|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
pierścionek
Czesc na poczatek napisze, ze jestem nowa i kompletnie nie wiem do ktorego dzialu bedzie pasowal watek, wiec wypadlo na plotkowe
![]() Dostalam ladny pierscionek, ponoc srebrny... mam juz kilka w domu i na zadnym proba nie wyglada jak na tym nowym. Nie znam sie na srebrze , wiec pytanie do Was co to oznacza ( zdjęcie w załączniku ) czy to jakas podróba srebra , czy o co chodzi ?
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pierścionek
Idź do najbliższego jubilera/złotnika. Oznaczenia na kruszcach są bardzo różne, bo oznaczenia zmieniały się z biegiem lat, były nowe normy itp.
Ja tam widze na pewno próbę 925, czyli standardową dla srebra. Zawsze masz też google. Wpisz "punca srebro, oznaczenia" i szukaj.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
też mi się wydaje że to próba 925 czyli ok
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
to, ze jest tam 925 to sie zgodze. tylko mnie zaciekawilo/zaniepokoilo to S i ten dziwny znaczek bo nigdy nie widzialam czegos takiego
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem co oznacza S (też mnie to ciekawi), a znaczki po 925 to mocno zatarte punce. Wpisz w google i pooglądaj zdjęcia. Żeby coś z tych u siebie zobaczyć musiałbyś mieć szkło powiększające. Ja np. "rozgryzłam" kiedyś swoją biżuterię, a mam najróżniejszą. Kupną, starszą - czyli nieużywane już dziś oznaczenia, a także robione na zamówienie kilka lat temu więc oznaczone dokładnie tak jak internety pokazały, że sie teraz oznacza.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Może to S to po prostu srebro, silver? Patrzę teraz na mój pierścionek, który noszę codziennie i ma S925. Kupowany u zaufanego jubilera, więc na pewno srebro
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W sumie możliwe. U siebie sprawdzałam tylko złoto bo je lubię nosić najbardziej. Srebrna biżuteria pochowana, z ciekawości przejrzę i sprawdzę, czy u mnie przed próbą też jest literka.
![]() |
#8 |
BAN stały
|
To gmerk złotnika lub wytwórni, tutaj ciekawy artykuł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:01.