starszy mąż -pomyłka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-06, 20:28   #1
agatwi
Przyczajenie

Unhappy

starszy mąż -pomyłka

Mój mąż jest starszy o 19 lat .Niedawno była nasza 18 rocznica ślubu ,mamy 15 letniego syna .A ja mam dość ? Chcę odejść ale nie wiem jak ,mam chęć umrzeć ,zapaść się pod ziemię lub coś tam byle bez niego.Nie pamiętam dlaczego za niego wyszłam ,chyba nie z miłości ,bo to ponoć nie mija.Od pięciu lat nie pracuje jest na świadczeniu Zus marne grosze ,ale jest coś .ja pracuje gotuje sprzątam itd.a on twierdzi że nic nie robię i jeszcz e przepuszczam pieniądze zamiast oszczędzać .Cokolwiek powiem,zrobię jest zle.Seks od roku nic ,on jest na lekach.Ale to ponoć też moja wina.Nie mam gdzie odejść .nie mam odwagi ,nie wiem czy dam sobie rade bez niego ,finansowo boje się ze jeszcze to ja będę musiała mu płacić alimenty.Pisze bo nie mam komu się pożalić nie chcę w rodzinie bo będzie a nie mówiliśmy ??? Różnica wieku co rok dawała się bardziej odczuć .Ale jak pracował na zmiany ,to rzadko się widywaliśmy ,wtedy też był kłótnie ,bójki,wyzwiska ale to mniej bolało .Syn był mniejszy dla niego poświęciłam to wszystko ,a teraz on jest starszy "mama" to tylko potrzebna niekiedy.Co mam robić
agatwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:45   #2
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: starszy mąż -pomyłka

Nie wiem co masz robić, ale z pewnością wiek męża to nie jest twój największy problem. Kłótnie, bójki i wyzwiska - to tu masz problem.
Dlaczego boisz się alimentów, skoro teraz i tak przepuszcza pieniądze? Jeśli z nim zostaniesz, to będzie przepuszczał pieniądze i zatruwał ci życie. Jeśli się rozwiedziesz, to będzie tylko przepuszczał kasę z alimentów. A i tak nie wiadomo czy będziesz musiała mu płacić.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:50   #3
dorotkaanna
Raczkowanie

nie jestem ekspertem ale alimenty sie placi na drugiego malzonka jezeli rozwod jest z wylacznej winy jednej strony
dorotkaanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:54   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

tylko wtedy jeśli druga strona wykaże, że żyje w niedostatku i udowodni, że sama nie może sobie zapewnić środków odpowiednich do życia. I nie można orzec alimentów na rzecz strony jedynie winnej .Przy winie obu stron alimenty można przyznać przez 5 lat od orzeczenia rozwodu

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-08-06 o 20:59
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:56   #5
zielonkava
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dorotkaanna Pokaż wiadomość
nie jestem ekspertem ale alimenty sie placi na drugiego malzonka jezeli rozwod jest z wylacznej winy jednej strony
Chyba nie. Alimentów nie płaci się małżonkowi, który został uznany winnemu rozpadu małżeństwa. W innym wypadku pozostaje obowiązek alimentacyjny, jeśli jakość życia małżonka spadnie.
zielonkava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 20:57   #6
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Masz jakieś oszczędności, rodzinę? Zgłaszałaś pobicia/bójki?
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:17   #7
fartuch
Zakorzenienie

jest takie jedno motto które chciałabym żebyś przemyślała.
''Każda chwila chwila jest dobra, by zmienić wszystko. ''

Walcz o swoje życie. Bo ono jest tylko jedno.
Stary 2014-08-06, 21:21   #8
agatwi
Przyczajenie

18 lat żyłam w niewoli i teraz nie wiem czy moge być wolna.
agatwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:24   #9
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Oczywiście, że możesz i powinnaś, ale też pewnie będzie to droga ciężka (walka ze sobą i z mężem), ale jak Ci się uda nie będziesz żałowała. Walcz o swoje życie (o swojego syna też).
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:24   #10
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez agatwi Pokaż wiadomość
Mój mąż jest starszy o 19 lat .Niedawno była nasza 18 rocznica ślubu ,mamy 15 letniego syna .A ja mam dość ? Chcę odejść ale nie wiem jak ,mam chęć umrzeć ,zapaść się pod ziemię lub coś tam byle bez niego.Nie pamiętam dlaczego za niego wyszłam ,chyba nie z miłości ,bo to ponoć nie mija.Od pięciu lat nie pracuje jest na świadczeniu Zus marne grosze ,ale jest coś .ja pracuje gotuje sprzątam itd.a on twierdzi że nic nie robię i jeszcz e przepuszczam pieniądze zamiast oszczędzać .Cokolwiek powiem,zrobię jest zle.Seks od roku nic ,on jest na lekach.Ale to ponoć też moja wina.Nie mam gdzie odejść .nie mam odwagi ,nie wiem czy dam sobie rade bez niego ,finansowo boje się ze jeszcze to ja będę musiała mu płacić alimenty.Pisze bo nie mam komu się pożalić nie chcę w rodzinie bo będzie a nie mówiliśmy ??? Różnica wieku co rok dawała się bardziej odczuć .Ale jak pracował na zmiany ,to rzadko się widywaliśmy ,wtedy też był kłótnie ,bójki,wyzwiska ale to mniej bolało .Syn był mniejszy dla niego poświęciłam to wszystko ,a teraz on jest starszy "mama" to tylko potrzebna niekiedy.Co mam robić
I co z tego? Powiedz "a mówiliście" i tyle. To, że ktoś Cię przed czymś ostrzegał nie znaczy, że nie zasługujesz na rozwiązanie sytuacji.
Powiedz rodzinie, jaka jest sytuacja, poproś o pomoc, powiedz mężowi że chcesz się rozwieść i już. Masz dorastającego syna, ostatnie czego on potrzebował kiedykolwiek i potrzebuje to domowe patologie.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:33   #11
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Skoro jesteś nieszczęśliwa - planuj jak dobrze wszystko rozwiązać, pakuj manatki, pogadaj może z jakimś prawnikiem jeśli masz kogoś znajomego i zwiewaj. Życie masz tylko jedno i nie ma sensu dalej tkwić w takim bagnie, jeśli tego nie chcesz. Sam już ten wątek pokazuje chęć do zmiany, teraz musisz wcielić to wszystko w życie i uwierzyć, że możesz, bo możesz. Te wszystkie ograniczenia, które masz to tylko coś, co siedzi w Twojej głowie, można to zmienić.
Skoro rodzina nie była za tym małżeństwem to pewnie w jakikolwiek sposób możesz uzyskać wsparcie w razie W? Pogadaj z prawnikiem o alimentach, dasz radę siebie i syna utrzymać? Masz się gdzie wyprowadzić?

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-06, 21:39   #12
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Cóż. Różnica wieku swoją drogą (wiadomo, ze przy takiej różnicy Ty jesteś w najlepszym momencie a on niestety już nie) ale chyba nie to u Was jest powodem kłótni. Sama twierdzisz, że już wcześniej dochodziło do kłótni, wyzwisk i rękoczynów, więc po prostu wyszłaś za złego człowieka.

Może jednak warto schować dumę do kieszeni i zwrócić się o pomoc do rodziny? Jeśli teraz nic nie zrobisz ze swoim zyciem to przezyjesz kolejnych 18 lat gehenny.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2014-08-06 o 21:40
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 21:40   #13
Minna
Zielona Driada

Skoro jesteś tak bardzo nieszczęśliwa, to nie widzę innego wyjścia, jak się rozwieść. Alimenty? Jeszcze nie wiesz, czy będzie mógł o nie wystąpić albo czy to w ogóle zrobi. Życie jest krótkie nie warto się męczyć.

"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
Minna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 22:22   #14
wiekanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotkaanna Pokaż wiadomość
To prawda.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 23:01   #15
Mick
Rozeznanie

Cytat:
Już nie uderzaj w taki patos, bo Ty sama zgotowałaś sobie ten los - dzień za dniem, miesiąc za miesiącem, rok za rokiem Ty tego człowieka wybierałaś na życiowego partnera. Pora przyznać się do błędu i zacząć od nowa. Nie Ty pierwsza i nie ostatnia będziesz się rozwodzić - nawet tutaj na forum rozwódek nie brakuje. Innego wyjścia raczej nie widzę, chyba że chcesz czekać na zgon szanownego małżonka.

Trochę smutne, że piszesz, jak to syn potrzebuje Cię "niekiedy". Sytuacja między Wami odbija się na jego psychice, w dodatku w tym wieku jest już wszystkiego świadomy. Potrzebuje matki bardziej, niż kiedykolwiek wcześniej. Ojca też - pytanie jednak, jakim ojcem jest Twój mąż...
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 23:06   #16
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez Mick Pokaż wiadomość
Już nie uderzaj w taki patos, bo Ty sama zgotowałaś sobie ten los - dzień za dniem, miesiąc za miesiącem, rok za rokiem Ty tego człowieka wybierałaś na życiowego partnera. Pora przyznać się do błędu i zacząć od nowa. Nie Ty pierwsza i nie ostatnia będziesz się rozwodzić - nawet tutaj na forum rozwódek nie brakuje. Innego wyjścia raczej nie widzę, chyba że chcesz czekać na zgon szanownego małżonka.

Trochę smutne, że piszesz, jak to syn potrzebuje Cię "niekiedy". Sytuacja między Wami odbija się na jego psychice, w dodatku w tym wieku jest już wszystkiego świadomy. Potrzebuje matki bardziej, niż kiedykolwiek wcześniej. Ojca też - pytanie jednak, jakim ojcem jest Twój mąż...
Tu 100% racji, 18 lat to nie jest chwila w trakcie której nie można się zastanowić nad tym, jak wygląda małżeństwo, i wprowadzić w życie jakichś działań. Oczywiście nie ma niczego złego w dojrzeniu do decyzji o rozwodzie, ale teksty o niewoli wydają się mocno przesadzone. Nie ma sensu robić z siebie ofiary, chyba że mąż jest sprawcą przemocy, a Ty autorko nie miałaś i nie masz sobie nic do zarzucenia.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-06, 23:09   #17
MissChievousTess
Zakorzenienie

Życie masz jedno. Drugiej szansy nie będzie.
Stary 2014-08-07, 00:27   #18
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mick Pokaż wiadomość

Racja.

I kolejna racja w kwestii syna. To się tylko tak wydaje, że 15 latek jest taki dorosły. Obserwuje Was wnikliwie i uważnie, nie ma dobrej rodziny, kochających się rodziców, którzy są wsparciem dla siebie nawzajem i dla niego, cierpi prawdopodobnie i jest bardziej zagubiony niż Ci się autorko wydaje. Nie dawaj zwieść się pozorom, że Ciebie nie potrzebuje.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 01:32   #19
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab
Konto usunięte

Im dłużej będziecie tkwili w tej chorej sytuacji, tym bardzie Twój syn będzie się od Was oddalał. Piszesz, że były bójki, awantury, syn był na pewno nie raz tego świadkiem i może mieć w przyszłości do Ciebie pretensje, że na to pozwalałaś.
Jesteś dorosłą osobą i z pewnością jako dorosła wyszłaś za mąż.

Nie masz siły odejść, ale masz siłę, żeby być czyimś chłopcem do bicia?! Rozumiem, że tak Ci wygodnie...
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-07, 11:39   #20
Fleur_D
Zakorzenienie

Napiszę bez owijania w bawełnę i pocieszania: jesteś dojrzałą kobietą, masz pracę, dziecko jest już duże i nie musisz mu szukać opiekunki. Mało która z piszących tu kobiet jest w tak dobrej sytuacji, często mają malutkie dzieci, są bez pracy i są zdane na łaskę męża. Ty ograniczenia masz jedynie w swojej głowie.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 07:05   #21
kalincia
BAN stały

Szczerze ci współczuję sytuacji, ale, jak napisała poprzedniczka - ograniczenia masz tylko w swojej głowie. Poszukaj porady u prawnika (za darmo też się da znaleźć) i zabierz się za zmienianie swego życia na lepsze. Po co masz marnować drugą jego połowę z niechcianym facetem?
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości