Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy! - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Artyku³y i newsy

Notka

Artyku³y i newsy Dyskusje o artyku³ach i newsach zamieszczanych na naszym portalu.

 
 
Narzêdzia
Stary 2013-10-08, 10:31   #1
redakcja
(ro)BOT
 
Avatar redakcja
 
Zarejestrowany: 2001-10
Lokalizacja: Wiza¿ankowo
Wiadomo¶ci: 25 437

Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!


Choæ gorzka prawda o negatywnym wp³ywie cukru na zdrowie i urodê jest nam dobrze znana, wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnowaæ lub siêga po niezdrowe s³odziki. To b³±d! Poznaj najlepsze, niskokaloryczne zamienniki cukru, którymi zdrowo dos³odzisz kawê, herbatê i swoje ulubione desery. czytaj wiêcej
redakcja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-08, 13:11   #2
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

U mnie króluje ksylitol. Smak stewii mi nie odpowiada, a miód sprawdza siê kiedy jestem przeziêbiony, albo chcê siê rozgrzaæ w jesienny wieczór.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-08, 15:51   #3
classic_chic
Zadomowienie
 
Avatar classic_chic
 
Zarejestrowany: 2012-03
Lokalizacja: L.A.
Wiadomo¶ci: 1 904
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Ksylitol w nadmiarze powoduje rozwolnienie Ale 2-3 ³y¿eczki dziennie to super rozwi±zanie.
__________________
56-57-58-59-60-61-62-63-64-65-66
classic_chic jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-08, 17:10   #4
sublime
Zakorzenienie
 
Avatar sublime
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomo¶ci: 2 554
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Ostatnio skorzysta³am z "dobrodziejstwa" stewii.
Nie smakuje mi, za Chiny ludowe nie kupiê ponownie...

Syrop klonowy jest przepyszny, ale jak w artykule,
wp³ywa na kr±g³o¶ci poza tym, która z nas skoñczy³aby na jednej ³y¿eczce do puszystych racuchów?
__________________
Przemilczenia dziel± bardziej ni¿ nieobecno¶ci.
[Gabrielle Bonheur Chanel]

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Poka¿ wiadomo¶æ
Dobór moderatorów nie polega na ocenie ich sta¿u i zdolno¶ci - raczej na odporno¶ci na trolli
sublime jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-08, 17:29   #5
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cytat:
Napisane przez classic_chic Poka¿ wiadomo¶æ
Ksylitol w nadmiarze powoduje rozwolnienie Ale 2-3 ³y¿eczki dziennie to super rozwi±zanie.
Tylko dla nieprzyzwyczajonego organizmu. Dlatego nale¿y wprowadzaæ go ostro¿nie do swojej diety. Potem nie ma problemu, ja zreszt± nigdy nie mia³em rozwolnienia przez ksylitol.
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-09, 09:08   #6
simsa22
Zadomowienie
 
Avatar simsa22
 
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomo¶ci: 1 403
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Miodem ?
__________________
KALI PISAÆ LEPSZE POSTY
Cytat:
Napisane przez kasieñka:) Poka¿ wiadomo¶æ
wiêkszo¶æ wiza¿owej elity studiuje na renomowanych uczelniach,rozwijaj± swoje ambitne hobby, spêdzaj± aktywnie czas, maj± swoich idealnych T¯, i przyjació³- wiêc sk±d do cholery macie jeszcze czas na codzienne kilkugodzinne przesiadywanie na wiza¿u?
simsa22 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-09, 22:24   #7
AlwaysCocoChanel
BAN sta³y
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomo¶ci: 161
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Zdecydowanie miód lub jaki¶ s³odki syrop owocowy, do herbaty idealne rozwi±zanie
AlwaysCocoChanel jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-10-13, 21:50   #8
lostdaydreamer
Przyczajenie
 
Avatar lostdaydreamer
 
Zarejestrowany: 2013-09
Wiadomo¶ci: 7
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!


Ostatnio zaczê³am miodem i jest lepszy smak ni¿ gdy herbata jest pos³odzona cukrem!
lostdaydreamer jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 14:45   #9
vannessa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomo¶ci: 121
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Nie wspomnieli o br±zowym cukrze, który jest coraz czê¶ciej u¿ywany zamiast bia³ego.
__________________
<ciach_reklama>
vannessa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-14, 14:50   #10
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cytat:
Napisane przez vannessa Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wspomnieli o br±zowym cukrze, który jest coraz czê¶ciej u¿ywany zamiast bia³ego.
Bo br±zowy cukier nie ró¿ni siê w³a¶ciwo¶ciami od cukru bia³ego. To taka sama sacharoza, a ludzie czêsto mylnie uwa¿aj± ¿e jest on w jaki¶ sposób lepszy. a poza tym w tytule znajdziesz "najzdrowsze zamienniki sacharozy"> br±zowy cukier do nich nie nale¿y
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-15, 21:25   #11
Eshi
Zadomowienie
 
Avatar Eshi
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: PL
Wiadomo¶ci: 1 765
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Bo br±zowy cukier nie ró¿ni siê w³a¶ciwo¶ciami od cukru bia³ego. To taka sama sacharoza, a ludzie czêsto mylnie uwa¿aj± ¿e jest on w jaki¶ sposób lepszy. a poza tym w tytule znajdziesz "najzdrowsze zamienniki sacharozy"> br±zowy cukier do nich nie nale¿y
Nie do koñca tak jest, zale¿y co masz na my¶li pisz±c o w³a¶ciwo¶ciach.
Cukier br±zowy, to ten sam cukier co bia³y, fakt, lecz przed rafinacj±, czyli przed "oczyszczaniem". W³a¶ciwo¶ci je¶li chodzi o kaloryczno¶æ itp. maj± takie same, lecz cukier br±zowy posiada m.in. ¿elazo, wapñ, potas, w ma³ych ilo¶ciach, ale zawsze... czego bia³y cukier nie posiada w ogóle, wiêc mo¿na stwierdziæ, ¿e jest poniek±d "zdrowszy". Oczywi¶cie zdrowszy od cukru bia³ego, który nic innego nie robi tylko jest s³odki. Dodatkowo cukier br±zowy jest o wiele lepszy w smaku ni¿ bia³y.
Oczywi¶cie tutaj mam na my¶li cukier br±zowy trzcinowy nierafinowany, bo i zdarzaj± siê cukry br±zowe barwione.

Ja u¿ywa³am jaki¶ czas stewii, fakt, ¿e jest do¶æ charakterystyczna w smaku, ale mi pasowa³a. Mam zamiar kupiæ sobie ksylitol.
__________________
"W nocy, gdy ca³y dom ju¿ ¶pi. Stukostrachy, Stukostrachy pukaj± do drzwi. Chcia³bym st±d uciec, lecz bojê siê, ¿e Stukostrach zabierze mnie."

www.pustamiska.pl

www.karmimypsiaki.pl

Edytowane przez Eshi
Czas edycji: 2013-10-15 o 21:27
Eshi jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-15, 22:00   #12
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]¦l±sk / Ma³opolska[ ]
Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cytat:
Napisane przez Eshi Poka¿ wiadomo¶æ
Nie do koñca tak jest, zale¿y co masz na my¶li pisz±c o w³a¶ciwo¶ciach.
Cukier br±zowy, to ten sam cukier co bia³y, fakt, lecz przed rafinacj±, czyli przed "oczyszczaniem". W³a¶ciwo¶ci je¶li chodzi o kaloryczno¶æ itp. maj± takie same, lecz cukier br±zowy posiada m.in. ¿elazo, wapñ, potas, w ma³ych ilo¶ciach, ale zawsze... czego bia³y cukier nie posiada w ogóle, wiêc mo¿na stwierdziæ, ¿e jest poniek±d "zdrowszy". Oczywi¶cie zdrowszy od cukru bia³ego, który nic innego nie robi tylko jest s³odki. Dodatkowo cukier br±zowy jest o wiele lepszy w smaku ni¿ bia³y.
Oczywi¶cie tutaj mam na my¶li cukier br±zowy trzcinowy nierafinowany, bo i zdarzaj± siê cukry br±zowe barwione.

Ja u¿ywa³am jaki¶ czas stewii, fakt, ¿e jest do¶æ charakterystyczna w smaku, ale mi pasowa³a. Mam zamiar kupiæ sobie ksylitol.
Pomyli³o Ci siê z cukrem trzcinowym chyba.
Cukier br±zowy czêsto uwa¿any jest za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z bia³ym, a ze wzglêdu na swoj± barwê czêsto mylony z cukrem nierafinowanym. Znacznie bli¿ej mu do tego pierwszego. Proces produkcji br±zowego cukru jest dok³adnie taki sam jak bia³ego (zatem proces rafinacji siê odbywa), a br±zow± barwê nadaje mu siê poprzez dodanie wcze¶niej usuniêtej melasy i ponowne osuszenie kryszta³ów. Sama nazwa "br±zowy" o niczym nie ¶wiadczy, poza widocznym zabarwieniem.
Najbardziej warto¶ciowy z cukrów br±zowych jest cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony m. in. z od¿ywczej melasy). Zawiera on pewne ilo¶ci ¿elaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, miedzi oraz witaminy B6 i B12. Niestety ich zawarto¶æ jest przez dietetyków okre¶lana jako... ¶ladowa.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-15 o 22:04
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-18, 19:19   #13
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Ja na dobr± sprawê prawie ca³kiem po¿egna³am siê ze "s³odzid³ami". Owszem, u¿ywam cukru do ciast, miodu do herbaty, jak chorujê, ale to chyba tyle. Brak s³odkiego smaku rekompensujê spor± ilo¶ci± przypraw - cynamon, imbir, kardamon.

Ale ¿eby by³o na temat. Wpad³a mi kiedy¶ w rêkê ksi±¿ka z przepisami dla wegan na diecie odchudzaj±cej (je¶li kto¶ jest zainteresowany i czyta po niemiecku, chêtnie podam namiary ). Autor proponowa³ zast±pienie cukru syropem z agawy. Przyznam siê, ¿e nie spróbowa³am, bo w±¿ mnie uk±si³ w kieszeñ (5-6 euro za buteleczkê ¶piewaj± ), ale brzmi ciekawie.
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-19, 12:03   #14
Arundhati
Przyczajenie
 
Avatar Arundhati
 
Zarejestrowany: 2008-04
Wiadomo¶ci: 10
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Nareszcie kto¶ napisa³, ¿e sztuczne s³odziki to trucizna.
Arundhati jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-19, 18:33   #15
Sophie24
Zakorzenienie
 
Avatar Sophie24
 
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomo¶ci: 13 732
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

S³odzê i lubiê s³odziæ - nie chce rezygnowaæ z tego ale faktycznie szukam zamiennika. Najpierw zaczê³am troszkê zdrowiej od cukru trzcinowy nierafinowanego. Cena ju¿ dwukrotnie wiêksza ni¿ cukru bia³ego. Teraz mam ksylitol i cena powala zupe³nie z nóg. Zdrowiej, nawet lepszy w smaku, co wa¿ne nie zmienia smaku w niczym i ja mogê go dodawaæ mniej ni¿ cukrów bia³ego czy br±zowego. My¶lê jeszcze o syropie z agawy ale nie wiem jak to z nim jest, znaczy czy nie zmienia smaku potraw/herbat. Nie orientowa³am siê jeszcze w cenie. Ale ksylitol to chyba najdro¿szy zamiennik z tego co czyta³am. I nie poleca siê kupowania ksylitolu z kukurydzy gdy¿ jest ona czêsto GMO.
Miód lubiê ale on jest dla mnie bardziej leczniczy a nie jako "s³odzik" wiêc by³oby za du¿o zachodu z czekaniem a¿ siê "reaktywuje" w mojej herbacie.
Lukrecja to dla mnie zmora i nawet zapachu nie lubiê. A o stewii s³ysza³am ale szybko wypad³a mi z g³owy, mo¿e te¿ siê za ni± rozejrzê.
W aptece zielarskiej widuje jeszcze inne zamienniki, np. melasê. Te¿ o niej my¶la³am. Muszê przejrzeæ dok³adnie ich pó³ki
Bêdê próbowaæ ró¿nych rzeczy.
Sophie24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-10-20, 10:04   #16
Erena
Zadomowienie
 
Avatar Erena
 
Zarejestrowany: 2013-02
Lokalizacja: Getynga, Niemcy
Wiadomo¶ci: 1 119
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

A¿ sprawdzi³am z ciekawo¶ci ceny syropu z agawy w Polsce. O ile siê orientujê, startuj± od kilkunastu z³ za butelkê 350 ml. Nie wiem, czy to drogo czy tanio, bo nie umiem oszacowaæ wydajno¶ci. Co do smaku Ci nie powiem, bo sama jak zobaczy³am ceny w Niemczech (w Reformhausie butelka 350 ml ok. 5 euro), to stwierdzi³am, ¿e wolê siê odzwyczaiæ od s³odzenia ni¿ tyle p³aciæ
Erena jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-11-21, 11:32   #17
anneczkaka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-08
Wiadomo¶ci: 3
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

ja mam problem z poziomem cukru we krwi. Musia³am wiec znale¼æ co¶, co go zast±pi. Znalaz³am SteviaBase, która nadaje siê dla diabetyków, jest s³odsza od cukru i jest na bazie 3 naturalnch s³odzików ro¶linnych: stewii, ksylitolu i erytrytolu. kosztuje 69 z³ za 400g i wystarcza na 100 porcji. Nie jest tania, ale ma indeks glikemiczny na poziomie 8, co jest dla mnie bardzo istotne.
anneczkaka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-01-13, 13:52   #18
lilly_rose
Raczkowanie
 
Avatar lilly_rose
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: toruñ
Wiadomo¶ci: 370
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

A czy kto¶ zetkn±³ siê z cukrem palmowym?
lilly_rose jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2014-09-02, 10:07   #19
Rowerpower
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2014-08
Wiadomo¶ci: 9
Dot.: Czym zast±piæ bia³y cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cukier palmowy z chemicznego punktu widzenia to jest sukroza, raczej nie polecam cukrzykom.
Rowerpower jest offline Zg³o¶ do moderatora  
 

Nowe w±tki na forum Artyku³y i newsy


Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)
 

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki


Data ostatniego posta: 2014-09-02 11:07:52


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.