![]() |
#1 |
BAN stały
|
czy lekarz medycyny pracy tak powinien zbadać?
Kilka dni temu robiłem badania u lekarza medycyny pracy, do pracy na stanowisku doradca klienta w sklepie agd/rtv. Gdy przyszedłem już z wynikami badan do pani doktor, to badanie wyglądało tak: poprosiła abym zdjął koszulkę, osłuchała mnie z przodu potem plecy, kazała otworzyć buzie, zmierzyła ciśnienie, chociaż już miałem badane wcześniej przez pielęgniarki podczas ważenia i mierzenia, kilka pytań wywiadu o choroby, i kazała przejść za parawan i rozebrać się do bielizny. Gdy zostałem za parawanem w samych majtkach przyszła do mnie kazała pokazać obie stopy czy oby płaskostopia nie ma, potem kazała stanąć prosto i nachylić się dotykając podłogi rękoma, i patrzyła na mój kręgosłup, następnie powiedziała proszę opuścić bieliznę założyła rękawiczkę i dotknęła mojej moszny w celu sprawdzenia czy oba jądra są i ściągnęła mi napletek, potem podziękowała i pozwoliła się ubrać. Czy tak powinno wyglądać badanie u lekarza medycyny pracy? Kiedyś byłem o podpis na staż ale wtedy było pobieżnie, nawet koszulki nie ściągałem, ale może dlatego że wtedy był to tylko staż, a teraz normalna praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: czy lekarz medycyny pracy tak powinien zbadać?
Nie spotkałam się z tym i jako przyszły lekarz nie słyszałam o czymś takim na studiach. Na pewno nie było to błędem. Natomiast obligatoryjnie bada się tak chłopców w wieku szkolnym. Niezstąpienie jąder w tym wieku skutkowałoby niepłodnością/bezpłodnością bez możliwości wyleczenia ( a przynajmiej o takiej możliwości nie słyszałam)
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ominęło Cię kilka wizyt u specjalistów a wiesz , że jesteś zdrów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Więc nie było nadużycia żadnego? Tak prawidłowo badanie powinno przebiegać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Praca którą masz mieć wymaga stania więc płaskostopie nie powinno być i kręgosłup powinien być zdrowy.
Ciśnienie, wygląd jamy ustnej to norma. Być może jak się pochyliłeś to pani doktor miała jakieś wątpliwości czy jądra są worku mosznowym.Sprawdzając jądra, sprawdziła przy okazji czy nie ma stulejki, czy dbasz o higienę. Badanie prawidłowe. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
Gdyby lekarz medycyny pracy mi to zaproponował tak bez fotela i przyrządów to można mieć podejrzenia, że to niewłaściwe. Ale gdyby chciał tylko zobaczyć ciało z zewnątrz bo coś go zaniepokoiło to w porządku. To lekarz medycyny pracy ma prawo ciało pacjenta oglądać. Bo są przeciwwskazania czasem na dane stanowisko. Był wątek o tym czy lekarz urolog miał prawo oglądać części intymne pacjentki. Wypowiadałam się tam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Arbuziak przecież jest różnica między badaniem ginekologicznym gdzie potrzeby jest chociażby specjalny fotel ginekologiczny, wziernik itp. a sprawdzeniem czy jądra zstąpiły? nawet gdyby nie, to pomoże mu jak umarłemu kadziło, ale nieleczona stulejka zdarza się nawet u dorosłych mężczyzn. Ciekawi mnie tylko badanie jamy ustnej- to rola stomatologa a nie lek.med. zresztą stan zdrowia jamy ustnej trzeba doporwadzić do porządku u żołnierzy przed misją a nie u doradcy ds. AGD
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Lepiej że zbadała więcej, niż mniej, nie wiem o co Ty się czepiasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może miał nieświeży oddech i chciała sprawdzić co tam się dzieje. Oglądając jądra może zwrócił jej uwagę jakiś specyficzny szczegół wskazujący na stulejkę, spodziectwo czy coś innego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może badała gardło dlatego, że byłem lekko ochrypnięty, śpię teraz przy otwartym oknie a nie zawsze noce są ciepłe. Naprawdę lekarze medycyny pracy mogę prosić o ściągniecie bielizny w celu badania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja znalazłam coś takiego:
http://lekarskienaduzycia.blox.pl/20...lne-zarty.html
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, jak ma sie sprawa prawnie, ale dla mnie to dziwne. Ale ja w ogole srednio ogarniam, po co sa lekarze medycyny pracy.
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z pracą ciężko , ludzie ukrywają swoje choroby. Może lekarka zobaczyła u ciebie coś co wskazywało na poważniejszy problem , np. przepuklina mosznowa, pachwinowa. Te schorzenia nie leczone dają poważne powikłania. Z linku podanego przez wizażankę wyżej pin3ska wynika, że nie musisz się zgadzać na badanie, rozbieranie. lekarka powinna była powiedzieć w jakim celu jest robione, w jakim celu ogląda.I mogłeś się nie zgodzić. Ale przepadło teraz , na drugi raz będziesz wiedział. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
dokładnie. Wreszcie jakiś lekarz zbadał zdolność. ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Cytat:
aj też nie, skoro zdolnośc o pracy mogłaby 'badać' piersza lepsza osoba z ulicy, bo badanie polega na tym : -jest pani zdrowa? -Tak -Ok, to 50 zł się należy. ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chory na serce przy noszeniu ciężarów. Chory na padaczkę jako zawodowy kierowca. Osoba nosiciel jakiejś choroby zakaźnej jako kucharz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
no niby tak, ale a) pacjent może zataić choroby b) może nie wiedzieć o ich istnieniu' c) by wykluczyć pkt a i b musiałaby być bardzo gruntownie zbadany co raczej nie wchodzi w rachubę ![]()
![]() |
#18 | ||
BAN stały
|
Cytat:
W dzisiejszych czasach wszystko możliwe. Czasem jest przypadkowa zamiana np. butelki z moczem czy próbki z krwią i wyjdzie , że pan Kazio jest w ciąży. ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
Do lekarza trzeba przynieść chyba wyniki krwi i moczu, czasem z tego coś wyjdzie. A czasem właśnie z badania np. kręgosłupa, płaskostopia, żylaków, ciśnienia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Strzelaj lub emigruj!
|
niech się inni wypowiedzą, ale u mnie w mieście byłam kilka razy w życiu u róznych lekarzy medycyn y pracy i nigdy niekt nie badał mi moczu i krwi.
![]()
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
To ostatnie mnie zawsze zadziwiało gdy byłam młoda i czasy inne były dlaczego mam je robić ale teraz już wiem. Jeszcze na nosicielstwo kał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Khloe krwi ani moczu też lekarz nie bada ani rentgena nie robi.
Chodziło mi o wymóg przyniesienia wyników tych badań zrobionych gdzie indziej, książeczki sanepidowskiej. Nie sądziłam, że ktoś może pomyśleć , że z kałem we fiolce szłam do lekarza. ![]() Kierowcy zawodowi muszą mieć także badanie od psychologa, audiologiczne. Szwaczki na produkcji też musiały badanie audiologiczne przejść. I pokazywały nogi czy żylaków nie mają, pytane też były o hemoroidy ale nie było badania per rektum. Dziewczyna z podwyższonym cukrem miała problemy w przyjęciu się do pracy jako szwaczka gdy pani doktor zobaczyła wynik badania. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-07-09 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Od miesiąca pracuję w laboratorium chemicznym. U lekarza medycyny pracy byłam w enel-medzie i miałam badany tylko wzrok (noszę okulary).
Według mnie to było nadużycie. Nawet jeśli miał coś z moszną, to sorry ale nie jest to bezpośrednie przeciwwskazanie do sprzedawania ludziom telewizorów. Może cierpieć na kilkadziesiąt innych chorób, które go dyskwalifikują a nie zostały sprawdzone. Ok, może badanie ginekologiczne nie jest najlepszym porównaniem, bo wymaga sprzętu, ale badanie piersi jest analogiczne. Zgodziłybyście się na to idąc do lekarza medycyny pracy? Kiedy po ataku arytmii i omdleniu wezwałam pogotowie do domu, to moje ekg musiał wykonywać lekarz, sanitariusz i KIEROWCA karetki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Szalony Kapelusznik
|
Cytat:
![]() ![]() A to nie jest tak, że lekarz może mieć 2 specjalizacje? Np. medycyna pracy + urolog np? Może coś było "nie tak" i chciał pomoc skoro już ktoś do lekarza przyszedł? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
BAN stały
|
Cytat:
No i chyba na to wygląda, że zostałem gruntownie zbadany ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
tak czytam i czytam z ciekawosci.
i zastanawiam sie czy czujesz sie az tak dotknietym tym ze kobieta lekarz rzucila okiem na Twoje jadra czy chcesz kasy za odszkodowanie za naduzycie domniemane.. ciesz sie chlopie ze Ci pow ze jestes zdrowy ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ciesz się, że jesteś zdrowy , że masz wszystko tam gdzie trzeba. ![]() Na drugi raz już wiesz, że możesz zaprotestować, zapytać w jakim celu jeśli nie będziesz chciał takich badań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
inni nie mieli tak szczegółowych badań bo trafili na niekompetentnych lekarzy. jako studentka medycyny na każdych zajęciach jestem uwrażliwiana na to by ZAWSZE badać całego pacjenta- od stóp do głów- dotyczy to oczywiście szerokich specjalizacji a w moim odczuciu medycyna pracy taka właśnie jest. mogłeś się nie zgodzić, teraz po prostu się ciesz że wszystko jest ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.