie mozna pisac w watku zbiorczym tylko nowy watek???
![]()
![]() |
#9 | |
Buc
|
Cytat:
obstawiam trojaczki. zrób test z krwii. dwa tyg po stosunku.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Nie macie warunków, do pozostania rodzicami - wykup 72h po stosunku, przepisze Ci to każdy lekarz, nie musi to być koniecznie ginekolog.
I tak jak większość napisała - każdy seks bez zabezpieczenia może prowadzić do ciąży. Jak nie 72h po, to po 10 dniach od współżycia badanie krwi. Będziesz wiedziała na czym stoisz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
To badanie krwi potwierdzi, czy możecie cieszyć się na dziudziusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
.
|
jeśli staracie się o dziecko to obserwuj śluz, mierz temperaturę i zrób test, kiedy masz owulację. kupisz takowy w aptece.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Tak zrobię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jeśli staracie się o dziecko to radzę trochę bardziej wgłębić się w temat, bo to nie takie hop siup
![]() robienie testów beta hcg też nie polecam od razu 10dni po, bo po co się nakręcać i stresować? to tylko utrudnia. Lepiej czekać spokojnie na @, a jak jej nie ma to zrobić test ciążowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
On właśnie na tym polega, że wykrywa ciążę szybciej i z prawie całkowitym prawdopodobieństwem, o wiele większym niż apteczny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wykrywalne stężenie beta-HCG (1 mIU/ml) w surowicy krwi i moczu kobiety ciężarnej można stwierdzić po 48 godzinach od zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. Zagnieżdżenie odbywa się między 6 a 8 dniem po zapłodnieniu, tyle bowiem trwa wędrówka zapłodnionej komórki przez jajowód do jamy macicy. Najszybciej zatem można rozpoznać ciążę wykonując test ciążowy z moczu lub badanie krwi w 7-9 dniu po zapłodnieniu. Wartość beta-HCG powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-07-30 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po to istnieje opcja wykonania testu z krwi, żeby nie musieć czekać na wykonanie aptecznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Buc
|
Cytat:
abstrahując od kalendarza, to owszem owu, może być później, co wydłuży czas i beta może być nie do końca wiarygodna. serio 7 dni? to plemnik terminator, ja znam teorię 72h. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
.
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- btw. większe stężenie tego hormonu jest we krwi, a nie w moczu, więc test z krwi jest szybszy i bardziej wiarygodny.
![]() |
![]() |
#26 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Nie, beta jest takze stworzona po to, aby byc pewniejszym potwierdzeniem, ale nie tylko dlatego. Beta pozwala ci wyznaczyc wiek ciazy, stwierdzic czy jest blizniacza czy prawidlowo sie rozwija etc., a to wazniejsze od czekania o 2 dni krocej. Skazana: dlatego przeliczylam na przykladzie najdluzszego potencjalnego czasu, ktory zwyczajnie pokazuje, ze 10 dzien nic nie przesadza. Jasne, ze beta kest szybsza i dokladniejsza - w zaden sposob tego nie podwazam. Ale glupota jest zakladanie: juz czuje, sie zaplodniona, wiec moge leciec za rowne 10 dni. A potem zdziwienie, bo beta przeciez pewna, a ciaza jednak jest. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-07-30 o 10:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ostatnie zdanie to już absurd nad absurdy, osądzanie, że dla każdego wiedza o rozwoju ciąży jest ważniejsza od tego, czy jest czy jej nie ma, zakrawa na skrajne ograniczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie lubie po prostu, gdy ktos podwaza mi jakis argument tekscikami pt. "kosciola to ja nawet nie komentuje wiec spadaj". I nie nie tworze tu antykoscielnych teorii ![]() I nie, nie mowie, ze dla kazdego jest to wiedza wazniejsza. Powiedzialas, ze beta stworzona jest po to, aby szybciej ciaze stwierdzac. Wiec wymienilam ci kilka innych - wazniejszych z medycznego punktu widzenia zastosowan bety. Bo czy ciaza jest czy jej nie ma tak samo, powie ci test z apteki. A pozostale informacje da ci tylko beta, zaden apteczny test tego nie zrobi. Wiec obiektywnie rzecz biorac jest to wazniejsza funkcja bety. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-07-30 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
moim zdaniem nie jestes. to jest twoj 5 dzien cyklu, a mowisz ze masz 28-32 dniowe, wiev owulacja orzypada Ci ok 12-16 dzien, oxjac 3 dni kiedy mozliwe jsst przetrwanie plrmnikoe to tsoje dni plodne zaczynaja sie ok. 8 dnia. ja mam.cykle bardzo regularne cykle 28 dniowe i wspolzylam zawsze do 9 dnia i do tej pory nie zaszlam w ciaze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:10.