nowa klasa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-08, 12:34   #1
volume16
Przyczajenie

Exclamation

nowa klasa

Cześć, idę w tym roku do liceum i boję się, że nie znajdę tam dla siebie kogoś z kim mogłabym spędzać czas. Co prawda idzie tam jeszcze jedna dziewczyna z mojej byłej szkoły, ale nigdy za specjalnie się nie lubiłyśmy, ona jest otwarta, aż czasem denerwująca tym, że z każdym chciała by mieć najlepszy kontakt, ja natomiast jestem sobą nieśmiałą i zamkniętą w sobie, nie umiem nawiązywać nowych kontaktów. wiem, że może ten wątek tutaj nie pasować, ale nie wiedziałam gdzie go umieścić
volume16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 12:43   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: nowa klasa

Bądź sobą, uśmiechaj się, zagaduj, wypytuj, podpytuj. Może jakiś wypad zapoznawczy na grilla?
Innych rad, raczej nie uzyskasz, prócz tych standardowych.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 12:44   #3
Rysia16
Zakorzenienie

Ja też do liceum idę we wrześniu
Z tym, że z mojej klasy 2 osoby - bliska koleżanka i najlepszy kolega. Oprócz tego dziewczyna z innej klasy, ale z mojej szkoły, która jest też ok. Z tym że w mojej klasie będzie: 24 dziewczyny i 6 chłopaków, znam już listę osób, które tam idą, i jedna dziewczyna do mnie napisała, dowiedziała się, że jestem miła (podobno :P) i tak sobie piszemy na fb :P
W sumie, mogłabyś napisać do kogoś Jeśli masz z tym kimś wspólnych znajomych, to możesz wypytać o konkretną osobę, jaka jest, i napisać - wiesz, na pewne rzeczy trzeba się odważyć, bo jeśli się coś zrobi za późno, to już potem może nie być czasu.
Problem też w tym, że tam gdzie ja idę, to tam będzie większość osób z tej samej klasy, szkoły, większość się zna, chociaż pewnie niekoniecznie.
Równie dobrze w Twojej klasie też może się znaleźć kilka(naście) osób, które też się boją tego co my Że sobie kogoś nie znajdą itd
W sumie na początku możesz się trzymać z tą dziewczyną której nie lubisz, rozmawiać z ludźmi w grupach, żeby wiedzieć kto jaki jest Powodzenia
Rysia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 13:31   #4
koala_92
Przyczajenie

Wiesz co, parę lat temu była, Autorko, w Twojej sytuacji i nauczyło mnie to paru rzeczy. Po pierwsze z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz w klasie jedyną osobą nieśmiałą i taką, która na początku nikogo nie zna. Poza tym w można się spodziewać, że ludzie będą otwarci i chętni nawiązywać nowe znajomości, choćby dlatego, że nowa szkoła to zawsze nowa sytuacja i jakiś stres w związku z tym i po prostu łatwiej poradzić sobie z tą nowością, gdy nie jest się osamotnionym. Dlatego zwykle na początku roku szkolnego w 1 klasie w nowej szkole znajomości nawiązują się naprawdę szybko. Więc nie stresuj się, bądź otwarta i nastawiona pozytywnie, uśmiechaj się do ludzi, a wszystko samo powinno się potoczyć w dobrym kierunku.
Nie martw się i ciesz wakacjami
koala_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 13:34   #5
Tatty Teddy
Rozeznanie

Każdy człowiek ma takie obawy w nowym otoczeniu, z czasem to mija, nie staraj się szukać kogoś na siłę, zobaczysz, że po kilku tygodniach cała klasa będzie dobrze zgranym teamem powodzenia!
Tatty Teddy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 13:41   #6
wizaz9503
Przyczajenie

Liceum już ma to do siebie, że w nowej klasie nie znamy nikogo, albo zaledwie 2,3 osoby, a mimo to klasa potrafi się fajnie zgrać. Minie pierwszy miesiąc i będziesz znać się ze wszystkimi, tak zawsze jest
wizaz9503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 14:09   #7
_ema_
Zakorzenienie

To, że nikogo nie znasz to zaleta, jeszcze wspomnisz moje słowa
Idąc do nowej grupy ludzi z kimś znajomym automatycznie trzyma się znanego towarzystwa i zamyka na innych. A to niedobre zjawisko.
Idź, i mów szczerze 'Jestem Kunegunda, nie umiem zawierać przyjaźni i nie znam się na kulturalnych pogawędkach o niczym, więc pogadajmy o muzyce, czego słuchasz?' I jazda.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 14:56   #8
mansi
Raczkowanie

Przede wszystkim : bądź sobą.

To może banalna, ale naprawdę istotna rada. Wiele osób, z powodu czy to obawy przed odrzuceniem, brakiem akceptacji, by zyskać sympatię innych i być lubianym udaje kogoś, kim tak naprawdę nie jest i robi rzeczy, sprzeczne z nimi samymi. Próbuje wpasować się na siłę do grupy. Nie warto tak robić.

Lepiej poczekać cierpliwie, aż znajomości nawiążą się same. W przypadku osób nieśmiałych zazwyczaj trwa to trochę dłużej, ale warto poczekać. Obserwuj ludzi wokół Ciebie, uśmiechaj się, zagaduj, bądź życzliwa, nie bój się wypowiadać swojego zdania na dane tematy.

I pamiętaj, że w relacjach zawsze stawiaj na jakość, a nie na ilość
mansi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-08, 15:03   #9
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez volume16 Pokaż wiadomość
Cześć, idę w tym roku do liceum i boję się, że nie znajdę tam dla siebie kogoś z kim mogłabym spędzać czas. Co prawda idzie tam jeszcze jedna dziewczyna z mojej byłej szkoły, ale nigdy za specjalnie się nie lubiłyśmy, ona jest otwarta, aż czasem denerwująca tym, że z każdym chciała by mieć najlepszy kontakt, ja natomiast jestem sobą nieśmiałą i zamkniętą w sobie, nie umiem nawiązywać nowych kontaktów. wiem, że może ten wątek tutaj nie pasować, ale nie wiedziałam gdzie go umieścić
Bardzo istotne wg mnie: przywitaj się ze wszystkimi ludźmi z klasy. Pierwsza podchodź, wyciągaj rękę, przedstaw się. Rozmowa pewnie potoczy się sama
Dzięki temu szybko nawiążesz kontakt ze wszystkimi. Pierwsze wrażenie jest szalenie istotne.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-09, 17:21   #10
volume16
Przyczajenie

Dziękuję za rady, mam nadzieję że się do nich "dostosuję" wiem, że pewnie nie tylko ja mam te obawy mam nadzieję że klasa okaże się miła i zgrana a ja znajdę chociaż jedną osobę z którą mogłabym "trzymać"
volume16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości