|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
sentimental animal
|
Nagła bezsenność?
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nagła bezsenność?
Cytat:
![]() Zrób sobie 1 lub 2-dobową deprywację senną i wyreguluj sobie zegar biologiczny, czyli np. dnia pierwszego wstajesz o 6 nad ranem i idziesz spać o 23 dnia 2 lub 3. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Autorko, a jak Twoja tarczyca? Badana regularnie? Badałaś ją w ogóle kiedyś? Kiedy ostatnio? Jeśli dawno, to podpowiem z własnego doświadczenia: zrób to jak najszybciej. Podejrzewam, że masz jej nadczynność. Ja przeszłam identyczną historię do Ciebie... Również nagle, z dnia na dzień! Dopadła mnie bezsenność. Pierwsze kilka nocy myślałam, że po prostu nie zmęczyłam się zbytnio w ciągu dnia i dlatego mi tak długo idzie zasypianie. Zaczęłam dbac o higienę snu czyli: uprawiac w ciągu dnia, ale nie przed samym snem sport [cokolwiek, by fizycznie się zmęczyc], wietrzyc pokój itp. - wiadomo, o co chodzi. Na nic to się zdało. Również zaczęły się problemy z sercem, jego szybkie kołatania w stanie spoczynku, typu środek nocy, a serce wali jak oszalałe. W końcu połączyłam fakty (wcześniejsze kiepskie badanie krwi + wiedza z internetu) i jak najszybciej poszłam na wszystkie badania tarczycy (trochę to kosztuje, ale warto) i potem do poleconego endokrynologa. Mój doktor bardzo szybko mi pomógł, dzięki czemu komfort snu i życia wrócił. Wiadomo - każdemu zdarza się 1 czy 2 takie hardcorowe noce, kłopoty z zaśnięciem, ale takie długie wyczerpanie jest niebezpieczne dla zdrowia, więc jak najszybciej przebadaj się. Ja niestety musiałam sięgnąć po tabletki nasenne, by móc w miarę funkcjonować (okres sesji itp.)
![]() |
#4 | |
sentimental animal
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
W takim razie chociaż coś już możesz "odkreślić" i ewentualnie szukać przyczyny dalej. Może brak Ci jakichś witamin? Wiem, że braki magnezu mogą powodować kłopoty ze snem. Albo masz dużo stresu w ostatnim czasie? Postaraj się na początek zadbać o higienę snu i szukać w internecie przyczyn takiego stanu rzeczy? Chyba, że masz dobrego lekarza i możesz na niego liczyć w tej kwestii
![]() P.S. Było już kilka wątków o takiej tematyce, więc poszukaj ich i może tam znajdziesz jakieś wskazówki.
![]() |
#6 |
sentimental animal
|
W ostatnim miesiącu miałam ogromny stres, więc to też może być przyczyną. A do lekarza wybieram się po świętach
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja cierpiałam na inną chorobę, ale też mnie wzięło z dzień i również to budziło moje wątpliwości :-P Łykaj magnez, nie myśl o stresujących Cię rzeczach i może powoli wszystko wróci do normy. To może dziwnie zabrzmieć, ale ja często długo nie mogę zasnąć przez księżyc, a dokładniej jego fazę :-P nie znam się na tym i nie wiem czy NAPRAWDĘ jest to od tego uzależnione, ale takie są moje obserwacje, że np. jeśli jest pełnia albo księżyc jest naprawdę wysoko, niebo bezchmurne, to mam problemy.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
sentimental animal
|
Ehh, no i znowu, położyłam się koło północy, ale mam już dość leżenia i przeglądam Wizaż
![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja czasami nie mogę spać z nerwów- no masz przykład
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Można to uzyskać myśląc przed snem o rzeczach przyjemnych, czytając ciekawą lekturę czy oglądając film. Wymaga to trochę treningu i nie zawsze się udaje, ale warto próbować. Można też prowadzić dziennik snu. Dzięki niemu łatwo da się sprawdzić czy przestrzegamy podstawowych zasad higieny snu. Będzie on też pomocny, przy ewentualnej wizycie u lekarza, w ustaleniu powodów bezsenności i zastosowania właściwej terapii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Jakimś sposobem jak sądzę rozregulował się Twój zegar biologiczny, spróbuj to naprawić, zacznij od nie przysypiania w ciągu dnia i poczekaj na efekty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Być może to że odsypiasz w dzień jest powodem Twojej bezsenności. Spróbuj wytrzymać kilka dni bez drzemki i sprawdzisz jakie są tego efekty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Intryguje mnie ta informacja o krzyżyku... - wydajesz się przykładać do tego jakąś wagę.
Jeśli według Ciebie jest z nim coś nie tak, zawsze możesz pójść do pierwszego lepszego księdza i poprosić o poświęcenie tego krzyżyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
W zwalczaniu bezsenności ważną rolę odgrywa stan psychiki. Również noszę krzyżyk i nawet tego nie czuję ani w dzień ani w nocy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
To chyba mój problem
![]() ![]() Bo właśnie cała sztuka polega na tym, żeby przed snem wyciszyć organizm. Wiem, że łatwiej powiedzieć trudniej zrobić, ale trzeba próbować. Czasem mi się to udaje a czasem niestety muszę sięgnąć po tabletkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Łatwo powiedzieć trudniej wykonać, zwłaszcza gdy trzeba wstawać codziennie o 5.30.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Bezsenność potrafi zrujnować życie... z pewnością nie jest to prosta walka, ale możesz spróbować posłuchać relaksujących nagrań, takich jak te poniżej - może to ci pomoże szybciej zasnąć
![]() Nagranie 1 Nagranie 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.