|
Notka |
|
Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Pomocy! Od czego zaczac.?! ;))
Drogie mezatki oraz przyszle panny mlode.!
Mam takie pytanko od czego trzeba zaczac przygotowania do slubu oraz wesela . ![]() I jakiego Dj oraz kamerzyste i fotografa polecacie z Olsztyna i okolic. Pozdrawiam i buuziaki ;** ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pomocy! Od czego zaczac.?! ;))
Hej, gratulacje tak na wstępie i witamy w gronie narzeczonych
![]() Napiszę Ci jak u nas było: Zaręczyliśmy się pod koniec grudnia. NA początku roku ustaliliśmy sobie orientacyjnie liczbę gości, bo niektóre sale mają swoje limity, np. od 120 osób, jeśli ma się mniej to trzeba dopłacać do tych 120 talerzyków. Później szukanie sali i zespołu/DJ'a tak żeby się zgrali terminami, z mojego doświadczenia to nie takie trudne ![]() Następnie foto/video, z tym trochę przepraw mieliśmy, bo wszystko, co nam się podobało niestety było poza budżetem ale udało nam się załatwić w końcu ![]() w tym tygodniu załatwiałam kościół i w sumie póki co to tyle.. reszta chyba zależy od ilości czasu i inwencji co chcę załatwiać wcześniej a na co nie będę potrzebowała dużo czasu. No i oczywiście wszelkie dokumenty(poza naukami przedmałżeńskimi, które możecie zrobić w dowolnym terminie, bo nie tracą ważności) najlepiej na mniej niż 3 miesiące przed ślubem ![]() poszperaj na forach w wyszukiwarkach, jest pełno wiadomości i porad od bardziej doświadczonych i zorientowanych ![]() ![]()
"Miłość jest wtedy gdy chcesz Go zabić ale ciągle odkładasz to na jutro" ![]() ![]() ![]() Edytowane przez mahoniowa Czas edycji: 2014-08-07 o 19:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja wiedziałam ze ASAP trzeba wielka 4: sala zespol foto kamera
![]() w kosciele jeszcze dla mnie za wczesnie bo na 2015 nie ma kalendarza i ja juz ogladam suknie bo szyta/zamiawiana na rozmiar moj to 6mcy czekania ;-) wiec wole sie nie obudzic w marcu 2015 ze to za pozno...a teraz tez sa wyprzedaże ![]()
![]() |
#4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sala i liczba gości + DJ informacji szukaj na forach ze swojego regionu zawsze coś podpowiedzą ![]() Sale warto samemu też obejrzeć i porozmawiać z managerem . Ja sama szukałam w forum wybrałam sale jaka była polecana a jak pojechaliśmy zobaczyć i po rozmowie z panią manager od razu zrezygnowaliśmy ![]() wzięliśmy sale która nie miała dobrych opinii w internecie i za 250 zł interesuje mnie tylko tort i kolor przewodni + zaproszenia więc suma summarum wyszło mnie taniej niż za wszystko musiałabym płacić ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
My po zaręczynach, najpierw ustaliliśmy mniej wiecej kosztorys wesela. OD tego zależało w którym roku się pobierzemy
![]() Czyli: Najpierw salę szukałam wraz z cennikiem, później zespół, fotografa i kamerzystę. Mniej więcej patrzeliśmy ile w hurtowni kosztuje wódka, rózne napoje. Koszt sukni, garnituru, dodatków, usług. Jak już zdecydowaliśmy na który rok możemy sobie pozwolić - ustaliliśmy datę i zaczęliśmy rezerwować salę, zespół, fotografa i kamerzystę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Dziekuje wam bardzo
![]() Szukamy czegosc na lipiec/sierpien 2016r. I my bardzo duzy problem poniewaz jestesmy zagranica. Wiec ciezko bardzo zalatwic wszystko na odleglosc. Niestety. W swieta(grudzien) jedziemy ogladac sale i rezerwowac. Myslicie drogie narzeczone ze beda jeszcze wole terminy na ten rok 2016 czy juz nie ,slyszalam ze sale oraz Dj rezerwuje sie co najmniej rok wczesniej. Czy to prawda. Pozdrawiak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
To zależy pewnie od regionu, ale my bierzemy ślub równo rok (co do dnia
![]() ![]() My też na odległość robimy, ale to kilkaset km i na terenie Polski, więc na pewno łatwiej niż wam. Choć tez trochę zachodu jest żeby się raz na 2-3 miesiące wybrać w miejsce ślubowania i pozałatwiać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
U mnie w regionie da się rok wcześniej
![]() Sami rezerwowaliśmy wszystko 10-11mcy wcześniej. Ale w niektórych regionach 2lata to za późno ![]() I my też zaczęliśmy od sali (wrzesien 2013) , potem zespół, foto i wideo, suknia, nauki. Dopiero na początku tego roku sprawy kościelne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
My mamy ślub 27.06.2105.
