![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Ktoś narąbał mnie w butelkę
W dniu dzisiejszym otrzymałam wezwanie do zapłaty od Pure Health & Fitness klubu za rzekome opłaty członkowskie mam im zapłacić 528 zł i uwaga !!!
1. Nigdy nie składałam żadnego podania do tego klubu 2. Przyszłano mi ten list zwykłą pocztą do szkrzynki na zupełnie inne imię (to samo nazwisko) i na mój adres Czyli wychodzi na to, że dostałam list w skrzynce pocztowej gdzie widnieją zupełnie inne dane osobowe niż posiadam ![]() Czy wywalić ten list do śmietnika czy wyjaśnić tą kuriozalną sprawę ? ![]() Goście grożą sądem, jeśli im nie zapłacę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Copyraptor
|
Dot.: Ktoś narąbał mnie w butelkę
Cytat:
Nabił w butelkę, nie narąbał ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja bym to wyjaśniła. Dla świętego spokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Zadzwonić, wyjaśnić jak dla mnie
![]() Albo jeśli ci się nie śpieszy wyrzuć, mogła to być zwykła pomyłka chociaż jak wyjaśnić, że wysłali akutat na adres do ciebie na to samo nazwisko... Pure jak dla mnie już jest skreślone :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Jeśli inne imię to bym olała, szkoda zawracać sobie głowę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ostatnio była jakaś afera że ktoś wykorzystał dane osobowe obcych ludzi do zaciągnięcia kredytów w banku. I ci ludzie mają spłacać kredyty mimo że ich nie brali. Bo jeszcze nie zapadła decyzja prokuratora.
Pochopnie bym nie wyrzucała pisma do kosza - może idź do prawnika po poradę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Mnie tylko zaszokowało to, że spisali od jakiegoś ciecia dane osobowe bez okazania dowodu tożsamości o.O
A kiedyś myślałam o tym, aby się tam zapisać. Masakra. Chyba wywalę - jak coś to dam im swój D.O. i niech sp*******ją. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie wyrzucaj, nie olewaj, to chyba najgłupsza opcja. Oczywistym jest fakt, że to pomyłka, ale nie zmienia to sytuacji, że oni o tym nie wiedzą. A historia zna już nie jeden przypadek np. sprzedania długu, gdzie ten co sprzedał ma gdzieś, że pomylił dłużników, a ten co kupił, ma gdzieś, bo to nie jego biznes. Takie rzeczy należy natychmiastowo wyjaśniać, bo w naszym kraju nie ma czasem znaczenia, że jesteś niewinna - i tak możesz mieć przez papierkologię, ale durne przepisy sporo kłopotów.
Zadzwoń do nich, poinformuj o pomyłce, jesli będą się upierać przy swoim - spytaj czy mają na umowie dane takie jak numer dowodu, pesel, czy posiadają Twój podpis. Umów się na spotkanie, wyjaśnij, że podpis jest sfałszowany, dane są niezgodne, nawet zgłoś sprawę na policję jeśli trzeba. Tylko nie zostawiaj samej sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tylko nie podawaj im przypadkiem swoich prawidłowych danych przy okazji (peselu, numery dowodu etc.). Tylko, że mieszkasz pod wskazanym adresem, pod który z niewiadomej przyczyny dostarczono taką a taką korespondencję. ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Zlekceważyć jeśli imię jest inne.
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja nic nie wyjaśniałbym. Po co? Przecież autorce nie udowodnią, że to ona za tym stoi.... bo no właśnie ani nie podpisywała nic, na nic się nie zgadzała itp.
To oni burdel robią i to niech oni prostują, bo co tracić czas, pieniądze i nerwy na wyjaśniania czegoś co nas nie dotyczy (nie braliśmy świadomie w tym udziału). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Tylko widać, że autorka wątku od razu odniosła sprawę do siebie (patrz: tytuł wątku, "grożą mi sądem"), a dodając do tego jej inne liczne problemy, może z tego wyjść kolejna obciążająca ją psychicznie sytuacja. Nie lepiej wyjaśnić (a raczej zakomunikować im, że nie, dana osoba pod tym adresem nie mieszka i mają sobie zweryfikować dane) i mieć z głowy, zamiast potem drżeć o każdy kolejny list, zastanawiać się co dalej z tym?
---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Przed sądem w moim mieście od długiego czasu stoi starszy Pan, obwieszony tabliczkami i wykrzykujący państwo od najgorszych, który stracił cały majątek, bo sąd zarządził windykację długu, który należał do osoby o tym samym imieniu i nazwisku. Nie znam szczegółów sprawy, wiem tyle, ile uda się wyciągnąć od lekko sfiksowanego i zdesperowanego staruszka, ale ogólnie - koleś miał firmę, a nie ma już, bo burdel był i się nie dogadano, kto w sumie komu co wisi. Serio, nie ściemniam. Myślisz, że ktoś się przejmie, że przez ten burdel stanie się drugiemu człowiekowi niesprawiedliwość? Nie ma sensu unosić się honorem, trzeba o swoje zadbać.
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2014-07-17 o 16:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Bo znam polską rzeczywistość dlatego dla pewności pytam czy oni mogą podać do sądu kogoś kogo nie ma ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Znasz polską rzeczywistość... ale zamierzasz to podrzeć i zignorować. No spoko, a jesteś pewna, że zacznie Cię to niepokoić, że nie będziesz potem miała schiz co dalej z tą sprawą? Rób jak uważasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wyjaśnij to w firmie jak proponuje Doris, bylebyś im nie dała swojego dowodu osobistego/danych osobowych do ręki. Żeby nie mogli skorygować danych w umowie. Albo idź do prawnika żeby wyjaśnił jak to odkręcić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku, jeżeli zdecydujesz się zadzwonić, to: 1. Zanotuj imię i nazwisko osoby, z którą rozmawiałaś. 2. Podaj tylko swoje nazwisko i adres, nawet bez imienia. Powiedz, że OMYŁKOWO dostałaś korespondencję na takie, a takie imię i nazwisko, taka osoba nie mieszka i nigdy nie mieszkała w tym miejscu i życzysz sobie, aby skorygowali sobie dane w systemie, inaczej będziesz musiała tą sprawę rozwiązać innymi drogami. Nie życzysz sobie więcej korespondencji od nich, nie jesteś i nie byłaś nigdy ich klientką. 3. Nie podawaj żadnych dodatkowych danych w celu jakichś weryfikacji. Powiedz, że sorry, ale chronisz swoje dane i nie rozdajesz ich na prawo i lewo i lepiej żeby wyjaśnili o kogo chodzi, a Twój adres ma zostać wykreślony z ich bazy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;4734574 0]Chcesz to ignoruj, mnie by zależało kto posłużył się moim nazwiskiem i adresem.[/QUOTE]
no właśnie, kto mógł wykorzystać dane osobowe Yin i do jeszcze jakich celów ich użył? Yin - szybciutko wyjaśnij sprawę bo może się okazać że to nie jedyna firma gdzie użyto Twoich danych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Lepiej się dowiedzieć o co chodzi niż za pół roku znaleźć w skrzynce kolejne pisma.
Zresztą... Wezwanie do zapłaty zwykłą przesyłką? Edytowane przez 1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c Czas edycji: 2014-07-17 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Temat można zamknąć.
Korespondencję (po dokladnym przejrzeniu) wysłała firma windykacyjna Instrum Justitia o której są już opinie na internecie jak bardzo lubi wrabiać ludzi w długi: http://www.strefabiznesu.pomorska.pl...lug-83593.html Z tego co widze drugi "pobieraczek.pl" Dziękuje za rady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Jeszcze jeden argument za wykonaniem telefonu (a wcześniej wejściem na ich stronę www i w ogóle sprawdzeniem, czy dane się zgadzają): to mogą nie być oni, a oszust podszywający się pod ich firmę. Dane się mogą zgadzać, a nr konta już nie. Zweryfikujesz i jak się okaże, że to ściema, to zgłaszasz na policję.
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze - żadna firma nie wysyła takich rzeczy listem zwykłym.
Wezwania idą co najmniej poleconym i za potwierdzeniem odbioru. bardzo możliwe, ze ktoś się podszywa pod PURE. Albo ktoś się zarejestrował na krzywy ryj na Cibie- ale w klubach przy rejestracji spisuja też dane z dowodu. Co zrobić? Ja bym olała. Egzekwowanie długów ma swoja prawną kolejność, jakby faktycznie sie okazało ze cos na rzeczy, to jeszcze jest czas. Ciągle piłka jest po ich stronie- muszą byc minimum 3 wezwania. Nikt nie udowodni że wezwanie doszło jak zostało wysłane listem zwykłym, na niepoprawne dane. Takie wezwanie jest nieważne. Ale równie dobrze mozna wpaśc do pierwszej lepszej placówki PURE i zrobić dym, zgodnie z radami Madany. Być moze okaże się, że banda naciągaczy korzysta z ich nienajlepszej opini i oszukuje ludzi a niby zaległą kwotę nalezy wpłacić na konto o którym PURE nie ma pojęcia i to nie ich. Wysłanie listu zwykłego na niepoprawne dane... na to by mi wskazywało. bardzo podejrzana sytuacja. ![]() EDYCJA: O kurde, zagotoałam się i nie doczytałam że już się wyjaśniło i faktycznie przekręt.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2014-07-17 o 16:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.