Dawcy szpiku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-31, 17:23   #1
bernikula
mOLDerator

Dawcy szpiku

Od kilku lat jestem w bazie DKMS jako potencjalny dawca szpiku. Wiem, że znalezienie genetycznego bliźniaka jest bardzo ciężkie. Często myślę sobie jakby to było, gdyby akurat do mnie zadzwonili, że się znalazł. Jest tu ktoś, kto został już dawcą? Jakie to uczucie- fizyczne i psychiczne?

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 18:22   #2
lilith691
Zadomowienie

Dot.: Dawcy szpiku

Nie wiem, ale mam nadzieję że niedługo się dowiem - zarejestrowałam się 4 miesiące temu, czekam na papiery...albo telefon
lilith691 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 19:05   #3
MsLizard
Zadomowienie

Ja zamierzam się zarejestrować i mam ogromną nadzieję, że się uda się kogoś znaleźć.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 19:11   #4
tija93
Zakorzenienie

Jestem zarejestrowana ponad 3,5 roku i na razie cisza
Stary 2014-08-31, 19:33   #5
Kasiek1987
Zakorzenienie

Ja też jestem zarejestrowana od 3 lat i na razie cisza. Czekam cierpliwie

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 19:35   #6
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Ja jestem zarejestrowana od niecałych 3 lat i nie miałam jeszcze telefonu. Szkoda, bo chciałabym bardzo komuś pomóc w ten sposob.
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 19:53   #7
asia10933
Rozeznanie

Ja chciałabym ale boję się. Nawet krew boję się oddać, raz byłam i uciekłam.

http://jzabawa11.blogspot.com/
asia10933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 20:31   #8
maacieek
Zakorzenienie

Czekam od roku i mam nadzieję, że pomimo mojego strachu i do niechęci do lekarskich warunków i igieł dam radę i będę w stanie komuś pomóc. Mimo, że wiele legend się słyszało.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 21:08   #9
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Czekam od roku i mam nadzieję, że pomimo mojego strachu i do niechęci do lekarskich warunków i igieł dam radę i będę w stanie komuś pomóc. Mimo, że wiele legend się słyszało.
jakich legend? O.o
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 21:44   #10
smerfetk_a
Żona Gargamel

Ja też czekam

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 22:57   #11
invisible_01
Zakorzeniona

Jestem zarejestrowana od 4 lat, póki co żadnego telefonu. Bardzo chciałabym komuś pomóc, więc nie tracę nadziei.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-31, 23:04   #12
vivunia
Raczkowanie

Ja też jestem od zeszłego roku. Jestem bardzo ciekawa.
vivunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 01:09   #13
maacieek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
jakich legend? O.o
Legendy straszydła typu, że oddanie szpiku równa się niesamowitym bólem przez X tygodni, że HIV, AIDS, żółtaczka i inne tego typu. Że się płaci czy lepiej oddawać szpik, osocze czy krew w Niemczech bo płacą w ojro a nie w czekoladach.

No co by nie było, niebezpieczeństwo wszędzie jest, ból jak ból pomęczyć się warto jeśli komuś można pomóc.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 07:57   #14
redresss
BAN stały

To wcale tak nie boli A w tym wszystkim chyba chodzi o pomoc, nie o kasę
redresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 08:00   #15
skara
Zakorzenienie

Zarejestrowana jestem od 13 lat. Nie dzwonili ani razu.
skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 08:56   #16
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez redresss Pokaż wiadomość
To wcale tak nie boli A w tym wszystkim chyba chodzi o pomoc, nie o kasę
Koleżankami mówiła że ją bolało strasznie. Każdy ma inne próg wytrzymałości na ból.
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 09:16   #17
201605300922
Konto usunięte

Byłam kilkukrotnie przy zabiegu pobrania szpiku, wrażliwość na ból to kwestia indywidualna. Na pewno nie jest to zabieg przyjemny i bezbolesny, komplikacje też mogą niestety się zdarzyć. Ale z tym chyba osoby, które się zgłaszają, muszą się liczyć. HIV i żółtaczką nie wiem, jak niby dałoby się przy tym zakazić, ponieważ pobieranie szpiku zawsze się odbywa sterylnymi narzędziami, z zestawu który jest otwierany dopiero przy pacjencie.
Stary 2014-09-01, 09:46   #18
MsLizard
Zadomowienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4794808 8]Koleżankami mówiła że ją bolało strasznie. Każdy ma inne próg wytrzymałości na ból.[/QUOTE]