najpierw ogarnęliśmy datę u Księdza potem Salę Potem zespół i kamerę Na razie stoimy w miejscu. za jakiś czas zaczniemy wybierać zaproszenia , ja zaczne w listopadzie - grudniu oglądać i przymierzać suknie a potem reszta ![]()
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
My też organizujemy wszystko na odległość
![]() Najpierw ustaliliśmy datę (wybraliśmy taką w trakcie długiego weekendu, żeby nasi zagraniczni goście mogli spokojnie się przemieścić). Ślub będzie w tygodniu tak więc mniejsza konkurencja. Potem oczywiście lista gości (tak mniej więcej) i poszukiwania sali. Chciałam taką, w której własciciele zajmują się wieloma rzeczami (np. wystój itd.). Szczęśliwie już udało się znaleźć. W między czasie zaczęliśmy się orientować w róznych terminach i dopasowywać do nich nasz urlop (np. trzeba przyjechać mniej więcej wtedy i wtedy żeby zamówić sukienkę albo dostarczyć dokumenty). Zaproszenia wysyłamy 6 miesięcy wcześniej (by wszyscy mieli czas przygotować ewentualną podróż). I delegujemy zadania - poprosiliśmy rodzinę, żeby zrobiła selekcję zgodnie z naszymi kryteriami (np. cukiernie, które mogą zrobić taki tort jaki chcemy itd). Ostateczny wybór zależy oczywiście od nas a oszczędność czasu ogromna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Nasz ślub 10-10-2015r.
póki co mamy salę...TYLKO i szukamy zespołu koleżanka ma miesiąc wcześniej i juz chodzi na przymiarki sukni, wódkę kupili, mają zespół, fotografa, salę też oczywiście..i aż się boję czy my zbyt luzacko do tematu nie podchodzimy, zebyśmy potem na osoatnią chwile nie biegali Edytowane przez karm86 Czas edycji: 2014-08-14 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Chodzenie na przymiarki sukni rok przed mnie rozbawiło ![]() Luz, zdążycie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
no to mnie delikatnie uspokoiłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Spokojnie, zdążycie ze wszystkim. W sumie nie wiem skąd się biorą te informacje, że wszystko trzeba rezerwować Bóg wie ile wcześniej. My zaręczyliśmy się w listopadzie 2012, ślub zaplanowaliśmy na październik 2013, chociaż moim marzeniem był maj, jednak byliśmy pewni, że nie damy rady ogarnąć tematu w tak krótkim czasie. Salę i księdza załatwialiśmy w styczniu, potem kamerzystę, fotografa, zespół - wszystko co chcieliśmy było wolne na październik. Sukni szukałam w czerwcu, we wrześniu odbierałam gotową, mąż na garnitur czekał ok. miesiąca. Okazało się, że i na maj byśmy się wyrobili. Zatem głowa do góry!
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Przypomniało mi się, we wrześniu chodziliśmy na kurs tańca. Dziewczyna, która nas uczyła miała termin ślubu na maj 2014r. i jej suknia ślubna już wisiała w szafie, miała już wszystko ogarnięte tylko butów szukała, Szok! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
W moich stronach trzeba rezerwować z dwuletnim wyprzedzeniem
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Wiadomo w innych miesiącach poza latem, nie ma tylu ślubów co w sierpniu czy w czerwcu i we wrześniu.
Z mojego doświadczenia jak dobry zespół i w miarę tani to miał 1 termin wolny na sierpień i oczywiście nie mój ![]() ![]() Sala którą chciałam to w marcu już była zajęta ale nie żałuję bo trafiłam na lepszą ![]() Także wszystko zależy ile masz kasy i ile chcesz wydać jak coś jest droższe na pierwszy rzut oka to później okazuje się tańsze i lepiej wykonane i tak było ze mną ![]() W jednej sali chcieli 190 zł ale do tego dekoracje patery ciasta itd trzeba było doliczyć Poszłam do droższego hotelu i za 220 zł Mam stół wiejski, ciasta dekoracje owoce itd Menu mniej więcej takie samo jak w tym tańszym to różnice jest 30 zł to jest nic ![]()
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My zarezerwowaliśmy salę prawie 1,5 roku wcześniej, czyli w marcu 2014, następny w kolejności był fotograf (jeden z ważniejszych dla mnie punktów programu) - czerwiec 2014, DJ będzie prawdopodobnie mój znajomy, więc o to jestem spokojna. Suknię również mam już zamówioną, więc w zasadzie mogę się teraz skupić na detalach, oprawie, wystroju sali itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.