Ciąża czy nie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-29, 13:25   #1
Cela1990
Przyczajenie

Ciąża czy nie?

Witam, nie wiem czy wybrałam dobra kategorię... Ale mam bardzo ważną sprawę i bardzo proszę o poważne i prawdziwe odpowiedzi. No więc tak, wczoraj współżyłam z chłopakiem bez zabezpieczenia i on skończył we mnie. Byłam 3 dzień po okresie, a w tym miesiącu okres trwał u mnie 2 dni, a zazwyczaj trwa 4-5. Mój cykl jest nieregularny, trwa w przedziale 24/26 - 32 dni. I zapewne jak się już domyślacie moje pytanie brzmi: czy mogłam zajść w ciążę?
Cela1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 13:31   #2
Mileva_
Zakorzenienie

Dot.: Ciąża czy nie?

Skoro się nie zabezpieczyłaś, a byłaś przed owulacją, to tak, mogłaś.

Ale wydaje mi się, że szanse nie są aż tak wielkie. W razie czego zrób test z krwi.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 13:32   #3
201605161428
Konto usunięte

Kazdy seks bez zabezpieczenia to mozliwosc ciazy. Reszta to tylko procentowe prawdopodobienstwo.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 13:34   #4
GrumpyCat
Wredny kotecek

Ale jaka jest prawdziwa odpowiedź na pytanie? Z magicznej kupi ci mamy wywróżyć Jak współżyłaś bez zabezpieczenia to jak najbardziej możesz być w ciąży.
Co nam z tych danych? Równanie matematyczne mam ułożyć? Dni płodnych się nie wylicza, tylko mierzy metodą objawowo-termiczną.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 13:46   #5
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Skoro się nie zabezpieczyłaś, a byłaś przed owulacją, to tak, mogłaś.

Ale wydaje mi się, że szanse nie są aż tak wielkie. W razie czego zrób test z krwi.
Też tak myślę..

Jeżeli masz nieregularny okres,to dodatkowa przeszkoda do wyliczenia dni płodnych itd

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 13:57   #6
kosiolek
Raczkowanie

Jezeli wspolzylas wczoraj, to w ciazy tak czy siak jeszcze nie jestes. Jezeli zalezy Ci na tym, zeby w ciazy nie byc, to jest jeszcze czas na tabletke 72h po stosunku.

To, ze nie jestes w ciazy nie znaczy, ze do ciazy nie moze dojsc, bo moze. Plemniki moga zyc do 7 dni w organizmie kobiety i czekac na komorke jajowa. Jezeli dojdzie do zaplodnienia, o ciazy ciagle nie ma mowy az sie zarodek bezpiecznie zagniezdzi w macicy, co rowniez trwa kilka dni.

Na teraz masz dwie opcje, albo tabletka po, zeby do ciazy nie doszlo, albo odczekac dwa tygodnie i zrobic test ciazowy. Wczesniej nie ma co testowac, bo tak jak powiedzialam, w ciazy na razie nie jestes (co nie znaczy, ze nie bedziesz).
kosiolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 14:12   #7
skazana_na_bluesa
.

gratuluję, będą bliźnięta. każdy stosunek bez zabezpieczenia może skutkować ciążą.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 16:00   #8
paulinika
Zakorzenienie

AA nie mozna pisac w watku zbiorczym tylko nowy watek???
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 16:16   #9
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
gratuluję, będą bliźnięta. każdy stosunek bez zabezpieczenia może skutkować ciążą.

obstawiam trojaczki.

zrób test z krwii. dwa tyg po stosunku.
Stary 2014-07-29, 17:10   #10
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
rób test z krwii. dwa tyg po stosunku.
A nawet dziesięć dni, coby się dziewczę krócej stresowało.
Stary 2014-07-29, 20:43   #11
carpediem
Rozeznanie

Nie macie warunków, do pozostania rodzicami - wykup 72h po stosunku, przepisze Ci to każdy lekarz, nie musi to być koniecznie ginekolog.

