Escapelle - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-07, 18:38   #1
laura212
Raczkowanie

Escapelle

z góry przepraszam ,że zakładam nowy wątek, ale napisałam pod jednym i boję się, że tam zaginie...

hej dziewczyny proszę poradźcie mi
mam taki problem : W sobotę (2/08) kochałam się z chłopakiem, niestety to było na imprezie i nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy wyszedł czy nie ( twierdzi ,ze nie skończył ale pewności nie ma, miał gumkę która okazało się ze w pewnym momencie się zsunęła) ... Miałam wtedy okres ( dzień 5, więc mało krwawiłam ) dla pewności około 36h pozniej wziełam escapelle ... ( w nd) od wtorku aż do dziś nie czuję się dobrze.. Jakby miało mnie zemdlić, boli mnie głowa... Czy to normalne ? Pierwszy raz wzięłam tabletkę 72h po... że kilka dni to trzyma.. Ciąże raczej wykluczam, bo w okresie ciężko zajść no i nie było by po 3-4 dniach już objawów.. Poradzicie mi ? Od tabletki tak mnie mdli ? A i chciałam zaznaczyć ,że nie mam 16 lat .. mam 22, ale nigdy nie brałam tabletki 72h po więc was pytam.. Dziękuje za odpowiedz!
laura212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 18:41   #2
kurkawodnaa
Zadomowienie

Dot.: Escapelle

Te tabletki to bomba hormonalna, przypuszczam że może być to efekt uboczny, zerknij do ulotki i będziesz wiedzieć.
kurkawodnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 19:01   #3
laura212
Raczkowanie

dziękuje za odpowiedz... przeczytałam ją dokładnie 2 razy , są takie objawy jak bóle głowy, mdłości, osłabienie, natomiast niestety nie ma napisane ile dni po wzięciu escapelle takie objawy się trzymają .. od niedzieli już minęło kilka dni..
Stary 2014-08-07, 19:59   #4
ananonda191
Zadomowienie

głupio zrobiłaś, że wzięłaś tą tabletkę, to nie pozostaje bez znaczenia dla organizmu, tak jak wyżej koleżanka napisała - to istna bomba hormonalna, która sieje prawdziwy rozgardiasz w organizmie. Ty byłaś w 5 dniu cyklu, nie wiem po co ta panika? Rozumiem gdyby to było w połowie cyklu. Miałaś końcówkę okresu, jakim cudem miało dojść do owulacji? Do owulacji miałaś jeszcze daleko. Oczywiście mogą wystąpić wyjątki od reguły, ale prędzej Cię piorun trzaśnie niż zajdziesz w ciążę podczas okresu... Może zorientuj się trochę jak wygląda cykl kobiety, w ciążę wcale nie jest tak łatwo zajść...
ananonda191 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 20:11   #5
laura212
Raczkowanie

Wiem, że może to nie był najlepszy pomysł... ale bałam się ,że mogę zajść więc wzięłam... ale , aż tyle mnie trzyma po tej tabletce ?
Stary 2014-08-07, 20:17   #6
ananonda191
Zadomowienie

cierp ciało coś chcialo to kompletna nieodpowiedzialność brać takie świństwo. Rozumiem jak już jesteś pod nożem, stało się 12-15 dnia, ale 5? Nie powtarzaj więcej czegoś takiego... A teraz po prostu czekaj aż przejdzie i się nie martw.
Ja się nie znam, ale słyszałam, że jest tam olbrzymia ilość hormonów - większa niż jakbyś całe opakowanie tabletek antykoncepcyjnych naraz zażyła

Edytowane przez ananonda191
Czas edycji: 2014-08-07 o 20:20
Stary 2014-08-07, 20:30   #7
laura212
Raczkowanie

dziękuje za odpowiedz... fatalnie się czuje... ale czytałam ,że w czasie okresu też jest prawdopodobieństwo zajścia, więc.. ( małe ale jest)... a teraz czuję się fatalnie wymiotować mi się chce... myślałam ,że będzie około 1,2 dni po nic mi się nie działo a teraz
Stary 2014-08-07, 20:41   #8
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez ananonda191 Pokaż wiadomość
głupio zrobiłaś, że wzięłaś tą tabletkę, to nie pozostaje bez znaczenia dla organizmu, tak jak wyżej koleżanka napisała - to istna bomba hormonalna, która sieje prawdziwy rozgardiasz w organizmie. Ty byłaś w 5 dniu cyklu, nie wiem po co ta panika? Rozumiem gdyby to było w połowie cyklu. Miałaś końcówkę okresu, jakim cudem miało dojść do owulacji? Do owulacji miałaś jeszcze daleko. Oczywiście mogą wystąpić wyjątki od reguły, ale prędzej Cię piorun trzaśnie niż zajdziesz w ciążę podczas okresu... Może zorientuj się trochę jak wygląda cykl kobiety, w ciążę wcale nie jest tak łatwo zajść...
Myślisz, że nie można zajść w ciążę podczas okresu? Oczywiście, że można, są kobiety którym się udało. Może najpierw się doucz zanim zaczniesz udzielać rad.

Objawy są jak najbardziej normalne, mogą się jeszcze utrzymywać, narobiłaś sobie zamieszania w organizmie.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 20:46   #9
laura212
Raczkowanie

Tak ja wiem ,że można zajść w ciąże podczas okresu.. wiem ,że jest takie prawdopodobieństwo... małe ,ale jest.. Natomiast czy ktoś wie ile mniej więcej tak się będę czuła. Rozumiem ,że to kwestia indywidualna, każdy organizm jest inny.. inaczej reaguje, ale około ilu dniu? Wie ktoś... cieszyłam się ,że po 1-2 dniach czułam się ok ,a teraz 5 dzień i fatalnie się czuję...
Stary 2014-08-07, 22:45   #10
kurkawodnaa
Zadomowienie

Osobiście daleka jestem od osadów. Według mnie lepiej myśleć wcześniej i zażyć tabletkę po, niż potem plakac i zastanawiać się co dalej. To a propos wpisu cierp cialo,niestety coś cytowanie zawiodło.

Edytowane przez kurkawodnaa
Czas edycji: 2014-08-07 o 22:46
kurkawodnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-07, 23:06   #11
laura212
Raczkowanie

Też jestem takiego zdania.. dlatego wzięłam ...ale czuję się strasznie... a wiesz może ile to może potrwać ?
Stary 2014-08-08, 06:02   #12
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
cierp ciało coś chcialo to kompletna nieodpowiedzialność brać takie świństwo. Rozumiem jak już jesteś pod nożem, stało się 12-15 dnia, ale 5? Nie powtarzaj więcej czegoś takiego... A teraz po prostu czekaj aż przejdzie i się nie martw.
Ja się nie znam, ale słyszałam, że jest tam olbrzymia ilość hormonów - większa niż jakbyś całe opakowanie tabletek antykoncepcyjnych naraz zażyła
Nieodpowiedzialnością to jest zajść w niechcianą ciążę
i masz rację nie znasz się, można wtedy jak najbardziej zajść w ciążę.

Autorko trzymaj się z każdym dniem będzie lepiej

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 06:32   #13
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Myślisz, że nie można zajść w ciążę podczas okresu? Oczywiście, że można, są kobiety którym się udało. Może najpierw się doucz zanim zaczniesz udzielać rad.

Objawy są jak najbardziej normalne, mogą się jeszcze utrzymywać, narobiłaś sobie zamieszania w organizmie.
Może najpierw doucz się z uważnym czytaniem, zanim będziesz się do mnie rzucać niepotrzebnie. Napisałam wyraźnie że jest to oczywiście możliwe, ale większe prawdopodobieństwo, że Cię piorun trzaśnie. A jest szczególnie możliwe, jak kobieta długo brała tabletki, odstawiła, wtedy owulacja może się pojawić w każdej chwili. A skoro autorka używała prezerwatyw to nie wydaje mi się by należała do tej grupy.

---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Nieodpowiedzialnością to jest zajść w niechcianą ciążę
i masz rację nie znasz się, można wtedy jak najbardziej zajść w ciążę.

Autorko trzymaj się z każdym dniem będzie lepiej
Oczywiście, ale chyba są jakieś granice tej odpowiedzialności, a są tu dziewczyny które biorą tabletki i jeszcze pytają czy zajdą w ciążę bo prezerwatywa pękła a globulek plemnikobójczych nie założyły... i czy brać pigułkę 72 po czy nie. dlatego jestem zdania że stosowanie tak inwazyjnej metody w 5 dniu cyklu jest głupotą i zbędnym niszczeniem swojego organizmu.

P.S. Ty też musisz przeczytać dokładniej mój post, bo chyba widząc mój post od razu Ci się atak i spina włącza, zamiast przeczytać ze zrozumieniem....
Stary 2014-08-08, 07:07   #14
Jullkka22
Przyczajenie

Ejj dziewczyny po co się spinacie? koleżanka zapytała wieć odpo jak potraficie a nie że któras cos zle napisze i już wojna słów relaks
A co do escapelle to coś o tym wiem niesety brałam pierwszy i ostatni raz w życiu i byłam w 15dniu cyklu. Zero jakiś większych skutków ubocznych tylko okres 7 dni wcześniej,no i wzdety brzuszek do tej pory
Jullkka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 07:09   #15
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jullkka22 Pokaż wiadomość
Ejj dziewczyny po co się spinacie? koleżanka zapytała wieć odpo jak potraficie a nie że któras cos zle napisze i już wojna słów relaks
A co do escapelle to coś o tym wiem niesety brałam pierwszy i ostatni raz w życiu i byłam w 15dniu cyklu. Zero jakiś większych skutków ubocznych tylko okres 7 dni wcześniej,no i wzdety brzuszek do tej pory
Bo koleżanki tak już mają, że jak widzą post osoby, której wypowiedź się im kiedyś nie spodobała, bo była różna od nich, to nawet nie czytają tylko od razu atak, i to standardowy: "doucz się", "czytaj ze zrozumieniem", "nie znasz się". Tak, nie znam się Lepiej Wam dziewczęta? Zachowujecie się jakbyście miały permanentny okres - tak i wtedy można zajść
Stary 2014-08-08, 07:23   #16
Jullkka22
Przyczajenie

Dokładnie a tu niema o co się kłucić. Ja byłam w połowie cyklu kiedy wzięłam ess... i zrobiłam kilka testów i co jeszcze zdarza mi się fiksować dlatego takie fora nie dokońca są dobre jeżeli ktoś robi sobie żarty a poźniej psychika pracuje na 300%
Jullkka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 07:25   #17
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Bo koleżanki tak już mają, że jak widzą post osoby, której wypowiedź się im kiedyś nie spodobała, bo była różna od nich, to nawet nie czytają tylko od razu atak, i to standardowy: "doucz się", "czytaj ze zrozumieniem", "nie znasz się". Tak, nie znam się Lepiej Wam dziewczęta? Zachowujecie się jakbyście miały permanentny okres - tak i wtedy można zajść
Przypomnij sobie swoje wczesniejsze posty na ginekologii jak ublizalas innym kto wtedy zaczal atakowac?
Lepiej ci bylo jak rzucalas miesem bo ktos ma inne zdanie niz Ty? Ja Ciebie nie nazywalam idiotka i buk lesny wie co jeszcze, a Ty nas tak

Doczytaj jeszcze raz swoje posty bo widze ze czytanie ze zrozumieniem u Ciebie lezy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2014-08-08 o 07:31
Stary 2014-08-08, 09:01   #18
Figa634
Rozeznanie

Rownież brałam escapelle w 15 dniu cyklu i niestety skutki uboczne długo odczuwałam
Juz następnego dnia mdliło mnie, kręciło mi sie w głowie i bolał mnie brzuch. Bolał mnie aż do następnej, regularnej miesiączki
Cykle mam 30 dniowe więc skutki uboczne odczuwałam prawie dwa tygodnie.
A...i następny cykl miałam sporo krótszy bo 25 dniowy. Wypadły mi dwie miesiączki w jednym miesiącu
Figa634 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 09:54   #19
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
Przypomnij sobie swoje wczesniejsze posty na ginekologii jak ublizalas innym kto wtedy zaczal atakowac?
Lepiej ci bylo jak rzucalas miesem bo ktos ma inne zdanie niz Ty? Ja Ciebie nie nazywalam idiotka i buk lesny wie co jeszcze, a Ty nas tak

Doczytaj jeszcze raz swoje posty bo widze ze czytanie ze zrozumieniem u Ciebie lezy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Haha, i znowu "czytanie ze zrozumieniem". To chyba standard na tym forum, żeby wyżyć na kimś swoje frustracje. Gdziekolwiek nie napiszę, zaraz pojawia się banda na "i" i offtopuje Masz temat wątku, to skoro już tu wlazłaś to skup się na nim a nie latasz za mną na każdy wątek i się rzucasz Choć dziś zrób wyjątek i oszczędź mi swoich kazań bo mam urodziny

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Jullkka22 Pokaż wiadomość
Dokładnie a tu niema o co się kłucić. Ja byłam w połowie cyklu kiedy wzięłam ess... i zrobiłam kilka testów i co jeszcze zdarza mi się fiksować dlatego takie fora nie dokońca są dobre jeżeli ktoś robi sobie żarty a poźniej psychika pracuje na 300%
No jak byłaś w połowie cyklu to uważam, ze to że przyjęłaś tę tabletkę było w pełni uzasadnione. Autorka wątku natomiast uważam, że niepotrzebnie podtruła swój organizm tym świństwem, bo nie było podstaw, by prawdopodobieństwo ciąży wyniosło więcej niż 0,01 %, choć i tu nie wiem czy nie zawyżyłam, ale to dlatego bo "nie umiem czytać ze zrozumieniem".

Uwaga, kryć się, znów coś napisałam kontrowersyjnego, zaraz zleci się stado os by mnie pożądlić....
Stary 2014-08-08, 10:11   #20
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Haha, i znowu "czytanie ze zrozumieniem". To chyba standard na tym forum, żeby wyżyć na kimś swoje frustracje. Gdziekolwiek nie napiszę, zaraz pojawia się banda na "i" i offtopuje Masz temat wątku, to skoro już tu wlazłaś to skup się na nim a nie latasz za mną na każdy wątek i się rzucasz Choć dziś zrób wyjątek i oszczędź mi swoich kazań bo mam urodziny

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

No jak byłaś w połowie cyklu to uważam, ze to że przyjęłaś tę tabletkę było w pełni uzasadnione. Autorka wątku natomiast uważam, że niepotrzebnie podtruła swój organizm tym świństwem, bo nie było podstaw, by prawdopodobieństwo ciąży wyniosło więcej niż 0,01 %, choć i tu nie wiem czy nie zawyżyłam, ale to dlatego bo "nie umiem czytać ze zrozumieniem".

Uwaga, kryć się, znów coś napisałam kontrowersyjnego, zaraz zleci się stado os by mnie pożądlić....
Często udzielam się na ginekologii i piszę w różnych wątkach. To, że napisałam w tym to nie oznacza, że biegam za Tobą, nie popadaj w paranoję
Piszesz głupoty więc zwróciłam na to uwagę

Mark Twain
Stary 2014-08-08, 10:19   #21
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
Często udzielam się na ginekologii i piszę w różnych wątkach. To, że napisałam w tym to nie oznacza, że biegam za Tobą, nie popadaj w paranoję
Piszesz głupoty więc zwróciłam na to uwagę
No to może zachowaj swoje uwagi dla siebie, albo jeśli już tak Cię kręci moja osoba, to napisz mi wiadomość prywatną, w której napiszesz wszystkie swoje żale a jeszcze lepiej - idź wyżyj swoje frustracje na chłopie, bo jak na razie Twoje udzielanie się zaśmieca wątki założone przez osoby, które szukają pomocy. Ale to już powinnaś wiedzieć, skoro tak często udzielasz się na ginekologii, bo regulamin rzecz jasna czytałaś? Ze zrozumieniem? Z mojej strony EOT.
Stary 2014-08-08, 10:30   #22
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Może najpierw doucz się z uważnym czytaniem, zanim będziesz się do mnie rzucać niepotrzebnie. Napisałam wyraźnie że jest to oczywiście możliwe, ale większe prawdopodobieństwo, że Cię piorun trzaśnie. A jest szczególnie możliwe, jak kobieta długo brała tabletki, odstawiła, wtedy owulacja może się pojawić w każdej chwili. A skoro autorka używała prezerwatyw to nie wydaje mi się by należała do tej grupy.

---------- Dopisano o 07:32 ---------- Poprzedni post napisano o 07:25 ----------

Oczywiście, ale chyba są jakieś granice tej odpowiedzialności, a są tu dziewczyny które biorą tabletki i jeszcze pytają czy zajdą w ciążę bo prezerwatywa pękła a globulek plemnikobójczych nie założyły... i czy brać pigułkę 72 po czy nie. dlatego jestem zdania że stosowanie tak inwazyjnej metody w 5 dniu cyklu jest głupotą i zbędnym niszczeniem swojego organizmu.

P.S. Ty też musisz przeczytać dokładniej mój post, bo chyba widząc mój post od razu Ci się atak i spina włącza, zamiast przeczytać ze zrozumieniem....
Cytat:
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-08, 10:36   #23
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
A Ty po co tutaj? Nie można na priv, tylko następna śmieciara wątkowa już przyleciała? Jesteś aż tak mało inteligentna, że nie widzisz, że Was parodiuje?
Stary 2014-08-08, 10:37   #24
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
No to może zachowaj swoje uwagi dla siebie, albo jeśli już tak Cię kręci moja osoba, to napisz mi wiadomość prywatną, w której napiszesz wszystkie swoje żale a jeszcze lepiej - idź wyżyj swoje frustracje na chłopie, bo jak na razie Twoje udzielanie się zaśmieca wątki założone przez osoby, które szukają pomocy. Ale to już powinnaś wiedzieć, skoro tak często udzielasz się na ginekologii, bo regulamin rzecz jasna czytałaś? Ze zrozumieniem? Z mojej strony EOT.
... a jad jej wylewał się uszami

Mark Twain
Stary 2014-08-08, 10:39   #25
ananonda191
Zadomowienie

Cytat:
... a jad jej wylewał się uszami
Szczerze Ci współczuję.
Stary 2014-08-08, 20:56   #26
laura212
Raczkowanie

Dziewczyny nie ma sensu się kłócić.... dziękuje za odpowiedz, mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie lepiej.. pozdrawiam
Stary 2014-08-10, 07:51   #27
Jeannee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laura212 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie ma sensu się kłócić.... dziękuje za odpowiedz, mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie lepiej.. pozdrawiam
Będzie lepiej. Odpowiedziałam Ci już w innym wątku, ze takie skutki uboczne są normalne.
Ja ananonda191 mam w ignorowanych Lepiej mi się żyje na wizazu, nie musząc czytać tych "jej życiowych mądrości"
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 23:01   #28
laura212
Raczkowanie

dziękuje za odpowiedz nie wiem w jakim wątku, bo w kilku pisałam i nie pamiętam gdzie ale dziękuje pozdrawiam !
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości