Moj organizm nie przyswaja zelaza! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-10, 14:21   #1
Kasia3680
Przyczajenie

Unhappy

Moj organizm nie przyswaja zelaza!

Witam!
Próbuje wszystkiego, ale to na nic! moj organizm po prostu nie przyswaja zelaza...moge pic litrami sok z burakow zjesc garscie zelaza i skrzypowity i nic nie dziala, to po prostu nie dziala!Co robic?
Kasia3680 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-10, 14:54   #2
Isi
Raczkowanie

Dot.: Moj organizm nie przyswaja zelaza!

Nie napisałaś, jakie badania robiłaś, jakie masz wyniki i co mówili lekarze, więc ciężko stwierdzić, co może być u Ciebie przyczyną takiego stanu rzeczy. Przyczyny mogą być różne - od złych nawyków żywieniowych (np. spożywanie razem z żelazem czegoś, co hamuje jego wchłanianie) po różne schorzenia, jak np. celiakia. Na Twoim miejscu zrobiłabym sobie dokładne badania, jeśli jeszcze ich nie robiłaś. Mam na myśli badania krwi na poziom witaminy B12 i kwasu foliowego (jeśli wyszłoby poniżej normy, mogłoby to oznaczać anemię złośliwą i konieczność suplementacji B12 albo kwasu foliowego, żeby żelazo dobrze się wchłaniało), a także na poziom ferrytyny (wskazujący na poziom zapasów żelaza w organizmie) i hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4, TPO, anty-Tg), żeby wykluczyć schorzenia mogące mieć wpływ na niski poziom żelaza albo żeby zacząć je leczyć.

Sama mam "od zawsze" problem z wchłanianiem żelaza i żaden z lekarzy nie znalazł u mnie żadnej choroby (poza zwykle podwyższonym poziomem TSH i niskim poziomem ferrytyny przy dolnej granicy normy wszystko jest w porządku).
Zamiast ciągle się badać i szukać przyczyn postanowiłam poszukać swoich błędów i zmienić nawyki:
- zaczęłam dbać o to, żeby w diecie było nie tylko dużo żelaza, ale i witaminy B12 oraz kwasu foliowego,
- razem z żelazem spożywam produkty z dużą ilością witaminy C (np. do posiłku bogatego w żelazo wypijam szklankę soku pomarańczowego 100% albo tłoczonego z owoców - nie nektaru albo napoju),
- godzinę przed i godzinę po posiłku bogatym w żelazo nie piję już herbaty czarnej, zielonej, czerwonej (które hamują przyswajanie żelaza).
Muszę powiedzieć, że wprowadzenie tych nawyków pomogło, bo poziom żelaza od tego czasu mam wysoki jak nigdy (samopoczucie również bardzo dobre, a nie osłabienie jak przy anemii), choć poziom ferrytyny tylko odrobinę lepszy, nadal mizerny... No i jednak wolę nie rezygnować z suplementacji - zażywam codziennie żelazo z Chela-Ferr, czasem robię sobie tylko 3 miesiące przerwy
Isi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-11, 19:58   #3
Elfia4
DOMator

Dodam, że jeśli robiłaś badanie poziomu żelaza we krwi (a nie poziom ferrytyny) to jego niski poziom jest dobrym wynikiem. Wysoki poziom to albo skutek dużego wysiłku przed badaniem, albo dowód na to, że chociaż żelaza we krwi jest dużo, to słabo się ono wchłania (być może z powodu problemów z wątrobą).
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-27, 17:52   #4
karolinaszymonicka
BAN stały

Nieprzyswajalość żelaza może mieć różne powody i skutki . Ja właśnie jak Isi zaczełam patrzeć na to co jem, unikać herbaty , jaj i otrąb kiedy jem produkty bogate w żelazo. U mnie oprócz niskiego poziomu żelaza był problem z miesiączkami i nagminnym przemeczeniem i sennoscią. Koleżanka co prawda w ciąży ona stosowała ale poleciła mi Floradix Żelazo i witaminy . Spróbowałam, nie żaluje wrecz polecam. Fajny tonik naturalny w 100% i nie musiałam bawić się przy okazji z wit C bo zawiera w sobie ani z niczym na zaparcia bo zawiera wyciągi z ziół poprawiające trawienie przez co nie miałam zaparć .
karolinaszymonicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 16:05   #5
Claudia40
Przyczajenie

To prawda, że żelazo hemowe jest duzo lepiej przyswajane przez nasz organizm. Dlatego zwracajmy uwagę jakie preparaty przyjmujemy i czy zawierają one w swoim składzie właśnie żelazo hemowe / zwierzęce /. Jeszcze nie tak dawno ja tez nie miałam o tym zielonego pojęcia. Teraz już wiem i moją wiedza chętnie się podzielę Więc jeśli musicie uzupełnić niedobory suplementami żelaza, to koniecznie zwracajcie uwagę na to, żeby te preparaty miały obie formy tego pierwiastka i żeby były w tabletkach, a nie w syropie, ponieważ żelazo działa niszcząco na szkliwo naszych ząbków
Claudia40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 08:49   #6
Ellenai0991
Przyczajenie

GG do Ellenai0991

Witam. Od dawna moje wyniki badan wygladaly kiepsko, jesli chodzi o zelazo. Przez 6 lat zaden lekarz nie zwrocil uwagi mimo moich pytan co oznaczaja dane na wynikach badan. Nie jestem chuda, wrecz w druga strone i za kazdym razem jak sugerowalam anemie to slyszalam : "wystarczy popatrzec, jest pani zdrowa jak ryba". Pol roku temu trafilam do endokrynologa ktory zajal sie sprawa mojego zelaza. Okazalo sie ze mam silna anemie i wrecz sladowe ilosci zelaza we krwi:\ Dostalam tabletki na recepte jedne drugie ale nie moge ich brac bo po tygodniu mam biegunki i takie bole brzucha ze nie ma opcji wychodzenia z domu. Moze ktoras z was wie co sie dzieje ? Dodam jeszcze ze mam ponizej normy poziom wit.A, E,D :\ pilnuje tego co jem biore suplementy ale one nic nie daja rowniez stwierdzono ze mam za mala tarczyce i NIE MOGE ZA NIC SCHUDNAC no i nie moge namagazynowac zelaza. Co sadzicie ? Szukam czegos w necie ale mi nie idzie
Ellenai0991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości