|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Czy można kogoś kochać mając 14lat (chodzi o dziew. lub chł.) | |||
jasne! Wiek jak każdy inny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
55 | 39,57% |
w tym wieku o miłości nie ma mowy! |
70 | 50,36% |
nie mam zdania |
14 | 10,07% |
Głosujący: 139. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak myślicie: czy można kogoś kochaćw wieku 14 lat?
tak jak w tytule- chodzi mi o chłopaka lub dziewczynę
+sonda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak myślicie: czy można kogoś kochaćw wieku 14 lat?
myślę, że zawszeboska ma rację. Nie znamy jeszcze innych uczuć, które ktoś może w nas wyzwolić. Także stawiałabym na zauroczenie.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Czemu pytasz? Z ciekawości?
Myslę, że w wieku 14 lat nie można kochać taką prawdziwą miłością. Zauroczenie, ot co. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zagłosowałam na nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
a ja uwazam ze mozna kochac prawdziwa miloscia jaka sie czuje w wieku 14 lat
dlaczego niby to co dorosle jest prawdziwe a to co jest w sercu bardzo mlodej osoby ma byc nieprawdziwe? czyli jakie? na niby? oczywiscie jest to inna milosc niz ta ktora kocha sie w pozniejszym zyciu bo ta pierwsza jest jeszcze bez cierpienia, zlych doswiadczen, czysta ale uwazam ze to jest tak samo prawdziwe i wazne jak to jak kocha sie w wieku lat 30 chociaz oczywiscie trzeba pamietac ze jest inna i okazywanie jej jest tez zupelnie inne pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ja w wieku 15 lat przeżyłam swoją pierwszą wielką miłość.Myśle,że dla miłości nie ma bariery wiekowej,ale ja w tym wieku bałam sie jeszcze do końca okazywać chłopakowi swoje uczucia i napisałam kiedyś do niego,że "chyba za wcześnie jeszcze na miłość" (mówiąc mu przedtem wielokrotnie,że go kocham,wiem,że to bez sensu,ale napisałam to z zazdrości żeby go to zabolało :/) przez to głupie zdanie rozstaliśmy się.Ja naprawde go kochałam i możecie sobie pisać co chcecie miłość nie zna bariery wiekowej tak jak już wspomniałam wcześniej.
pozdrawiam forumowiczki ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
ja mysle, ze to "nie mozna" wynika z tego, ze w wieku 14 lat zmienia sie partnerow jak rekawiczki
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ktoś kiedyś powiedział, że każda miłość jest inna i różne są rodzaje miłości więc można. Tylko inaczej, może nie tak poważnie odpowiedzialnie jak później ale chyba można. W końcu miłość to uczucie subiektywne i nie zależy od sondy
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jasne, że można kochac : mame , tate
![]() ![]() A jeśli chodzi o taka miłośc do chłopaka, to cięzko odpowiedzieć, tak jak cieżko odpowiedzieć na pytanie co to jest miłość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
rodziców owszem można kochać,ale jeśli chodzi o chłopaka to raczej nie zdecydowanie nie i zagłosowałam na nie
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
mam siostrę w tym wieku i jak na nią patrze, to wydaje mi sie, że miłość nie ma szans; w tym wieku człowiek dopiero poznaje tak naprawdę świat, ja mam 16 lat i jak patrze na coponiektórych (kumpela sie rozchodzi i schodzi z chłopakiem, są już ze sobą chyba 8 raz, w ogóle co chwila ma innego) to wydaje mi sie, że w moim wieku nie można mówić o prawdziwej miłości
"Świat był taki sam- pełen miłości i nienawiści. Zarazem dobra i zła, kłamstwa i prawdy. To, że nas przypadkiem zło dotyka, nie znaczy wcale, że jesteśmy szczególnie pokrzywdzeni. Trzeba to przyjąć, jak jeszcze jedną próbę, którą nam los zadał i spokojnie robić swoje."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Polecam lekturę "Romeo i Julia" Szekspir, a znajdziesz tam odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
W "Romeo i Julia" na pewno nie ma wielkiej prawdziwej miłości... przynajmniej moim zdaniem. Wszystko wskazuje na to, że jest, ale generalnie za każdym razem jak to czytam lub oglądam to mam ochotę sama sie palnąć w łeb. Głowni bohaterowie sa w sobie na maksa zauroczeni, zakochani... ale miłość i bycie zakochanym to nie to samo.
Kiedy ja byłam w tym wieku uwielbiałąm wzdychać do chłopaków, rozmyślać o nich, dopowiadac sobie historie różne w głowie. Natomiast nie miało to nic wspólnego z odpowiedzialnością, przyjaźnią, zaufaniem. Liczyło sie tylko moje wzdychanie i uwielbienie oraz to by ciagle się przyklejac do faceta. Teraz, gdy jestem z jednym facetem juz prawie 6 lat i spodziewamy sie dziecka, jakoś inaczej do tego podchodzę. Żyjemy razem, dajemy sobie wolność, ale też chcemy byc razem i nie nudzimy się. Ten spokój i to ż emoge do niego zawsze zadzwonic, mogę na niego liczyć to jest własnie miłosć moim zdaniem. I nie zamieniłabym tego na żadne wzdychania. ![]()
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W wieku 14 lat może to być wielkie zauroczenie, "wzdychanie" - jak to napisała Shem. I jest to taka młodzieńcza miłość, ale nie jest ona taka sama jak PRAWDZIWA, DOJRZAŁA miłość. Co nie znaczy, że wieku 14 lat takie zauroczenie nie może być piękne ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Przepraszam za off topic,ale co tu się dzieje??Szukam Waszych wypowiedzi (Shemreolin i Giraffe) i chociaż były dodane niedawno są gdzieś w środku.Wkurza mnie to,bo od wczoraj nie mogę się tu wogóle połapać,wszystko się dziwnie miesza.To pewnie jakaś modyfikacja moderatorów,ale chyba tylko trochę miesza w tym wszystkim...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wątek na plotkowe
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zagłosowałam na nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Można. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. Można kochać kogoś w wieku 14 lat, można mieć 60 i nie kochać nikogo. Ot, każdy jest inny. Bo niby co w wieku 14 lat nie można kochać kogoś taką prawdziwą miłością, a w wieku 16 lat już można. Ma się te 16 urodziny, czy któreś tam i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki można kogoś kochać porawdziwą miłością.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Podejrzewam, ze milosc 14 letniej osoby zdarza sie wyjatkowo rzadko, z powodu tego ze znakomita wiekszosc osob w tym wieku jest jeszcze "nie dojrzała" do milosci. zwykle milosc to dla nich fantazja, zauroczenie, zakochanie...
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
mozna. w koncu ja sama poznalam mojego TŻa w wieku 14 lat i pokochalam gdzies wlasnie w okolicach tego wieku (ciezko mi okreslic kiedy zaczelam go kochac) i kocham dalej, choc juz mam 20. mysle, ze duzo zalezy od czlowieka, jego psychiki...
do milosci owszem trzeba dojrzec, ale jest to indywidualna sprawa. niektorzy dojrzeja do niej duzo wczesniej niz inni, niektorzy takiej dojrzalosci nie osiagna przez cale zycie... jak patrze na tych wszystkich 'dojrzalych doroslych kochajacych prawdziwa miloscia' ktorzy zdradzaja na lewo i prawo, porzucajac malzonkow, dzieci to jakos nie wierze, ze 'prawdziwe kochanie' jest zalezne od wieku.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Właśnie o to mi chodziło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Natomiast "Romeo i Julia" czy "Cierpienia młodego Wertera" na pewno nie mówia o prawdziwej miłosci tylko o fatalnym zadurzeniu. R. i J. byli nastolatkami, a w tym wieku wszystko przeżywa sie mocno i intensywnie. Nie uznałabym jednak ich uczucia jako miłości - tej prawdziwej i dojrzałej, dlatego ze oni sami nie byli dojrzali. Dojrzali ludzie nie postępuja w ten sposób.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
zaglosowalam na tak, wkoncu wiek nie robi różnicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
mozna
![]() u mnei prawdziwa milosc zaczela sie pozniej, ale mysle ze mozna niezaleznie od wieku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
otoz to
![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
A ja własnie natknęłam sie na takie madre powiedzonko, że "kochać to znaczy patrzeć nie na siebie ale w tym samym kierunku". I myśle, ze to najbardziej obrazuje sytuację. W wieku 14 lat zakochani patrzą w siebie jak w obrazek, liczy sie tu i teraz. Natomiast jeśli to jest dojrzała miłosć to już inne sprawy są wazniejsze niz tylko przebywac ze soba. Wazniejszy jest egzamin niz randka, bo obie osoby wiedzą, ze dobre stopnie to w przyszłosci szansa lepszej pracy itd. A młodzi wolą sie urwać z zajeć żeby byc razem niż myśla o tym, ze nauka da im jakiś start w przyszłość. To bardzo częste u młodych zakochanych... nie potrafia trzeźwo myslec o przyszłości tylko żyja dniem dzisiejszym i swoimi uczuciami.
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Mozna.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:28.