Uważam, że ból to nic takiego. Poboli i przestanie. Grunt to żeby nie było żadnych powikłań.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 15:22   #19
pitu pitu
Rozeznanie

ja niedawno odesłałam próbki, czekam na rejestrację. Komórki mogą pobierać z krwi, niekoniecznie z biodra,więc myślę że to wszystko do przeżycia
pitu pitu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 18:42   #20
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez pitu pitu Pokaż wiadomość
ja niedawno odesłałam próbki, czekam na rejestrację. Komórki mogą pobierać z krwi, niekoniecznie z biodra,więc myślę że to wszystko do przeżycia
Ja właśnie słyszałam, że w większości przypadków odbywa się to teraz poprzez oddanie krwi.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 18:56   #21
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maacieek Pokaż wiadomość
Legendy straszydła typu, że oddanie szpiku równa się niesamowitym bólem przez X tygodni, że HIV, AIDS, żółtaczka i inne tego typu. Że się płaci czy lepiej oddawać szpik, osocze czy krew w Niemczech bo płacą w ojro a nie w czekoladach.

No co by nie było, niebezpieczeństwo wszędzie jest, ból jak ból pomęczyć się warto jeśli komuś można pomóc.
Pobieranie szpiku bezpośrednio jest bardzo, bardzo bolesne, ale podobno można wybrać metodę pobierania go z krwi. Nie znam się na tym. Znam tylko osoby co miały pobierany szpik bezpośrednio i uznały to za jeden z najgorszych i największych bóli jakie kiedykolwiek ich spotkały.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 19:48   #22
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Pobieranie szpiku bezpośrednio jest bardzo, bardzo bolesne, ale podobno można wybrać metodę pobierania go z krwi. Nie znam się na tym. Znam tylko osoby co miały pobierany szpik bezpośrednio i uznały to za jeden z najgorszych i największych bóli jakie kiedykolwiek ich spotkały.
Nie można sobie ,,wybrać". To, jak to pobranie szpiku nastąpi zależy zarówno od dawcy jak i biorcy, konkretnego przypadku.

Tak jest też zresztą na stronie DKMS:
O metodzie pobrania zawsze dycyduje lekarz prowadzacy Pacjenta. Wybór metody jest uzależniony m. in. od stanu zdrowia Biorcy i choroby, na którą cierpi. W konkretnych przypadkach ze względów medycznych preferowane lub eliminowane są określone sposoby pobrań.
W miarę możliwości uwzględniane są indywidualne preferencje Dawcy, jednak powinien być on przygotowany na obie metody.
Stary 2014-09-01, 20:12   #23
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Nie można sobie ,,wybrać". To, jak to pobranie szpiku nastąpi zależy zarówno od dawcy jak i biorcy, konkretnego przypadku.

Tak jest też zresztą na stronie DKMS:
O metodzie pobrania zawsze dycyduje lekarz prowadzacy Pacjenta. Wybór metody jest uzależniony m. in. od stanu zdrowia Biorcy i choroby, na którą cierpi. W konkretnych przypadkach ze względów medycznych preferowane lub eliminowane są określone sposoby pobrań.
W miarę możliwości uwzględniane są indywidualne preferencje Dawcy, jednak powinien być on przygotowany na obie metody.
No to współczuję tym którzy będą mieli pobierany szpik bezpośrednio bo podobno jest to gigantyczny ból. W ogóle - ja do tego nie należę bo i tak nie mogę być dawcą - ale ciekawi mnie - co jeśli znajdzie się biorca a dawca odmówi np. właśnie z tego powodu że nie chce oddawać szpiku w tej bardzo bolesny sposób? Albo w ogóle z jakiegokolwiek innego powodu odmówi. Może odmówić? Czy jest to traktowane jako nieudzielenie komuś pomocy, karalne?

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-09-01 o 20:13
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 20:31   #24
Selfish Girl
Life is a drink ...

Mam kilku znajomych którzy się zarejestrowali jako dawca .. i jeszcze nikt sie do nich nie odezwał. Ja nie jestem zarejestrowana ... W TV opowiadali, że jedna dziewczynka nie dostała przeszczepu bo 'dawca się odmyślił'. Dawca nie ma raczej z tego tytułu żadnych konsekwencji prawnych a szkoda bo przecież nikt tego człowieka nie zmuszał do rejestracji.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 20:45   #25
szynka_w_toscie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Mam kilku znajomych którzy się zarejestrowali jako dawca .. i jeszcze nikt sie do nich nie odezwał. Ja nie jestem zarejestrowana ... W TV opowiadali, że jedna dziewczynka nie dostała przeszczepu bo 'dawca się odmyślił'. Dawca nie ma raczej z tego tytułu żadnych konsekwencji prawnych a szkoda bo przecież nikt tego człowieka nie zmuszał do rejestracji.
Tak, ale róznie to bywa. Chociaż "odmyślenie" jest bardzo nie w porządku bo nikt przecież nie zmusza do rejestracji.
Ale gdyby tak się wydarzyło, że np. Ja już 3 lata temu się zajerestrowałam i nic, jutro dowiem się, że jestem w ciąży, a za 2 tyg dostanę telefon, że mogę być dawcą. To nie powinno być żadnych konsekwencji z tego powodu?
szynka_w_toscie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 20:51   #26
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez szynka_w_toscie Pokaż wiadomość
Tak, ale róznie to bywa. Chociaż "odmyślenie" jest bardzo nie w porządku bo nikt przecież nie zmusza do rejestracji.
Ale gdyby tak się wydarzyło, że np. Ja już 3 lata temu się zajerestrowałam i nic, jutro dowiem się, że jestem w ciąży, a za 2 tyg dostanę telefon, że mogę być dawcą. To nie powinno być żadnych konsekwencji z tego powodu?
Znaczy się z tego co ja wiem to zanim dojdzie do pobrania szpiku to są robione szeregi różnych badań dawcy i dawca odmyślił się po tym całym szeregu badań... więc nie było żadnych zdrowotnych przeciwwskazań po prostu się 'odmyślił' a kobieta w ciąży to już inny odrębny przypadek bo nadal chciałabyś być dawcą ale to, że jesteś w dwupaku Cie eliminuje. Może wypowie się tutaj ktoś po studiach medycznych i odpowie na to pytanie czy jak dawca, kobieta w ciąży nadal może być dawcą czy jest to za duże obciążenie dla organizmu kobiety.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-01, 21:18   #27
lilith691
Zadomowienie

Z tego co wiem kobiecie w ciązy nie pobiorą, tak samo krwi raczej nie pozwalają oddać. I nie ma żadnych konsekwencji po wycofaniu się z oddania krwi, chociaż też jestem zdania że powinny być w przypadku kiedy ktoś przeszedł badania pomyślnie i się po prostu rozmyślił.

Co do ciąży, pytałam czy zgłaszać jeśli okaże się że będziemy w ciąży, żeby w rejestrze odznaczyli że na te 1,5 roku (bo taki to podobno okres jest) nie będziemy mogły być dawcami, ale lekarka powiedziała że nie. Ważne jest żebyśmy cały czas byli zarejestrowani, może być tak że dostaniemy zgodę na oddanie mimo na przykład krótkiego czasu po porodzie, albo biorca będzie w stanie na nas poczekać.

Edytowane przez lilith691
Czas edycji: 2014-09-01 o 21:20

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-01, 21:28   #28
shadow__
BAN stały

ja niestety z uwagi na liczne jazdy ze zdrowiem nie powinnam nawet krwi oddawać, nie mówiąc już o szpiku ale popieram idee pomagania innym i super czytać że jest Was tyle
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 11:21   #29
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilith691 Pokaż wiadomość
Z tego co wiem kobiecie w ciązy nie pobiorą, tak samo krwi raczej nie pozwalają oddać. I nie ma żadnych konsekwencji po wycofaniu się z oddania krwi, chociaż też jestem zdania że powinny być w przypadku kiedy ktoś przeszedł badania pomyślnie i się po prostu rozmyślił.

Co do ciąży, pytałam czy zgłaszać jeśli okaże się że będziemy w ciąży, żeby w rejestrze odznaczyli że na te 1,5 roku (bo taki to podobno okres jest) nie będziemy mogły być dawcami, ale lekarka powiedziała że nie. Ważne jest żebyśmy cały czas byli zarejestrowani, może być tak że dostaniemy zgodę na oddanie mimo na przykład krótkiego czasu po porodzie, albo biorca będzie w stanie na nas poczekać.
Z tego, co czytałam na stronie dkms, to należy mailowo poinformować o ciąży i przewidywanym terminie porodu, więc podejrzewam, że w tym czasie dawstwo jest wykluczone.

Tak samo trzeba informować o zmianie adresu czy nr telefonu.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-02, 11:24   #30
lilith691
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Z tego, co czytałam na stronie dkms, to należy mailowo poinformować o ciąży i przewidywanym terminie porodu, więc podejrzewam, że w tym czasie dawstwo jest wykluczone.

Tak samo trzeba informować o zmianie adresu czy nr telefonu.
ZMiana danych do kontaktu to co innego.

Nie rejestrowałam się przez dkms, tylko w krwiodawstwie i dopytywałam się własnie jak z ciążą wygląda. Lekarka twierdzi że nie trzeba informować ich o ciąży, tak żeby być cały czas w bazie, bo biorca może poczekać. Nie wymyśliłam przecież tego sama.
Nie twierdzę że w ciąży można oddawać szpik.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości