Skuteczne, nie tak długie, lecz troszke drogie leczenie/pozbycie sie trądziku! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-31, 07:40   #1
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Skuteczne, nie tak długie, lecz troszke drogie leczenie/pozbycie sie trądziku!

Witam.

Mam prawie 20 lat, a problemy z trądzikiem mam od 14/15 roku życia (już dokładnie nie pamiętam kiedy sie to zaczęło) . Każdy ktorego dotknął ten problem wie , jakie jest to uciążliwe - wstydzenie sie wyjśc gdziekolwiek, siadająca psychika dlatego , ze mimo wielu 'skutecznych' leków/terapii , trądzik nie znika. Wiem , bo sam przez to przechodziłem.. Miałem załamania nerwowe, wpadałem w depresje, wstydziłem sie wyjść do ludzi.. Leczenie trądziku jest bardzo długie (sam na pewno nie przejdzie!) . Dlatego należy jak najszybciej rozpocząć kuracje. Nie leczenie trądziku prowadzi do szpecących blizn, które trzeba usuwac laserwo (napisze o tym niżej).

Po tych kilku latach, w których tak uporczywie chciałem pozbyc sie trądziku (niestety nieskutecznie), usłyszałem o 'magicznych' tabletkach , po których ten problem znika raz na zawsze! Oczywiście nie wierzyłem do konca, bo tylu leków juz próbowałem i zadne nie pomogły. Pomyślałem co mi szkodzi .. Postanowiłem udac sie PRYWATNIE do lekarze - Dermatologa / koszt takiej wizyty to góra 50 zł (wiecej nie weźmie) . Przepisał mi te tabletki , o nazwie AKNENORMIN / koszt 110 zł - 30 tabletek , na 30 dni kuracji.

Zacząłem je stosować i powiem Wam , ze pierwsze efekty było juz widac po tygodniu.. Zdziwiłem sie , oczywiście pozytywnie , bo w koncu 'znalazłem' perfekcyjny środek na tak niechciany trądzik.
Po miesiący stosowania , trądzik zniknął , lecz pozostały mi blizny (nadmierne wyciskanie zaskórników, prowadzi do delikatnych , a czasem większych blizn)

Leczenie zasadniczo powinno trwać od 4 , do 6 miesięcy - do całkowitego pozbycia sie trądziku i nie powstawania nowych zaskórników/pryszczy.
Jest to trochę kosztowna kuracja , bo miesięcznie trzeba by wydać 110zł na tabletki i prywatne wizyty u Dermatologa - koszt nastpęnej wyniesie 40zł , albo i mniej..

Mnie osobiście zostało miesiąc leczenia , ale już nie wychodzą mi zadne 'syfki' , ani nic podobnego.. Czekam jeszcze miesiąc i 'robie laser' - usuwanie blizn laserowo - koszt takiego zabiegu waha sie od 150zł , do 250zł , więc też nie jest tanio. Blizny, w zależności od ich 'głębokości' powinny byc usunięte za pierwszym razem, jeżeli są głębsze potrzeba dwóch zabiegów.

Może wczesniej słyszeliście już o tym sposobie leczenia , ale postanowiłem opisać to najdokładniej, jak mogłem - na własnym przykładzie.

Także chcąc zacząc leczyć sie w ten sposób , trzeba mieć środki finansowe, bo nie warto przerywac kuracji po miesiącu/dwóch.. pieniądze poszłyby w błoto , a trądzik nie ustąpi na zawsze , bo po szybkiej poprawie , znowu powróci. Dlatego trzeba go wyleczyc RAZ NA ZAWSZE!

Jeszcze podlicze cały koszt leczenia :

*Pierwsza wizyta u Dermatologa - 50 zł

*Tabletki na cała kuracje 4/6 miesięcy (każde po 110zł) - 440/660zł DROGO , ale warto!

*Kolejne wizyty u Dermatologa (po 40 zł każda) 4/6 razy - 160/240zł

Całkowity koszt wyniósłby - 650 / 950 zł
(oczywiście nie płacilibycie od razu , tylko miesięcznie po 150zł max)

Napisze jeszcze o tych tabletkach :
Tabletki AKNENORMIN są przepisywane tylko i wyłącznie na recepte. Jest to bardzo silny środek i należy uzywac go tylko indywidualnie, nie można dzielić sie tabletkami z drugą osobą. Wszystko zostanie wytłumaczone u Dermatologa.
Zażywając AKNENORMIN moga pojawić sie skutki uboczne / niegroźne , takie jak : pękanie warg (najlepiej kupić krem i smarować - nawet NIVEA) , schodzenie skóry (głownie z nosa - krótki proces) , czasem może pojawić sie krwawienie z nosa ( w moim przypadku akurat tego nie było) i wiele , wiele innych skutków ubocznych jakie są tam napisane , których tak naprawde nie ma. U mnie pojawiło sie tylko pękanie warg i schodzenie skóry z nosa.

Pozdrawiam Serdecznie , Anonimowy Przyjaciel
Anonimowy Przyjaciel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 09:26   #2
szugarbejb
Zakorzenienie

Dot.: Skuteczne, nie tak długie, lecz troszke drogie leczenie/pozbycie sie trądziku!

Cytat:
Napisane przez Anonimowy Przyjaciel Pokaż wiadomość

Pozdrawiam Serdecznie , Anonimowy Przyjaciel

Dziękujemy Ci bardzo za informacje i gratulujemy pozytywnego zakończenia terapii. Na naszym forum jednak dostępnych jest trylion informacji na temat lekarstw i zabiegów które przeszedłeś, a poza tym co pomogło Tobie, nie znaczy że pomoże komuś innemu. Nie wszyscy też mają na tyle duży trądzik, żeby używać tak silnego leku jak Aknenormin, i nie wszyscy muszą laserowo usuwać blizny - wystarczą kwasy lub kremy z kwasami.

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 09:39   #3
mOna01
Zakorzenienie

Dot.: Skuteczne, nie tak długie, lecz troszke drogie leczenie/pozbycie sie trądziku!

Cytat:
Napisane przez szugarbejb Pokaż wiadomość
Dziękujemy Ci bardzo za informacje i gratulujemy pozytywnego zakończenia terapii. Na naszym forum jednak dostępnych jest trylion informacji na temat lekarstw i zabiegów które przeszedłeś, a poza tym co pomogło Tobie, nie znaczy że pomoże komuś innemu. Nie wszyscy też mają na tyle duży trądzik, żeby używać tak silnego leku jak Aknenormin, i nie wszyscy muszą laserowo usuwać blizny - wystarczą kwasy lub kremy z kwasami.
Oczywiście że nie wszyscy, ale są tacy którzy mają tak ogromny problem (widziałam wiele takich osób "na żywo" i szczerze im współczuję) i jakieś kwasy czy cokolwiek im nie pomoże, musi być bardzo silny lek i laserowe usuwanie blizn. I im te informacje się przydadzą.

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 09:43   #4
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mOna01 Pokaż wiadomość
I im te informacje się przydadzą.
Oczywiście, że się przydadzą. Ale nie trzeba od razu zakładać osobnego wątku, jeśli istnieje już kupę wątków na ten temat, prawda ?

Cytat:
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
Stary 2008-08-31, 09:59   #5
mOna01
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście, że się przydadzą. Ale nie trzeba od razu zakładać osobnego wątku, jeśli istnieje już kupę wątków na ten temat, prawda ?
Owszem, ale ja już biorę na wstrzymanie i nie robię szumu o zakładanie nowych wątków. Chyba bym nerwowo nie wyrobiła przez te wszystkie mejbeliny i inne perełki

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-31, 12:50   #6
ViTTa
Przyczajenie

A mnie sie ta metoda podoba i chętnie polece ją znajomemu , bo też ma problemy z trądzikiem. Pozdrawiam
ViTTa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-12, 21:39   #7
ewik8513
Raczkowanie

Anonimowy Przyjacielu i Wizażanki, gdzie we Wrocławiu jest apteka z tanim aknenorminem ?
ewik8513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 13:56   #8
chodzepodachu
Raczkowanie

Ja biore TRETINEX . już na szczęście zostało mi 10 tebletek. brałam je przez rok, jedno opakowanie kosztuje 120zł czyli 1440 zł + wizyty 50 zł teraz już nie przypominam sobie żeby coś mi na buzi wyskoczyło . Zostały tylko przebarwienia które zniknął bo ten lek nasila ich kolor pózniej będą mniej widoczne .
chodzepodachu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 10:29   #9
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Wyczuwam ironie..

A na blizny raczej żadne kremy nie pomagają. Chyba , zeby sie nimi smarować kilka miesięcy.. choć i tak wątpie , aby to pomogło.

Najszybszym i najskuteczniejszym spodobem na usunięcie blizn, jest właśnie laser. Fakt , zabieg nie jest tani , ale SKUTECZNY! I myślę , ze warto wydac te 200/250 zł na jeden zabieg i pozbyć sie raz na zawsze blizn, niż kupować drogie kremy co jakiś czas nie mając pewności , czy to pomoże.

Cytat:
Napisane przez ewik8513 Pokaż wiadomość
Anonimowy Przyjacielu i Wizażanki, gdzie we Wrocławiu jest apteka z tanim aknenorminem ?
Kochana , niestety nie mam pojęcia jak we Wrocławiu z tym lekiem
W każdej aptece wahają sie ceny tego leku. W jednej może on kosztować 110zł , w innej 160zł, dlatego trzeba sie najpierw zorientować i nie przepłacać.

Nie chcę robić zadnej reklamy tego leku (choc pewnie wyszło na to , ze robie) , ale to jest JEDYNY sposób na pozbycie sie trądziku , raz na ZAWSZE. Jest to silny antybiotyk , który leczy trądzik od środka - dzieki temu nie powstają nowe zmiany skórne. Mozna dodatkowokupić jakiś krem (np. Benzacne - też na trądzik) , który leczyłby twarz z zewnątrz.

Cytat:
Napisane przez chodzepodachu Pokaż wiadomość
Ja biore TRETINEX . już na szczęście zostało mi 10 tebletek. brałam je przez rok, jedno opakowanie kosztuje 120zł czyli 1440 zł + wizyty 50 zł teraz już nie przypominam sobie żeby coś mi na buzi wyskoczyło . Zostały tylko przebarwienia które zniknął bo ten lek nasila ich kolor pózniej będą mniej widoczne .
O tym leku nie słyszałem
Fakt, leczenie jest drogie o czym sama sie przekonałas, ale teraz z pewnością możesz powiedziec, ze nie żałujesz

A swoja drogą , rok czasu to długo.
Mnie np. wystarczyło 4 miesiące , aby zniwelować do zera wszystkie te zmiany skórne Ale każdy inaczej przyswaja ten lek. Jeden potrzebuje dłuższego czasu leczenia , natomiast drugiej osobie poprawi sie po krótkim czasie..

Edytowane przez L_V
Czas edycji: 2008-09-15 o 15:20 Powód: post pod postem
Stary 2008-09-15, 10:43   #10
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
A na blizny raczej żadne kremy nie pomagają. Chyba , zeby sie nimi smarować kilka miesięcy.. choć i tak wątpie , aby to pomogło.
Niestety dla Ciebie - mylisz się.

Cytat:
Najszybszym i najskuteczniejszym spodobem na usunięcie blizn, jest właśnie laser. Fakt , zabieg nie jest tani , ale SKUTECZNY! I myślę , ze warto wydac te 200/250 zł na jeden zabieg i pozbyć sie raz na zawsze blizn, niż kupować drogie kremy co jakiś czas nie mając pewności , czy to pomoże.
Raz na zawsze można pozbyć się blizn stosując kremy z kwasami - koszt 1 kremu to około 40 - 60 zł (Effaclar, Lysanel). Ampułka kwasów 35% firmy Clarena , która wystarcza na około 10 zabiegów to koszt 50 zł.

Cytat:
Nie chcę robić zadnej reklamy tego leku (choc pewnie wyszło na to , ze robie) , ale to jest JEDYNY sposób na pozbycie sie trądziku , raz na ZAWSZE. Jest to silny antybiotyk , który leczy trądzik od środka - dzieki temu nie powstają nowe zmiany skórne. Mozna dodatkowokupić jakiś krem (np. Benzacne - też na trądzik) , który leczyłby twarz z zewnątrz.

Oczywiście nie jest to jedyny sposób na pozbycie się trądziku raz na zawsze. Tylu ilu jest ludzi chorych z trądzikiem - tyle kuracji. Każdy trądzik jest inny, każda cera jest inna, każdy na coś innego reaguje. Na forum mamy milion wątków z opisami kuracji antytrądzikowych i ktoś pozbył się trądziku stosując Aknenormin, ktoś inny Summamed, ktoś inny tetracyklinę, a ktoś inny tylko antybiotyki powierzchniowe.

Nie pisz więc tak kategorycznie, bo niestety to że na Ciebie podziałał Aknenormin nie znaczy że podziała na kogoś innego.

Cytat:
(...)
Stary 2008-09-15, 11:02   #11
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Raz na zawsze można pozbyć się blizn stosując kremy z kwasami - koszt 1 kremu to około 40 - 60 zł (Effaclar, Lysanel). Ampułka kwasów 35% firmy Clarena , która wystarcza na około 10 zabiegów to koszt 50 zł.
Może to i prawda, ale ile potrzeba na to czasu.. Nie każdy jest cierpliwy.

A poza tym, KAZDY antybiotyk zażywany od wewnątrz wyleczy trądzik! Nie mówie tylko o AKNENORMIN (ja pisze na swoim przykładzie) , ale też inne o podobnym działaniu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 11:23   #12
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Może to i prawda, ale ile potrzeba na to czasu.. Nie każdy jest cierpliwy.
Mnie blizny zniknęły po jednym opakowaniu Effaclaru, czyli po miesiącu. Nie każdy tez kwalifikuje się do zabiegu laserem.

Cytat:
A poza tym, KAZDY antybiotyk zażywany od wewnątrz wyleczy trądzik! Nie mówie tylko o AKNENORMIN (ja pisze na swoim przykładzie) , ale też inne o podobnym działaniu.
Czy ty jesteś lekarzem, że piszesz tak kategorycznie ? Robiłeś badania na ten temat ? Nie każdy antybiotyk wyleczy trądzik - jeśli jest źle dobrany, źle dobrana dawka - to nie zadziała ! Sam przecież napisałeś:

Cytat:
Oczywiście nie wierzyłem do konca, bo tylu leków juz próbowałem i zadne nie pomogły.

A wątek założyłeś o Aknenorminie i napisałeś że tylko ten lek wyleczy trądzik.

Poza tym sam piszesz, że został Ci miesiąc kuracji - nie chcę Cię martwić, ale to czy pozbyłeś się trądziku raz na zawsze możesz stwierdzić jeśli przez następne 20 lat nie nastąpi żaden nawrót (jeśli około 30 roku życia nie wystąpi u Ciebie nawrót w postaci tzw. adult acne). Więc teraz Twoje doświadczenia to po prostu opis kuracji, a nie sposób wyleczenia - to, że pozbyłeś się trądziku na teraz i na najbliższe kilka tygodni. To, czy cała kuracja była skuteczna będziesz mógł się przekonać za kilka miesięcy dopiero.

Cytat:
(...)
Stary 2008-09-15, 11:37   #13
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Czy ty jesteś lekarzem, że piszesz tak kategorycznie ? Robiłeś badania na ten temat ? Nie każdy antybiotyk wyleczy trądzik - jeśli jest źle dobrany, źle dobrana dawka - to nie zadziała ! Sam przecież napisałeś:
Nie jestem lekarzem, ale sama pomyśl , baa.. nawet powinnaś wiedzieć , ze co jak nie antybiotyki wyleczą trądzik? Jakieś kremy, toniki? Zdecydowanie NIE - one mogą jedynie polepszyc stan skóry , a problem nie zniknie. Dlatego trzeba udac sie do dermatologa i zacząć kuracje antybiotykową.

Na moim przykładzie było tak..
Trądzik miałem (tak jak napisałem na początku , od 15 roku życia) i problem ten towarzyszył mi non stop. Próbowałem multum maści, kremów , toników - nic nie pomagało. Po udaniu sie do Dermatologa (na to wyszło , ze tego 'własciwego' , który znał sie na rzeczy) i przepisał mi ów antybiotyk. Poprawe zauważyłem po tygodniu. I od tamtej pory nic , a nic nie pojawiło sie na mojej twarzy samo z siebie. Jedynie pod wpływem słonca i silnego upału.. słonce to wróg dla skóry

I jestem w 100 % przekonany , ze tylko antybiotyki pomogą i zwalczą trądzik.
Oczywiście stosowane regularnie i pod baczną obserwacją Dermatologa.
W czasie stosowanie antybiotyku , NIE WOLNO pic alkoholu! To tak dla wiadomości. Bo kuracja pójdzie na marne.
Stary 2008-09-15, 11:42   #14
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem lekarzem, ale sama pomyśl , baa.. nawet powinnaś wiedzieć , ze co jak nie antybiotyki wyleczą trądzik? Jakieś kremy, toniki? Zdecydowanie NIE - one mogą jedynie polepszyc stan skóry , a problem nie zniknie. Dlatego trzeba udac sie do dermatologa i zacząć kuracje antybiotykową.
I tutaj się także mylisz, ponieważ tak jak piszę już setny raz - są różne rodzaje trądziku i na niektóre rodzaje pomagają tylko antybiotyki, a w przypadku innych wystarczą mocne kremy z kwasami lub retinem. Kolejny raz piszę że mamy na forum kilkanaście wątków o leczeniu trądziku różnymi sposobami. Antybiotyk nie gwarantuje wyleczenia raz na zawsze.

Cytat:
Oczywiście stosowane regularnie i pod baczną obserwacją Dermatologa.
W czasie stosowanie antybiotyku , NIE WOLNO pic alkoholu! To tak dla wiadomości. Bo kuracja pójdzie na marne.
Skoro jesteś przekonany, to ja nie będę strzępić sobie języka na darmo i powtarzać rzeczy oczywiste, że nie tylko antybiotyki zwalczają trądzik.

Dla mnie koniec tematu.

Cytat:
(...)
Stary 2008-09-15, 11:56   #15
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
I tutaj się także mylisz, ponieważ tak jak piszę już setny raz - są różne rodzaje trądziku i na niektóre rodzaje pomagają tylko antybiotyki, a w przypadku innych wystarczą mocne kremy z kwasami lub retinem. Kolejny raz piszę że mamy na forum kilkanaście wątków o leczeniu trądziku różnymi sposobami. Antybiotyk nie gwarantuje wyleczenia raz na zawsze.
Dobrze , nie będe sie kłócił, ale moje zdanie i nie tylko moje (a także lekarza, u którego sie lecze) jest takie , ze trądzik leczy sie od środka. Ja bardzo dobrze wiem , ze są różnorakie rodzaju trądziku , które da sie wyleczyć z zewnątrz stosując tak jak piszesz , kremy z kwasami.. ale problem nadal pozostanie, bo nie wyleczyliśmy trądziku od WEWNĄTRZ. Słabiutki 'rózowaty' trądzik mozna wyleczyć z zewnątrz, ale taki przewlekły niestety nie da rady.
Trądzik to choroba na którą cierpi co 2 nastolatek i z którą ciężko sie żyje, dlatego trzeba go zwalczyć , raz na zawsze. I nadal będe sie upierał - OD ŚRODKA !

Możemy jeszcze podyskutować

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 12:11   #16
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Słabiutki 'rózowaty' trądzik mozna wyleczyć z zewnątrz, ale taki przewlekły niestety nie da rady.
(...)
Możemy jeszcze podyskutować
Nie będziemy dyskutować, ponieważ na tym etapie nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy. Nie masz żadnej wiedzy, żadnego doświadczenia, i piszesz herezje takie jak wyżej - trądzik różowaty to niezmiernie poważna choroba, powodująca zniekształcenia twarzy (nosa), której towarzyszy szereg innych chorzeń tj. zapalenie spojówek czy tęczówki, świąd skórny itp., nawracająca przez wiele lat mimo zaleczenia.

Dlatego też kończę z Tobą rozmowę, bo piszesz bzdury, i tyle.

Cytat:
(...)
Stary 2008-09-15, 13:46   #17
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Nie będziemy dyskutować, ponieważ na tym etapie nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy. Nie masz żadnej wiedzy, żadnego doświadczenia, i piszesz herezje takie jak wyżej - trądzik różowaty to niezmiernie poważna choroba, powodująca zniekształcenia twarzy (nosa), której towarzyszy szereg innych chorzeń tj. zapalenie spojówek czy tęczówki, świąd skórny itp., nawracająca przez wiele lat mimo zaleczenia.

Patrząc na wszystkie Twoje wypowiedzi na forum , sądze ze za bradzo sie angażujesz w doradzanie i 'pomaganie' innym.. Sama niewiele wiesz (Choć pewnie coś tam wiesz..) , a piszesz jakbys była dświadczonym Dermatologiem.
Ja wiem swoje, przeszedłem sporo i doświadczenie mam.. Nie pisze bzdur , tylko nie zgadzasz sie z moimi słowami i piszesz , jak piszesz..

Koniec.
Stary 2008-09-15, 14:18   #18
Nierozumiany15
Raczkowanie

Cytat:

Wiedza ksiazkowa - dobra ale typowo opracowana. Nie jestem po nikogo stronie, alw ta klotnia nie ma sensu. Fakt błędy są, ponieważ Izotek o którym mowa nie każdy trądizk zwalczy, ba zdarzało się nawet, że nie poradził sobie z trądzikiem młodzieńczym, a co dopiero mówić o różowatym. Zresztą ta odmiana jest troche inna i tyczy starszego pokolenia osób. Zresztą trądzik da się wyleczyć nie tylko antybiotykami, także masciami czy czyms innym. Jak wiadomo, najlepiej zbadac przyczne tradzik a nie od razu sięgac po taki środek jak Izotek. Ale nie rozumiem po co ta klotnia? Wiadomo, ze każdy dostaję inny sposób leczenia i albo osiąga swój cel albo nie. Zresztą tam ktoś pisał, że alkohol przy braniu antybiotyku zakazany, jak najbardziej, ale zdrowa dieta także nie zaszkodzi, dla mnie to podstawa mi się wydaje. Owoce warzywa, woda mineralna...Jednak człowiek sie uczy na bledach i pewnie w sowim czasie zauwazy co jest lepsze a co nie.

pozdrawiam.
Nierozumiany15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 14:39   #19
szugarbejb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nierozumiany15 Pokaż wiadomość
le nie rozumiem po co ta klotnia?
Kłótnia jest po to, żeby ktoś, kto pierwszy raz wejdzie na forum i zobaczy ten wątek nie poleciał do lekarza z kategorycznym żądaniem Aknenorminu "bo na forum taki jeden chłopak napisał, że tylko to skuteczne". I żeby nie rozpowszechniać bzdur typu "słabiutki jest trądzik różowaty".

Cytat:
(...)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 15:23   #20
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anonimowy Przyjaciel

.
Niekoniecznie

Są jeszcze:

- kwasy
- retinoidy
- leki hormonalne (bo nie każdy trądzik ma przecież podłoże bakteryjne)
- laser
- mikrodermabrazja (przy braku ropnych wykwitów)

I jeszcze pare innych by się znalazło. CHodzi mi o to, że nie tylko i wyłącznie antybiotyki.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 18:58   #21
Nierozumiany15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Niekoniecznie

Są jeszcze:

- kwasy
- retinoidy
- laser

I jeszcze pare innych by się znalazło. CHodzi mi o to, że nie tylko i wyłącznie antybiotyki.
Znam jeszcze leczenie homeopatyczne może troche przestarzałe Ale dalej skuteczne;p Popieram nie tylko antybiotyki! Antybiotyki to powinna byc ostatecznosc..
Stary 2008-09-15, 19:02   #22
Nierozumiany15
Raczkowanie

