czy lekarz medycyny pracy tak powinien zbadać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-09, 15:44   #1
nickolas
BAN stały

czy lekarz medycyny pracy tak powinien zbadać?

Kilka dni temu robiłem badania u lekarza medycyny pracy, do pracy na stanowisku doradca klienta w sklepie agd/rtv. Gdy przyszedłem już z wynikami badan do pani doktor, to badanie wyglądało tak: poprosiła abym zdjął koszulkę, osłuchała mnie z przodu potem plecy, kazała otworzyć buzie, zmierzyła ciśnienie, chociaż już miałem badane wcześniej przez pielęgniarki podczas ważenia i mierzenia, kilka pytań wywiadu o choroby, i kazała przejść za parawan i rozebrać się do bielizny. Gdy zostałem za parawanem w samych majtkach przyszła do mnie kazała pokazać obie stopy czy oby płaskostopia nie ma, potem kazała stanąć prosto i nachylić się dotykając podłogi rękoma, i patrzyła na mój kręgosłup, następnie powiedziała proszę opuścić bieliznę założyła rękawiczkę i dotknęła mojej moszny w celu sprawdzenia czy oba jądra są i ściągnęła mi napletek, potem podziękowała i pozwoliła się ubrać. Czy tak powinno wyglądać badanie u lekarza medycyny pracy? Kiedyś byłem o podpis na staż ale wtedy było pobieżnie, nawet koszulki nie ściągałem, ale może dlatego że wtedy był to tylko staż, a teraz normalna praca.
nickolas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 15:59   #2
patrycjamy
Raczkowanie

Dot.: czy lekarz medycyny pracy tak powinien zbadać?

Nie spotkałam się z tym i jako przyszły lekarz nie słyszałam o czymś takim na studiach. Na pewno nie było to błędem. Natomiast obligatoryjnie bada się tak chłopców w wieku szkolnym. Niezstąpienie jąder w tym wieku skutkowałoby niepłodnością/bezpłodnością bez możliwości wyleczenia ( a przynajmiej o takiej możliwości nie słyszałam)
patrycjamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 16:01   #3
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nickolas Pokaż wiadomość
Kilka dni temu robiłem badania u lekarza medycyny pracy, do pracy na stanowisku doradca klienta w sklepie agd/rtv. Gdy przyszedłem już z wynikami badan do pani doktor, to badanie wyglądało tak: poprosiła abym zdjął koszulkę, osłuchała mnie z przodu potem plecy, kazała otworzyć buzie, zmierzyła ciśnienie, chociaż już miałem badane wcześniej przez pielęgniarki podczas ważenia i mierzenia, kilka pytań wywiadu o choroby, i kazała przejść za parawan i rozebrać się do bielizny. Gdy zostałem za parawanem w samych majtkach przyszła do mnie kazała pokazać obie stopy czy oby płaskostopia nie ma, potem kazała stanąć prosto i nachylić się dotykając podłogi rękoma, i patrzyła na mój kręgosłup, następnie powiedziała proszę opuścić bieliznę założyła rękawiczkę i dotknęła mojej moszny w celu sprawdzenia czy oba jądra są i ściągnęła mi napletek, potem podziękowała i pozwoliła się ubrać. Czy tak powinno wyglądać badanie u lekarza medycyny pracy? Kiedyś byłem o podpis na staż ale wtedy było pobieżnie, nawet koszulki nie ściągałem, ale może dlatego że wtedy był to tylko staż, a teraz normalna praca.
Jak najbardziej w porządku, każdemu pacjentowi można życzyć tak szczegółowego badania. Pani doktor widać , że z powołania i wykorzystuje swoja wiedzę.
Ominęło Cię kilka wizyt u specjalistów a wiesz , że jesteś zdrów.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 16:02   #4
nickolas
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patrycjamy Pokaż wiadomość
Nie spotkałam się z tym i jako przyszły lekarz nie słyszałam o czymś takim na studiach. Na pewno nie było to błędem. Natomiast obligatoryjnie bada się tak chłopców w wieku szkolnym. Niezstąpienie jąder w tym wieku skutkowałoby niepłodnością/bezpłodnością bez możliwości wyleczenia ( a przynajmiej o takiej możliwości nie słyszałam)

Więc nie było nadużycia żadnego? Tak prawidłowo badanie powinno przebiegać?
Stary 2014-07-09, 16:04   #5
grubella
BAN stały

Praca którą masz mieć wymaga stania więc płaskostopie nie powinno być i kręgosłup powinien być zdrowy.
Ciśnienie, wygląd jamy ustnej to norma. Być może jak się pochyliłeś to pani doktor miała jakieś wątpliwości czy jądra są worku mosznowym.Sprawdzając jądra, sprawdziła przy okazji czy nie ma stulejki, czy dbasz o higienę.
Badanie prawidłowe.
Stary 2014-07-09, 16:15   #6
arbuziak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Praca którą masz mieć wymaga stania więc płaskostopie nie powinno być i kręgosłup powinien być zdrowy.
Ciśnienie, wygląd jamy ustnej to norma. Być może jak się pochyliłeś to pani doktor miała jakieś wątpliwości czy jądra są worku mosznowym.Sprawdzając jądra, sprawdziła przy okazji czy nie ma stulejki, czy dbasz o higienę.
Badanie prawidłowe.
I uważasz, że gdyby lekarz medycyny pracy przeprowadził Ci badanie ginekologiczne, " żeby sprawdzić czy dbasz o higienę" to również nie byłoby nadużycia?
arbuziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 16:48   #7
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez arbuziak Pokaż wiadomość
I uważasz, że gdyby lekarz medycyny pracy przeprowadził Ci badanie ginekologiczne, " żeby sprawdzić czy dbasz o higienę" to również nie byłoby nadużycia?
Badanie ginekologiczne wymaga specjalizacji w tej dziedzinie.Mówię o tym pełnym z zaglądaniem do wewnątrz.
Gdyby lekarz medycyny pracy mi to zaproponował tak bez fotela i przyrządów to można mieć podejrzenia, że to niewłaściwe.
Ale gdyby chciał tylko zobaczyć ciało z zewnątrz bo coś go zaniepokoiło to w porządku. To lekarz medycyny pracy ma prawo ciało pacjenta oglądać.
Bo są przeciwwskazania czasem na dane stanowisko.

Był wątek o tym czy lekarz urolog miał prawo oglądać części intymne pacjentki. Wypowiadałam się tam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 16:49   #8
patrycjamy
Raczkowanie

Arbuziak przecież jest różnica między badaniem ginekologicznym gdzie potrzeby jest chociażby specjalny fotel ginekologiczny, wziernik itp. a sprawdzeniem czy jądra zstąpiły? nawet gdyby nie, to pomoże mu jak umarłemu kadziło, ale nieleczona stulejka zdarza się nawet u dorosłych mężczyzn. Ciekawi mnie tylko badanie jamy ustnej- to rola stomatologa a nie lek.med. zresztą stan zdrowia jamy ustnej trzeba doporwadzić do porządku u żołnierzy przed misją a nie u doradcy ds. AGD
patrycjamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 16:50   #9
201605161006
Konto usunięte

Lepiej że zbadała więcej, niż mniej, nie wiem o co Ty się czepiasz.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 16:53   #10
grubella
BAN stały

Cytat:
Arbuziak przecież jest różnica między badaniem ginekologicznym gdzie potrzeby jest chociażby specjalny fotel ginekologiczny, wziernik itp. a sprawdzeniem czy jądra zstąpiły? nawet gdyby nie, to pomoże mu jak umarłemu kadziło, ale nieleczona stulejka zdarza się nawet u dorosłych mężczyzn. Ciekawi mnie tylko badanie jamy ustnej- to rola stomatologa a nie lek.med. zresztą stan zdrowia jamy ustnej trzeba doporwadzić do porządku u żołnierzy przed misją a nie u doradcy ds. AGD
Jako doradca musi dużo gadać. Może lekarz patrzyła na stan gardła, migdałków, próchnicę też bo próchnica powoduje stany zapalne całego organizmu.
Może miał nieświeży oddech i chciała sprawdzić co tam się dzieje.

Oglądając jądra może zwrócił jej uwagę jakiś specyficzny szczegół wskazujący na stulejkę, spodziectwo czy coś innego.
Stary 2014-07-09, 17:07   #11
nickolas
BAN stały

Cytat:

Może badała gardło dlatego, że byłem lekko ochrypnięty, śpię teraz przy otwartym oknie a nie zawsze noce są ciepłe. Naprawdę lekarze medycyny pracy mogę prosić o ściągniecie bielizny w celu badania?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 17:11   #12
pin3ska
Zakorzenienie

Ja znalazłam coś takiego:
http://lekarskienaduzycia.blox.pl/20...lne-zarty.html

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 17:37   #13
201708160922
Konto usunięte

Nie wiem, jak ma sie sprawa prawnie, ale dla mnie to dziwne. Ale ja w ogole srednio ogarniam, po co sa lekarze medycyny pracy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 17:42   #14
grubella
BAN stały

Cytat:
Może badała gardło dlatego, że byłem lekko ochrypnięty, śpię teraz przy otwartym oknie a nie zawsze noce są ciepłe. Naprawdę lekarze medycyny pracy mogę prosić o ściągniecie bielizny w celu badania?
Mogą. Bo pacjent może nie powiedzieć o schorzeniach jakie ma.
Z pracą ciężko , ludzie ukrywają swoje choroby.
Może lekarka zobaczyła u ciebie coś co wskazywało na poważniejszy problem , np. przepuklina mosznowa, pachwinowa.
Te schorzenia nie leczone dają poważne powikłania.

Z linku podanego przez wizażankę wyżej pin3ska wynika, że nie musisz się zgadzać na badanie, rozbieranie.
lekarka powinna była powiedzieć w jakim celu jest robione, w jakim celu ogląda.I mogłeś się nie zgodzić.
Ale przepadło teraz , na drugi raz będziesz wiedział.
Stary 2014-07-09, 17:45   #15
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Jak najbardziej w porządku, każdemu pacjentowi można życzyć tak szczegółowego badania. Pani doktor widać , że z powołania i wykorzystuje swoja wiedzę.
Ominęło Cię kilka wizyt u specjalistów a wiesz , że jesteś zdrów.

dokładnie.

Wreszcie jakiś lekarz zbadał zdolność.

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ale ja w ogole srednio ogarniam, po co sa lekarze medycyny pracy.

aj też nie, skoro zdolnośc o pracy mogłaby 'badać' piersza lepsza osoba z ulicy, bo badanie polega na tym :
-jest pani zdrowa?
-Tak
-Ok, to 50 zł się należy.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-09, 17:47   #16
grubella
BAN stały

Cytat:
Nie wiem, jak ma sie sprawa prawnie, ale dla mnie to dziwne. Ale ja w ogole srednio ogarniam, po co sa lekarze medycyny pracy.

Aby osoba chora nie pracowała przy czynnościach zagrażających jej życiu i zdrowiu.Lub zdrowiu i życiu innych w tej pracy.
Chory na serce przy noszeniu ciężarów.
Chory na padaczkę jako zawodowy kierowca.
Osoba nosiciel jakiejś choroby zakaźnej jako kucharz.
Stary 2014-07-09, 17:52   #17
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Aby osoba chora nie pracowała przy czynnościach zagrażających jej życiu i zdrowiu.Lub zdrowiu i życiu innych w tej pracy.
Chory na serce przy noszeniu ciężarów.
Chory na padaczkę jako zawodowy kierowca.
Osoba nosiciel jakiejś choroby zakaźnej jako kucharz.

no niby tak, ale

a) pacjent może zataić choroby
b) może nie wiedzieć o ich istnieniu'
c) by wykluczyć pkt a i b musiałaby być bardzo gruntownie zbadany co raczej nie wchodzi w rachubę

km

mój INSTA
Stary 2014-07-09, 17:56   #18
grubella
BAN stały

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
dokładnie.

Wreszcie jakiś lekarz zbadał zdolność.

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

aj też nie, skoro zdolnośc o pracy mogłaby 'badać' piersza lepsza osoba z ulicy, bo badanie polega na tym :
-jest pani zdrowa?
-Tak
-Ok, to 50 zł się należy.
Może chodziło o badanie płci?
W dzisiejszych czasach wszystko możliwe.

Czasem jest przypadkowa zamiana np. butelki z moczem czy próbki z krwią i wyjdzie , że pan Kazio jest w ciąży.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
no niby tak, ale

a) pacjent może zataić choroby
b) może nie wiedzieć o ich istnieniu'
c) by wykluczyć pkt a i b musiałaby być bardzo gruntownie zbadany co raczej nie wchodzi w rachubę
Autor jak widać był gruntownie zbadany.
Do lekarza trzeba przynieść chyba wyniki krwi i moczu, czasem z tego coś wyjdzie.
A czasem właśnie z badania np. kręgosłupa, płaskostopia, żylaków, ciśnienia.
Stary 2014-07-09, 18:02   #19
khloe
Strzelaj lub emigruj!

niech się inni wypowiedzą, ale u mnie w mieście byłam kilka razy w życiu u róznych lekarzy medycyn y pracy i nigdy niekt nie badał mi moczu i krwi.

km

mój INSTA
Stary 2014-07-09, 18:07   #20
grubella
BAN stały

Cytat:
niech się inni wypowiedzą, ale u mnie w mieście byłam kilka razy w życiu u róznych lekarzy medycyn y pracy i nigdy niekt nie badał mi moczu i krwi.
A ja jak pamiętam to zawsze potrzebowałam morfologii krwi badanie podstawowe, mocz tak samo, prześwietlenie płuc, WR nawet gdy pracowałam w szkole czy z dziećmi w innych placówkach.
To ostatnie mnie zawsze zadziwiało gdy byłam młoda i czasy inne były dlaczego mam je robić ale teraz już wiem.
Jeszcze na nosicielstwo kał.
Stary 2014-07-09, 18:10   #21
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
A ja jak pamiętam to zawsze potrzebowałam morfologii krwi badanie podstawowe, mocz tak samo, prześwietlenie płuc, WR nawet gdy pracowałam w szkole czy z dziećmi w innych placówkach.
To ostatnie mnie zawsze zadziwiało gdy byłam młoda i czasy inne były dlaczego mam je robić ale teraz już wiem.

wiem, że jak ktoś pracuje na wysokościach, to przezd lekarzem medycyny pracy musi iśc do neurologa i okulisty bo słyszałam o drejestratorki, e jednemu kolesiowi tak mówiła.

z tego co mi wiadomo, to bada to Sanepid a nie lekarz mp
.

km

mój INSTA
Stary 2014-07-09, 18:17   #22
grubella
BAN stały

Khloe krwi ani moczu też lekarz nie bada ani rentgena nie robi.
Chodziło mi o wymóg przyniesienia wyników tych badań zrobionych gdzie indziej, książeczki sanepidowskiej.

Nie sądziłam, że ktoś może pomyśleć , że z kałem we fiolce szłam do lekarza.

Kierowcy zawodowi muszą mieć także badanie od psychologa, audiologiczne.
Szwaczki na produkcji też musiały badanie audiologiczne przejść.
I pokazywały nogi czy żylaków nie mają, pytane też były o hemoroidy ale nie było badania per rektum.
Dziewczyna z podwyższonym cukrem miała problemy w przyjęciu się do pracy jako szwaczka gdy pani doktor zobaczyła wynik badania.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2014-07-09 o 18:20
Stary 2014-07-09, 18:31   #23
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Co to jest WR?
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 18:32   #24
arbuziak
Zadomowienie

Od miesiąca pracuję w laboratorium chemicznym. U lekarza medycyny pracy byłam w enel-medzie i miałam badany tylko wzrok (noszę okulary).

Według mnie to było nadużycie. Nawet jeśli miał coś z moszną, to sorry ale nie jest to bezpośrednie przeciwwskazanie do sprzedawania ludziom telewizorów. Może cierpieć na kilkadziesiąt innych chorób, które go dyskwalifikują a nie zostały sprawdzone. Ok, może badanie ginekologiczne nie jest najlepszym porównaniem, bo wymaga sprzętu, ale badanie piersi jest analogiczne. Zgodziłybyście się na to idąc do lekarza medycyny pracy?

Kiedy po ataku arytmii i omdleniu wezwałam pogotowie do domu, to moje ekg musiał wykonywać lekarz, sanitariusz i KIEROWCA karetki Wszystko z troski o dobro pacjenta nie? Wtedy byłam w takim stanie, że było mi wszystko jedno ile osób ogląda moje piersi, ale w innej sytuacji bym podziękowała Panom za doping. Nie wiem jak jedna pielęgniarka jest w stanie ogarnąć wykonanie EKG, skoro potrzeba aż 3 mężczyzn do tego.
arbuziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 18:34   #25
PaniPedagog
Szalony Kapelusznik

Cytat:
Dalej tak jest Badają na wszystko - pamiętam jak raz miałam badania w dniu, w którym użądliła mnie pszczoła/osa czy cokolwiek to tam było i się bałam, że wpłynie to na wyniki, wyjdą negatywne i mnie nie przyjmą, a 1 był tuż tuż

A to nie jest tak, że lekarz może mieć 2 specjalizacje? Np. medycyna pracy + urolog np? Może coś było "nie tak" i chciał pomoc skoro już ktoś do lekarza przyszedł?
PaniPedagog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 18:35   #26
grubella
BAN stały

Cytat:
Co to jest WR?
Badanie WR inaczej odczyn Wassermanna to badanie na obecność kiły.
Nauczyciele musieli to robić chcąc pracować w zawodzie.
Stary 2014-07-09, 18:36   #27
nickolas
BAN stały

Cytat:
Może chodziło o badanie płci?
W dzisiejszych czasach wszystko możliwe.

Czasem jest przypadkowa zamiana np. butelki z moczem czy próbki z krwią i wyjdzie , że pan Kazio jest w ciąży.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Autor jak widać był gruntownie zbadany.
Do lekarza trzeba przynieść chyba wyniki krwi i moczu, czasem z tego coś wyjdzie.
A czasem właśnie z badania np. kręgosłupa, płaskostopia, żylaków, ciśnienia.

No i chyba na to wygląda, że zostałem gruntownie zbadany tylko czy była taka potrzeba. Z tego co czytam inni nie mieli tak szczegółowych badań.
Stary 2014-07-09, 18:40   #28
misia880
Zakorzenienie

tak czytam i czytam z ciekawosci.
i zastanawiam sie czy czujesz sie az tak dotknietym tym ze kobieta lekarz rzucila okiem na Twoje jadra czy chcesz kasy za odszkodowanie za naduzycie domniemane..
ciesz sie chlopie ze Ci pow ze jestes zdrowy a nie lamentuj ze Ci zle

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-09, 18:40   #29
grubella
BAN stały

Cytat:
No i chyba na to wygląda, że zostałem gruntownie zbadany tylko czy była taka potrzeba. Z tego co czytam inni nie mieli tak szczegółowych badań.
Nic Ci nie ubyło od tego badania.
Ciesz się, że jesteś zdrowy , że masz wszystko tam gdzie trzeba.

Na drugi raz już wiesz, że możesz zaprotestować, zapytać w jakim celu jeśli nie będziesz chciał takich badań.
Stary 2014-07-09, 18:40   #30
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

inni nie mieli tak szczegółowych badań bo trafili na niekompetentnych lekarzy. jako studentka medycyny na każdych zajęciach jestem uwrażliwiana na to by ZAWSZE badać całego pacjenta- od stóp do głów- dotyczy to oczywiście szerokich specjalizacji a w moim odczuciu medycyna pracy taka właśnie jest. mogłeś się nie zgodzić, teraz po prostu się ciesz że wszystko jest ok
Katalonkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości