|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą???
Znalazłam cudownego bloga, z boskimi przepisami...
Jednak autorka używa tylko mąki bezglutenowej, używa skrobi kukurydzianej etc. Moje pytanie brzmi: Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą? Czy mogę jako zamiennik użyć zwykłej mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej? Czy jeśli tak, to proporcje są te same, czy jakieś inne...tzn. czy 100 gram mąki bezglutenowej to to samo co 100 gram mąki pszennej? I to samo dotyczy skrobii... Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą???
niestety gluten w mace pszennej w znaczny sposob wplywa na wlasciwosci wiekszosci wyrobow i przepisy opracowywane sa wlasnie dla mak bezglutenowych zawierajacych zagestniki. Nalezaloby modyfikowac przepisy metoda prob i bledow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Mogłabyś podać adres tego bloga?
![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Również będę wdzięczna za podanie adresu tego bloga. Bliska mi osoba jest na diecie bezglutenowej a ja będę jej przyrządzać posiłki przez kilka tygodni. Do celiakii doszła w ostatnim czasie alergia na mleko, ryby, jajka, banany, orzechy i inne.
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ale tam są tylko desery...
www.glutenfreemuffin.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
bardzo proszę o te przepisy, mam podobną sytuację, tzn. nie mam alergii ale mam problemy z jelitami i też mam bardzo ograniczoną dietę.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Hej. A ja od drugiej strony. Na diecie bezglutenowej jestem dwa lata. Najpierw nie radziłam sobie i kupowałam drogie gotowce. Dzisiaj umiem zrobić 100 różnych przepysznych wypieków a z ugotowaniem obiadów nie ma żadnego problemu.
Jeżeli chodzi o przepisy internetowe i występującą tam mąkę bezglutenową. Jeśli chcecie zamienić na zwykłą to śmiało, pewnie wyjdzie Wam jeszcze bardziej udana potrawa. Ja akurat przepisy zamieniam odwrotnie - zwykłe zastępuję mąką bezglutenową;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, apropo bezglutenu to jest fajna książka Williama Davisa "Dieta bez pszenicy", kopalnia fajnych pomysłów i wcale nie potrzeba drogich gotowców ze sklepów, bo wiele rzeczy można zrobić samemu
![]() ![]() ![]() gdybyście miały jakieś fajne blogi, przepisy lub książki i podobnej tematyce do polecenia to chętnie przygarnę. Choć nie wiem czy nie powinnam założyć osobnego wątku na to? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.