|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
przyjaciel dla mojego kocurka -czy to dobry pomysł?
Mam 4 letniego kocurka, mial juz kontakt z innymi zwierzetami, z pieskiem, mala kotka, z ktora nie potrafil sie bawic, bo traktowal ja jak zabawke i za bardzo ja "podgryzal", z papuzkami,ktore mam w domu i w sumie sa mu obojetne i ze swinka morska.... powiedzmy, ze ogolnie ma jakies doswiadczenie z innymi zwierzatkami, ale jest troche egoistyczny, bardzo chcialabym zaadoptowac malego kotka, ale nie wiem czy to dobry pomysl,obawiam sie, ze moj Manuel go nie zaakceptuje, bo bedzie bardzo zazdrosny, albo moze byc smutny,bo moze sie poczuc odrzucony...... macie jakies rady?
![]() |
#2 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: przyjaciel dla mojego kocurka -czy to dobry pomysł?
Co znaczy, że za bardzo podgryzał małą kotkę?
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Traktowal ja jak zabawke, jakby byla mysza, on nie bardzo umie sie bawic i czasem "wstepuj w niego lew" ,wtedy zaczyna gryzc i nie zna w tym umiaru.
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
pewnie sie przyzwyczai do małego kotka ale po wielkich trudach.
Sama mówisz ze Manuel egoistyczny, może jemu potrzebne tylko jego i twoje towarzystwo
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obawiam sie, ze moj Manuel moze poczuc sie odrzucony i zazdrosy i dlatego moglby sie zle zachowywac, sama nie wiem ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Ile czasu przebywał z mamą i rodzeństwem? Z mojego krótkiego doświadczenia wynika, że łatwiej dokocić się małym kotem niż dużym, jeśli kot rezydujący miał do tej pory słaby kontakt z innymi kotami. Mały kot może być wtedy traktowany jako zabawka, na którą się poluje (taka duża mysz ![]() Wiesz, co pomogło w moim przypadku? Wspólne zabawy i karmienie oraz zapewnienie małemu kotkowi azylu. Wspólna zabawa z człowiekiem (wędką czy piórkami na patyku) i jedzenie łeb w łeb uczy starszego kota, że to małe to też kot i jest tutaj na tych samych prawach. Zaczynając zabawę czy podawanie karmy, wracając do domu albo po prostu miziając kota w ciągu dnia zawsze nawiązywałam kontakt ze starszym kotem jako pierwszym. Jak zrozumiał, że jego pozycja jest niezachwiana, przestał molestować kociaka ![]() Kociak okazał się bardzo skoczny i jak był za bardzo męczony, wskakiwał na szafę i miał spokój, bo starszy tam nie doskakiwał. Kryjówki lepiej jednak zasłaniać, gdy jest się w domu i można kontrolować sytuację, inaczej mały kot będzie traktowany jak mysz uciekająca do dziury i atakowany za każdym razem, jak się z niej wychyli. Zasada jest jedna - jeśli koty zaczynają przejawiać przesadne zachowania, należy odwrócić ich uwagę i skierować energię na coś innego. Pamiętając o tym, że po to kot ma towarzystwo, by się z nim gryzł, gonił i ogólnie darł koty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moj kotek trafil do mnie jak mial 3 miesiace, jest bardzo do mnie przywiazany, rozpieszczany do granic przez innych domownikow, kazdy poswieca mu duzo czasu, dlatego pomyslalam, ze moze stac sie bardzo zadrosny lub odrzucony, jak skierujeny uwage rowniez na innego kotka. Jak zdecyduje sie na adopcje na pewno skorzystam w twoich rad. ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Polecam trochę poczytać w mądrych kocich książkach o dokacaniu, żeby się nie okazało, że będziesz później potrzebowała behawiorysty, żeby ogarnąć swoją "kuwetę"
![]()
"Fiołki nie są skromne, gołębie niezbyt pokojowo nastawione, a koty rzadko wpadają na ten bardzo ludzki pomysł, by zachowywać się okrutnie czy fałszywie." - Eugen Skasa - Weiss Mavri z nami od 11.01.2014 <3 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.