|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
zdrowy ketchup
Witam, mam do was pytanie. Jak podchodzicie do tematu ketchupu lub przecierów? Czy czytacie etykiety, macie opinię na ich temat? A może orientujecie się który ma więcej pomidorów w pomidorach?
![]() Moim zdaniem dobry ketchup, ale czy ma coś wspólnego z malinowymi pomidorami, które znamy? Prawdę powiedziawszy nie orientuję się zbytnio w składach, dlatego miło by było wysłuchać opinii, kogoś kto ogarnia temat i zna się na informacjach umieszczanych na odwrotach opakowań. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: zdrowy ketchup
Wydaje mi się, że pomidory są wpisane w definicję keczupu, więc sos zrobiony z czegoś innego już nie będzie keczupem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pani Mizantrop
|
Tak, czytam etykiety, ten z malinowymi pomidorami wcale nie ma super składu, lepiej kupić Heinz.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Są produkty, których etykiety czytam. Ketchup jest jednym z tych produktów. Zawsze staram się wybierać te bez benzoesanu sodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Czyli można śmiało powiedzieć, że teksty typu..."bez konserwantów", nieco mijają się z prawdą....co do ketchupów i tak samo win. Wino to napój zrobiony z owoców więc śmiało można zrobić wino z pomidorów(ponoć bardzo dobre), a ketchupem będą też mieszanki z innych owoców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
mOLDerator
|
Co prawda nie analizowałam składu keczupów, ale czytałam kiedyś ranking i pamiętam, że dobrze wypadł tam keczup z Lidla- ten polecany dla dzieci ze znaczkiem Mc Donald's. Niby bez konserwantów, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pani Mizantrop
|
On ma chyba syrop glukozowy w składzie.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Najbardziej przeraża mnie fakt, że małe dzieci nie potrafią często nic zjeść bez ketchupu a ketchup to niestety również cukier co nie jest szczególnie zdrowe czy nawet smaczne. Poza tym nie wyobrażam sobie ketchupu z owocami czy nawet z dodatkiem owoców.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
mOLDerator
|
Najlepiej byłoby od małego uczyć do prawdziwego sosu pomidorowego, sama żałuję, że tak nie nauczyłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
nie wiecie, co się stało z ketchupem marki Livio? miały bardzo dużo pomidorów w składzie i same naturalne składniki.
daawno już go nie widziałam w żadnym sklepie - wycofali? ![]() Edytowane przez shango Czas edycji: 2015-07-27 o 13:28 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Było już w sieci trochę testów ketchupów. Trzeba patrzeć na to, czy są tam konserwanty, wzmacniacze smaku etc. a raczej czy ich nie ma. No i ważna jest ilość pomidorów na 100 gram produktu – porównajcie na półkach jakie są rozbieżności. Wiadomo – ketchup to nie koncentrat, więc nie o to chodzi, że mają być same pomidory (fajne przyprawy) :P A etykieta im krótsza, tym lepsza. Uwaga – są marki, które robią ketchupy z proszku…Ale są też takie, co robią bez konserwantów, etc , jak robi nasz polski Międzychód (tego Livio nie znam, ale też bym chetnie zobaczyła o ile jeszzce jest) – nie będę na siłę przekonywać, można sprawdzić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Dzięki. Muszę zapolować na niego choć obawiam się, że w sklepach, w których zazwyczaj robię zakupy go nie ma. Muszę spróbować w jakimś hipermarkecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Madero z biedronki . Sama ostatnio szukałam ketchupu bo albo mi się przejadły inne albo w smaku nie takie jak były wcześniej .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.