Problem z teściową - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 12:22   #1
mobilna
Przyczajenie

Problem z teściową

Witam. Ogólnie nie odzywam się ze swoją teściową od września. Niedługo są urodziny mojej córki i tu rodzi się problem: nie wiem co zrobić, czy prosić teściową na urodziny czy nie? Bo z jednej strony to jest jej babcia a z drugiej nie chce tej baby widzieć na oczy. Jak myślicie?
mobilna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:27   #2
Antilia
Uzależnienie

Dot.: Problem z teściową

Jeśli teściowa jest ok wobec dziecka to nie powinnaś zakazywać im kontaktu. Jeśli córka ma silną więź z babcią to ciężko jej będzie zrozumieć, że babci zabraknie podczas jej święta, bo wy się pokłóciłyście.

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:30   #3
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mobilna Pokaż wiadomość
Witam. Ogólnie nie odzywam się ze swoją teściową od września. Niedługo są urodziny mojej córki i tu rodzi się problem: nie wiem co zrobić, czy prosić teściową na urodziny czy nie? Bo z jednej strony to jest jej babcia a z drugiej nie chce tej baby widzieć na oczy. Jak myślicie?
A co się stało we wrześniu? I co na to Twój partner, ojciec dziecka?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:30   #4
alexandraa13
Rozeznanie

Niech mąż zaprosi ją do was na kawę i ciasto na daną godzinę, a Ty wtedy wyjdź do kina, galerii czy do przyjaciółki (no, czy gdziekolwiek). Mała posiedzi z tata i babcia, dostanie prezent, zjedzą tort, pogadają i tyle.
alexandraa13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:34   #5
mobilna
Przyczajenie

Nie zabraniam im się widywać tylko że mąż ją do niej zabiera. Powiem tak że mieszkałam u niej jakiś czas i zamieniła moje życie w piekło, nie wspomnę o obgadywaniu po znajomych. Jedną rozmowę usłyszałam gdy rozmawiała ze swoją przyszłą synową. Obgadała mnie i męża i od tamtej pory z nią nie rozmawiam

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
A co się stało we wrześniu? I co na to Twój partner, ojciec dziecka?
Mąż wszystko słyszał i jest po mojej stronie i też się do niej nie odzywa. Żeby tak własnego syna obgadywać za plecami
Stary 2013-11-29, 12:38   #6
201803290936
Konto usunięte

Skoro oboje jesteście w złych stosunkach z tą panią, to nie ma sensu jej zapraszać. Znowu Wam obrobi tyłki i będzie kolejny dym. Na razie ochłońcie. Może za jakiś czas mąż lub jego matka będą gotowi wyciągnąć rękę na zgodę. A jeżeli nie, to trudno. Najważniejsze, abyście Wy się trzymali razem. I fajnie, że to robicie.

A córka coś w ogóle kojarzy, domaga się widzenia z babcią (nie wiem ile ma lat)?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 12:40   #7
mobilna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Skoro oboje jesteście w złych stosunkach z tą panią, to nie ma sensu jej zapraszać. Znowu Wam obrobi tyłki i będzie kolejny dym. Na razie ochłońcie. Może za jakiś czas mąż lub jego matka będą gotowi wyciągnąć rękę na zgodę. A jeżeli nie, to trudno. Najważniejsze, abyście Wy się trzymali razem. I fajnie, że to robicie.

A córka coś w ogóle kojarzy, domaga się widzenia z babcią (nie wiem ile ma lat)?
Córka ma prawie pięć lat. Mąż chodzi tam z nią bo wkońcu ma tam ojca i brata więc ma z kim rozmawiać.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 13:04   #8
chochelka91
Raczkowanie

Mam podobną sytuację w rodzinie. Tylko, że moja bratowa to taka święta krowa, która totalnie ograniczyła kontakty dziecka z nami. Co prawda to skomplikowane relacje, ale wygląda to tak, że ja małej nie widzimy miesiącami. Relacje między dorosłymi mogą być różne, ale ważne jest to, aby dziecko miało dziadków póki może. Wy możecie się pogodzić za 2 lata, ale małej nie zwrócicie tego czasu. Pomyśl czy nawet jeżeli chcesz ochłodzić relacje, córka będzie szczęśliwa, kiedy na dzień dziadka czy babci będziecie dzwonić tylko do jednej z rodzin. Dziecko w końcu poczuje, że rodzice nie lubią tych czy tamtych i nabierze dystansu. Poza tym pamiętaj, że dla dziecka dziadkowie są bardzo ważni. Jeżeli teściowa wobec małej jest ok, nie powinnaś utrudniać im kontaktu, abyś za kilka lat nie usłyszała pretensji od córki, że nie miała jak nawiązać relacji z babcią, której zabrakło.
chochelka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 13:23   #9
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja bym jej nie przepraszała, prędzej chyba ona powinna przeprosić jeśli obrabia Wam tyłki przed innymi członkami rodziny. Chyba, że to była jakaś normalna rozmowa o Was, a nie złośliwe obgadywanie?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 13:36   #10
201607040940
Konto usunięte

niech sprawę załatwi Twój mąż. Może by zadzwonił do dziadka małej że zaprasza ich oboje na kawę i ciacho do kawiarni. On będzie rozmawiał z dziadkiem a babcia będzie na przyczepkę.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 13:41   #11
mobilna
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Ja bym jej nie przepraszała, prędzej chyba ona powinna przeprosić jeśli obrabia Wam tyłki przed innymi członkami rodziny. Chyba, że to była jakaś normalna rozmowa o Was, a nie złośliwe obgadywanie?
To było złośliwe. Mieszkaliśmy razem, a że mieszkamy na wsi to chowaliśmy kury i trzeba było dużo się na nie złożyć. W przed dzień wyprowadzki robiliśmy kotlety z tych właśnie kurczaków było ich trochu więc mąż wziął do pracy bo pracuje daleko i przyjeżdża na weekend to nikt mu nie gotuje. Natomiast teściowa z rozmowie z przyszłą synową stwierdziła, że mąż zapier... trzy największe kotlety. Chwilę później w rozmowie powiedziała że musi zapakować kotlety drugiemu synowi temu co przyjechał z drugą plotkarą. Jeden syn ważniejszy od drugiego. Co to za matka?

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

A wspomnę że jeszcze jakiś czas temu to ową synową obgadywała jak mieszkała na lato. A teraz już nie bo z nią pije i pali a że ja ani nie lubie wypić ani nie zapale to taka zła jestem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 13:56   #12
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
Jeśli teściowa jest ok wobec dziecka to nie powinnaś zakazywać im kontaktu. Jeśli córka ma silną więź z babcią to ciężko jej będzie zrozumieć, że babci zabraknie podczas jej święta, bo wy się pokłóciłyście.
Popieram

Trudne to napewno, ale musisz oddzielić relacje babcia-wnuczka od synowa-teściowa

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 14:04   #13
mobilna
Przyczajenie

Rozdzielam. Córka nie wie nic że się do niej nie odzywam widuje się z babcią i wogóle. Poprostu ja tam nie przychodzę. Poza tym nawet jak wyprawiałam urodziny jak mieszkaliśmy jeszcze tam to nawet do pokoju nie weszła

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Chce uniknąć niezręcznych momentów
Stary 2013-11-29, 15:29   #14
201604181004
Konto usunięte

Po co ją zapraszać??? Będzie chciała to sama wykaże inicjatywę w stronę wnuczki Ty kontaktu jej nie zabraniasz ani nie utrudniasz, tylko po prostu jej nie zapraszasz a spora część odpowiedzi brzmi jakbyś uciekła za granicę z dzieckiem i nie odbierała telefonów od teściowej żeby nie daj boze nie porozmawiała z twoja córką.
Między zabranianiem kontaktów a zapraszaniem kogoś na imprezki domowe, jest cały wachlarz zachowań i wyjść z których można korzystać
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 21:24   #15
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Trudne to napewno, ale musisz oddzielić relacje babcia-wnuczka od synowa-teściowa
niby jak? Ma udawać, że wszystko jest cacy? Dzieciak i tak wyczuje fałsz. Czy może nie udawać i powarkiwać na siebie, albo traktować jak powietrze? Świetna szkoła relacji międzyludzkich, nie ma co.

Relacje z babcią nie są dzieciakowi do życia niezbędne, zwłaszcza jak to toksyczny babsztyl, z którym rodzice dziecka nie chcą się zadawać.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 10:27   #16
mobilna
Przyczajenie

Tylko że ona taka jest. Jedną twarz ma dla znajomych a drugą dla rodziny. Najlepiej było gdy mieliśmy brać ślub. Chciałam ciche wesele tak dla najbliższej rodziny lecz teściowie się nie zgodzili bo ma być większe. Uzgodnili więc że z moimi rodzicami zapłacą pół na pół. Dobra ok skoro chcą jedni i drudzy to niech będzie. A co się okazało przed weselem, że nie mają pieniędzy a ja zamiast cieszyc się swoim dniem byłam w nerwach czy starczy nam pieniędzy żeby wszystko opłacić. Dobrze że moja mama mi trochę pomogła. Najlepsze jest to że później opowiadała po znajomych że bez niej to wesela by nie było i już mogłaby robić drugie
Stary 2013-12-13, 09:06   #17
mobilna
Przyczajenie

Możecie mnie teraz zjechać za to co napisze ale nie mam zamiaru jej zapraszać na urodziny. Dzisiaj dowiedziałam się jakie głupoty gadała w sklepie i to przy mojej siostrze:banghead: opowiadała jak to nie płacimy za śmieci i ona musi za nas płacić ( chociaż wszystko jest na męża). Jestem już tak strasznie wkurzona, że poprostu już nie chce jej widzieć
Stary 2013-12-13, 09:33   #18
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Możecie mnie teraz zjechać za to co napisze ale nie mam zamiaru jej zapraszać na urodziny. Dzisiaj dowiedziałam się jakie głupoty gadała w sklepie i to przy mojej siostrze:banghead: opowiadała jak to nie płacimy za śmieci i ona musi za nas płacić ( chociaż wszystko jest na męża). Jestem już tak strasznie wkurzona, że poprostu już nie chce jej widzieć
Za co mamy Cię zjeżdżać? Naprawdę nie musisz jej zapraszać, bo dziecko spokojnie może żyć bez babci - jasne, jak babcia jest w porządku to fajnie, ale jeśli córka miałaby przyglądać się jak się kłócicie, albo wysłuchiwać jak babcia nadaje na Ciebie, to lepiej niech obejdzie się bez takich atrakcji.
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 09:42   #19
mobilna
Przyczajenie

Tylko że ona mówi to również na swojego syna. Skoro traktuje w ten sposób własne dziecko to nie wiem jak z wnuczką się obejdzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-13, 10:01   #20
paulinika
Zakorzenienie

Moi tesciowie wogole sie nie interesuja moja corka z wlasnej inicjatywy, ale ona ich kocha calym sercem wiec zaciskam zeby i ide do nich zeby ich zobaczyla. Serce mi peka jak mowi o babci a babcia jedyne co potrafi to na fejsbuku pisac jak ja kocha ale zeby przyjechac (wczesniej mieszkalismy na przeciwko) do niej to nic. No ale moje dziecko chce isc to ide.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 10:12   #21
mobilna
Przyczajenie

Moja nic nie mówi że chce do babci. Już się przyzwyczaiła do jej nieobecności i teściowa też jej wogóle nie odwiedza. Zastanawia mnie co ja jej takiego zrobiłam? Przecież nie byłam dla niej wredna, jak mnie nie obgadywała to normalnie ze mną rozmawiała. Co kieruje takimi ludźmi?
Stary 2013-12-13, 10:20   #22
paulinika
Zakorzenienie

Tez sie zastanawiam co ja mojemu tesciowi zrobilam ze mnie tak nie lubi fajna babka jestem pocieszam sie tym ze on wszystkich partnerow swoich dzieci traktuje tak samo.
paulinika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 10:54   #23
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Moja nic nie mówi że chce do babci. Już się przyzwyczaiła do jej nieobecności i teściowa też jej wogóle nie odwiedza. Zastanawia mnie co ja jej takiego zrobiłam? Przecież nie byłam dla niej wredna, jak mnie nie obgadywała to normalnie ze mną rozmawiała. Co kieruje takimi ludźmi?
a moze maz wie czemu tesciowa cie nie lubi?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 14:26   #24
mobilna
Przyczajenie

A skąd mąż ma to wiedzieć. Ona nawet mu d... obrabia
Stary 2013-12-13, 16:02   #25
kennedy
Zakorzenienie

A gdybys prosto z mostu zapytala?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2013-12-13, 16:21   #26
DiamondDust
Raczkowanie

Mi sie wydaje,ze wina jest w niej a nie w tobie,
Twoja tesciowa wydaje sie byc dwulicowa I falszywa.
Bylaby inna na twoim miejscu-mialaby tak samo.
No moze ciut lzej jakby pila albo palila

Edytowane przez DiamondDust
Czas edycji: 2013-12-13 o 16:26
DiamondDust jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-13, 16:47   #27
mobilna
Przyczajenie

No jak tamta druga z nami mieszkała to wyzywała ją od nierobów itp. Zresztą ona naprawdę taka jest, nawet męża oszukuje na każdym kroku, ale nie będę go uświadamiać bo on też wie jaka ona jest. Problem w tym, że nawet jak się wyprowadziłam to gada głupoty. A prosto z mostu to kogo mam się spytać? Męża czy teściową?
Stary 2013-12-13, 17:15   #28
kennedy
Zakorzenienie

Tesciowa
Stary 2013-12-13, 17:23   #29
mobilna
Przyczajenie

Po co ma mi mówić dlaczego mnie nie lubi skoro wypowiada się na ten temat innym ludziom. Myślisz że osoba która tak kogoś obgaduje i w dodatku niestworzone historię powie ci prawdę?
Stary 2013-12-13, 18:10   #30
kennedy
Zakorzenienie

To o co ci chodzi?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości