![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Szycie sukni ślubnej - doświadczenia
Zastanawiam się właśnie nad zleceniem szycia sukienki ślubnej... mam pytanie czy któraś z was ma jakieś doświadczenia związane z tym problemem? Szczególnie interesuje mnie kwestia jakości sukienki, ceny, oraz czasu oczekiwania
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szycie sukni ślubnej - doświadczenia
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Najlepiej byłoby uszyć u dobrej krawcowej, z której oferty już korzystałyśmy i byłysmy zadowolone, ale to rzadkie
![]() Jeśli krawcowa dobram, to i jakość nie będzie odbiegać od sklepowych. Co do ceny, to zalezy to od fasonu, maretiału i władu pracy, jakiego wymaga projekt. Jednowarstwowa, prosta, długa z 1 kawałka materiału będzie tańsza od kilkunasto-warstwowej, z przeszyciami, wcięciami, załamaniami, plisami... Aby być zadowoloną i się nie stresować myśle, że należy wybrać się do krawcowej na 6-5 miesięcy przed ślubem, ona wtedy powie, czy już szyć, czy można jeszcze zaczekać.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Też się zastanawiam jak to jest cenowo z krawcową i z salonem. Idę niedługo do salonu sukni- tam też szyją tylko zastanawiam się czy u krawcowej nie wyszłoby taniej?
![]() Ehh, pewnie ostatecznie zostanę przy salonie.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
u mnie w okolicy jest kilka krawcowych u których szyje się suknie więc podpytałam się troszkę koleżanki która szyła suknię i ceny są tak że 1500zł całość wynosi. mieszkam na lubelszczyźnie więc nie wiem czy jestem w stanie coś pomóc.. szczerze mówiąć to jak się ma poleconą krawcową to ja bym chyba zaryzykowała bo o tym że koleżanka miała szytą suknię dowiedziałam sie dopiero po weselu i dałabym sobie głowę uciąć że zapłaciła za nia masę forsy w salonie sukien ślubnych a tu proszę nie dość ze szyta to jeszcze tania. dodatkowo jak szyjesz w jakimś zakładzie sukien ślubnych to czasem można tą suknię po weselu tam oddac- jakieś 2 tygodnie jest na oddanie sukni i wtedy zwracają ci jeszcze część pieniążków od 1/3 do 1/2 wartości sukni więc szycie to moze być niezła oszczędność. w koncu jest róznica między 3000zł za suknię a 1000 czy 1500zł....
![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
No włąśnie... krawcowe sprawdzone, polecone
![]() ![]()
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Ooo, nie wiedziałam, że można oddać. Podpytam jak bedę w salonie. Może to rzeczywiście dobra inwestycja. A ja będę miała szytą suknię, bo takiej jak ja chcę raczej nie mają, na dokładkę chcę w niej po swojemu pozmieniać troszkę. To by zawsze trochę oszczędniej było
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Mama mojego TZ-ta jest krawcowa i szyje suknie slubne. Ma do tego niesamowity talent. Widzialam juz kilka sukni, ktore wykonala i za kazdym razem musialam usiasc z wrazenia. Kazdy element perfekcyjnie wykonany, nie mogla sie napatrzec... Tylko zeby uszyc u niej sukienke trzeba czekac przynajmniej 3 miesiace.... Ale wedlug mnie bardziej oplaca sie uszyc sukienke...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
w sumie czasem i na suknię w salonie trzeba tyle czekać więc to na jedno jeśli chodzi o czas wychodzi.. musisz podpytać u siebie w okolicy jak sie sytuacja przedstawia i rozpisz sobie plusy i minusy n kartce i sama zobaczysz co ci się bardziej opłaca
![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
finanasowo bardziej mi się opłaca szycie, no ale sama nie wiem co mam o tym myśleć... bo z jednej strony dużo szybciej i taniej,a z drugiej efekt jednak niepewny więc sama nie wiem
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio zastanawiam sie nad uczyciem sukni, ale najpierw musze porozgladac sie za jakas dobra krawcowa, chyba ze cena bedzie nieznacznie sie roznic od tej z salonu, to wtedy chyba jednak wybiore salon...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nim w ogole pomyslalam o slubie wszyscy sie nabijali ze mnie gdzie ja znajde krawcowa, ktora spelni moje wymagania. Kiedy juz doszlo do zareczyn i wyznaczenia daty slubu zaczelam mocno sie zastanawiac nad krawcowa. Chodzilam i pytalam. Najpierw znalazlam jedna pania, ktora mi powiedziala, ze uszycie sukienki bedzie mnie kosztowalo 600 zl, ale sama mam kupic material i wymyslec jak ma sie trzymac kolniez w moim plaszczu.
![]() Koszt sukienki wyszedl mnie 1800 zl ( sukienka, kolo, plaszcz, bolerko, welon, sukienka dla druzki) Jej ale sie rozpisalam, wybaczcie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Droga Daget
![]() Twoja sukienka bardzo ładnie sie prezentuje ![]() A ja mam pytanko z jakiego materiału szyłaś te sukienkę ??? i gdzie dostałaś koronke na śliczne bolerko?? Bo ja również bede szyła sukienkę tylko o tyle dobrze mam ze mojego narzeczonego babcia jest krawcową ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia w szyciu tej wymarzonej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Z góry wielkie dzięki za informacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
spadłyście mi z nieba dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
A skad jestes?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Siemianowice Śląskie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hej,
poszukuję krawcowej z Warszawy lub okolic, najlepiej niedrogiej. Planuję dość skromną suknię ślubną, nie chciałabym wydać więcej niż 800-900 zł za całość... Znacie jakieś namiary? Da się to w ogóle zrobić w takiej cenie? Mam mniej więcej wymarzoną sukienkę, te z salonu mi się w ogóle nie podobają :P
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Może nie każda z nas ma talent, ale każda z nas ma znajome, które umieją szyć (znajome znajomych). Przykładowo mi żadna (podkreślam) z sukni w żadnym sklepie się nie podobała. Wiem, że wyglądałam w każdej strasznie, bo jestem bardzo drobna, niska i mam mnóstwo mankamentów. Po drugie na weselu chcemy się porządnie wytańczyć! Czułabym się strasznie w długiej sukni cały czas, dlatego będę mieć odpinaną, z długiej na krótką. Koszt- materiał jedwab, czyli koło 300zł.
Moja koleżanka szyje ciuchy, osobiście też coś tam potrafię uszyć, pomysłów nam wystarcza (aż za dużo ![]() ![]() Nawet nie wiecie ile radości przynosi zlepek pomysłów własnych i udoskonaleń tego pomysłu! Suknię na pewno zostawię dla potomnych! Edytowane przez itii Czas edycji: 2013-04-12 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
itii , otóż nie każda z nas ma znajome (lub znajome znajomych) które potrafią szyć. A nawet jeśli cos tam potrafią to uważam , że to za mało. Uszycie sukni ślubnej to nie to samo co uszycie zwykłej letniej sukieneczki czy też bluzeczki. Znam dobre krawcowe ale żadna z nich nie podjęłaby się uszycia sukni , nawet gdyby miały wszystkie materiały i projekt na tacy. Paniom które robią to zawodowo , zajmuje to kilka miesięcy ponieważ każda suknia ma jakieś elementy które wymagają mnóstwa pracy i dokładności. Nie bez powodu za uszycie sukni płaci się tyle pieniędzy
![]() Jeśli żadna z sukien ci się nie podoba to powinnaś popytać w salonach o przeróbki. Ja znalazłam suknię w jednym salonie , była piękna ale za duża i na kole , a ja chciałam bez koła tylko warstwy tiulu. Pani powiedziała że w maju mam przyjechać i pobiorą miarę i wtedy porozmawiamy co chciałabym zmienić w tej sukni ewentualnie (np.dekolt , dolną część , kolor). Dodam , że suknia kosztuje 2200 zł i za przeróbki nic nie dopłacam ![]() ![]()
„Kochać to nie znaczy patrzeć na siebie nawzajem, lecz patrzeć razem w tym samym kierunku.” [A. De Saint – Exupery] 23.12.2012r - zaręczyny ![]() 31.08.2013r - ślub ![]() Edytowane przez 8malina8 Czas edycji: 2013-04-12 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
pozwólcie że tak nie skromie zacytuję sama siebie i powiem, że w końcu zdecydowałam się uszyć sukienkę i byłam zadowolona z efektu i ceny, ale krawcowa była z polecenia.
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
piękne suknie ślube ze wstążką w pasie http://inspirowanewesele.pl/suknie-s...tazka-w-pasie/ ładne stylizacje i wyraźne zdjęcia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, znacie może krawcową godną polecenia z woj. śląskiego lub łódzkiego (jeśli łódzkie to okolice Wielunia bardziej)? Chciałam uszyć suknię i zmieścić się w kwocie 1500zł, jednak okazało się, że większość krawcowych chce za moją suknię 2000zł (zdjęcie w załączniku). Mam okazję sprowadzić z Chin suknię moich marzeń za ok 800zł, więc szycie za 2000zł wtedy się nie opłaca:/ Wiadomo, że wolałabym ją uszyć na miejscu, widzieć jak powstaje, trzymać rękę na pulsie. Ratujcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Mam podobny dylemat. Również znalazłam kilka ładnych sukien ślubnych szytych na miarę, zapewne w Chinach za 200-400$. Obawiam się jednak o ich jakość nie tylko szycia ale również materiałów... Ciężka decyzja. Muszę się zastanowić czy jestem w stanie zaryzykować 1000zł, który może okazać się wurzucony w błoto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
ja stwierdziłam, że nie warto. Po dokładnej analizie uznałam, że wolę kupić suknię w salonie na wyprzedaży niż kupować kota w worku lub szyć "imitację"mojej wymarzonej sukni. Tym bardziej, że znalazłam fajną markę, która ma suknie w podobnym stylu a ceny do 2000zł, więc na wyprzedaży z pewnością coś fajnego znajdę. Ale przede mną jeszcze sporo czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.