|
Notka |
|
Artyku³y i newsy Dyskusje o artyku³ach i newsach zamieszczanych na naszym portalu. |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
(ro)BOT
Zarejestrowany: 2001-10
Lokalizacja: Wiza¿ankowo
Wiadomo¶ci: 25 437
|
Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Choæ gorzka prawda o negatywnym wp³ywie cukru na zdrowie i urodê jest nam dobrze znana, wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnowaæ lub siêga po niezdrowe s³odziki. To b³±d! Poznaj najlepsze, niskokaloryczne zamienniki cukru, którymi zdrowo dos³odzisz kawê, herbatê i swoje ulubione desery. czytaj wiêcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
U mnie króluje ksylitol. Smak stewii mi nie odpowiada, a miód sprawdza siê kiedy jestem przeziêbiony, albo chcê siê rozgrzaæ w jesienny wieczór.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: L.A.
Wiadomo¶ci: 1 904
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Ksylitol w nadmiarze powoduje rozwolnienie
![]()
__________________
56-57-58-59-60-61-62-63-64-65-66 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomo¶ci: 2 554
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Ostatnio skorzysta³am z "dobrodziejstwa" stewii.
Nie smakuje mi, za Chiny ludowe nie kupiê ponownie... Syrop klonowy jest przepyszny, ale jak w artykule, wp³ywa na kr±g³o¶ci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Tylko dla nieprzyzwyczajonego organizmu. Dlatego nale¿y wprowadzaæ go ostro¿nie do swojej diety. Potem nie ma problemu, ja zreszt± nigdy nie mia³em rozwolnienia przez ksylitol.
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomo¶ci: 1 403
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Miodem ?
__________________
KALI PISAÆ LEPSZE POSTY
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
BAN sta³y
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomo¶ci: 161
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Zdecydowanie miód lub jaki¶ s³odki syrop owocowy, do herbaty idealne rozwi±zanie
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#8 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomo¶ci: 7
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Ostatnio zaczê³am miodem i jest lepszy smak ni¿ gdy herbata jest pos³odzona cukrem! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 121
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Nie wspomnieli o br±zowym cukrze, który jest coraz czê¶ciej u¿ywany zamiast bia³ego.
__________________
<ciach_reklama> |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: PL
Wiadomo¶ci: 1 765
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Cytat:
Cukier br±zowy, to ten sam cukier co bia³y, fakt, lecz przed rafinacj±, czyli przed "oczyszczaniem". W³a¶ciwo¶ci je¶li chodzi o kaloryczno¶æ itp. maj± takie same, lecz cukier br±zowy posiada m.in. ¿elazo, wapñ, potas, w ma³ych ilo¶ciach, ale zawsze... czego bia³y cukier nie posiada w ogóle, wiêc mo¿na stwierdziæ, ¿e jest poniek±d "zdrowszy". Oczywi¶cie zdrowszy od cukru bia³ego, który nic innego nie robi tylko jest s³odki. Dodatkowo cukier br±zowy jest o wiele lepszy w smaku ni¿ bia³y. Oczywi¶cie tutaj mam na my¶li cukier br±zowy trzcinowy nierafinowany, bo i zdarzaj± siê cukry br±zowe barwione. Ja u¿ywa³am jaki¶ czas stewii, fakt, ¿e jest do¶æ charakterystyczna w smaku, ale mi pasowa³a. Mam zamiar kupiæ sobie ksylitol.
__________________
"W nocy, gdy ca³y dom ju¿ ¶pi. Stukostrachy, Stukostrachy pukaj± do drzwi. Chcia³bym st±d uciec, lecz bojê siê, ¿e Stukostrach zabierze mnie." www.pustamiska.pl www.karmimypsiaki.pl Edytowane przez Eshi Czas edycji: 2013-10-15 o 21:27 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomys³y na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Cytat:
Cukier br±zowy czêsto uwa¿any jest za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z bia³ym, a ze wzglêdu na swoj± barwê czêsto mylony z cukrem nierafinowanym. Znacznie bli¿ej mu do tego pierwszego. Proces produkcji br±zowego cukru jest dok³adnie taki sam jak bia³ego (zatem proces rafinacji siê odbywa), a br±zow± barwê nadaje mu siê poprzez dodanie wcze¶niej usuniêtej melasy i ponowne osuszenie kryszta³ów. Sama nazwa "br±zowy" o niczym nie ¶wiadczy, poza widocznym zabarwieniem. Najbardziej warto¶ciowy z cukrów br±zowych jest cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony m. in. z od¿ywczej melasy). Zawiera on pewne ilo¶ci ¿elaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, miedzi oraz witaminy B6 i B12. Niestety ich zawarto¶æ jest przez dietetyków okre¶lana jako... ¶ladowa. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-10-15 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Ja na dobr± sprawê prawie ca³kiem po¿egna³am siê ze "s³odzid³ami". Owszem, u¿ywam cukru do ciast, miodu do herbaty, jak chorujê, ale to chyba tyle. Brak s³odkiego smaku rekompensujê spor± ilo¶ci± przypraw - cynamon, imbir, kardamon.
Ale ¿eby by³o na temat. Wpad³a mi kiedy¶ w rêkê ksi±¿ka z przepisami dla wegan na diecie odchudzaj±cej (je¶li kto¶ jest zainteresowany i czyta po niemiecku, chêtnie podam namiary ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-04
Wiadomo¶ci: 10
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Nareszcie kto¶ napisa³, ¿e sztuczne s³odziki to trucizna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomo¶ci: 13 732
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
S³odzê i lubiê s³odziæ - nie chce rezygnowaæ z tego ale faktycznie szukam zamiennika. Najpierw zaczê³am troszkê zdrowiej od cukru trzcinowy nierafinowanego. Cena ju¿ dwukrotnie wiêksza ni¿ cukru bia³ego. Teraz mam ksylitol i cena powala zupe³nie z nóg. Zdrowiej, nawet lepszy w smaku, co wa¿ne nie zmienia smaku w niczym i ja mogê go dodawaæ mniej ni¿ cukrów bia³ego czy br±zowego. My¶lê jeszcze o syropie z agawy ale nie wiem jak to z nim jest, znaczy czy nie zmienia smaku potraw/herbat. Nie orientowa³am siê jeszcze w cenie. Ale ksylitol to chyba najdro¿szy zamiennik z tego co czyta³am. I nie poleca siê kupowania ksylitolu z kukurydzy gdy¿ jest ona czêsto GMO.
Miód lubiê ale on jest dla mnie bardziej leczniczy a nie jako "s³odzik" wiêc by³oby za du¿o zachodu z czekaniem a¿ siê "reaktywuje" w mojej herbacie. Lukrecja to dla mnie zmora i nawet zapachu nie lubiê. A o stewii s³ysza³am ale szybko wypad³a mi z g³owy, mo¿e te¿ siê za ni± rozejrzê. W aptece zielarskiej widuje jeszcze inne zamienniki, np. melasê. Te¿ o niej my¶la³am. Muszê przejrzeæ dok³adnie ich pó³ki ![]() Bêdê próbowaæ ró¿nych rzeczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
A¿ sprawdzi³am z ciekawo¶ci ceny syropu z agawy w Polsce. O ile siê orientujê, startuj± od kilkunastu z³ za butelkê 350 ml. Nie wiem, czy to drogo czy tanio, bo nie umiem oszacowaæ wydajno¶ci. Co do smaku Ci nie powiem, bo sama jak zobaczy³am ceny w Niemczech (w Reformhausie butelka 350 ml ok. 5 euro), to stwierdzi³am, ¿e wolê siê odzwyczaiæ od s³odzenia ni¿ tyle p³aciæ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 3
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
ja mam problem z poziomem cukru we krwi. Musia³am wiec znale¼æ co¶, co go zast±pi. Znalaz³am SteviaBase, która nadaje siê dla diabetyków, jest s³odsza od cukru i jest na bazie 3 naturalnch s³odzików ro¶linnych: stewii, ksylitolu i erytrytolu. kosztuje 69 z³ za 400g i wystarcza na 100 porcji. Nie jest tania, ale ma indeks glikemiczny na poziomie 8, co jest dla mnie bardzo istotne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: toruñ
Wiadomo¶ci: 370
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
A czy kto¶ zetkn±³ siê z cukrem palmowym?
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomo¶ci: 9
|
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Cukier palmowy z chemicznego punktu widzenia to jest sukroza, raczej nie polecam cukrzykom.
|
![]() ![]() |
![]() |
|



Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.