|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Przeniesc sie czy zostac
Jestem w klasie pierwszej liceum i czuje sie jakbym byla po 30 ze swoim niezdecydowaniem i kalkulowaniem wszystkiego. Chcialabym zmienic szkole bo nie czuje sie dobrze w swojej przez to iz probowalam byc na samym poczatku indywidualistka (troche tez dziwaczylam) i bralam ludzi z klasy na dystans przez to ze oni tez to robili i dzieki temu tez czulam sie bezpiecznie, bo nie mogli zobaczyc mojego prawdziwego ja(wrazliwej, niedoswiadczonej w wielu sprawach dziewczyny).Mimo to liczylam na to ze jakos sie z nimi zintegruje, ze przyjdzie moment ze beda mi bardziej przychylni..a ja nadal sie separowalam, tlumaczylam sobie kazdego dnia ze jeszcze nie jest odpowiedni moment na rozmowe z ta czy ta osobą przeciez jeszcze mam duzo czasu by sie z nimi zakolegowac to nie musze sie spieszyc.Przyszedl maj i praktycznie wszystko zrzucilo mi sie na głowę. .zaczelam przejmowac sie swoja sytuacją, to ze sama sobie tak nagrabilam i nie zrobilam nic w kierunku integracji..zaczelam stresowac sie szybko uplywajacym czasem, a tum samym coraz bardziej zaczelam myslec o zmianie szkoly, chodzilam po szkole zdolowana (co bylo przeciwienstwem tego jaka bylam na poczatku roku), przestalam sie koncentrowac na nauce, w codziennych sprawach czulam sie ofiara..co wiecej tez chcialam pod koniec roku troche sie odizolowac zeby w razie przenosin nie musiec odpisywac im dlaczego sie przenioslam...teraxz stoje w martwym punkcie we wszystkich sferach zycia...chcialabym sie przeniesc ale raz ze nie wiem jak mialabym sie tlumaczyc tym ludziom dlaczego zmienilam szkole skoro tu mialam wieksze szanse na zdanie matury, pomysla ze sie poddalam, ze jestem kombinatorka i kretaczka.A dwa tez boje sie z to osiadzie na mojej psychice i wszyscy wezma to za moja zyciowa porazke i tez z tego wzgledu nie odnajde sie i w przyszlej szkole. A co do nauki to tez jest mi w tym lo ciezko, nie mialam duzych brakow w gimnazjum wiec na poczatku roku sobie odpuszczalam przez co ludzie wzieli mnie za nieroba i tez w sumie przez niektore wpadki za nieogara. Zdalam sobie wiec sprawe ze to chyba za wysoki poziom dla mnie..nie tylko jesli chodzi o wiedze ale i doswiadczenie..bo ja jednak jestem osoba ze wsi..ktora myslala ze idac do miasta stanie sie kims wielkim....a w sumie szlam do tej szkoly z jednej strony dlatego, ze wydawalo mi sie ze nawet jak nie bede miec znajomych to bede miala tyle nauki ze będę miec uzasadnienie na przerwach czy gdziekolwiek..a z drugiej strony podobal mi sie ten kierunek szczególnie ze jest przyszlosciowy.A teraz mimo wszystko chcialabym uciec z tej szkoly i zaczac od nowa, ale tez jestem swiadoma konsekwencji bo co nie zbiore to i tak nie widze dla siebie dobrego rozwiazania. Doradzcie cokolwiek ; ( Moze ktos z was mial podobne doswiadczenia i zgodzilby sie pogadac/popisac :d
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Przeniesc sie czy zostac
Ja tu widzę jedno rozwiązanie. Wziąć się w garść i zacząć rozmawiać z ludźmi. Przenosić się? Chcesz uciekać? I będziesz uciekała za każdym razem jak się zrobi trudniej? Zaręczam Ci, że Twoje kłopoty teraz to drobiazg, ludzie mają o wiele gorsze problemy i muszą przetrwać, a Ty tylko narobiłaś na początku niepotrzebnego zamieszania na początku. Skoro czujesz się jak po 30, to zrób jak człowiek dorosły - zacznij to odkręcać, bo szkoda marnować dobrego liceum. Na początku będzie pewnie trudno, ktoś może dziwnie patrzeć, ale to normalne, zaciśnij zęby, nikt nie jest lubiany przez wszystkich, różnica jest taka, że większość zupełnie się tym nie przejmuje
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno ogarnij się...będziesz żałować jeśli się przeniesiesz, wiem to z autopsji. Pomyśl tak. Za dwa miesiące nowy rok szkolny a więc szansa na nowe JA. Jeszcze wszystko można naprawić. Trzymam kciuki i powodzenia!
