|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czerwona plamka na nosie po opalaniu
Witam, w czwartek i piątek sporo się opalałem i chyba przedobrzyłem. W piątek zauważyłem czerwoną plamkę o nieregularnym okrągłym kształcie. Oczywiście na czubku nosa na mój pech. Nie piecze, nie boli, nie swędzi. Przebywanie długich godzin na słońcu to dla mnie nic nowego i dobrze znoszę promienie słoneczne. Co to może być i czy zniknie. Pęknięte naczynko, ale nie wygląda to na tzw. pajączki, rumień po opalaniu? Stosowałem przy opalaniu krem z ochroną spf30. Wkleiłbym zdjęcie, ale przy sztucznym świetle nie będzie widać, rano tak. Na razie stosuje krem lirene cera naczynkowa, ale na wiele nie liczę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Interleukina Druga
|
Dot.: Czerwona plamka na nosie po opalaniu
Ciężko powiedzieć co to może być, bo diagnozowanie zmian skórnych przez Internet nigdy nie jest pewne, a co dopiero bez zdjęcia.
Z opisu może to być po opalaniu. Wystarczyło, że niedokładnie wtarłeś w to miejsce krem z filtrem, do tego na takie miejsca potrzeba to zwyczajnie więcej/częściej nakładać, bo łatwo chwytają słońce. Taki powierzchowny rumień może goić się kilka dni. Dla mnie super na tego typu podrażnienia działa żel z aloesu. Jeśli jednak masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie zmiany to zawsze warto pokazać ją lekarzowi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czerwona plamka na nosie po opalaniu
dodaje zdjęcie https://ibb.co/GPbgHsf. Byłem właśnie u dermatologa, ale lekarka to kiepska. Przepisała mi maść na receptę Triderm, a na ulotce, że nie można stosować na twarzy, na razie jej nie kupiłem, a wziąłem iwostin capillin krem intensywnie redukujący zaczerwienienia.
Edytowane przez bialas55 Czas edycji: 2020-06-29 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.