I tak jak większość napisała - każdy seks bez zabezpieczenia może prowadzić do ciąży. Jak nie 72h po, to po 10 dniach od współżycia badanie krwi. Będziesz wiedziała na czym stoisz.
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-29, 20:46   #12
Cela1990
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez carpediem Pokaż wiadomość
Nie macie warunków, do pozostania rodzicami - wykup 72h po stosunku, przepisze Ci to każdy lekarz, nie musi to być koniecznie ginekolog.

I tak jak większość napisała - każdy seks bez zabezpieczenia może prowadzić do ciąży. Jak nie 72h po, to po 10 dniach od współżycia badanie krwi. Będziesz wiedziała na czym stoisz.
Właśnie, że ucieszylibyśmy sie gdyby wynik był pozytywny.
Stary 2014-07-29, 21:16   #13
carpediem
Rozeznanie

To badanie krwi potwierdzi, czy możecie cieszyć się na dziudziusia .
carpediem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 21:31   #14
skazana_na_bluesa
.

jeśli staracie się o dziecko to obserwuj śluz, mierz temperaturę i zrób test, kiedy masz owulację. kupisz takowy w aptece.

Stary 2014-07-29, 21:43   #15
Cela1990
Przyczajenie

Tak zrobię
Stary 2014-07-29, 23:47   #16
joanna386
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez carpediem Pokaż wiadomość

Dokładnie najlepiej idź do lekarza po tabletkę po stosunku. Na stronie wpadka pl znajdziesz bazę lekarzy oraz aptek
joanna386 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 08:55   #17
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna386 Pokaż wiadomość
Dokładnie najlepiej idź do lekarza po tabletkę po stosunku. Na stronie wpadka pl znajdziesz bazę lekarzy oraz aptek
Już napisała, że ewentualne dwie kreski ją ucieszą, a nie zmartwią.
Stary 2014-07-30, 09:01   #18
gabisun
Zakorzenienie

Jeśli staracie się o dziecko to radzę trochę bardziej wgłębić się w temat, bo to nie takie hop siup na pewno pisanie dzień po stosunku czy może się udało w tym nie pomoże.

robienie testów beta hcg też nie polecam od razu 10dni po, bo po co się nakręcać i stresować? to tylko utrudnia. Lepiej czekać spokojnie na @, a jak jej nie ma to zrobić test ciążowy.

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 09:09   #19
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
robienie testów beta hcg też nie polecam od razu 10dni po, bo po co się nakręcać i stresować? to tylko utrudnia. Lepiej czekać spokojnie na @, a jak jej nie ma to zrobić test ciążowy.
Robiłaś taki test kiedyś?

On właśnie na tym polega, że wykrywa ciążę szybciej i z prawie całkowitym prawdopodobieństwem, o wiele większym niż apteczny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-30, 09:31   #20
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Robiłaś taki test kiedyś?

On właśnie na tym polega, że wykrywa ciążę szybciej i z prawie całkowitym prawdopodobieństwem, o wiele większym niż apteczny.
Ale nie 10 dni po. Znam kobiety ktorym beta wyszla 0 w 2 tygodnie po, a za tydzien juz ladnie pokazywala.

Stary 2014-07-30, 09:34   #21
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Ale nie 10 dni po. Znam kobiety ktorym beta wyszla 0 w 2 tygodnie po, a za tydzien juz ladnie pokazywala
ehhh

Wykrywalne stężenie beta-HCG (1 mIU/ml) w surowicy krwi i moczu kobiety ciężarnej można stwierdzić po 48 godzinach od zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. Zagnieżdżenie odbywa się między 6 a 8 dniem po zapłodnieniu, tyle bowiem trwa wędrówka zapłodnionej komórki przez jajowód do jamy macicy. Najszybciej zatem można rozpoznać ciążę wykonując test ciążowy z moczu lub badanie krwi w 7-9 dniu po zapłodnieniu. Wartość beta-HCG powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę.
Stary 2014-07-30, 09:39   #22
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
ehhh

Wykrywalne stężenie beta-HCG (1 mIU/ml) w surowicy krwi i moczu kobiety ciężarnej można stwierdzić po 48 godzinach od zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. Zagnieżdżenie odbywa się między 6 a 8 dniem po zapłodnieniu, tyle bowiem trwa wędrówka zapłodnionej komórki przez jajowód do jamy macicy. Najszybciej zatem można rozpoznać ciążę wykonując test ciążowy z moczu lub badanie krwi w 7-9 dniu po zapłodnieniu. Wartość beta-HCG powyżej 5 mIU/ml oznacza ciążę.
Czysta teoria, a praktyka swoje A teraz zalozmy, ze ma owulacje 4 dni po stosunku, w metodzie kalendarzykowej przyjmuje sie iz do 4 bodaj dnia moze dojsc do zaplodnienienia. 4(zaplodnienie)+7(zagniez dzenie) +2(beta) =13. Nic ci w 10 dniu nie wyjdzie. Pomijajac fakt iz badania naukowe pokazuja, ze plemnik jest w stanie zaplodnic do 7 dni po stosunku. Co daje dni 16

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2014-07-30 o 09:42
Stary 2014-07-30, 09:46   #23
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Czysta teoria, a praktyka swoje A teraz zalozmy, ze ma owulacje 4 dni po stosunku, w metodzie kalendarzykowej przyjmuje sie iz do 4 bodaj dnia moze dojsc do zaplodnienienia. 4(zaplodnienie)+7(zagniez dzenie) +2(beta) =13. Nic ci w 10 dniu nie wyjdzie. Pomijajac fakt iz badania naukowe pokazuja, ze plemnik jest w stanie zaplodnic do 7 dni po stosunku. Co daje dni 16
Pozostaje mi powtórzyć "czysta teoria". A metoda kalendarzykowa... nie skomentuję, bo nie zakładałam, że ktoś w ogóle jeszcze może po to coś sięgać jako argument w czymkolwiek innym niż dyskusja o Watykanie.

Po to istnieje opcja wykonania testu z krwi, żeby nie musieć czekać na wykonanie aptecznego.
Stary 2014-07-30, 09:52   #24
suszarka
Buc

Cytat:

abstrahując od kalendarza, to owszem owu, może być później, co wydłuży czas i beta może być nie do końca wiarygodna.
serio 7 dni? to plemnik terminator, ja znam teorię 72h.
Stary 2014-07-30, 09:55   #25
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

skoro plemnik ma kilka dni na zapłodnienie, to skąd możesz wiedzieć, kiedy ono nastąpi?

---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

btw. większe stężenie tego hormonu jest we krwi, a nie w moczu, więc test z krwi jest szybszy i bardziej wiarygodny.

Stary 2014-07-30, 09:59   #26
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
abstrahując od kalendarza, to owszem owu, może być później, co wydłuży czas i beta może być nie do końca wiarygodna.
serio 7 dni? to plemnik terminator, ja znam teorię 72h.
Podobno sie zdarzaja takie przypadki Na 100% udowodnione sa 4 dni, ale czytalam tez o badaniach, ze i do 7 sie zdarzaja ciaze

Cytat:
Pozostaje mi powtórzyć "czysta teoria". A metoda kalendarzykowa... nie skomentuję, bo nie zakładałam, że ktoś w ogóle jeszcze może po to coś sięgać jako argument w czymkolwiek innym niż dyskusja o Watykanie.

Po to istnieje opcja wykonania testu z krwi, żeby nie musieć czekać na wykonanie aptecznego.
Nie lubie ludzi z fobia koscielna. Podalam kalendarzyk jako przyklad, ale te 4 dni sie kosciolowi z Biblii nie wziely, tylko je w badaniach udowodniono. I nawet jakbys wpisala to w google, to wyjdzie ci masa badan dlaczego zaklada sie 4 dni
Nie, beta jest takze stworzona po to, aby byc pewniejszym potwierdzeniem, ale nie tylko dlatego. Beta pozwala ci wyznaczyc wiek ciazy, stwierdzic czy jest blizniacza czy prawidlowo sie rozwija etc., a to wazniejsze od czekania o 2 dni krocej.

Skazana: dlatego przeliczylam na przykladzie najdluzszego potencjalnego czasu, ktory zwyczajnie pokazuje, ze 10 dzien nic nie przesadza. Jasne, ze beta kest szybsza i dokladniejsza - w zaden sposob tego nie podwazam. Ale glupota jest zakladanie: juz czuje, sie zaplodniona, wiec moge leciec za rowne 10 dni. A potem zdziwienie, bo beta przeciez pewna, a ciaza jednak jest.

Czas edycji: 2014-07-30 o 10:02
Stary 2014-07-30, 10:04   #27
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie lubie ludzi z fobia koscielna. Podalam kalendarzyk jako przyklad, ale te 4 dni sie kosciolowi z Biblii nie wziely, tylko je w badaniach udowodniono. I nawet jakbys wpisala to w google, to wyjdzie ci masa badan dlaczego zaklada sie 4 dni
Nie, beta jest takze stworzona po to, aby byc pewniejszym potwierdzeniem, ale nie tylko dlatego. Beta pozwala ci wyznaczyc wiek ciazy, stwierdzic czy jest blizniacza czy prawidlowo sie rozwija etc., a to wazniejsze od czekania o 2 dni krocej.
Bzik kościelny i przewrażliwienie jednak nie ma granic. Dziewczyna zakłada wątek o potencjalnej ciąży, a tu nagle się zjawiają antykościelne teorie spiskowe

Ostatnie zdanie to już absurd nad absurdy, osądzanie, że dla każdego wiedza o rozwoju ciąży jest ważniejsza od tego, czy jest czy jej nie ma, zakrawa na skrajne ograniczenie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-30, 10:33   #28
201605161428
Konto usunięte

Cytat:
Bzik kościelny i przewrażliwienie jednak nie ma granic. Dziewczyna zakłada wątek o potencjalnej ciąży, a tu nagle się zjawiają antykościelne teorie spiskowe

Ostatnie zdanie to już absurd nad absurdy, osądzanie, że dla każdego wiedza o rozwoju ciąży jest ważniejsza od tego, czy jest czy jej nie ma, zakrawa na skrajne ograniczenie.
Nie rozumiem twojego stylu dyskusji, polegajacego najwyrazniej na wiecznym atakowaniu mnie.

Nie lubie po prostu, gdy ktos podwaza mi jakis argument tekscikami pt. "kosciola to ja nawet nie komentuje wiec spadaj". I nie nie tworze tu antykoscielnych teorii Miej sobie zdanie na jego temat jakie chcesz, ale wydawanie z gory negatywnej opinii na jakis temat czy osobe, bo jej argument jest w jakis sposob z kosciolem zwiazany jest po prostu glupie i powierzchowne.

I nie, nie mowie, ze dla kazdego jest to wiedza wazniejsza. Powiedzialas, ze beta stworzona jest po to, aby szybciej ciaze stwierdzac. Wiec wymienilam ci kilka innych - wazniejszych z medycznego punktu widzenia zastosowan bety. Bo czy ciaza jest czy jej nie ma tak samo, powie ci test z apteki. A pozostale informacje da ci tylko beta, zaden apteczny test tego nie zrobi. Wiec obiektywnie rzecz biorac jest to wazniejsza funkcja bety.

Czas edycji: 2014-07-30 o 10:35
Stary 2014-07-30, 13:54   #29
aska8999
Rozeznanie

moim zdaniem nie jestes. to jest twoj 5 dzien cyklu, a mowisz ze masz 28-32 dniowe, wiev owulacja orzypada Ci ok 12-16 dzien, oxjac 3 dni kiedy mozliwe jsst przetrwanie plrmnikoe to tsoje dni plodne zaczynaja sie ok. 8 dnia. ja mam.cykle bardzo regularne cykle 28 dniowe i wspolzylam zawsze do 9 dnia i do tej pory nie zaszlam w ciaze.
aska8999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-30, 18:52   #30
Cela1990
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aska8999 Pokaż wiadomość
moim zdaniem nie jestes. to jest twoj 5 dzien cyklu, a mowisz ze masz 28-32 dniowe, wiev owulacja orzypada Ci ok 12-16 dzien, oxjac 3 dni kiedy mozliwe jsst przetrwanie plrmnikoe to tsoje dni plodne zaczynaja sie ok. 8 dnia. ja mam.cykle bardzo regularne cykle 28 dniowe i wspolzylam zawsze do 9 dnia i do tej pory nie zaszlam w ciaze.
Moj cykl trwa 24-26-32 dni, nie 28-32
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości