| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2010-03-24, 19:08 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą???

Znalazłam cudownego bloga, z boskimi przepisami... Jednak autorka używa tylko mąki bezglutenowej, używa skrobi kukurydzianej etc. Moje pytanie brzmi: Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą? Czy mogę jako zamiennik użyć zwykłej mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej? Czy jeśli tak, to proporcje są te same, czy jakieś inne...tzn. czy 100 gram mąki bezglutenowej to to samo co 100 gram mąki pszennej? I to samo dotyczy skrobii... Z góry dziękuję za odpowiedzi. | 
|     |   | 
|  2010-03-24, 20:41 | #2 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

Dot.: Czym zastąpić mąkę bezglutenową i skrobię kukurydzianą???

niestety gluten w mace pszennej w znaczny sposob wplywa na wlasciwosci wiekszosci wyrobow i przepisy opracowywane sa wlasnie dla mak bezglutenowych zawierajacych zagestniki. Nalezaloby modyfikowac przepisy metoda prob i bledow

| 
|     |   | 
|  2010-03-26, 17:54 | #3 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2005-05 Lokalizacja: znad Wisły 
				 | 

Mogłabyś podać adres tego bloga?    
				__________________  | 
|     |   | 
|  2010-03-27, 21:44 | #4 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2010-02 
				 | 

Również będę wdzięczna za podanie adresu tego bloga. Bliska mi osoba jest na diecie bezglutenowej a ja będę jej przyrządzać posiłki przez kilka tygodni. Do celiakii doszła w ostatnim czasie alergia na mleko, ryby, jajka, banany, orzechy i inne.  Na dodatek dziewczyna ma niedowagę. 
				__________________ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ | 
|     |   | 
|  2010-03-29, 16:39 | #5 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2009-10 
				 | 

Ale tam są tylko desery... www.glutenfreemuffin.com | 
|     |   | 
|  2011-05-09, 23:14 | #6 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: Wielkopolska 
				 | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2011-05-11, 11:59 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-07 
				 | 

bardzo proszę o te przepisy, mam podobną sytuację, tzn. nie mam alergii ale mam problemy z jelitami i też mam bardzo ograniczoną dietę.  Pozdrawiam | 
|     |   | 
|  2014-08-10, 09:08 | #8 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Hej. A ja od drugiej strony. Na diecie bezglutenowej jestem dwa lata. Najpierw nie radziłam sobie i kupowałam drogie gotowce. Dzisiaj umiem zrobić 100 różnych przepysznych wypieków a z ugotowaniem obiadów nie ma żadnego problemu. Jeżeli chodzi o przepisy internetowe i występującą tam mąkę bezglutenową. Jeśli chcecie zamienić na zwykłą to śmiało, pewnie wyjdzie Wam jeszcze bardziej udana potrawa. Ja akurat przepisy zamieniam odwrotnie - zwykłe zastępuję mąką bezglutenową;] | 
|     |   | 
|  2014-08-11, 11:42 | #9 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2014-08 
				 | 

dziewczyny, apropo bezglutenu to jest fajna książka Williama Davisa "Dieta bez pszenicy", kopalnia fajnych pomysłów i wcale nie potrzeba drogich gotowców ze sklepów, bo wiele rzeczy można zrobić samemu   ja robię wszystko od pizzy, przez ciasta i ciasteczka oraz placuszki i naleśniki nie używając do tego mąki pszennej  sama mielę mąkę w młynku do kawy: ryż, płatki owsiane, migdały, etc  gdybyście miały jakieś fajne blogi, przepisy lub książki i podobnej tematyce do polecenia to chętnie przygarnę. Choć nie wiem czy nie powinnam założyć osobnego wątku na to?   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.