Administracja UJ / Rachunkowość i controllinG UEK - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-12, 17:24   #1
scott94
Przyczajenie

Administracja UJ / Rachunkowość i controllinG UEK

Hej dziewczyny! Mam duży dylemat a niestety mało czasu ,do wtorku przynajmniej musze sie zdecydować :/Moim marzeniem było zawsze pójście na prawo jednak niestety nie dostałam si,ę pomimo podwyższania wyników z matury .W tym roku dostałam sie tak jak napisałam w temacie na administracje na uj i na rachunkowość i controlling na uek i zastanawiam się na co pójść ...O administracji jest pełno na stronach internetowych ,natomiast ten drugi kierunek tzn rachunkowosć i controlling jestz tego co wiem tylko na ekonomicznym w Krakowie i nie ma praktycznie w ogóle na jego temat opinii :/ Może którą z was studiuje ten kierunek albo administrację na uj i by mi mniej wiecej opisała swoje odczucie odnośnie tego kierunku itd .Przyznam szczerze ,że bardziej mnie ciągnie na administracje bo z tego co się dowiadywałam to po pierwszym roku jeśli tylko będę miała odpowiednie stopnie to będę mogła sie przeniesć na prawo .Z kolei po rachunkowości wydaje mi się ,że łatwiej znajdę pracę .Pomóżcie!
scott94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 19:31   #2
maacieek
Zakorzenienie

Dot.: Administracja UJ / Rachunkowość i controllinG UEK

A kim chcesz być po administracji? Sekretarką w kancelarii czy pracować z budżetówce? Bo nie wiem czy sobie zdajesz, ale lepiej sobie to teraz uświadomić niż za 5 lat, że po administracji nie masz żadnych praktycznie komptenecji i wiedzy.

Jeżeli interesuje cię rachunkowość to idź tam, jeżeli wiesz że to nie dla Ciebie to zostań w domu popraw maturę i za rok próbuj na prawo.
And had a really, really, really good time
Take my hand, let's have a blast
And remember this moment for the rest of our lives
maacieek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-12, 22:55   #3
scott94
Przyczajenie

Myślałam bardziej o pracy w budżetówce .A w domu już siedziałam rok i poprawiałam maturę i się nie udało z prawem na uj,lista rezerwowa tym razem ,więc chyba prawo to nie dla mnie ,jednakże po pierwszym roku na administracji można się podobno przenieść na prawo z tego co sie dowiadywałam ( no ale oczywiście trzeba mieć odpowiednią średnią a tego nie potrafię przewidzieć czy uda mi się osiągnąć oczekiwany wynik) Ehh chyba nic na siłę ,ciągnie mnie tam no ale może nie potrzebnie będę próbować bo zauważyłam ,że roi się od komentarzy tych negatywnych odnośnie tej administracji .Co do rachunkowości to z matematyki nie jestem żadną tzn ''nogą '' więc myślę ,że bym sobie poradziła i chyba lepsze perspektywy po tym kierunku ? Tylko mam dylemat jeszcze do uczelni bo jednak jeśli administracja to uj a rachunkowosć i controlling to uek a z tego co słyszałam to słaby tam poziom jest ...
Stary 2014-07-12, 23:55   #4
gallina1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez scott94 Pokaż wiadomość
Myślałam bardziej o pracy w budżetówce .A w domu już siedziałam rok i poprawiałam maturę i się nie udało z prawem na uj,lista rezerwowa tym razem ,więc chyba prawo to nie dla mnie ,jednakże po pierwszym roku na administracji można się podobno przenieść na prawo z tego co sie dowiadywałam ( no ale oczywiście trzeba mieć odpowiednią średnią a tego nie potrafię przewidzieć czy uda mi się osiągnąć oczekiwany wynik) Ehh chyba nic na siłę ,ciągnie mnie tam no ale może nie potrzebnie będę próbować bo zauważyłam ,że roi się od komentarzy tych negatywnych odnośnie tej administracji .Co do rachunkowości to z matematyki nie jestem żadną tzn ''nogą '' więc myślę ,że bym sobie poradziła i chyba lepsze perspektywy po tym kierunku ? Tylko mam dylemat jeszcze do uczelni bo jednak jeśli administracja to uj a rachunkowosć i controlling to uek a z tego co słyszałam to słaby tam poziom jest ...
Jakim cudem z administracji na prawo, gdzie to zupełnie rożne kierunki? Lepiej isc na Rachunkowość niż na sile na administracje bo 'UJ'. Zreszta UEK nie jest taki zły, mój kuzyn studiuje ten kierunek właśnie, raczej nie słyszałam negatywnych opinii.
gallina1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-13, 00:16   #5
201605300922
Konto usunięte

Przykro mi, jak byłam z chłopakiem na składaniu papierów na prawo na UJ, to poznaliśmy chłopaka z III roku administracji, który dostał się (nie przeniósł) na prawo i planował studiować po prostu dwa kierunki, mówił, że poprawiał maturę. Mało realne, żeby ,,za dobre sprawowanie" kogoś przenosili. Z tych dwóch kierunków wybrałabym finanse, praca w urzędzie bez znajomości (i to poważnych, a nie sąsiadka pracująca w urzędzie gminy) jest bardzo mało realna.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-13, 01:03   #6
scott94
Przyczajenie

Ehh no cóż jak widać zostałam źle poinformowana jeśli chodzi o to ''przeniesienie'' czyli nici z mojego pomysłu ;-) to chyba zostaje mi ta rachunkowość i controlling ,chyba lepsze po tym sa perspektywy zawodowe niż po administracji ..... Może jest tutaj jakaś osóbka która jest na uek na rachunkowosci i controllingu bo chętnie bym coś więcej usłyszała ...
Stary 2014-07-13, 10:31   #7
pani pogodna
Raczkowanie

Ja też administrację na UJ odradziłabym każdemu, nie jest tak, że trzeba się uczyć nie wiem ile- bo na niektóre egzaminy wystarczy przeczytać notatki z wykładów ale zdarzają się też egzaminy (postępowanie administracyjne/postępowanie sądowoadministracyjne), gdzie są testy wielokrotnego wyboru ułożone tak, aby oblać jak najwiecej osób. Polecam forum administracja.info- wyszukaj sobie te przedmioty, poczytaj jak ludzie narzekają i zastanów się czy też chcesz się tak męczyc i frustrować dla papierka, który nie zagwarantuje Ci pracy.
Co do uniwersytetu ekonomicznego to nie wiem, gdzie usłyszałaś, że tam jest słaby poziom. Mam tam znajomych na FiR, na administracji i sporo się ucza. Chociaż znam tez osoby, które studiują tam stosunki międzynarodowe i akurat oni mówią, że jest lajt więc może to zależy od kierunku, a rachunkowość i controlling z pewnością kierunkiem łatwym nie jest.
Złe opinie to co najwyżej można usłyszeć o Akademii Krakowskiej

Co do samego kierunku jakim jest administracja i perspektyw pracy, to jako osoba go studiująca mogę się zgodzić z tym co napisaliście wyżej- jeżeli chcesz pracować w budżetówce to znajomości,znajomości i jeszcze raz znajomości. Wielu z moich znajomych miało nawet problem z załapaniem się na staż, a nawet jak się na niego dostali to nie było żadnej możliwości zostania po stażu.
Niemniej, nie uważam aby ten kierunek był kompletnie badziewny i nieprzydatny. Tylko trzeba umiejętnie wykorzystać 5 lat tych studiów tzn. łapać doświadczenie ale w zawodzie! Kraków to duże misato- nawet próbować się załapać na jakieś darmowe praktyki, staże- jak nie ma czasu w roku akademickim to w wakacje, i wtedy doświadzenie plus studiowanie administracji może jakoś zaprocentować No i język oczywiście. Można wtedy też próbować znaleźć pracę w korporacji ( jeżeli komuś odpowiada praca w korporacji )
Osoby ode mnie z roku znalazły prace po administracji właśnie w korporacjach, bankach, firmach prywatnych- (w tym ja), więc jakoś tragicznie nie jest ale na pewno namęczyć się trzeba więcej więc mimo wszystko doradzałabym Ci rachunkowość

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-13, 12:22   #8
scott94
Przyczajenie

Dziękuję Ci bardzo za napisanie konkretnej opinii , czyli widzę tak jak myślałam wcześniej ,że administracja nie najgorsza ale trzeba się tak jak wspomniałaś bardziej namęczyć ze znalezieniem pracy .Ciągnie mnie do tego kierunku (pewnie dlatego ,że na prawo próbowałam) ale rozum jednak podpowiada ,że po tej rachunkowości i controllingu mogę mieć odrobinę lepiej ze znalezieniem pracy .W sumie z matematyki zła nie jestem Jeszcze forum odwiedzę to które mi poleciłaś ;-) ,dzięki jeszcze raz !Pozdrawiam
Stary 2014-08-11, 18:40   #9
fleuuur
Raczkowanie

jeśli tylko czujesz się na siłach to uderzaj w rachunkowość administracja to taki kierunek o niczym. I moja rada- nie sugeruj się uczelnią
fleuuur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości