Włosy żyją własnym życiem... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-21, 16:29   #1
mrowka13
Raczkowanie

GG do mrowka13

Włosy żyją własnym życiem...

Szukałam trochę na forum, ale nie znalazłam takiego tematu, wiec jesli gdzies jest, a go pominelam, to z gory przepraszam i prosze o przekierowanie mnie

Mam problemy z wlosami.. W zasadzie wszystkie jakie tylko mozna miec
1.Przetluszczaja sie u nasady, mimo, ze nie daje przy glowie odzywki i uzywam delikatnych szamponow. Do tego stopnia, ze jesli myje wlosy rano i wieczorem musze gdzies wyjsc-musze je myc 2 raz!
2.Koncowki sie rozdwajaja, probowalam juz caaalej masy odzywek. Nie stosuje prostownicy, ani lokowki, nawet susze zimnym nawiewem od jakiegos czasu....
3. U nasady czesc wlosow jest 'przylizana' chocbym nie wiem co stosowala, pianki, lakiery, pudry.... A reszta mi odstaje, bo sa polamane...
4. Po lewej wlosy zawijaja mi sie do wewnatrz, po prawej stronie na zewnatrz, a z tylu w kazda strone, choc wlosy ogolnie mam proste!
5. Zyja wlasnym zyciem... Ja je zakrecam w lewo, one w prawo, ja je unosze, one opadaja, prostuje-kreca sie, krece-prostuja sie... Nie ukladam ich czesto, zeby ich nie niszczyc, ale wiadomo, sa okazje, ze trzeba jakos wygladac.

Mialam je do pasa, ale teraz mam boba do ramion, bo myslalam, ze sie podniosa i ogarna, ale nie, bo po co Chcialabym cos zrobic, zeby byly po prostu gladkie i chociaz troche uniesione, bez tych kikutkow odstajacych w kazda strone.

Czy moze mi ktos cos doradzic, jak ogarnac to wszystko?
mrowka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 16:56   #2
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Włosy żyją własnym życiem...

Cytat:
Napisane przez mrowka13 Pokaż wiadomość
Szukałam trochę na forum, ale nie znalazłam takiego tematu, wiec jesli gdzies jest, a go pominelam, to z gory przepraszam i prosze o przekierowanie mnie

Mam problemy z wlosami.. W zasadzie wszystkie jakie tylko mozna miec
1.Przetluszczaja sie u nasady, mimo, ze nie daje przy glowie odzywki i uzywam delikatnych szamponow. Do tego stopnia, ze jesli myje wlosy rano i wieczorem musze gdzies wyjsc-musze je myc 2 raz!
2.Koncowki sie rozdwajaja, probowalam juz caaalej masy odzywek. Nie stosuje prostownicy, ani lokowki, nawet susze zimnym nawiewem od jakiegos czasu....
3. U nasady czesc wlosow jest 'przylizana' chocbym nie wiem co stosowala, pianki, lakiery, pudry.... A reszta mi odstaje, bo sa polamane...
4. Po lewej wlosy zawijaja mi sie do wewnatrz, po prawej stronie na zewnatrz, a z tylu w kazda strone, choc wlosy ogolnie mam proste!
5. Zyja wlasnym zyciem... Ja je zakrecam w lewo, one w prawo, ja je unosze, one opadaja, prostuje-kreca sie, krece-prostuja sie... Nie ukladam ich czesto, zeby ich nie niszczyc, ale wiadomo, sa okazje, ze trzeba jakos wygladac.

Mialam je do pasa, ale teraz mam boba do ramion, bo myslalam, ze sie podniosa i ogarna, ale nie, bo po co Chcialabym cos zrobic, zeby byly po prostu gladkie i chociaz troche uniesione, bez tych kikutkow odstajacych w kazda strone.

Czy moze mi ktos cos doradzic, jak ogarnac to wszystko?
Na przetłuszczanie skóry głowy:
-doraźnie suche szampony lub pudry typu skrobia, krzemionka
-wcierki lub pryskanie skóry gotowymi preparatami albo naparami z ziół, które ograniczają wydzielanie sebum np pokrzywa, wierzbownica, szałwia
-peeling skóry głowy
-olej rycynowy

Co do zniszczonych włosów, to pomyśl, co może być przyczyną. Jeśli zniszczone są końcówki, to trzeba podciąć i zacząć stosować serum/jedwab. Opisz też, czego używasz, może popełniasz jakiś błąd w doborze kosmetyków.

Wywijanie się włosów jest najprawdopodobniej spowodowane ich długością, niektórym osobom włosy do ramion tak się właśnie wywijają, bo końce ciągle są odbijane od ramion i unoszą się w różne strony. Opcje: skrócić, przeczekać albo postawić na stylizację.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2014-07-21 o 16:58
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 18:20   #3
mrowka13
Raczkowanie

GG do mrowka13

z tylu mam do polowy szyi i tez mi sie podwijaja, to taki skosny bob. Podcinam teraz regularnie, stosowalam rozne serum, a jedwab niszczy wlosy, bo zawiera silikony. Wygladza niby wlosy, ale sam w sobie niszczy.
A peeling skory glowy? Jak sie to robi?
Stary 2014-07-21, 20:38   #4
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowka13 Pokaż wiadomość
z tylu mam do polowy szyi i tez mi sie podwijaja, to taki skosny bob. Podcinam teraz regularnie, stosowalam rozne serum, a jedwab niszczy wlosy, bo zawiera silikony. Wygladza niby wlosy, ale sam w sobie niszczy.
A peeling skory glowy? Jak sie to robi?
Od tej długości mogą zacząć się podwijać, sama przez to przechodziłam. Inna opcja - od tej długości zaczynają się falować, ale to zależy od struktury włosa.

Jedwab, serum, kuracje i rozmaite olejki zawierają silikony, bo to najskuteczniejsze składniki jeśli chodzi o ochronę włosa przed uszkodzeniami, wygładzenie i zabezpieczenie przed utratą wilgoci. To chyba dosyć spore wyzwanie, prawda? Zastanawiam się jak długo jeszcze te bzdury o szkodliwości silikonów będą się rozprzestrzeniać

Peeling skóry głowy

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2014-07-21 o 20:40
Stary 2014-07-29, 14:06   #5
togetherforever
BAN stały

może ty się dopytaj fryzjera, co możesz z nimi zrobić i jakich kosmetyków używać, żeby one tak nie wariowały i żebyś mogła je ujarzmić?
togetherforever jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 15:17   #6
MissChievousTess
Zakorzenienie

Witaj w klubie mieszanych niskoporowatych.
Mój sposób na moje kudły tego samego typu- częste mycie, szampony do włosów cienkich i delikatnych. Najlepiej bez silikonu. Obecnie myję Pantene Aqua Light.
Odstawić - suszarkę, pianki i lakiery (alkohol w składzie).
Raz w tygodniu olejowanie ma mokre włosy. Po każdym myciu maska jako odżywka do spłukiwania -od połowy długości.
No i moje ostatnie odkrycie- serum A+E Biovax, na mokre, po każdym umyciu. Nakładam od końcówek do połowy długości.
Szukaj też masek nawilżających- np. Natur Vital z aloesem. Celuj w maski emolientowe. Niskoporowate nie lubią za dużej ilości protein.

---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość

Jedwab, serum, kuracje i rozmaite olejki zawierają silikony, bo to najskuteczniejsze składniki jeśli chodzi o ochronę włosa przed uszkodzeniami, wygładzenie i zabezpieczenie przed utratą wilgoci. To chyba dosyć spore wyzwanie, prawda? Zastanawiam się jak długo jeszcze te bzdury o szkodliwości silikonów będą się rozprzestrzeniać

Peeling skóry głowy
Potwierdzam. Demonizowanie silikonów jest bez sensu.
Dla włosów suchych i mieszanych, czyli suchych na końcach są one zbawienne. U mnie zatrzymują wilgoć dłużej wewnątrz włosa.
Grunt to dobry produkt bez alkoholu a z silikonami. Serum Biovax jest genialne.

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Przy włosach mieszanych odradzam peeling głowy- jeśli podrażnisz skalp pobudzisz tylko wydzielanie sebum.
Stary 2014-07-29, 15:31   #7
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Przy włosach mieszanych odradzam peeling głowy- jeśli podrażnisz skalp pobudzisz tylko wydzielanie sebum.

Jak ktoś nie ma skłonności do podrażnień (a to się po prostu wie), to nie ma się czego bać. Ja byłam wobec niego sceptyczna przez 2 lata, uważałam go za kolejną fanaberię włosomaniaczek, ale teraz planuję włączyć go do stałej pielęgnacji.
Stary 2014-08-01, 13:51   #8
wietrzykowa
Przyczajenie

Skoro wcześniej - jak były długie - nie wywijały się to może to przez to, że po podcięciu stały się lekkie i fruwają. Sama tak mam jak za dużo skróce włosy
Zapuść troszkę albo dociąż je kosmetykami )
wietrzykowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-02, 11:07   #9
SceneQueene
Zakorzenienie

Albo może skuś się na zmianę kosmetyków- może któreś po prostu im nie służą?

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 18:25   #10
mrowka13
Raczkowanie

GG do mrowka13

SceneQueene Kosmetykow juz probowalam multum i sa dobre przez pierwszy tydzien uzywania :/

wietrzykowa-dlugie tez nie byly idealnie proste, a dociazac ich nie bede, bo i tak sa przyklapniete, nawet jak nie dawalam odzywki...

MissChievousTess dziekuje za rady, na pewno z nich skorzystam i wyprobuje te kosmetyki. Jednak z suszarki zrezygnowac nie moge-jak sie myje rano wlosy i wstaje po 4 do pracy, to niestety nie ma czasu na to, zeby same schly

togetherforever z fryzjerami, to jest czasem taka masakra... zdazylo mi sie uslyszec np 'moze takie juz sa'... a na jakiegos wypasionego typu Jean Louis David mnie niestety nie stac.
Stary 2014-08-08, 18:30   #11
anka1325
Przyczajenie

Witam obecnie przebywam w Londynie i na rynek wyszedł jakis nowy produkt moja znjoma bardzo go chwali nie wiem czy w polsce jest juz dostepny ale ja osobiscie polecam. http://www.tresemme.com/product/deta...ated-treatment
Trzeba uzyc szamponu, odzywki i serum razem zeby efekt był widoczny. Ja mam bardzo niesfrone włosy a tu po pierwszy użyciu widać efekty czy któraś z was spotkała się z tym w polsce? Bo nie wiem czy zrobic zapas przed wyjazdem
anka1325 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości