|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Bardzo ważne pytanie-książeczka ubezpieczeniowa...
Kochane dręczy mnie pewna kwestia która dziś rano wyszła na jaw...
A jako że jestem młoda nie mam jeszcze rozeznania we wszystkich kodeksach pracy etc... Byłam na stażu, po czym szef mnie zatrudnił- sama zanosiłam umowę do urzedu pracy... Ciągle dopominałam się o książeczkę ubezpieczeniową, a on mówił że wyrobi...w efekcie ze względów ekonomicznych zostałam zwolniona i podjęłam nową pracę. Dziś rozmawiałam z nowym szefem i pytał o książeczkę, więc ja byłam pewna że stary szef mi ją wyrobił tyle że jako że zapominalski zapomniał dac... A on mi piszę że nie zdążył jej wyrobić....:/ pracowałam tam 9 miesięcy... ![]() No i mówię mu, że obecny szef mówił że to jest obowiązek pierwszego pracdawcy na co on...że jak pracował przez 10 lat w firmie X to nie miał dopiero 3 lata temu jak przeszedł do firmy Y to mu wyrobili... Możliwe to? Co zyskiwał dzięki temu że nie miałam tej książeczki? Czy ja w ogóle byłam zatrudniona czy to była farsa? Strasznie mi to siadło na sercu, bo mój były szef był moim kumplem...ehhh Z góry przepraszam jeśli pytam o oczywiste rzeczy ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Bardzo ważne pytanie-książeczka ubezpieczeniowa...
hmm moim zdaniem jesli cie zwolniono powinnas dostac swiadectwo pracy nie wazne jak dlugo pracowalas no a z ksiazeczka ubezp. to u mnie bylo tak ze kupilam ksiazeczke w papierniczym (groszowe sprawy) i w biurze mi ja podbito i jesli szlam do lekarza podbijalam ją znowu no i ja dostawalam wyciag z funduszu emerytalnego ile wplynelo skladki od pracodawcy na moje konto
cos mi sie wydaje ze chyba ktos zrobil ciebie w bambuko ale moge sie mylic
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, ze nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza. ” - Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Jeśli miałaś umowę to tak, byłaś zatrudniona (warto tez wiedzieć jaki to był rodzaj umowy). Nie wiem czy on odprowadzał do ZUS składki na ciebie, ani nie wiem czy odprowadzał podatek do US - w tym musisz się sama zorientować.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-09-28 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ostatnio TŻ musiał jechać na pogotwie, a nie miał książeczki. Zadzwoniłam do zusu powiedziano mi, że jeżeli firma w której pracuje TŻ zatrudnia mniej jak 20 ludzi to pracownik sam idzie do zusu i tam mu taką książeczkę zakładają, jeśli firma zatrudnia więcej jak 20 ludzi, legitymację zakłada pracodawca.
Kup legitymację w papierniczym, idź do zusu, ładnie się uśmiechnij to Ci wyrobią. Pozatym wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie, abyś od nowego pracodawcy dostała książeczkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
jeżeli będąc na stażu składałaś wniosek ze swoim zdjęciem w swoim urzędzie pracy o wydanie legitymacji ubezpieczeniowej, powinna być wyrobiona tam (musiałaś podpisywać jej odbiór). Możesz iść do swojego urzędu i sprawdzić w aktach czy jest ten wniosek. legitymację masz tą samą jak pracujesz u X Y Z chyba że się skończy. Pracodawca daje tylko pieczątkę, że jesteś ubezpieczona.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:45.