|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() ślub prawosławny czy katolicki?
Witam wszystkich serdecznie, już niedługo zaczniemy przygotowywania do naszego ślubu ale stoimy przed pierwszą bardzo ważną dla nas decyzją...ślub katolicki czy prawosławny...? Ja jestem katoliczką mój narzeczony prawosławny..i pojawia się dylemat. Szczerze mówiąc niewiele wiem o prawosławiu, czy jeśli wezmę ślub w kościele prawosławnym będę musiała przyjąć tą wiarę? jeśli któraś z Was była w podobnej sytuacji proszę napiszcie jak z tego wybrnęliście i czy różnice w wierze nie przeszkadzają w późniejszym małżeństwie, bo teoria teorią a życie życiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ślub prawosławny czy katolicki?
Możecie wziąć ślub w kościele/w cerkwi i druga strona może zostać przy swojej wierze. A może też przyjąć wiarę partnera. Nie ma z tym żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Możecie się zdecydować na ślub ekumeniczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o różnice i to czy nie przeszkadzają w małżeństwie, to zależy tylko od Waszego podejścia, od tego co sami ustalicie. Akurat katolicyzm i prawosławie nie są aż tak różnymi wyznaniami by nie dało się ich pogodzić (ale też nie jest tak, że różnic wcale nie ma). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
zielony stworek
|
Jeśli weźmiecie ślub w cekrwi czy kościele katolickim to będziesz musiała złożyć oświadczenie, iż w tej religii wychowacie Wasze przyszłe dzieci.
Warto się zapoznać z wyznaniem przyszłego męża ![]() http://www.orthodox.pl/ Uważam,że te wyznania są do pogodzenia,ale ważna jest dobra wola obojga małżonków. Moja koleżanka obchodzi z mężem 2 wigilie, jedną u swoich rodziców,a później prawosławną u teściów.Ślub w KK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Lux Mundi
|
Moja Psiapsióła z kolei brała dwa śluby i robiła dwa wesela
![]() Jedno u Pana Młodego [Polska, KK], a drugi u siebie [UA, prawosławie]. Synka ochrzcili, co dalej - nie wiem, ale pewnie przyjmie pozostałe sakramenty w KK. Myślę, że da się wszystko pogodzić [jak piszą Dziewczyny] - wystarczy chcieć ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie pytaj nas, tylko swojego narzeczonego. Jest w stanie przejść na katolicyzm ? Aż tak bardzo się nie różnią ale ja nie chciałabym zmieniać swojego wyznania. Zazwyczaj to facet zmienia lub ewentualnie zostaje przy swoim wyznaniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale niektóre kwestie się wykluczają i wtedy albo-albo. Np. 15 sierpnia katolicy świętują, a prawosławni nie. Do autorki: pogadaj z narzeczonym i zdecydujcie. Na Twoim miejscu zainteresowałabym się prawosławiem teraz (nie po ślubie), bo to nie są kosmetyczne różnice - inaczej wygląda chrzest, inaczej komunia, inaczej bierzmowanie, inny jest kalendarz, inne święta, a prawosławie nie uznaje władzy papieskiej. Różne wyznania w związku da się pogodzić, ale trzeba być gotowym na kompromisy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do świąt prawosławnych - to zależy gdzie się w Polsce mieszka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:44.