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ucieczka to żadne wyjście bo co zrobisz za rok w nowej szkole jak ci się nie uda i znowu będziesz odprawiać jakieś cyrki? Kolejny raz uciekniesz?
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zostań... to będzie trudne, ale zobaczysz dwa lata szybko miną! A ludzie są jacy są, postaraj się nawiązać z nimi jakikolwiek kontakt, może ktoś będzie potrzebować Twojej pomocy? Nie izoluj się, nie warto! Trzymam kciuki
![]()
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez xeskaa Czas edycji: 2014-07-02 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zamiast zmiany szkoły doradzam poszukanie dodatkowych zajęć: kółko przedmiotowe, sport, chór, teatr, wolontariat, samorząd, zajęcia w domu kultury itp. Bez urazy, ale widać, że nudzisz się w życiu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Myślę, że warto spróbować i nie uciekać z tamtej szkoły. Postaraj się z nimi jakoś zintegrować- przede wszystkim - rozmawiaj. Poświęć im trochę czasu- jak nie będziesz się denerwowała sytuacją w klasie, to będzie Ci się łatwiej spokojnie czegoś nauczyć.
![]() ![]()
Laissez-moi rêver Laissez-moi y croire Laissez-moi dire Qu'on peut changer l'histoire. Edytowane przez Thumbelina9512 Czas edycji: 2014-07-02 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Przyczajenie
|
Właśnie w tej szkole mamy kółko fotograficzne, na które chodziłam prawie przez cały rok, bo fotografie lubiłam od dziecka i to kółko powodowało ze cieszyłam sie z tej szkoły, nawet bardziej skupiłam sie na nim, niz na nauce przedmiotów, które np. będe zdawać na maturze. Ale mimo to, ze chodziłam tam, to i tak ostatnio na pożegnalnych zajęciach znów popełniłam pare gaf i będąc nieobecna myślami sądze, że tez zraziłam do siebie dziewczyny z kółka. Pocieszałam się ze moze sie przeniose gdzies i bardziej własnie pod koniec roku skupiłam sie na tym, niz na bezcelową walke o dobre imie w tej klasie. Teraz nawet wydaje mi się, ze oni robią zakłady o to czy sie przeniose czy nie, bo zauwazyli jak przez ostatnie dwa miesiace maj/czerwiec ze stałam sie jeszcze bardziej nieogranięta niz byłam...musieli mi kilka razy cos powtarzać, albo wytykali mi drobne błedy w słownictwie..a ja stałam sie jak wata, chłonęlam to wszystko bez reszty. A teraz czuje ze staraciłam ten rok, w przyszłym roku nie będe miała nawet czasu na zjedzenie czegokolwiek, z tego co mi opowiadała kuzynka, która skonczyła ten profil w mojej szkole(biol-chem). Takze wydaje mi się, ze nie dam rady juz zjednać ich do siebie, zwłaszcza ze lepiej idzie mi w pisaniu niż rozmawianiu z ludźmi.
---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jeśli zależy ci na tej szkole - zostań. Niby są wakacje, ale jeśli wiesz już mniej więcej, co chcesz robić dalej, skup się na danych przedmiotach i może zrób sobie jakąś powtórkę. Szczególnie jeśli chodzi o matematykę czy jakieś języki obce. Nie zakujesz kolejnego tematu nie mając jakichś podstaw.
Jeśli chodzi o znajomych - nie każdy musi być duszą towarzystwa. Nie stresuj się tym tak, że się tak odosobniłaś, nie martw się tym, że wszyscy ci mówią, że liceum musi być najlepszym czasem twojego życia. Nawet jeśli nie masz za bardzo relacji z ludźmi z klasy, to wiesz z kim mogłabyś mieć. Trudniej zagadać do tych, którzy chcą być centrum wszechświata i tworzą jakąś elitarną grupkę, zagadaj do tych mniej przebojowych. Wszyscy teraz lajkują milion rzeczy na fb. Może ktoś czyta, słucha, lubi to samo co ty. Zaproponuj jakieś wyjście do kina, na rower, na miasto, cokolwiek. Może te twoje znajome spotykają się też z innymi ludźmi z waszej klasy i przy okazji mogłabyś też trochę z innymi spędzić czas. Jeśli jednak naprawdę będzie cię to stresować, to zmiana liceum nie jest żadnym wielkim halo. Nie nakładaj na siebie takiej wielkiej presji, że musisz się martwić o swoją sytuację w tej szkole, bo jak nie to takie straszne rzeczy i będziesz musiała zmienić liceum. Nie pasowało ci, przeniosłaś się. Najważniejsze żebyś przestała się tak przejmować wszystkim i strasznie kontrolować to co robisz z obawy przed tym co inni pomyślą. O zdrowie psychiczne trzeba dbać tak samo jak o zdrowie fizyczne. I nie słuchaj jak ci mówią, że 'inni mają gorzej'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Laissez-moi rêver Laissez-moi y croire Laissez-moi dire Qu'on peut changer l'histoire. Edytowane przez Thumbelina9512 Czas edycji: 2014-08-17 o 11:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Też kilka razy w życiu chciałam zmieniać szkołę, ale wiem, że lepiej zostać i się przemęczyć. Chodziłam do ciężkiego liceum, gdzie nauczyciele nie byli sprzyjający, uczniowie zresztą też, ale jakoś dałam radę i jestem zadowolona z siebie, że udało mi się to przetrwać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem zmiana szkoły nic tutaj nie zmieni. Sama nie byłam zadowolona ze swojej, najbardziej z klasy i miałam tylko kilka koleżanek bo uważam, że z resztą nic ciekawego nie da się zrobić. Teraz po trzech latach od skończenia LO, z nikim prawie nie mam kontaktu i wiesz, naprawdę tego nie żałuje. Jeżeli chociaż trochę otworzysz się na tych ludzi to nie będzie dla nic różnicy czy rozmawiacie ze sobą od teraz czy od kilku miesięcy. Zmiana szkoły będzie kolejnym problemem, nie myślałaś o tym w ten sposób? W nowej też możesz się zamknąć i nie chcieć z nikim rozmawiać. A tutaj przynajmniej znasz już środowisku, nauczycieli, wiesz jakie panują zasady. Sama piszesz, że sobie odpuściłaś, więc problemy które wiążą się z nauką wynikają właśnie z tego. Nie musisz być we wszystkim najlepsza, ważne żebyś po prostu sobie radziła. A to czy jesteś z miasta czy ze wsi, nie ma najmniejszego znaczenia.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
A skąd wiesz, że w nowym LO znowu Ci palma nie odbije i nie będziesz się siliła na kogoś kim nie jesteś, i efekt będzie ten sam? Wiesz, sorry, ale jak dla mnie problem trochę z dupy. I wydaje mi się, że reszta Cię po prostu ignoruje tak jak Ty ich, a nie analizuje Twoje zachowanie krok po kroku tak jak ty to robisz. Bo wiesz, oni mają swoje życie i lepsze zajęcia niż rozkładanie na czynniki pierwsze zachowanie klasowego dzikusa. Także weź d*pę w troki i zacznij z nimi normalnie po wakacjach rozmawiać, bez żadnego pitolenia o chopinie, jak to siebie nie znasz, co oni powiedzą i och, dystans. Zachowuj się po prostu NORMALNIE.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dokładnie! Lepiej się z grupą integrować, a nie alienować. To główny powód problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
W jaki sposób, jak oni już gdzies razem wychodzili, mają wspólne tematy, a ja mało kiedy mam cos do powiedzenia, a jak coś rzuce to zazwyczaj zart z którego prawie nikt sie nie śmieje. Poza tym miałam już tyle szans, na ostatniej wycieczce też chodziłam raczej sama, albo podchodziłam do tych dwóch grupek z którymi sie znam i szłam z nimi w ciszy...jak oni mają mnie polubić, kiedy ja sama mało siebie ogarniam i lubie ;x
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Coś mi się wydaje, że pomimo wylewanych tutaj żali lubisz być "inna". Gdy trochę podrośniesz, zrozumiesz, że wszyscy Twoi rówieśnicy mieli takie same/podobne problemy jak Ty. Kwestia nabrania dystansu do własnych histerii (a uwierz mi, jako nastolatka miałam wszelkie predyspozycje do bycia drama queen; na szczęście potrafiłam w porę zająć się czymś innym zamiast urządzać szopki). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.