Cytat:
Kłótnia jest po to, żeby ktoś, kto pierwszy raz wejdzie na forum i zobaczy ten wątek nie poleciał do lekarza z kategorycznym żądaniem Aknenorminu "bo na forum taki jeden chłopak napisał, że tylko to skuteczne". I żeby nie rozpowszechniać bzdur typu "słabiutki jest trądzik różowaty".
Zgadzam się z Panią. Źle troche sformomuował ten użytkonik leczenie. Często sobie sprawy co to jest w ogóle izotretinoina. Ten lek to powinna być ostateczność, na trądzik, który może pozostawić głębokie ślady, a nie na pare pryszczy. Poniżej jedne użytkownik podał metody leczenia trądzik, jest ich tak wiele, spokojnie można wypróbować pod okiem dermatologa różne preparaty. Do tego fakt ludzie często mylą pojęcie trądzik różowaty. Jest to naprawde ciężka i przewlekła choroba, nawet nie wiem czy wyleczalna, bo słyszałem, że występują nawroty...Na pewno wiedza da sie przyda, a leki typu Izotek lepiej odstawić na koniec (;
Stary 2008-09-16, 08:09   #23
Ania0104
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Niekoniecznie

Są jeszcze:

- kwasy
- retinoidy
- laser

zgadzam się! ja stosowałam antybiotyki prawie 2 lata - co jakiś czas z innym składem - bo żaden nie pomagał ... jedynie Unidox złagodził objawy trądziku, ale skutki uboczne były nie do zniesienia!
U mnie super lekiem okazało się Diane35 - było idealnie 3 lata - ale kiedyś trzeba skończyć z hormonami ... i znów jest to samo
Laserowe leczenie trądziku też miałam - było super przez 2 tygodnie - później powrót - kosmetyczka mi powiedziała ze to jest leczenie powierzchowne,a ja trądzik muszę wyleczyć od zewnątrz!

Cytat:
Znam jeszcze leczenie homeopatyczne może troche przestarzałe Ale dalej skuteczne;p Popieram nie tylko antybiotyki! Antybiotyki to powinna byc ostatecznosc..
od jutra zaczynam właśnie leczenie homeopatyczne - zobaczymy co z tego będzie - poprawy mam się spodziewać po max 3 miesiącach! Wierze ze mi to pomoze ...a wiara czyni cuda
Antybiotykom mówie nie! Za duzo szkody wyrządziły w moim organiźmie!

Bartuś
- 15.07.09 r.
Dawidek - 13.06.14 r.
Ania0104 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 13:40   #24
ravenger
Przyczajenie

Cytat:

AKNENORMIN / koszt 110 zł - 30 tabletek , na 30 dni kuracji.

Zacząłem je stosować i powiem Wam , ze pierwsze efekty było juz widac po tygodniu.. Zdziwiłem sie , oczywiście pozytywnie , bo w koncu 'znalazłem' perfekcyjny środek na tak niechciany trądzik.

Leczenie zasadniczo powinno trwać od 4 , do 6 miesięcy - do całkowitego pozbycia sie trądziku i nie powstawania nowych zaskórników/pryszczy.

Czekam jeszcze miesiąc i 'robie laser' - usuwanie blizn laserowo - koszt takiego zabiegu waha sie od 150zł , do 250zł , więc też nie jest tanio. Blizny, w zależności od ich 'głębokości' powinny byc usunięte za pierwszym razem, jeżeli są głębsze potrzeba dwóch zabiegów.

Dlatego trzeba go wyleczyc RAZ NA ZAWSZE!

Zażywając AKNENORMIN moga pojawić sie skutki uboczne / niegroźne , takie jak : pękanie warg (najlepiej kupić krem i smarować - nawet NIVEA) , schodzenie skóry (głownie z nosa - krótki proces) , czasem może pojawić sie krwawienie z nosa ( w moim przypadku akurat tego nie było) i wiele , wiele innych skutków ubocznych jakie są tam napisane , których tak naprawde nie ma. U mnie pojawiło sie tylko pękanie warg i schodzenie skóry z nosa.
No to zaczynam:

AD 1&3) 110zł kosztują tabletki 10mg, CZASAMI mogą się i trafić 20mg w tej cenie ale to rzadkość. Mniejsza o to. Prawda jest taka że 1tabletkę 20mg na dobę powinna zażywać osoba ważąca ok.40kg, przyjmuje się że dawka dzienna powinna wynosić ok. 0,5mg/kilogram masy ciała/dobę - przynajmniej przez pierwsze cztery tygodnie, później można zmienić dawkę. Długość leczenia także zależy od przyjmowanej dawki, leczenie powinno zakończyć się dopiero po osiagnięciu 120-150mg/kilogram masy ciała. Nie wiem ile ważysz ale ciężko mi sobie wyobrazić by 20letni facet ważył 30kg (dlaczego akurat tyle? Biorąc jedną tabletkę 20mg dziennie przez 6 miesięcy dawkę 120mg/kilogram masy ciała osiagnie osoba ważąca właśnie 30kg, jeśli ważysz np.60kg leczenie powinno potrwać dłużej lub musisz przyjmowac większą dawkę).

AD 2) Wystarczy spojrzeć na ulotkę, jest tam zawarta informacja że w ciągu pierwszych dwóch tygodni leczenia stan skóry może się pogorszyć. To że Tobie się polepszyło nie znaczy że każdy zauważy tak szybko poprawę, a przy okazji IMO uważam że nie miałeś jakiejś ciężkiej postaci trądziku skoro tak szybko zauważyłeś efekty i tak krótko trwa leczenie.

AD 4) Laser to nie jedyne rozwiązanie, mój dermatolog po IZO wysłał mnie na mikrodermabrazję i uważam że wiedział co robi, w końcu trochę w tym zawodzie siedział i był docentem (siedział bo już przeszedł na emeryturę).

AD 5) U ok.80% osób zażywających IZO obserwuje się znaczną poprawę, ok. 20% wymaga ponownej kuracji. Przy czym znaczna poprawa nie oznacza całkowitego wyleczenia, często po IZO trzeba stosować jeszcze różne środki zewnętrznie.

AD 6) Skutki uboczne to indywidualna kwestia każdego pacjenta, niektórym nic nie jest, inni niszczą sobie stawy ;]
ravenger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 13:59   #25
Nierozumiany15
Raczkowanie

AD 6) Skutki uboczne to indywidualna kwestia każdego pacjenta, niektórym nic nie jest, inni niszczą sobie stawy ;]

Wypowiadali się tu pacjenci, którzy podczas brania tego leku ćwiczyli na siłowni Nie wiem chyba jakieś rambo:P

od jutra zaczynam właśnie leczenie homeopatyczne - zobaczymy co z tego będzie - poprawy mam się spodziewać po max 3 miesiącach! Wierze ze mi to pomoze ...a wiara czyni cuda
Antybiotykom mówie nie! Za duzo szkody wyrządziły w moim organiźmie!

Ja także lecze się homeopatycznie. Tanio wygodnie i bez skutków ubocznych
Stary 2008-09-16, 14:03   #26
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Przecież napisałem wyżej , ze jest to jeden z kilku antybiotyków. Ja opisałem na własnym przykładzie.

Co do trądziku rożowatego , nie miałem na myśli , ze jest to 'słaby' trądzik ..
Wspomniałem o nim , bo moja babcia (ta odmiana trądziku wystepuje głownie u osób starszych) miała taką dolegliwość i pomogła jej jakaś tam maść za kilkanaście zł.
Stary 2008-09-16, 14:08   #27
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ravenger Pokaż wiadomość
No to zaczynam:

AD 1&3) 110zł kosztują tabletki 10mg, CZASAMI mogą się i trafić 20mg w tej cenie ale to rzadkość. Mniejsza o to. Prawda jest taka że 1tabletkę 20mg na dobę powinna zażywać osoba ważąca ok.40kg, przyjmuje się że dawka dzienna powinna wynosić ok. 0,5mg/kilogram masy ciała/dobę - przynajmniej przez pierwsze cztery tygodnie, później można zmienić dawkę. Długość leczenia także zależy od przyjmowanej dawki, leczenie powinno zakończyć się dopiero po osiagnięciu 120-150mg/kilogram masy ciała. Nie wiem ile ważysz ale ciężko mi sobie wyobrazić by 20letni facet ważył 30kg (dlaczego akurat tyle? Biorąc jedną tabletkę 20mg dziennie przez 6 miesięcy dawkę 120mg/kilogram masy ciała osiagnie osoba ważąca właśnie 30kg, jeśli ważysz np.60kg leczenie powinno potrwać dłużej lub musisz przyjmowac większą dawkę).
Zapewne wszystko wyczytałeś/aś z ulotki.

Ja kupuje tabletki - 20mg za 110 zł // oczywiście trzeba szukać po aptekach , aby kupić jak najtaniej.

Lekarz - Dermatolog zna sie na tym co robi i potrafi dobrac odpowiednią dawke.
Miałem robione multum badań , zanim zacząłem kuracje ów lekiem.

Waże 90 kg . Pierwszy miesiąc brałem dawke - 20mg na dobe.
W drugim miesiącu brałem dawke - 10mg rano i 20mg pod wieczór.

Jakoś nic mi nie było po tym dawkowaniu. Ale to sprawa indywidualna.
Mnie antybiotyki pomogły , z czego jestem bardzo zadowolony. 5 lat leczenia kremami, maściami itp. - nic nie pomagało, kilka miesięcy leczenia antybiotykiem- rewelacja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-16, 14:41   #28
ravenger
Przyczajenie

Cytat:

Wypowiadali się tu pacjenci, którzy podczas brania tego leku ćwiczyli na siłowni Nie wiem chyba jakieś rambo:P
Niekoniecznie rambo, po szczegóły zapraszam do wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115238

Podobne problemy zwiazane ze stawami podczas brania IZO mój lekarz prowadzący zaobserwował u kilku osób.

Cytat:
Zapewne wszystko wyczytałeś/aś z ulotki.

Ja kupuje tabletki - 20mg za 110 zł // oczywiście trzeba szukać po aptekach , aby kupić jak najtaniej.

Lekarz - Dermatolog zna sie na tym co robi i potrafi dobrac odpowiednią dawke.
Miałem robione multum badań , zanim zacząłem kuracje ów lekiem.

Waże 90 kg . Pierwszy miesiąc brałem dawke - 20mg na dobe.
W drugim miesiącu brałem dawke - 10mg rano i 20mg pod wieczór.
Informacje z ulotki, od lekarzy i z własnego doświadczenia (brałem IZO 9 miesięcy, 30mg/dobę, waga 65kg, osiągnięta dawka 124,62mg). A płeć możesz sprawdzić w profilu :P
Co do ceny - różnie z tym bywa, ja akurat miałem możliwość kupowania bez marży ale normalnie wychodzi ok. 100-130zł za 10mg i 140-170zł za 20mg. A przynajmniej tak się kształtowały ceny kilkanaście miesięcy temu gdy kupowałem ostatnie opakowanie, z tego co mi wiadomo dużo się nie zmieniło.

Multum badań - a co konkretnie?

EDIT: skoro już o badaniach mowa - przy braniu IZO powinno się robić kontrolne badania krwi co 2 miesiące, część lekarzy wysyła pacjentów do prywatnych labolatoriów więc niekiedy trzeba doliczyć trochę kasy do sumy kosztów podanej przez Anonimowego Przyjaciela.

Edytowane przez ravenger
Czas edycji: 2008-09-16 o 14:44 Powód: skleroza :P
Stary 2008-09-16, 14:59   #29
Anonimowy Przyjaciel
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ravenger Pokaż wiadomość
Informacje z ulotki, od lekarzy i z własnego doświadczenia (brałem IZO 9 miesięcy, 30mg/dobę, waga 65kg, osiągnięta dawka 124,62mg). A płeć możesz sprawdzić w profilu :P
Co do ceny - różnie z tym bywa, ja akurat miałem możliwość kupowania bez marży ale normalnie wychodzi ok. 100-130zł za 10mg i 140-170zł za 20mg. A przynajmniej tak się kształtowały ceny kilkanaście miesięcy temu gdy kupowałem ostatnie opakowanie, z tego co mi wiadomo dużo się nie zmieniło.

Multum badań - a co konkretnie?

EDIT: skoro już o badaniach mowa - przy braniu IZO powinno się robić kontrolne badania krwi co 2 miesiące, część lekarzy wysyła pacjentów do prywatnych labolatoriów więc niekiedy trzeba doliczyć trochę kasy do sumy kosztów podanej przez Anonimowego Przyjaciela.
A czemu tak długo brałeś ten lek?
Leczenie na ogół trwa 16/24 tygodnie , czyli od 4 do 6 miesięcy (zaokrąglając)

U mnie w mieście tabletki - 20 mg kosztują , tak jak wyżej napisałem 110 zł , a 10mg - około 70/80 zł.. ale z każdą , nową dostawą podwyżają cene, niewiele ale jednak.

Badania jakie miałem robione , to oczywiscie badanie krwi (jest to obowiązkowe) , badania na cholesterol (nie wiem po co ^^) i takie ogólne.
Stary 2008-09-16, 16:16   #30
ravenger
Przyczajenie

Cytat:
A czemu tak długo brałeś ten lek?
Leczenie na ogół trwa 16/24 tygodnie , czyli od 4 do 6 miesięcy (zaokrąglając)

U mnie w mieście tabletki - 20 mg kosztują , tak jak wyżej napisałem 110 zł , a 10mg - około 70/80 zł.. ale z każdą , nową dostawą podwyżają cene, niewiele ale jednak.

Badania jakie miałem robione , to oczywiscie badanie krwi (jest to obowiązkowe) , badania na cholesterol (nie wiem po co ^^) i takie ogólne.
Spójrz na tabelkę na dole tej strony http://www.blaufarma.pl/?pId=poradnik_6

Ja brałem 30mg dziennie czyli ok 0,46mg/kilogram masy ciała.
Gdybym brał 40mg kuracja trwałaby ok. 28 tygodni, 50mg ok. 23 tygodni itp. itd.
Wszystko po to by osiągnąc dawkę przynajmniej 120mg/kilogram masy ciała.

Ja miałem badania krwi, dokładnie nie pamiętam ale głównie trójglicerydy i kwas moczowy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości