|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() czego lepiej nie mieszać?
Witam,
myślę, że przeczytałam już większość tematów w tym dziale jednak ciągle mam niedosyt informacji na temat składników kosmetyków, których nie wolno ze sobą łączyć. Mam nadzieję, że ktoś bardziej rozeznany w temacie odpowie na moje pytanie. ![]() Których półproduktów lepiej ze sobą nie mieszać? Jakie mogą być efekty takich połączeń? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: czego lepiej nie mieszać?
Słyszałam że nie należy łączyć niestabilnego kwasu askorbinowego z D-panthenolem, chyba że jest to wersja "SAP".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
A czy ktos wie czy mozna laczyc SAP ze srebrem koloidalnym? Ogolnie nalezy uwazac na wit C i metale ale czy ktos wie jak to jest z tym srebrem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Water, Ethoxydiglycol, 15% L-Ascorbic Acid, Propylene Glycol, Glycerin, Laureth-23, 1% Alpha Tocopherol, Phenoxyethanol, Triethanolamine, 0.5% Ferulic Acid, Panthenol, Sodium Hyaluronate Jeśli pH serum nie jest niższe niż 3,5 to pantenol będzie stabilny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Uważam, że nie powinniśmy się opierać na składach kosmetyków drogeryjnych. Firma wpakuje nieraz witaminę C do składu i nie przejmuje się zbytnio, że w 2-3 tygodnie ulegnie ona destablilizacji. Ważne, że na opakowaniu napisze się wielkimi literami, że krem jest z WITAMINĄ C.
Dlaczego tak uważam? W powyższym receptariuszu oprócz witaminy C i pantenolu występuje gliceryna. Osobiście lubię glicerynę, ale powoduje ona pogorszenie wchłaniania witaminy C, dlatego w moim serum unikam takiego połączenia. Ale widać firma kosmetyczna ma to w nosie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Gliceryna pogarsza wchłanianie wit. C? A możesz podać źródło tej informacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.